Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaSupa de rosii si ardei. Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g rosii bine coapte, 2 ardei rosii (capia), 6 cepe arpagic, 1 lamaie, 2 catei de usturoi, 2 fire de busuioc, 1 fir de cimbru, 1 foaie de dafin, un ardei iute mic, 1 cub de concentrat de supa de pasare, 5 linguri de untdelem...

Bucatarie rapidaSupa de rosii si ardei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g rosii bine coapte, 2 ardei rosii (capia), 6 cepe arpagic, 1 lamaie, 2 catei de usturoi, 2 fire de busuioc, 1 fir de cimbru, 1 foaie de dafin, un ardei iute mic, 1 cub de concentrat de supa de pasare, 5 linguri de untdelemn, 1 bucata de zahar cubic, sare, piper, 1/2 bagheta.
Mod de preparare: Taiati bagheta felii, apoi in cubulete si rumeniti-le in putin untdelemn. Scoateti-le din tigaie si puneti-le deoparte. - Spalati ardeii, scoateti-le pedunculul si semintele. Taiati-i in ineluse. Curatati si spalati arpagicul. Curatati usturoiul si zdrobiti-l intr-un mojar. - Puneti legumele indicate intr-o oala, varsati deasupra o cana de apa si 2 linguri de untdelemn. Puneti totul la fiert 10 minute, pe foc mic. - Intre timp, spalati rosiile, scoateti-le capacul (codita) si taiati-le in sferturi. Puneti-le in oala, impreuna cu busuiocul, cimbrul, foaia de dafin, cubul de supa zdrobit si bucatica de zahar. Turnati deasupra o jumatate de litru de apa. Gustati de sare (concentratul de supa este deja sarat) si de piper. Lasati sa fiarba 10 minute. - Scoateti din oala foaia de dafin si cimbrul. Treceti supa prin sita sau mixer. Puneti-o iarasi in oala si incalziti-o. Puneti restul de untdelemn si sucul de lamaie. Serviti supa fierbinte, insotita de crutoane si de cateva feliute de ardei iute (in functie de gust).

Telemea pane pe pat de salata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii dreptunghiluare de telemea veche (fara apa), 1 lingura de faina, 1 ou, 2 linguri de pesmet, 2 linguri untdelemn. Pentru salata - o salata verde, 1 catel de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 2 linguri suc de lamaie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: - Se tavalesc feliile de telemea mai intai prin faina, apoi prin oul batut si pesmet. Se prajesc cam doua minute in untdelemn bine incins, apoi se baga la cuptor, vreme de 6-8 minute (la ultima treapta). Salata: - Se curata usturoiul si se taie in felii subtiri. Se pune in untdelemnul incins, pana cand acesta prinde miros de usturoi. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu sucul de lamaie, sare si piper. - Se spala salata, se taie ca taieteii si se asaza pe farfurii. Se stropeste cu untdelemnul usturoiat, iar deasupra se pun feliile de telemea.

Peste alb cu cartofi si mustar

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg cartofi rezistenti la fiert (cu coaja roz), sare, piper, 350 ml apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 200 g smantana, 1-2 linguri de mustar, 6 fileuri de cod (salau sau merluciu), sucul unei lamai, 30 g unt, 2 fire de ceapa verde, 1/2 legatura de busuioc.
Mod de preparare: - Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie in doua, pe lat, apoi in feliute subtiri. Se pun in tava cuptorului, se sareaza, se pipereaza. - Se amesteca mustarul cu smantana si apa fiarta cu Delikat, se toarna peste cartofi si se lasa 25 de minute in cuptorul incins dinainte. - Fileurile de peste se spala, se zvanta si se stropesc cu suc de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se pun peste cartofii din cuptor. Se pun deasupra bucatele de unt si se mai lasa 20 de minute. Cand se serveste, pestele se presara cu ceapa verde taiata ineluse subtiri si busuiocul tocat marunt.

Piept de pui cu sos verde

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 piepti de pui (dezosati), sare, piper, 4 linguri de untdelemn, 3 legaturi de patrunjel si 3 de ceapa verde, 1 legatura de busuioc, coaja rasa a unei lamai, 2 catei de usturoi, 100 ml ulei de masline.
Mod de preparare: - Se spala pieptii de pui, se sterg si se condimenteaza. Se prajesc in uleiul incins, pana se rumenesc. - Se toaca foarte marunt patrunjelul, ceapa verde si busuiocul, se amesteca cu usturoiul dat pe razatoare si coaja rasa de lamaie. Se adauga uleiul de masline si se freaca bine cu o lingura de lemn pana compozitia devine pastoasa. Se gusta de sare si de piper, se serveste alaturi de pieptul de pui taiat felii.

Dulciuri De VaraBudinca de gris cu mure si afine

Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 baton de vanilie, 500 ml lapte (sau 1/4 l lapte si 1/4 l frisca lichida), 50 g zahar, 2 pachete zahar vanilat, 1 praf de sare, 60 g gris, 2 oua, 250 g afine amestecate cu mure (sau numai unele din ele), suc de lamaie si putin zahar tos.
Mod de preparare: - Se pune la fiert laptele cu batonul de vanilie, zaharul, zaharul vanilat si praful de sare. Cand clocoteste, se trage vasul pe flacara foarte mica si se toarna grisul in ploaie, amestecand repede, sa nu se faca cocoloase. Se lasa la fiert trei minute. - Se separa galbenusurile de albusuri. Se ia grisul de pe foc si se amesteca repede cu galbenusurile. Dupa ce se raceste, se bat albusurile spuma si se introduc in gris. - Se toarna compozitia in forme egale si se baga la frigider. - Se trec prin jet de apa afinele si murele si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se pun intr-un bol, se toarna deasupra putin suc de lamaie si se amesteca cu 1-2 lingurite de zahar tos. - Cupele cu budinca se scot de la frigider si se garnisesc cu fructele de padure. (Murele si afinele pot fi inlocuite cu alte fructe de sezon.)