Asii adolescentilor

Redactia
Rustic. Cu iile lor albe, de tarancute scoase la hora, fetele din formatia Rustic aduc un aer de prospetime in peisajul muzical estival. Atrase de ritmurile folclorice, prelucrarile de pe albumul lor reusesc sa aduca mai aproape de inima tinerilor ceea ce a insemnat, candva, spiritul muzicii Mariei...

Rustic

Cu iile lor albe, de tarancute scoase la hora, fetele din formatia Rustic aduc un aer de prospetime in peisajul muzical estival. Atrase de ritmurile folclorice, prelucrarile de pe albumul lor reusesc sa aduca mai aproape de inima tinerilor ceea ce a insemnat, candva, spiritul muzicii Mariei Tanase.
Cu oboiul, la Scoala de Muzica
Se cunosc de mai putin de jumatate de an si nici macar nu si-au propus sa-si inchege o trupa. Studente la Conservator, Brandusa si Loredana luau ore de canto de la Crina Mardare, cand au cunoscut-o pe Silviana (acum studenta la Drept). O data cu ea, a aparut si ideea unui grup muzical. S-au adresat unui impresar care le-a sugerat sa formeze o trupa de muzica etno-dance. "De ce nu?, am zis noi atunci. Nu ne cunosteam demult, dar ne placeam si ne intelegeam. Ne-a incitat faptul ca vom putea face o muzica deosebita, care poate va starni publicul romanesc. Mai sunt trupe etno in Romania, dar diferenta e ca noi vom canta cu adevarat, sa se vada de ce sunt in stare vocile noastre. Iar cand ne vom permite, vom aparea si cu orchestra in spate, care sa ne acompanieze <<live>>", spune Loredana.
Cum s-a dezlegat pasiunea pentru cantat? Inca din anii liceului, Loredana era atractia taberelor scolare, incantandu-si colegii cu vocea si melodiile ei, acompaniate la chitara. In ce-o priveste pe Silviana, muzica a fost totdeauna un hobby al ei, la fel ca si fotbalul. "Muzica mi-a placut de mica. Nu stiu daca in egala masura cu fotbalul. Eu nu ma multumesc doar cu meciurile Nationalei, urmaresc la televizor si fotbalul din alte tari." Colega lor de trupa, Brandusa, a urmat Liceul de Muzica "Dinu Lipatti", iar in 1997, a obtinut diploma pentru Cea mai frumoasa interpretare la oboi, in cadrul unui concurs din Ankara, Turcia.

Pe urmele Mariei Tanase
- Nu v-a fost frica sa va apucati de un proiect atat de indraznet, cum e reorchestrarea pieselor Mariei Tanase?
Loredana: - Ceea ce facem noi nu e blasfemie, cum au spus unii. Dar nici nu ne-am propus sa educam publicul "aducand in discoteci frumusetea folclorului romanesc", cum au spus altii. Pur si simplu,ne-am propus sa gasim o sursa de inspiratie serioasa si asa am ajuns la repertoriul Mariei Tanase. Frica nu ne-a fost, pentru ca am lucrat cu oameni de mare calitate, care ne-au sprijinit. Ceea ce a iesit este un produs profesionist.
Silviana: - Noi am preluat teme din Maria Tanase, dar am pus mult si de la noi. Majoritatea titlurilor sunt foarte cunoscute: "Aseara ti-am luat basma", "Trenule, masina mica", "Bun ii vinu? ghiurghiuliu". Ceea ce am facut noi e un fel de a perpetua spiritul autentic al muzicii populare romanesti.
- Ati avut deja aparitii in direct, la televizor?
Brandusa: - Prima noastra aparitie a fost pe Tvr2 si s-a cam vazut ca a fost prima. Am fost foarte emotionate. Am ajuns in viteza maxima, si la poarta televiziunii ne-am dat seama ca Loredana si-a uitat buletinul acasa si nu poate intra. Din cauza intarzierii, n-am reusit sa ne machiem cum trebuie.
Silviana: - Acum, ne-am mai obisnuit cu aparitiile Tv, cu interviurile, am depasit faza de "aa, pai, deci, ih...".

Glorie, cu bani de acasa
- Ce public credeti ca o sa fie interesat de melodiile voastre?
Loredana: Ca intotdeauna cand apare o formatie noua, primii care stiu si care-si arata interesul sunt copiii, care ne recunosc si ne striga pe strada. Noi nu ne-am propus un public tinta, dar suntem convinse ca vom avea si public tanar, si public profesionist, avizat (care asculta cu atentie orchestratia si toate celelalte efecte), pentru ca am folosit foarte multe instrumente: saxofon, nai, vioara, chiar si o orchestra de 18 persoane. Mixajele in stil dance sunt realizate de Vlad Cernea de la Class si de D.J. Phantom.
- Contractele pe care le semnati va ajuta sa duceti o viata independenta?
Silviana: - E prea devreme ca sa vorbim despre asa ceva. Deocamdata, desi provenim din familii cu venituri modeste, parintii sunt cei care ne sustin. Dar bineinteles ca speram ca aceasta pasiune a noastra sa devina si o sursa de castig, pentru a ne desprinde financiar de parinti. Ar fi o cale de a le arata ca suntem responsabile de ceea ce facem...Dia Radu
Fotografii: Media Pro