Cum se folosesc condimentele
- Condimentele din plante verzi se toaca numai cu cutite inoxidabile, pentru a nu deveni toxice.
- Condimentele prea fierte isi pierd calitatile nutritive si aroma, de aceea se pun in mancare atunci cand este gata.
- Afinele insotesc totdeauna preparatele din vanat: caprioara, iepure, fazan, mistret.
- Frunzele de dafin se folosesc la preparatele din vanat, la sosurile din carne si la ciorba din carne de vita sau porc.
- Busuiocul verde nu trebuie sa lipseasca din sosurile italienesti cu rosii.
- Boabele de ienibahar se folosesc cu succes la preparatele din carne, pateuri cu carne, tocaturi.
- Cimbrul se dozeaza cu mare atentie in mancaruri, deoarece aroma lui puternica poate da preparatelor un gust amar.
- Menta confera un gust placut salatelor de fructe, precum si umpluturilor din curcan, daca e combinata cu maghiran si cimbrisor.
- Tarhonul verde sau conservat cu sare si otet este un condiment ideal pentru ciorbele cu carne afumata, drese cu ou si smantana.
- Chimenul este un ingredient de baza al prajiturilor sarate: betisoare, placinte, pogaci.
- Hasmatuchi (patrunjelul cret) da un gust minunat supelor de gaina si papricasului de pui cu smantana.
- Paprica iute se foloseste la tocanitele unguresti, la felurile cu branza si peste. Trebuie folosita cu precautie, fiindca e iritanta pentru stomac.
- Ardeiul iute, nelipsit de la ciorbe, se foloseste si in prepararea sosurilor iuti, mexicane si chinezesti.Voica Georgescu - str. Soseaua Vergului nr. 33,
bl. K2, et. 8, ap. 33, sector 2, Bucuresti