Ecologie

Redactia
EcologieHingheriada Basescuanalizata de cotidianul german. "Allgemeine Deutsche Zeitung""Masacrarea cainilor este inumana. si nu reprezinta o solutie de perspectiva"Primarul Bucurestilor incalca legea. Dupa 1989, o serie intreaga de organizatii europene de ocrotire a animalelor au luat cunostinta de pr...

EcologieHingheriada Basescuanalizata de cotidianul german
"Allgemeine Deutsche Zeitung""Masacrarea cainilor este inumana
si nu reprezinta o solutie de perspectiva"Primarul Bucurestilor incalca legea

Dupa 1989, o serie intreaga de organizatii europene de ocrotire a animalelor au luat cunostinta de problema cainilor vagabonzi din Bucuresti si au incercat sa se faca utile: au expediat hrana si medicamente pentru caini, au construit adaposturi si multi caini au fost adoptati - cu ajutorul lor - atat de catre bucuresteni, cat si de persoane din alte tari. Intre timp insa, hingherii angajati de Primarie au inceput sa prinda cainii si sa-i omoare.
Dar pentru a stopa fenomenul cainilor vagabonzi, era nevoie de un plan de perspectiva. Dupa multe negocieri, Traian Basescu, primarul general al Capitalei, a semnat - la 1 martie 2001 - un acord cu Organizatia "Vier Pfoten" si Fundatia "Brigitte Bardot", prin care ambele parti erau de acord ca problema cainilor sa fie rezolvata in mod uman, adica fara violenta si cu ajutorul unui program intens de castrare, conform normelor europene pentru ocrotirea animalelor. Pana la 1 februarie 2003, urma sa fie castrati, vaccinati si marcati 100.000 de caini vagabonzi.
Colaborarea fundatiilor cu administratia publica a durat o luna si jumatate, timp in care au fost prinsi, castrati, tratati si oferiti spre adoptie circa 3000 de caini. Li s-au pus cureluse rosii si albastre (in functie de sex) cu placute din aluminiu, pe care era stantat numarul, iar datele despre toti cainii astfel tratati au fost inregistrate pe computer. Cu toate acestea, la 19 aprilie, la doar o luna si jumatate dupa semnarea acordului, Traian Basescu l-a incalcat emitand ordonanta 923, care prevedea uciderea tuturor cainilor. Cu toate ca, pe 10 mai 2001, aceasta ordonanta a fost anulata de catre Tribunalul Municipiului Bucuresti, primarul general n-a tinut cont de decizia judecatoreasca si a ordonat in continuare prinderea si omorarea cainilor.

Toleranta si comportament civilizat

Proiectul de castrare initial s-a derulat sub deviza "Ocrotirea animalelor inseamna ocrotirea oamenilor"; deci este limpede ca scopul programului era sa protejeze oamenii. Organizatiile pentru ocrotirea animalelor isi propuneau nu doar reducerea masiva a numarului cainilor vagabonzi, ci si sa le ofere cetatenilor (printre care sunt multi iubitori de animale) posibilitatea de a trai intr-o societate civilizata, in care este loc si pentru caini - cei mai credinciosi prieteni ai omului. Aceasta decizie a fost luata tinandu-se seama si de locuitorii orasului, in special de cei tineri, pentru ca acestia sa nu fie martorii unor acte de cruzime, sa nu fie obligati sa asiste la maltratarea si masacrarea cainilor. Scopul: toleranta si un comportament civilizat in cadrul relatiei om-animal.
Ce spune administratia locala? Intr-o discutie cu doctorul Razvan Taru, directorul serviciului pentru supravegherea animalelor (serviciu afectat Primariei), acesta a declarat ca, pana la 1 iulie, au fost ucisi 9000 de caini maidanezi. Aceasta decizie - contrara prevederilor acordului semnat - se bazeaza pe argumentul ca este mai ieftin cu 25% sa omori toti cainii, decat sa-i castrezi. In plus, mai multi cetateni s-au plans ca au fost muscati chiar si de cainii sterilizati. "Hingherii aduna peste 100 de caini pe zi, ii duc la adaposturile <<Chiajna>> si <<Theodor Pallady>> si, dupa 24 de ore, li se face o injectie letala cu Xylasin si Ketamin", sustine Taru. Doar 10% din cainii prinsi pot fi adoptati. La intrebarea daca stie ca hingherii sunt "mituiti" atat de iubitorii de caini, cat si de cei care vor sa scape de ei, Taru a raspuns ca acest fapt i-a ajuns la ureche, dar ca el nu poate demite angajatii fara probe. Se spune ca zilnic sunt gasiti circa 100 de caini otraviti, dar dr. Taru neaga faptul ca administratia publica ar fi ordonat imprastierea de otrava pentru omorarea cainilor.

Ce spun ocrotitorii animalelor?

In multe orase din tara,
primarii cer rezolvarea civilizata
a problemei cainilor vagabonzi

Fundatiile pentru ocrotirea animalelor care au semnat acordul cu Primaria l-au dat in judecata pe d-l Traian Basescu pentru incalcarea acestuia. In plus, fundatia "Vier Pfoten" a inaintat o procedura impotriva Serviciului pentru supravegherea animalelor, prin care cere restituirea intregului echipament cumparat din banii stransi din donatiile facute de iubitorii de animale (inclusiv cel pentru sterilizare, folosit acum pentru masacrarea cainilor).
Desi demonstratiile organizate la Bucuresti n-au putut stopa acest masacru, fundatiile n-au renuntat la lupta, ele informandu-i prompt pe cetateni despre otravirea cainilor si sperand ca politia va descoperi, cat mai curand daca in spatele acestora se ascunde, realmente, administratia publica locala.
Recent, Fundatia "Vier Pfoten" a facut public un bilant al acestor acte inumane si a difuzat un protest impotriva primarului Basescu, insotit de rugamintea adresata bucurestenilor de a dona bani pentru sterilizare sau de a adopta caini aflati in prezent in adaposturi. Banii stransi vor mai ramane o vreme in cont, pentru ca nu are sens ca ei sa fie cheltuiti pentru sterilizarea cainilor, atata timp cat exista pericolul ca, ulterior, acestia sa fie prinsi si omorati.
De altfel, actiunea de sterilizare intreprinsa de "Vier Pfoten" a avut ecou si in afara Bucurestiului: primarii din Buzau si Baile Olanesti au cerut ajutor pentru initierea unei astfel de campanii in localitatile respective.
Cu ocazia vizitei premierului Adrian Nastase in Germania, Fundatia "Vier Pfoten" din aceasta tara a organizat o demonstratie de protest la Berlin, in apropierea hotelului unde innopta d-l Nastase. Motoul: "Opriti masacrarea cainilor din Bucuresti! Imediat!". Au fost intocmite liste cu numele protestatarilor, iar dr. Amir Khalil, presedintele Fundatiei "Vier Pfoten" - Romania, a avut o intrevedere cu premierul Nastase, care a cerut informatii exacte despre situatia existenta la Bucuresti. Desi protestatarii au fost prezenti si la intalnirea lui Adrian Nastase cu cancelarul german, nici un ziarist roman n-a catadicsit sa relateze acest incident.

Ce spune strainatatea?

In Parlamentul European,
s-a vorbit 45 de minute despre
uciderea cainilor din Bucuresti

Problema cainilor vagabonzi din Bucuresti a starnit mare interes si la Strasbourg, la Parlamentul European. Conducatorul proiectului "Vier Pfoten" din Elvetia, Josef Pfabigan, reprezentantul grupului "Animal Welfare" al Parlamentului European, le-a vorbit parlamentarilor vreme de 20 de minute despre soarta animalelor din Romania si a raspuns, in continuare, 25 de minute, la intrebarile puse de parlamentari. Unul dintre ei, dr. Marilies Flemming, vrea sa initieze o actiune (concentrata) de protest impotriva uciderii in masa a cainilor. "Proiectul propus de <<Vier Pfoten>> este unic si inseamna un pas inainte in schimbarea modului de a gandi in tarile aderante. Impreuna cu colegii mei din Parlament, vom scrie si expedia scrisori de protest adresate primarului capitalei Romaniei, presedintelui Ion Iliescu si primului-ministru Adrian Nastase. Ei trebuie sa puna capat acestor practici, pentru ca activitatea Fundatiei <<Vier Pfoten>>, prevazuta in contractul semnat, sa poata incepe. In afara de asta, saptamana viitoare ii voi face o vizita - in fruntea unei delegatii oficiale - ambasadorului Romaniei la Bruxelles si-i voi prezenta si explica situatia", a afirmat d-na Flemming.

Problema spinoasa a constiintei

"In loc sa organizeze masacre,
societatea romaneasca ar trebui sa invete
ce atitudine sa adopte fata de animale"

Dupa cum se stie, oamenii se deosebesc de animale prin inteligenta si constiinta. Prima dintre cele doua caracteristici i-a lipsit ani buni administratiei publice - in problema cainilor vagabonzi, pentru ca numai asa se poate explica interesul brusc fata de siguranta cetatenilor, la 12 ani dupa schimbarile din 1989! In privinta constiintei, administratia locala nu pare sa fie chinuita de mustrari in legatura cu cainii. Sa speram ca ea nu actioneza doar din interese politice, ci si din dragoste pentru oameni. In aceeasi ordine de idei, ne-am putea intreba daca medicii veterinari, angajati de Primarie sa coordoneze si chiar sa indeplineasca ordinele de masacrare, n-au incalcat cumva juramantul depus la terminarea anilor de studii. Multi dintre ei sustin ca n-ar putea participa la asemenea acte de cruzime, pentru ca ar insemna sa actioneze impotriva codului moral. Ei au jurat ca-si vor face meseria cu competenta si responsabilitate, cu demnitate, cinste si daruire, dand dovada de un comportament exemplar in orice situatie. Si ca isi vor pune toate cunostintele profesionale si stiintifice in slujba promovarii si ocrotirii sanatatii animalelor, oamenilor si mediului inconjurator.
Bucurestenii n-au insa pentru cainii maidanezi nici un sentiment de responsabilitate. Ei vorbesc de cifre, procente, statistici, exterminare, calamitate etc., fara sa tina seama ca aceste fapturi sunt victimele nevinovate ale unor stapani iresponsabili, care le-au alungat mai demult pe strada sau au contribuit (cu cainii lor de rasa) la inmultirea maidanezilor, fara sa se gandeasca defel ca acestia vor deveni, candva, o problema pentru sanatatea oamenilor.
In Europa de Vest, ocrotirea mediului inconjurator si a animalelor este o chestiune de educatie. La scoala, copiii invata cum sa se comporte in natura si fata de animale. In loc sa organizeze masacre, societatea romaneasca ar trebui - inainte de toate - sa invete ce atitudine sa adopte fata de animale. Maltratarea si uciderea cainilor nu sunt solutii nici oportune, si nici de durata.
Formula de rezolvare ar trebui sa fie urmatoarea: controlul asupra inmultirii cainilor prin actiuni de sterilizare, educarea societatii in privinta ingrijirii si a comportamentului fata de animale si o lege de ocrotire a acestora cu adevarat eficienta!
Junia Martin
(subtitlurile apartin revistei "Formula As")
Ne scriu copiii

"Am avut sase caini. Nu a mai
ramas in viata nici unul"

Ma numesc Antonia, am 11 ani si sunt eleva in clasa a V-a. Imi plac foarte mult cainii. Ii ingrijeam de mica, indiferent daca erau de rasa sau maidanezi. Am avut sase caini: Mercedes, Linda, Michel, Bobi, Sprintime, Rex. Linda era corcitura cu ciobanesc german si avea 6 ani. Michel era ciobanesc romanesc si avea 11 ani. Bobi era ciobanesc romanesc si avea 6 ani, Sprintime era maidanez si avea 4 ani. Mercedes are 5 ani si este maidanez, Rex avea 5 ani si era ogar. Toti au crescut o data cu mine, liberi si fericiti. Dar intr-o zi, am auzit la stirile de la televizor ca vor strange cainii maidanezi. M-am consultat cu tata si ne gandeam unde sa-i ducem, ca sa-i ferim de hingheri. Pe data de 24 aprilie, intr-o zi de marti, ei au venit la blocul unde locuiesc si mi-au luat trei catei: pe Bobi, pe Rex si pe Sprintime. In alta zi, pe cand veneam de la scoala, l-am vazut pe Michel urmarit de hingheri. Am tinut hingherul de batul metalic, spunandu-i sa-mi lase catelul in pace. El mi-a zis ca-mi trage o palma de-mi sar ochii din cap. Eu continuam insa sa-l tin de bat. I-am oferit lui Michel timp sa fuga, ca sa scape de hingheri. Din nefericire, nu am putut sa-i salvez si pe ceilalti catei, pentru ca masina plecase. In acea zi, am plans foarte mult. De atunci, i-am ferit cat de mult am putut pe Linda si pe Michel de hingheri, pana pe data de 12 iunie, cand i-am gasit morti. In acea zi, nu m-am mai dus la scoala. Michel era mort in curticica in care dormea, iar Linda, pe iarba. Fusesera otraviti. Amandoi au murit in chinuri groaznice. Michel era ud la bot, ceea ce inseamna ca a murit cu spume la gura. Linda avea sange la nas. Murise facand hemoragie. Am plans si am stat langa ei, pana s-a lasat intunericul. Nu mai aveam nici un caine. (Pe Mercedes a calcat-o o masina, dar a fost salvata de o doamna care o tine la ea in apartament.) Si acum plang de dor dupa ei. Am un album plin cu poze facute impreuna cu cateii mei. Inainte de a fi omorati miseleste, din ordinele unui primar despre care cred, impreuna cu tata, ca e un criminal odios, m-am dus sa-mi caut cateii la adaposturi, incercand sa-i salvez. Paznicii nu mi-au dat voie sa intru. Am plans si i-am rugat sa ma lase, dar a fost in zadar. Este mare pacat sa iei viata unor catei nevinovati. Este ca si cum ai lua viata unui copil. Cine-i omoara pe caini ne va omori si pe noi intr-o zi.
Semnat,
Antonia