Efectul Balcerowicz in Romania
Multa lume se intreaba care sunt in Romania cauzele semiesecului tranzitiei catre democratia liberala si capitalism. De-a lungul timpului, s-au dat numeroase raspunsuri. Cele mai neconvingatoare au venit din partea partidelor politice care au guvernat (sau au sprijinit guvernarile) in ultimii 11 ani. Explicatiile lor sunt cu atat mai neconvingatoare, cu cat fiecare a avut sansa de a fi la Putere sau chiar in Opozitie, fara ca prin aceasta sa fi impins tara catre prosperitate, catre realizarea statului de drept si in Europa. Zilele trecute a fost la Bucuresti un politician din categoria extrem de rara a oamenilor de actiune cu stiinta de carte sau, altfel formulat, a savantilor cu talent pragmatic. Este vorba de celebrul (in lumea intreaga) Leszek Balcerowicz - politicianul si economistul polonez care a avut contributia cea mai insemnata la ridicarea tarii sale pe primele locuri, din toate punctele de vedere, intre fostele tari comuniste. Balcerowicz (in calitate de viceprim-ministru si de ministru de finante) a fost autorul planului de terapie de soc care a scos Polonia din starea de economie socialista, prin anumite sacrificii, si a adus-o in stadiul de tara capitalista, iar toate guvernele care s-au perindat pana acum, toate parlamentele, indiferent cine le-a dominat, au respectat acel plan. El s-a intalnit in Romania cu primul-ministru Adrian Nastase, cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu membri ai guvernului. Este greu de stiut ce le-o fi spus celebrul polonez, dar este sigur ceea ce el a spus in public, la o conferinta publica despre lectiile tranzitiei, tinuta in Aula Magna a Academiei de Studii Economice.
Ceea ce a spus Balcerowicz (care acum este guvernator al Bancii Nationale a Poloniei) a fost extrem de simplu si accesibil pentru toti cei care au fost de fata, de la studenti si profesori universitari la politicieni, oameni de presa si gura-casca. Primul lucru care trebuie facut in fostele tari socialiste este restrangerea rolului si prezentei statului in economie. Statul trebuie sa nu fie deloc proprietar in economie sau macar prezenta sa trebuie redusa la minimum. Structurile statului trebuie eliminate din economie, din birocratie, pentru ca statul este un prost administrator, nu plateste bine, iar cu cat este prezenta sa mai puternica, cu atat se fura mai mult. Dar daca este un proprietar privat sau un manager privat, acela nu permite sa fie furat. Observati ca fiecare din noi, daca are o proprietate, stie cum sa si-o pazeasca, ba chiar sa o intareasca si sa o inmulteasca. Aceasta inseamna ca trebuie incurajata privatizarea si ca intreprinderile care nu sunt rentabile trebuie lichidate. Inainte ca sa-l intrebe cineva, Balcerowicz a anticipat posibilele scuze care au fost invocate de politicienii romani, care nu au avut curajul sa inchida fabricile si intreprinderile nerentabile. El a spus ca reforma de soc produce anumite nemultumiri, ca se pot produce greve, manifestatii, dar nu violente, nu revolutii. In schimb, daca nu se fac reformele care aduc pana la urma prosperitate, atunci starea de nemultumire a populatiei este si mai mare. Pericolul este ca, daca nu se face reforma si nu se produce bunastare, multimea incepe sa creada ca starea ei de mizerie este pricinuita de democratie. Or, dupa cum a observat polonezul, oamenii nu sufera din cauza reformelor, mai ales daca ele nu sunt facute, ci din pricina mostenirilor comunismului, care sunt cu atat mai apasatoare, cu cat nu s-a facut reforma, iar efectele comunismului nu sunt indepartate.
In schimb, a spus Balcerowicz, statul trebuie intarit acolo unde prezenta sa produce efecte sociale benefice, adica in justitie, in combaterea criminalitatii, a coruptiei, a nedreptatilor de tot felul. Statul trebuie sa aiba o prezenta sporita acolo unde individul simte influenta sa, acolo unde are de castigat, iar prin aceste castiguri creste increderea sa in justitie, guvern, parlament, partide politice, administratie, politie etc. Aceasta inseamna democratie. Iar numele acestei combinatii este acela de capitalism democratic.
Dupa cum a explicat politicianul si economistul polonez, pentru a face si in Romania sau in alte parti care au ramas sarace ceea ce s-a facut in Polonia, nu era nevoie de mari economisti. Din punct de vedere economic, lucrurile sunt extrem de simple. Din acest punct de vedere, nu trebuie descoperita America. Nu trebuie inventate mari formule economice originale. Exista niste tratamente verificate, care se aplica unui organism bolnav, cu un diagnostic bine stiut. Este adevarat ca pentru a aplica acele tratamente, pentru a taia in carne vie, trebuie sa ai curaj si mai ales trebuie cum sa le explici si sa-i convingi pe cei multi de faptul ca dupa aceea le va fi mult mai bine. Prin urmare, ceea ce trebuie este o politica buna, politicieni capabili sa impuna politici economice eficiente.
Nu am intrat in prea multe amanunte in legatura cu ceea ce a spus Balcerowicz. Cine vrea sa afle mai multe amanunte, dar mai ales explicatii si sfaturi concrete, poate sa citeasca volumul "Libertate si dezvoltare. Economia pietei libere", de Leszek Balcerowicz, care a fost tradus in romaneste de Dana Cojocaru, pentru Editura "Compania" din Bucuresti. Aceasta editura (condusa de Petru Romosan si Adina Keneres) a avut buna inspiratie de a publica volumul cu putin inainte de venirea lui Balcerowicz la Bucuresti. Cu ocazia conferintei de la A.S.E., a avut loc si lansarea cartii, prilej cu care in cateva minute s-au vandut sute de exemplare. Judecand dupa rapiditatea cu care s-au epuizat exemplarele si dupa claritatea cu care vorbeste si scrie politicianul-economist, este de presupus ca vor fi de acum incolo mult mai multi oameni care vor sti de ce este nevoie in Romania. Principiul largirii accesului este esential pentru politica democratica. Numai ca participarea oamenilor la treburile cetatii, la ceea ce ne priveste pe toti nu inseamna doar sa mergi la vot o data la patru ani. Inseamna sa inveti care iti sunt drepturile si libertatile, cum sa ti le aperi, ce sa ceri de la cei ce conduc vremelnic tara, ce obligatii si responsabilitati au cei care sunt in functii publice, cum sa faci sa ii pui la treaba, ce trebuie sa faci ca sa traiesti mai bine, cum sa eviti lucrurile care iti aduc neplaceri si multe altele. Cam despre aceste lucruri a vorbit Balcerowicz la A.S.E., in Piata Romana din Bucuresti, iar lucrul la care ma gandesc acum este: oare ce efect va avea pe termen scurt si pe termen lung aceasta vizita? Inteligenta se defineste ca fiind capacitatea de a invata.
Nici Balcerowicz sau polonezii nu au inventat retetele pentru a scoate o tara din mizeria comunismului, a o face prospera si a o aduce in Europa. Ei au inventat doar un anumit mod de a face politica in interesul general, in interesul national al tuturor celor care traiesc in tara condusa de ei. Faptul ca Polonia este din aceeasi zona a Europei ca si noi ne scuteste de vesnicul complex de inferioritate fata de Occident. Daca ei au fost in stare sa faca reforma si sa aduca prosperitate, si noi suntem. Asta a fost lectia de optimism transmisa de Balcerowicz. Asteptam sa vedem efectul.Dan Pavel