Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri de vara. cu pui. Pui cu legume. . Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (de 1,5 kg), 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 1 vanata mica (300 g), 2 dovlecei (350 g), 2 cepe albe, 2 catei de usturoi, 2-3 fire de salvie, 2 linguri ulei de masline, 1 cutie mica de rosii decojite, 100 ml vin al...

Mancaruri de vara
cu pui

Pui cu legume

</b>
<b>Ingrediente
(pentru 4 persoane): 1 pui (de 1,5 kg), 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 1 vanata mica (300 g), 2 dovlecei (350 g), 2 cepe albe, 2 catei de usturoi, 2-3 fire de salvie, 2 linguri ulei de masline, 1 cutie mica de rosii decojite, 100 ml vin alb sec (sau rosu, sau zeama concentrata de pui), 1 lingurita zahar, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se taie puiul in 8-12 bucati si se freaca cu sare si piper. Ardeii spalati si curatati se taie fasii, vanata si dovleceii (cu coaja) se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt, iar salvia se spala si se zvanta. Intr-o tigaie de fonta se pune la-ncins o lingura de ulei, in care se prajesc bucatile de pui, pana ce se rumenesc si devin crocante. Se scot din tigaie si in uleiul ramas se calesc - pe rand - vanata, ardeii si dovleceii (care se scot, tot pe rand, din tigaie). La urma, se calesc ceapa, usturoiul si salvia, se adauga rosiile, vinul, zaharul, sarea si piperul. Se amesteca bine, se introduc bucatile de carne, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, 20 de minute, la foc potrivit. Apoi se-ncorporeaza si legumele, se gusta de sare si piper si se mai lasa pe foc - tot cu capac - inca 20 de minute.

Pui cu sos de ton

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui intreg (1,2 kg), piper pisat (mai mare), zeama de la 2 lamai, sare, 1 morcov, 3 tulpini de telina, 1 ceapa, 1 cutie de ton in suc propriu (150 g), 2 linguri capere, 7 linguri ulei, 1 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura busuioc (plus cateva frunzulite pentru garnisit), 1 galbenus, 1 ceapa mica de arpagic, piper macinat.
Mod de preparare: Se spala bine puiul cu apa rece si se freaca cu piperul pisat. Intr-o oala de supa, se toarna 3 l de apa, zeama de la o lamaie, se adauga o lingurita de sare si se pune pe foc. Morcovii si telina se curata si se taie bucati, ceapa se taie in patru si se introduc toate in apa. Cand incepe sa clocoteasca se pune si puiul si se lasa sa fiarba incet 60-90 de minute. Se scurge tonul, se marunteste impreuna cu caperele (eventual in mixer) si se amesteca cu 2-3 linguri de ulei si verdeata tocata marunt. Apoi, se prepara o maioneza din galbenus, 1 varf de cutit de sare, 2 linguri de zeama de lamaie si uleiul ramas, turnat putin cate putin. In aceasta maioneza se incorporeaza ceapa taiata marunt, piureul de ton si cateva linguri de supa racita si se amesteca pana ce sosul incepe sa se-ngroase. Se sareaza, se pipereaza si, la nevoie, se mai adauga putina zeama de lamaie. Se scoate puiul din supa, se lasa sa se scurga si sa se mai raceasca, se indeparteaza pielita si se desface in bucati mari (picioare, pulpe, piept), peste care se toarna sosul de ton cu maioneza, se garniseste cu frunzulite de busuioc si se serveste cu paine alba si vin rosu.

Risotto cu ficatei de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g ficatei de pui, 400 g orez pentru risotto (Arborio), 250 g rosii, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 50 g cascaval ras (parmezan), 50 g unt, 4 linguri vin alb sec, 750 ml zeama concentrata de pui (Knorr+apa), sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Ficateii se spala, se curata de pielite si se taie bucatele. Rosiile se oparesc, se curata si se taie cubulete. Intr-o cratita mai mare se topesc 20 g unt si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga ficateii, se dunstuiesc si ei putin, si pe urma orezul, care se lasa si el cateva minute sa se caleasca. Se sting cu vin, se lasa sa fiarba pana ce a fost complet absorbit si apoi se toarna peste orez doua polonice cu zeama de carne si se fierbe la foc potrivit pana ce scade si aceasta. Se mai adauga zeama, se lasa sa scada si tot asa circa 10 minute, pana ce orezul s-a fiert pe jumatate. Acum, se adauga toata zeama ramasa si rosiile, se acopera cu un capac si se fierbe incet inca 20 de minute. Risotto-ul se gusta de sare si piper, se incorporeaza untul ramas (taiat bucatele) si cascavalul (parmezanul) ras si se serveste in farfurii incalzite.
DulciuriBudinca de visine cu sos de vanilie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g visine, 150 g biscuiti zdrobiti, 100 ml suc de mere, 4 oua, 100 g unt, 140 g zahar, 1/2 lingurita pulbere de scortisoara, 50 g alune macinate, 1 pachetel de praf de sos de vanilie (pentru 1/2 litru de lapte).
Mod de preparare: Se spala visinele si li se scot samburii. Se piseaza biscuitii intr-un mojar sau cu o sticla. Se stropesc cu suc de mere. Se sparg ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca 90 g de unt cu 100 g zahar, pana se obtine o spuma. Se adauga galbenusurile, scortisoara, nucile si 100 g de biscuiti. Se bat albusurile spuma si se introduc in compozitie. Se unge o forma de budinca cu restul de unt si se presara cu o lingura de biscuiti pisati. Se introduc visinele scurse in aluat si se toarna in forma. Se presara cu restul de biscuiti pisati. Se baga la cuptorul incalzit dinainte si se lasa la copt 45 de minute. Se serveste cu zahar pudra presarat pe deasupra.