Asii adolescentilor

Redactia
Vama Veche Blues- La cativa kilometri distanta de festivalurile stralucitoare, in care artistii isi pacalesc fara retineri publicul, cu benzi pentru play-back, s-a desfasurat la mijlocul lunii august un festival "veritabil" de blues, ce a tinut trei zile. Festivalul de la Vama Veche, gazduit pe "Ter...

Vama Veche Blues- La cativa kilometri distanta de festivalurile stralucitoare, in care artistii isi pacalesc fara retineri publicul, cu benzi pentru play-back, s-a desfasurat la mijlocul lunii august un festival "veritabil" de blues, ce a tinut trei zile. Festivalul de la Vama Veche, gazduit pe "Terasa Bibi", aproape de tarm, a adus cu sine multa muzica buna, transmisa cu suflet si pricepere de artisti consacrati, primiti cu valuri de simpatie si entuziasm, de un public deosebit -

Este trei dimineata si Festivalul de blues pur si simplu nu se poate incheia. Oamenii s-au urcat pe mese, aplauda, bat din picioare, fac zgomot cu sticlele si scrumierele si striga sacadat "Night-lo-sers! Night-lo-sers!". Clujenii canta deja de aproape trei ore, sunt cu totii uzi leoarca de transpiratie, insa radiaza de bucurie: orice formatie din lume si-ar dori o asemenea audienta. "Bine, mai cantam doar daca sariti cu noi!", spune Hanno dupa cel de-al doilea bis. Practic, nu mai exista o distanta intre cei de pe scena si cei din sala, ci doar o bucurie si o topaiala generala: sare Barilla cu basul, sare El Lako Jimi cu vioara lui nazdravana, sare si publicul cu berea in mana. Unul cate unul, membrii trupei Nightlosers lasa locul unui alt participant la festival, si cele trei seri de concerte se incheie spre dimineata, cu un jam-session.
Festivalul, ajuns la cea de-a doua editie, a debutat pe 15 august cu Moody Stuff (Marta Hristea - voce si Sorin Romanescu - chitara) si Crossroads, o trupa timisoreana in care se regasesc doi componenti ai unei formatii de succes in rock-ul romanesc de la inceputul anilor "90, Survolaj. Cea de-a doua seara a apartinut veteranilor, muzicieni de exceptie, care de ani buni tin stacheta ridicata prin virtuozitatea si feelingul lor: Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Vali Racila, Sorin Chifiriuc. O paleta larga de genuri, de la free-jazz-ul lui Tavitian, la blues-ul acustic al lui Vali Racila, de la blues-rock-ul in forta al timisorenilor de la Quo Vadis - ce au cantat in ultima seara - la blues-ul american, infratit cu folclorul romanesc in cantecele grupului Nightlosers, toate reunite sub titlul generic de blues, au demonstrat si de asta data ca muzica aceasta este in continuare la mare pret, fie ca este cantata pe o scena mare, fie intr-un club bucurestean sau pe o terasa la capatul tarii.

Harry Tavitian

"Am participat si anul trecut la prima editie a festivalului, in aceasta formula de pian si percutie, alaturi de Corneliu Stroe, cu care cant din 1981 - sunt iata 20 de ani de atunci. Succesul, organizarea, atmosfera frumoasa de aici din Vama Veche, degajata si boema ca intotdeauna, ne-au facut sa cantam si in acest an. Am avut un program ce a cuprins teme mai vechi ale noastre, in registrul etno-jazz, plus noutati free-jazz; nu am facut nici o concesie, nu am cantat nici blues, nici piese mai accesibile, de vara sa le spunem, iar succesul a fost peste asteptari. Am avut parte de un public coplesitor, atat cantitativ - a fost mult peste capacitatea salii -, cat si calitativ. Inainte de concert, m-am plimbat putin prin Vama Veche; auzisem ca ministrul Agathon vrea sa faca schimbari majore, invocand insalubritatea, insa eu am avut surpriza sa descopar dusuri, Wc-uri, casute, curatenie, nicidecum mizeria si dezastrul care sa impuna starea de necesitate anuntata. Poate ca ministrul are niste planuri bine intentionate, ce pot impulsiona turismul in zona, nu le cunosc, insa cred ca ar fi pacat sa se strice o traditie ce tine de generatii intregi."

Quo Vadis

Szilard: "Eu cant pentru prima oara in Vama Veche si sunt supra, mega, turbo placut surprins de ceea ce se intampla. Exista aici un sentiment, o vibratie care incurajeaza aceasta muzica a inovatiilor create in acel moment pe scena. Nu cred ca s-ar putea canta aici, la Bibi, alt gen de muzica, nu vad ce sens ar avea niste fete sau baieti frumos imbracati care danseaza bine si fac play-back".
Loti: "M-am atasat foarte tare de locul asta, in ultimii trei ani am cantat la Bibi ca invitat al unor trupe si am o relatie speciala cu publicul de aici. Acum, am ajuns sa cant si cu trupa mea si a iesit fain, atat doar ca am avut in timpul concertului doua pene de curent si mi-au cam tremurat genunchii. Nu stiam daca o sa mai putem continua sau nu".
Joe: "Ne prind bine festivalurile astea. Anul trecut, la Szeged, in Ungaria, am avut un recital de o ora si jumatate pe scena de blues, dupa concertul Oasis, iar reactia publicului a fost excelenta pentru noi. Anul asta am cantat la Festivalul de la Suceava, la doua festivaluri in Slovacia si Ungaria, si aici, la Vama Veche, unde ne simtim foarte bine si mai ramanem cateva zile cu corturile in vacanta".

Nightlosers

Hanno Hofer: "Mergeam la Vama Veche inainte de 1990, cand era doar un sat in mijlocul pustiului, cu o singura carciuma. De cantat, am cantat prima oara aici anul trecut, la <<Mobilizare generala>>, un spectacol de anvergura, cu mai multe trupe rock. Si festivalul de blues de anul asta ar fi trebuit sa fie unul mare, sa se desfasoare pe plaja, cu lumini, cu multe trupe, insa unul dintre sponsorii principali s-a retras si ne-am intors pe terasa. Dar la anul ne vom revansa. Nightlosers a ajuns la Vama Veche la cateva zile de la intoarcerea dintr-un turneu de doua saptamani ce a trecut prin Belgia, Olanda si Germania. A fost poate cel mai bun turneu al nostru, pentru ca de data asta vremea a tinut cu noi si am avut cate 3.000-4.000 de spectatori la concertele din parcuri. Acum vreau sa ne punem pe treaba, sa inregistram odata albumul pe care l-am tot amanat din cauza turneului si a concertelor".Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)