Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri cu vinete. Salata cu vinete. si dovlecei cruzi. Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete mici, sare, 3 dovlecei mai marunti, 2-3 linguri ulei de masline, 1/2 ceasca coriandru, 1-2 linguri zeama de lamaie, 1/2 lingurita piper.. Mod de preparare: Se taie vinetele in doua pe lung, apoi pe lat, i...

Mancaruri cu vinete

Salata cu vinete
si dovlecei cruzi

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete mici, sare, 3 dovlecei mai marunti, 2-3 linguri ulei de masline, 1/2 ceasca coriandru, 1-2 linguri zeama de lamaie, 1/2 lingurita piper.

Mod de preparare: Se taie vinetele in doua pe lung, apoi pe lat, in fasii subtiri, se pun intr-o sita, se presara peste ele sare si se lasa 15-20 de minute sa se patrunda. Dovleceii se taie felii fine de tot (pe lung) si se pun de-o parte. Se spala vinetele, se zvanta cu un stergar, se ung pe ambele parti cu ulei si se asaza pe tava de la aragaz. Se baga in cuptorul incins - sub grill -, se rumenesc usor, dupa care se scot si se lasa sa se raceasca. Se pun intr-un castron vinetele si dovleceii, se adauga coriandrul, uleiul, piperul si sucul de lamaie, se amesteca bine si se servesc ca aperitiv sau ca garnitura langa o mancare cu carne.

Vinete umplute

Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete mijlocii, 1 lingura sare, 1/2 ceasca ulei de masline, 2 catei de usturoi zdrobiti, 3 cepe potrivite taiate marunt, 4 rosii taiate bucati, piper proaspat macinat, 2 linguri patrunjel verde tocat, 3 linguri zeama de lamaie, 1/3 ceasca apa.

Mod de preparare: Se-ndeparteaza cotoarele si se taie vinetele in doua, pe lung. De-a lungul fiecarei jumatati se face o crestatura adanca, cam pana la 1,5 cm de fiecare capat, apoi se dau cu un praf de sare, se introduc in apa rece de la gheata, se lasa 30 de minute, dupa care se scot, se sterg cu hartie absorbanta si se storc intre palme ca sa iasa zeama din ele. Intr-o tigaie, se-ncinge jumatate din cantitatea de ulei si se calesc circa 5 minute la foc potrivit ceapa si usturoiul (pana ce se-nmoaie). Se scot din tigaie, se pun intr-un bol si se amesteca cu rosiile, patrunjelul si piperul macinat. Se-ncinge si uleiul ramas si se prajesc in el jumatatile de vanata, pana ce se rumenesc usor. Se asaza apoi intr-o forma termorezistenta, se introduce in crestaturi umplutura de ceapa, usturoi si rosii, se toarna peste ele zeama de lamaie amestecata cu apa, se acopera cu un capac si se baga in cuptorul incins la 160°. Se lasa sa fiarba incet, 45-50 de minute, stropindu-le din cand in cand cu zeama, iar inainte de-a le servi, se presara cu patrunjel verde tocat.

Tocana de miel cu vinete

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 kg carne de miel fara os, 500 g rosii, 2 vinete lungi, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 3 linguri untdelemn, 20 g unt, 2 linguri otet alb, 100 ml vin alb sec, 1 foaie de dafin, cateva fire de menta, sare, piper alb, macinat.

Mod de preparare: Se spala vinetele, se sterg si se taie cubulete de 1 cm. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie bucatele. Carnea, curatata de grasime si tendoane, se taie bucati potrivite, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Intr-o cratita mare, se-ncinge uleiul si se rumenesc - pe rand - vinetele, amestecand intruna, dupa care se scot si se pun deoparte.?In aceeasi cratita, se topeste untul si se prajesc - tot pe rand - bucatile de carne (la foc iute), dupa care se scot si ele. Se calesc apoi ceapa si usturoiul, se pun din nou vinetele si bucatile de carne, se adauga rosiile, otetul, vinul si foaia de dafin, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa o ora (cu capac), amestecand din timp in timp si mai turnand, daca este cazul, cate putina apa. Inainte ca tocanita sa fie fiarta, se incorporeaza menta taiata marunt (facultativ), pastrand cateva frunzulite care se presara deasupra. Tocana se serveste calda.

Atentie: Carnea de miel se poate inlocui cu pui.

Dulciuri

Galuste cu nectarine

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g branza de vaci, 150 g gris, 1 lamaie, 3 nectarine, 50 g faina, 1 ou, 1 varf de cutit sare, 2 felii paine de graham (sau 2 linguri pesmet), 50 g unt, 2 linguri zahar, 1 lingurita scortisoara pisata.

Mod de preparare: Branza de vaci se lasa sa se scurga cateva ore intr-o strecuratore fina sau intr-un tifon, dupa care se pune intr-un castron si se amesteca cu grisul, faina, oul, zaharul si sarea. Se lasa aluatul sa stea 30 de minute, ca sa se umfle faina si grisul (aluatul trebuie sa fie bine legat; daca este cazul, se mai adauga putina faina). Se spala lamaia, se sterge, se da pe razatoarea fina, si coaja rasa se incorporeaza in aluat. Nectarinele se spala, se zvanta, se scot samburii, iar miezul se taie cubulete de circa 2 cm. Se ia cate o bucata de aluat (cam cat un ou), se pune in palma, se turteste, se asaza pe ea 1-2 cubulete de nectarina si se formeaza galuste rotunde, care se fierb 15 minute intr-o oala cu apa multa (fara capac, la foc mic, fara ca apa sa clocoteasca tare). Intre timp, se prajeste circa 2 minute miezul de paine sau pesmetul in untul incins, amestecand intruna. Galustele se servesc in farfurii calde, cu pesmet prajit si presarate cu zahar si scortisoara (amestecate).

Atentie: galustele pot fi umplute cu tot felul de fructe: caise coapte, prune, piersici si chiar pere sau banane.