Lunga vara fierbinte taranista
Dupa ce a disparut din peisajul parlamentar, Partidul National Taranesc Crestin Democrat a reaparut in centrul atentiei publice printr-un scandal de proportii. Un scandal de zile mari pentru un partid ajuns atat de mic. Daca ar fi fost vorba despre o strategie de imagine, de provocarea unui eveniment mediatic, care sa tina treaza atentia opiniei publice, s-ar fi putut crede ca exista in interiorul fostului principal partid al coalitiei trecute abilitati necunoscute. Numai ca tot ce se petrece acum este urmarea confuziei, a dezordinii, anarhiei si degradarii morale dintr-un partid care nici dupa ce si-a reformat conducerea nu s-a regasit pe sine. Impotriva celor care cred ca scandalul din interiorul Pntcd nu are importanta, pentru ca ar fi un partid lipsit de relevanta pentru prezent si viitor, trebuie spus ca acest partid istoric renascut este reprezentativ pentru cultura politica din Romania, pentru un anumit mod de a face politica. Daca ii acordam atentie este pentru ca tarele si disfunctionalitatile, ca si calitatile sau meritele sale dau seama atat de starea clasei politice, cat si a societatii in care traim.
Demisia lui Andrei Marga era urmarea fireasca a felului in care rectorul clujean a inteles sa conduca partidul. Dupa ce si-a ales propria sa echipa de colaboratori (Vasile Lupu ca prim-vicepresedinte, Catalin Chirita ca secretar general), fostul ministru al invatamantului a crezut ca se poate dispensa de "baronii" partidului, inclusiv de cei a caror imagine publica era ireprosabila. Marea sa greseala a fost de a nu fi lucrat in echipa cu unii dintre taranistii valorosi, cu reputatie nepatata, cum ar fi Constantin Dudu Ionescu. Acesta din urma a fost principalul contracandidat al lui Marga, la Congresul Pntcd din ianuarie si, chiar daca a pierdut, avea in partid multi sustinatori. In loc sa faca echipa cu fostul ministru de interne, Marga a incercat sa-l marginalizeze, ba chiar l-a tratat de cateva ori jignitor. Ideile reformiste si de modernizare ale presedintelui taranist mergeau in directia schimbarii statutului partidului, a unui nou program politic, a reintegrarii fortelor crestin-democrate, eventual a schimbarii denumirii partidului etc. Aproape toate acestea au fost respinse de restul conducerii Pntcd. In plus, noul presedinte taranist a pornit o ofensiva impotriva politicienilor corupti sau compromisi. Surse din partid spun ca ofensiva a fost declansata inaintea intocmirii vreunui dosar penal. Presupusii mari corupti din partid (Radu Sarbu, Ioan Avram Muresan) s-au aliat cu Dudu Ionescu, urmati de Remus Opris si de alti taranisti marginalizati, carora li s-a alaturat si "oaia ratacitoare" a partidului, fostul prim-ministru Victor Ciorbea. Aceasta echipa s-a dovedit mai dura si mai eficienta decat echipa rivala. Se pare ca in partid se ajunsese la schimburi de replici demne de antologia bandelor de cartier. Rivalii lui Marga respingeau ideile de reinnoire a partidului, pentru ca nu suportau ca "partidul cel mai anticomunist" din Romania sa fie condus de un fost lider comunist (referire directa la perioada cand Marga conducea Consiliul Asociatiilor Studentilor Comunisti din centrul universitar Cluj). Aripa taranista dura vedea in reformistul presedinte un "pion otravit" introdus in partid de catre Pdsr sau eventual de Securitate, in timp ce Marga considera ca aripa cealalta nu are nici un merit. Tocmai cand opinia publica astepta sa vada deznodamantul, Marga si-a dat demisia din functia de presedinte al partidului.
Nimic nu prevedea un asemenea deznodamant, iar miscarea nu a fost nici macar pregatita. Ceea ce a urmat este cunoscut de opinia publica. Amuzant este ca, intr-un partid complet prabusit, despre care nu se stie daca va mai avea curand forta sa revina in prim-planul vietiip politice, se dau niste batalii pentru putere atat de crunte, incat ai spune ca miza este conducerea Uniunii Europene, nu a unui partid care s-a aruncat singur in derizoriu. Cu toate acestea, luptele pentru conducerea si orientarea unui partid care nu mai este nici la Putere, nici in Opozitia parlamentara arata ca participarea politica de la noi nu este chiar un dezastru. Nu fac parte din cei care spun ca s-a terminat cu Pntcd. Ca sa crezi ca in domeniul partidelor politice exista asemenea determinisme sau ca soarta, destinul, predestinarea sau alte asemenea aberatii au vreo influenta inseamna sa nu intelegi ca ele fac parte din zona de initiativa a societatii civile. Taranistii romani (ca nu prea iti vine sa le spui crestin-democratii romani) trec acum printr-un proces normal de reglare a conturilor, dupa ce au avut in mana puterea si nu prea au stiut ce sa faca cu ea. Depinde in primul rand de ei daca vor avea forta sa revina, si mai putin de contextul istoric si politic, care nu le pune mari probleme. Singura perioada din lunga istorie a Pnt (care este continuatorul Partidului National al Romanilor din Transilvania, Banat si Ungaria, aparut la 1869, pe vremea aceea fiind un partid etnic din Imperiul Austro-Ungar, cum este Udmr-ul acum in Romania) cand contextul a fost complet defavorabil, iar partidul a fost interzis, a fost perioada comunismului totalitar. Dar partidul si-a revenit pana si dupa acea incercare.
Faptul ca Pnt a supravietuit perioadei celei mai dure prigoane nu duce in mod automat la supravietuirea fata de incercarile de acum, din libertate. Atunci, o intreaga generatie s-a confruntat cu experienta nemiloasa a represiunii, inchisorilor, iar mostenirea era clara - lupta impotriva comunistilor care au distrus tara. Necazul este ca respectivii comunisti au disparut o data cu prabusirea regimului comunist. In locul lor, au venit niste politicieni oportunisti si corupti, pusi pe imbogatire, abuzuri, dar nu pe reforma. Pntcd-ul si Conventia Democrata au luptat impotriva acelora, dar cand au venit la Putere, au perpetuat acelasi sistem corupt. Prin urmare, daca este sa fie vorba de o eventuala revenire in parlament sau in vreo coalitie, ar trebui ca noul Pntcd sa dispuna de o noua generatie de politicieni in stare sa aduca un mesaj proaspat, necontrazis de fapte.
Daca Pntcd se va rupe in doua, va fi cu atat mai greu de continuat in viata politica. Gestul pripit de demisie al lui Marga a provocat declansarea crizei din Pntcd mai repede decat era planificata, dar nu el este cauza adanca a problemelor din partid. Declaratiile fostului presedinte, de revenire, de sustinere a aripii rebele, ideea ca se poate face un alt Pntcd, care sa nu ii includa pe fostii taranisti, toate acestea arata cat de greu va fi pentru ca un partid cu totul nou sa aiba vreo sansa pe scena politica romaneasca. Va fi ceva de tipul partidului creat de Traian Remes, despre care nu a mai auzit nimeni de atunci incoace. Peste o luna, vom sti mai multe cu privire la cele doua congrese extraordinare convocate de fractiunile aceluiasi partid. Ramane de vazut daca in jurul vreunei fractiuni nu va reaparea fostul presedinte Emil Constantinescu, asa cum se zvoneste. Daca vreuna din acestea va continua sa joace un rol in politica romaneasca, inseamna ca traim intr-o lume in care totul este posibil. Dar daca totul este posibil, intrebarea corelativa suna astfel: este oare tot ce se intampla si necesar?Dan Pavel
Extragerea pentru luna Iunie 200120 de premii a 1 milion de lei fiecare:- Maier Zorel
din Tasnad,
Aleea Salcamilor, bl. 8, sc. A, ap. 12, jud. Satu-Mare, cod 3844
- Braitiu Ioana
din Arad,
str. Lacului nr. 10, bl. 10, sc. A, ap. 9, jud. Arad, cod 2900
- Popa Elisabeta
din Craiova,
Calea Bucuresti, bl. C3, sc. 2, ap. 20, jud. Dolj, cod 1100
- Tarabuta Anica
din Galati,
str. dr. Mihai Petrini nr. 6, bl. W2, sc. 2, ap. 30, Micro 39A, jud. Galati
- Zaharie Avram
din Deva,
str. Mihai Eminescu nr. 48B, jud. Hunedoara, cod 2700
- Petrescu Jenica
din Targoviste,
str. Tudor Vladimirescu nr. 130C, bl. Ujcm, ap. 3, jud. Dambovita
- Turculet Mariana
din Brasov,
B-dul Alexandru Vlahuta nr. 44, bl. 122, ap. 19, jud. Brasov
- Suciu Rodica
din Bucuresti,
str. Nerva Traian nr. 1, bl. K6, sc. 1, ap. 28, sector 3
- Giuvelea Mihai
din Ploiesti,
str. 24 Ianuarie nr. 1, bl. G, sc. 2, ap. 7, jud. Prahova, cod 2000
- Stefani Nicoleta
din Sibiu,
str. Campului nr. 18, jud. Sibiu
- Matei Teodora
din Targoviste,
Aleea Triumfului, bl. 19, sc. B, ap. 30, jud. Dambovita
- Zamfir Marioara
din Constanta,
str. Soveja nr. 41, bl. S1, sc. B, ap. 32, jud. Constanta
- Pop Ionel
din loc. Les,
nr. 80, jud. Bihor, cod 3718
- Toarba Anca
din Targu-Frumos,
str. Petru Rares, bl. C4, ap. 14, jud. Iasi, cod 6750
- Mihalcea Mariana
din Tulcea,
Aleea Pelinului nr. 1, bl. 1, sc. A, ap. 8, jud. Tulcea, cod 8800
- Chiriloiu Ionela-Lavinia
din Fundulea,
str. Mihail Kogalniceanu nr. 24, bl. 2, sc. C, ap. 9, jud. Calarasi
- Sasu Constantin
din Brasov,
B-dul Victoriei nr. 3, bl. 39, sc. B, ap. 65, jud. Brasov
- Man Florica
din loc. Sanislau,
str. Horea nr. 1129, jud. Satu-Mare, cod 3827
- Cioaca S. Lucia
din sat Ciocanu,
com. Dambovicioara, jud. Arges
- Perju Neculai
din Bucuresti,
str. Thomas Masarik nr. 11A