Ecologie

Redactia
EcologieModelul Basescu. Ia Amploare- Un padurar din Galati a mutilat oribil 20 de caini, lasandu-i. sa moara in chinuri - Serialul cu killeri. transforma Romania intr-o scoala de criminali -. Macel la Cuca, in "padurea lui Ghilanu"". Padurarul Stamate, ucigasul de caini- Un padurar si ajutorul sau au mu...

EcologieModelul Basescu
Ia Amploare- Un padurar din Galati a mutilat oribil 20 de caini, lasandu-i
sa moara in chinuri - Serialul cu killeri
transforma Romania intr-o scoala de criminali -

Macel la Cuca, in "padurea lui Ghilanu""
Padurarul Stamate, ucigasul de caini- Un padurar si ajutorul sau au mutilat
si omorat peste 20 de caini
ca sa obtina cartuse de vanatoare -

Greu de crezut, in apropiere de comuna Cuca, un padurar (ajutat de un barbat necunoscut) a omorat cu cutitul peste 20 de caini maidanezi, nu inainte de a le taia boturile si urechile cu cutitul. Barbatul le-a spus unor galateni sositi la iarba verde ca in padure trebuie sa fie doar potarnichi, fazani si caprioare si ca este obligat sa scape de cainii cu care s-a pricopsit. Fara mila, sub privirile ingrozite ale turistilor, cei doi au lichidat toate patrupedele, dupa care le-au aruncat prin padure.

Carnagiul dintre salcami

Un fapt mai putin obisnuit s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute in apropierea comunei Cuca (la 16 km de sat), din judetul Galati, in padurea de salcami cunoscuta sub numele de "padurea lui Ghilanu"". Trei familii din Galati, formate din copii si adulti, au pornit catre zona impadurita cu gandul sa se relaxeze, sa petreaca o dupa-amiaza placuta in palcul de salcami. Ceea ce au vazut acesti oameni intrece insa orice imaginatie. Sub ochii lor, un padurar a omorat peste 20 de caini, folosindu-se de un cutit. Barbatul le-a taiat mai intai urechile si boturile, dupa care a aruncat prin padure animalele care se zvarcoleau. El le-a spus turistilor ca legea ii da acest drept si ca, pentru fiecare animal omorat, va primi cartuse de vanatoare. Iata ce a povestit, ingrozita, una dintre martorele acestei scene pline de cruzime:
"Ma aflam cu sotul meu si alte trei familii (cu doi copii) in locul numit <<Padurea cu salcami>>, pe drumul spre Cuca, la 16-17 km de sat. Intrand in padure, in drum si pe langa, am vazut 10-12 catei (cam la 2-3 luni) si vreo sapte caini maturi. Ne-am mirat, niciodata nu am mai intalnit caini acolo, in padure, unde sunt practic condamnati la moarte, neavand nici macar apa", a inceput sa povesteasca Luminita Mihaiu. "Am gasit si caini morti, insa nu stiam ce se intamplase acolo. La un moment dat, am vazut caruta padurarului, pe care il stiam de la vizitele anterioare. In caruta se mai afla un individ blond, beat mort, cu fata rosie si ochii injectati. Vazand cainele prietenei mele, un cocker spaniol, blondul s-a repezit sa-l omoare, cu un cutit a carui lama depasea 10 cm. Dupa cateva replici, au plecat amandoi. In scurt timp, am auzit o bufnitura si un schelalait. Am tacut cu totii, copiii au impietrit de frica. Am plecat cu sotul meu sa vedem ce se intampla. La 50 de metri, dupa o curba usoara, blondul si padurarul le taiau cainilor urechile si boturile. Animalele erau legate cu sarma. L-am intrebat pe padurar de ce face asta si ne-a spus: <<Pentru cartuse!>>", a continuat povestirea Luminita Mihaiu

Caini cu urechile si boturile taiate

Intre turisti, padurar si ajutorul lui, s-au iscat discutii aprige. Padurarul s-a batut cu pumnul in piept, a spus ca "reprezinta statul" si ca are voie sa faca ce vrea el in "padurea lui Ghilanu"". Nu a vrut sa se legitimeze in fata oamenilor, nu a cautat nici o scuza pentru macelul din padure, considerand, probabil, ca isi face datoria si ca ar trebui (eventual) sa fie recompensat. Cainii care inca se zvarcoleau au fost abandonati in padure sau lasati, pur si simplu, in mijlocul drumului. "Toata scena a fost infioratoare. Nu numai pentru noi, oameni mari, dar si pentru copii. Oricine s-ar fi oprit acolo ar fi vazut cainii mutilati, padurea plina de sange. Ne-am dus acolo sa ne recream si peste ce am dat?!"
Din cele povestite de martori, se pare ca patrupedele au fost duse de cineva cu o masina, in padurea de salcami si abandonate. Nimeni nu le-a facut vreun rau cainilor pana cand au incaput pe mana padurarului si a ajutorului sau.
Ne-am deplasat si noi (reporterul n.n.) la padurea cu pricina si, dupa scurte cautari, am gasit animalele (peste 10 la numar) omorate de cei doi oameni cu atata cruzime. Cainii aveau, intr-adevar, urechile si boturile taiate. Erau aruncati aiurea prin padure, printre tufisuri sau in niste gropi adanci, facute parca special pentru ei. Mirosul de hoit razbatea printre salcami, iar mustele napadisera lesurile. De padurar, nici urma. Incepuse ploaia si el se odihnea, probabil, undeva la adapost.
Cativa carutasi au oprit si ne-au spus ca pe padurar il cheama Stamate si ca este de loc din Mastacani, dar ca este casatorit cu o fata dintr-o alta comuna. "Vine din cand in cand pe aici cu masina, o Dacie alba. Nu stim cel fel de om este, nu il vedem foarte des."
Am incercat, in continuare, sa stam de vorba cu padurarul (l-am cautat in trei sate). Din pacate, nu am avut succes. Nu stim ce ne-ar fi raspuns la intrebari. Dar voiam neaparat sa-l privim in ochi si sa-l intrebam cu ce drept a schingiuit niste biete animale. Lesurile din padure spun insa suficient de multe. Chiar daca padurarul ar fi sustinut ca are dreptul de a ucide, conferit de o lege numai de el stiuta, de ce le-a mutilat mai intai?!...

Cainii nu sunt animale daunatoare

"Romsilva" Galati, de care apartine padurea in cauza, nu avea habar de ce se intamplase acolo, de cele facute de padurarul Stamate. Domnul inginer Anghel ne-a spus ca va merge personal pe teren pentru a intreprinde o ancheta. "Noi avem, intr-adevar, un plan de combatere a animalelor daunatoare, dar cainii nu se incadreaza aici, la aceasta categorie. Vom demara o ancheta, ne vom deplasa la padurea de salcami sa vedem daca asa este. Dupa care va vom spune rezultatele. Fiecare padurar primeste, intr-adevar, cartuse, dar numai pentru animalele daunatoare omorate", a spus ing. Anghel.

Iubitorii de animale protesteaza

Faptele petrecute in padurea de salcami au starnit o vie reactie si in randul iubitorilor de animale din Galati. Afland ca patrupedele au fost chinuite cu cruzime, dupa care au fost omorate, iubitorii de animale s-au decis sa declanseze propria lor ancheta, cu sprijinul oamenilor legii. Fireste, ei nu sunt de acord cu cele savarsite de padurar si de ajutorul acestuia. "Vom lua legatura, la Bucuresti, si cu reprezentantii altor organizatii. Nu este normal sa se intample asa ceva. Vom declansa o ancheta, vom discuta cu toti factorii care ar putea sa ne ajute in demersurile noastre", a spus d-na doctor Dumitrescu, de la Organizatia "Salvati animalele".Agentia pentru Protectia Mediului Galati spune ca nu are cum sa actioneze in acest caz. "Nu este de competenta noastra, nu avem cadrul legislativ sa intervenim", ne-a spus Cornel Racovita, directorul A.P.M. "Intr-adevar, toate acele animale care au ramas moarte in padure constituie un focar de infectie. Ar trebui sesizata Directia Sanitar-Veterinara. Este de necrezut ca se poate intampla si asa ceva."
Indiferent cata libertate i-ar fi oferit legea, padurarul nu ar fi trebuit sa actioneze in acest mod, este parerea noastra. O spun si iubitorii de animale, o spun si oamenii care au aflat despre aceasta poveste, poate si dvs. Cat de importanta sa fi fost recompensa (daca ar fi primit-o) in cartuse pentru acest padurar, asa incat sa omoare, cu sange rece, niste animale care nu au nici o vina ca traiesc langa noi, oamenii...?!Laura Gurau
Fotografiile autoarei

"Ma voi retrage urgent
din randurile Pd-ului"

Stimata redactie,
Va trimit alaturat un articol cutremurator, aparut in ziarul local din Galati "Viata libera". "Elevii" lui Basescu au inceput sa "lucreze"! Fiind membra a Pd, nu-mi dau numele real, caci - mai stiu eu? - poate raman fara urechi, fara grai!
Mi-e rusine ca am avut incredere in programul sau. Ma voi retrage urgent din randurile partidului. Cine seamana cruzime n-are Dumnezeu, caci Biblia spune: "Sa nu ucizi!". Viata au si oamenii, si animalele, si copacii, si florile!
Un om fara Dumnezeu devine un diavol. Aceasta e lucrarea lui Basescu.
Cu stima,A. Martinescu - Galati

Pe marginea articolului: "Ucigasi
in haine de medici veterinari""Solicit ca organele de ancheta
sa se preocupe de ceea ce
se intampla in centrele unde sunt
adunati cainii din Bucuresti"

Trebuie sa recunosc faptul ca, in experienta mea de viata si mai ales in cea profesionala, m-am confruntat cu situatii deosebite, pe care oamenii le traiesc uneori. Ceea ce am simtit insa, afland intamplarea prin care a trecut saptamana trecuta acea fetita in varsta de 12 ani, careia hingherii i-au luat cainele, este greu de descris. Mi-este rusine ca sunt si eu om, daca se pot numi oameni ucigasii de animale de la Centrul "Pallady", care sub privirea dr. Preda, au omorat-o pe Negruta, cateaua smulsa din bratele fetitei venite sa si-o salveze.
Se poate numi oare "om" dr. Preda, care hotaraste uciderea unui animal in fata unui copil?
Se poate numi oare "om", dr. Taru, care o taraste cu automobilul condus de sofer, pe mama fetitei, venita sa reclame ce se intampla la Centrul "Pallady"?
Ce este "omenesc" in cei care asistau ranjind la socul trait de o fetita de 12 ani?
As vrea sa solicit ca organele de ancheta sa se preocupe de ceea ce se intampla in aceste centre de "protectie" a cainilor fara stapan unde, din pacate, sunt dusi chiar si caini care au stapan. Trebuie opriti si sanctionati toti cei care isi manifesta instinctele violente asupra unor animale lipsite de aparare. Asemenea creaturi - nu le spun oameni - traumatizeaza psihic populatia normala a Bucurestiului si arunca o lumina urata asupra tarii.
Romanul era cunoscut in lume pentru ospitalitatea sa, pentru bunatatea sa. Ce imagine oferim cu acesti ucigasi de caini, cu cei care sfasie cu atata placere sufletul unui copil?
Chiar daca, in momentul de fata, legislatia noastra este deficitara, as vrea ca cei de mai sus sa afle ca exista in Codul Penal articolul 250, care sanctioneaza purtarea abuziva a unui functionar public. De asemenea, si socul psihic suportat de fetita isi gaseste sanctiunea. Ar fi bine sa afle si cei despre care am scris.Paula Iacob, Presedinta Asociatiei Femeilor
de cariera juridica din Romania

Un singur semn, si hingherul
Bucurestiului ar fi putut fi destituit

Stimata redactie,
Nu as vrea sa dezvolt prea mult acest subiect, pentru ca sunt pur si simplu ingrozit si sfasiat de situatia creata in Bucuresti. Acest mercenar al cainilor, pe nume Basescu, a isterizat o tara intreaga si a scos la iveala tot ce este mai crud si mai diabolic in fiinta umana. A provocat masacre in multe orase, conduse de persoane de aceeasi factura, care au gasit potrivit ca, prin omorarea acestor biete animale, sa dea frau liber violentei, cruzimii, bestialitatii latente. Acest individ fara nici un fel de scrupule ne-a incantat urechile, dar ne-a inselat mintile cu discursurile lui mincinoase despre dragostea lui fata de animale si despre grija pe care o va avea fata de caini. Foarte ingrijorator este faptul ca nimeni din Guvern nu ia nici un fel de atitudine, decat verbala, si atunci foarte firav. Un simplu semn, si hingherul Bucurestiului ar fi putut fi destituit. Nimeni din acest partid, care a mai fost la Putere si in anii 90, nu s-a gandit atunci, cand erau mult mai putini caini pe strazi, ca, daca nu se iau masuri, se vor inmulti?Nu era uman, simplu si mult mai putin costisitor sa sterilizezi 2000-5000 de caini decat sa omori 100.000? De atunci au trecut zece ani. Cat sa traiasca un caine?
In numele tuturor iubitorilor de animale, va multumesc din tot sufletul pentru pozitia exemplara pe care ati adoptat-o fata de aceste fiinte si pentru dragostea cu care le-ati imbratisat si care va sustine in lupta.
Cu infinita consideratie,Cristian Draganu - Bucuresti