Accente

Redactia
Despre Fundatia Gojdu si banii ramasi in Ungaria. Privind ce se intampla prin alte capitale rasaritene, la Cernauti ar putea tot mai mult sa prinda ideea ca si Statul roman ar putea sa faca mult mai mult decat face pentru romanii din Nordul Bucovinei si din vecinatate. Statul roman ii poate ajuta dir...

Despre Fundatia Gojdu si banii ramasi in Ungaria

Privind ce se intampla prin alte capitale rasaritene, la Cernauti ar putea tot mai mult sa prinda ideea ca si Statul roman ar putea sa faca mult mai mult decat face pentru romanii din Nordul Bucovinei si din vecinatate. Statul roman ii poate ajuta direct pe romanii din Bucovina prin Tratatul semnat in 1997, prin apararea drepturilor omului la Consiliul Europei si Onu, prin primirea tinerilor la studii sau "ajutandu-i sa se ajute". Adica, anume pentru ca au facut parte din Austro-Ungaria, romanii bucovineni pot sa-si recapete drepturile asupra acelor bani (foarte multi) apartinand Fundatiei Emanoil Gojdu, care au ramas si se gasesc si astazi in bancile din Ungaria.
Acest mecena roman, Emanoil Gojdu, a lasat prin testament importante imobile in centrul capitalei ungare, proprietati imobiliare, ca si o suma foarte mare de bani, in beneficiul romanilor ortodocsi din Austro-Ungaria destramata (soarta tuturor imperiilor asupritoare ale neamurilor). Statul ungar, Ungaria de dupa 1918, le-a mostenit in locul beneficiarilor legitimi.
Si astazi, Curtea Gojdu este subiect de scandal. Dar nu despre cladiri vrem sa vorbim noi acum. Daca am revendica imobile, atunci Statul ucrainean, de pilda, ar trebui sa ne inapoieze nu numai cladirile societatilor culturale, ci mai toate imobilele Cernautilor, care au avut proprietari romani, asa cum mai scrie si astazi pe ele.
Noi vrem sa stim cum ne poate ajuta Romania, cum ne pot ajuta Consiliul Europei, Uniunea Europeana, Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg sau Tribunalul International, pentru ca banii Fundatiei Gojdu sa poata fi restituiti catre proprietarii legitimi. Este un principiu de drept, un principiu european care vine inca de la romani incoace. Este si un principiu moral.
E astazi vremea cand la Budapesta, un guvern format din tineri energici se implica major in ajutorarea conationalilor de dincolo de granite si de noua cortina. Din partea noastra, ii felicitam ca nu-si uita istoria si fratii din tot locul, din lumea larga.
Credem ca si Statul roman poate sa faca la fel. Chiar daca in cei 12 ani, relatiile cu conationalii s-au reluat - si s-au intarit in anii din urma, Romania inca nu are o economie care sa-i permita sa cheltuiasca din buget pentru romanii instrainati si nu este deocamdata nici in Nato. Dar Romania ne poate ajuta acum sa ridicam la nivel international problema fondurilor banesti Gojdu. Aceasta este nu numai o afacere de stat bilaterala, ci si una de raporturi de mostenire legitima a drepturilor civile ale omului, iar drepturile omului sunt acum o problema internationala.
Daca la Budapesta prinde contur ideea unei compensatii istorice pentru maghiari, numaidecat vor trebui date compensatii si pentru fondurile Gojdu, catre proprietarii legitimi, de care s-a abuzat pana acum. E aceeasi logica, sunt aceleasi principii umanitare.
Altfel, toata lumea va spune ca Ungaria da facilitati maghiarilor de peste hotare "cu mostenirea Gojdu".
Adica, vom spune intai noi, in Bucovina, si romanii din Banatul iugoslav - Voievodina (din Iugoslavia) si cei din Ardeal. Si nu vor tacea la infinit nici fratii nostri din Ungaria, care au suferit o alta forma de asimilare decat cea bolsevica, de lagar sovietic, sau din "Siberii de gheata", prin care au trecut ai nostri, de pe aicea.dr. Ion Cretu
Cernauti, tel. (0038 037) 34 23258