Clubul dietelor de slabitMetoda Americana- Noile cercetari ale nutritionistilor americani ne permit sa obtinem silueta visata, fara sa ne primejduim sanatatea sau sa ne chinuim flamanzind. Va prezentam cele trei strategii elaborate de ei, care va garanteaza succesul -
S-a terminat cu infometarile, cu revolta stomacului gol, cu slabirea urmata iar de ingrasare, cu frustrarile si proasta dispozitie. Acum se poate si altfel: folosindu-va de ultimele descoperiri ale cercetarii genetice, puteti deveni si ramane zvelte, fara efort. Asa dupa cum au descoperit, recent, cercetatorii americani, unica solutie eficace este aceea de a reactiva programele genetice ancestrale din organismul nostru. Ele controleaza metabolismul grasimilor, mentinand automat greutatea corporala la nivelul ideal, spre care dvs. aspirati cu atata ardoare. La animale, ca si la oameni, aceste programe se afla instalate in fiecare celula, deoarece natura n-a planificat din start nici un fel de vietati supraponderale. Noi am corupt supervizorii genetici, facandu-i sa "leneveasca", datorita comoditatilor civilizatiei moderne si a exceselor alimentare. Nu ne ramane decat sa le reamintim ca trebuie sa-si faca datoria. Va fi un lucru extrem de simplu, cu conditia sa tineti seama de cele trei strategii recomandate mai jos.
Strategia 1:
Feriti-Va De Capcanele Clasice
Luati-va adio de la cateva tabieturi indragite, care, la prima vedere, par nevinovate, dar, cu toate acestea, sunt capabile sa blocheze intregul metabolism al slabirii. Asadar, iata-i demascati, in randurile care urmeaza, pe inamicii siluetei dvs.
1. Un trio care ingrasa: grasimi + dulciuri + glucide usor digerabile. Ori de cate ori puteti, renuntati la desert! Intrucat grasimile se digera lent si raman mult timp in stomac, feriti-va sa consumati dulciuri - minimum doua ore dupa masa, pentru a nu declansa impulsul periculos al formarii de depozite adipoase.
2. Cina la ore tarzii. Nu mai mancati nimic consistent dupa ora 19.00, caci organismul se pregateste sa intre in repaus, reducand tensiunea arteriala, frecventa batailor inimii si pulsul. Alimentele ingurgitate seara tarziu se digera lent, lasand in urma tot felul de reziduuri, iar grasimile ramase sunt imediat absorbite in depozite.
3. Gustatul de ici - de colo. Orice gustare luata intre mesele principale obliga pancreasul sa secrete insulina - hormonul ce face ca energia din hrana sa se strecoare in celule sub forma de glucoza. Atata vreme cat in sange circula o cantitate mare de insulina, corpul nu-si poate reduce rezervele adipoase. Cine mananca des - mult sau putin, n-are importanta - isi mentine procentul de insulina din sange la un nivel primejdios pentru silueta.
4. Grasimi si alcool. Pentru digerarea grasimilor, corpul are nevoie de multe enzime. Pentru arderea alcoolului, de asemenea. Daca ambele sunt prezente la aceeasi masa, organismul prelucreaza cu prioritate alcoolul si lasa grasimile deoparte. Aceasta este dirijata direct spre depozite.
5. Dietele radicale. Orice regim hipocaloric reduce metabolismul (arderile din corp) cu 15-30%. Corpul se alarmeaza si pune instantaneu in functiune "programul de avarie", ceea ce inseamna ca, din acel moment, toate alimentele pe care le primeste vor fi valorificate de doua ori mai bine. De aceea, indata ce veti reveni la vechiul sistem de nutritie, greutatea dvs. corporala va incepe sa creasca din nou.
6. Stresul. Majoritatea oamenilor incearca sa-si combata suprasolicitarea nervoasa rontaind intruna tot soiul de lucruri tentante, bogate in calorii. Exista insa o metoda de reechilibrare cu mult mai buna: sport si exercitii de relaxare.
7. Un mic dejun copios. Iata un meniu care face sa ne lase gura apa, dar ingrasa garantat: chifle, paine alba plus mezeluri, branza sau marmelada, eventual si niste oua prajite, cu slanina sau sunca. Nivelul zaharului in sange creste brusc, pentru ca apoi, dupa un timp, sa se prabuseasca. Rezultatul: avem o pofta nebuna de ceva dulce. Si intregul metabolism e perturbat pentru cateva ore. Formula preferata pentru micul dejun: fara dulciuri, fara fulgi de porumb (zahar camuflat!), nu prea multe grasimi, in schimb - paine integrala sau musli.
8. Indopare si infometare. Cine mananca alternativ - ba prea mult, ba prea putin - isi programeaza o senzatie de foame feroce, caci celulele adipoase, care si-au marit volumul, nu mai cedeaza atat de usor ceea ce au cucerit deja. Totodata, la suprafata celulelor prolifereaza asa-numitii receptori Alpha 2, ce au un singur rol: colectarea grasimilor!
9. Bombele dulci. Amatorii de delicatese cad mereu victima tentatiilor numite torturi cu frisca, praline, fursecuri, bomboane si ciocolata. Insa, nimic nu incanta mai tare celulele adipoase decat aceste bombe dulci, delicioase, bogate in calorii si pline de zahar rafinat. Moleculele de grasime folosesc zaharul (extras din trestie sau sfecla) ca mijloc de transport, pentru a ajunge direct in nesuferitele pernite de pe abdomen, coapse si popou.
10. Atentie la sare! Cristalele albe fixeaza apa, ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale si la un surplus de apa retinuta in tesuturi (edeme). Consecintele unui consum exagerat de sare: corpul se umfla, iar metabolismul se deregleaza. In loc de a sara prea mult, puteti imbunatati gustul mancarurilor adaugandu-le condimente sau frunze proaspete.
Strategia 2:
Gustarile Concentrate
Foamea e ca un animal salbatic care se arunca asupra ta cu toata puterea, atacandu-te cu o violenta sporita mai ales atunci cand lupti sa smulgi corpului tau kilogramele, unul cate unul. Geneticienii americani au descoperit acum in ce fel putem imblanzi acest dusman al siluetei, ferindu-ne, in acelasi timp, de o crestere in greutate. Noi avem tendinta, spun oamenii de stiinta, sa ingurgitam zi de zi aproximativ aceeasi cantitate de hrana. Nu atat componentele hranei sunt importante, cat mai degraba volumul ei, cantitatea alimentelor consumate, deoarece se produce senzatia de satietate. Concluzia: daca ingurgitam (in cantitate obisnuita) alimente care, fiind foarte hranitoare (deci continand substante cu inalta valoare nutrivita, ca: vitaminele, mineralele, oligoelementele), sunt totusi extrem de sarace in calorii, ne vom satisface apetitul, fara a ne ingrasa macar cu un gram. Va prezentam noua metode naturale si sanatoase - cele mai bune trucuri de pacalit foamea.
1. Supe consistente. Supa da nastere unei senzatii placute, de satietate. Ochii vad o portie mare in farfurie si deja acest lucru ne potoleste putin foamea. Apoi, volumul apreciabil de lichid umple stomacul. Evitati insa supele-crema, caci ele sunt adevarate bombe de grasime, doldora de calorii! Specialistii recomanda supele usoare, cum ar fi cele de praz ori de diverse legume, cu adaos de paste sau orez si cateva feliute de slaninuta prajita. Vedeta supelor de slabit este, fara indoiala, cea de varza (o combinatie de varza, ceapa si rosii). Varza reduce greutatea corporala. In plus, ea elimina toxinele si stimuleaza metabolismul, ceea ce, de asemenea, duce la topirea pernitelor de grasime si la ameliorarea celulitei.
2. Suc de legume, inainte de masa. Dintr-un studiu efectuat recent, reiese ca acei participanti la un experiment de slabit, care au baut inainte de masa un pahar mare cu suc de legume (avand 88 de calorii), au mancat apoi, in medie, cu 136 calorii mai putin decat cei care nu bausera suc. Un alt avantaj: sucurile de legume (recoltate, pe cat posibil, din culturi biologice) contin multe vitamine si minerale, fiind un ajutor nepretuit pentru sistemul imunitar. Pe langa faptul ca imbunatatesc capacitatea de autoaparare a organismului, ele regleaza digestia si activeaza metabolismul, in ansamblu.
3. Tarate, seminte de in, fulgi de ovaz etc. Aceste substante de balast aduc organismul in forma maxima. In intestine, ele impulsioneaza digestia - premisa importanta pentru o buna valorificare a hranei si un metabolism activ, capabil sa arda rapid grasimile. In afara de aceasta, pot fi mancate in cantitati mari, fara primejdia de a asimila un numar nepermis de calorii. Sunt niste veritabili "fochisti" ai organismului si asigura un aport masiv de minerale. Consumati-le dimineata, la micul dejun, eventual amestecate in putina branza de vaci (slaba), in iaurt, suc de portocale sau lapte degresat.
4. Fructe zemoase. Pe langa continutul ridicat de apa, fructele zemoase au si o parte insemnata de substante de balast, care potolesc foamea si activeaza functiile intestinului. In acelasi timp, capsunile, zmeura, murele sau afinele aprovizioneaza corpul cu o cantitate importanta de vitamine si oligoelemente.
5. Bauturi combinate, de la gheata. Ultima noutate americana in materie de alimentatie sanatoasa si cea mai buna metoda de franare a apetitului: bauturi reci, combinate din lapte, fructe si sucuri. Un piure din pulpa de fructe (cirese, capsuni etc.) se amesteca cu lapte degresat sau iaurt de la gheata. (In ce priveste combinatiile posibile, fantezia se poate desfasura fara limite.)
6. Energia din lapte. Laptele e primul aliment cu care ne hranim cand venim pe lume. Datorita lui, sugarii cresc sanatosi. Nimic nu e mai hranitor decat laptele, care furnizeaza corpului, in conditii optime, numeroase substante nutritive de prima importanta, producand totodata o senzatie de perfecta satietate. Cel mai bine ar fi sa beti unul sau doua pahare de lapte degresat inainte de masa. Dupa aceea, nu veti mai manca decat jumatate din ce v-ati pus in farfurie!
7. Ardei iuti ca focul. O omleta condimentata cu boia, un sos rosu iute, langa cartofii copti - ajuta la slabit. Dupa observatiile facute de cercetatorii britanici, capsicina continuta in ardei potoleste foamea, intareste sistemul nervos, stimuleaza metabolismul, activeaza energia digestiva si arde grasimile.
8. O zi de orez. Orezul este alimentul de baza in civilizatii in care oamenii n-au fost niciodata grasi. El contine substante valoroase si nu incarca organismul cu multe calorii. O metoda de slabit, ce si-a demonstrat eficacitatea de-a lungul anilor: introduceti o zi de orez pe saptamana. Veti obtine nu numai efect de reducere a greutatii, dar si de dezintoxicare.
9. Apa si ceai. Doriti sa aveti un corp sanatos si o silueta frumoasa? Prima regula: beti multe lichide! Pe de-o parte, organismul are nevoie de ele - aproximativ trei litri pe zi - pentru a prelucra corect alimentele. Pe de alta, lichidele furnizeaza energie, incetinesc procesul de imbatranire a celulelor si, in plus, ajuta la blocarea apetitului. Beti mai ales apa plata, sucuri diluate si ceaiuri. Ceaiurile de fructe sau de plante medicinale au nu numai un gust bun, ci si calitatea de a oferi corpului substante de importanta vitala, care il ajuta sa-si pastreze sanatatea.
Strategia 3:
Activati Mecanismele De Slabire Ale Corpului Dvs.
Exista noua substante care controleaza metabolismul grasimilor. Asadar, folositi la maximum aceste posibilitati naturale de slabire.
1. Iodul - motorul metabolismului. De el are nevoie tiroida, pentru a produce hormoni care stimuleaza metabolismul si ard grasimile. Strategia de slabire: beti zilnic un pahar de lapte degresat; de doua ori pe saptamana, mancati peste sau fructe de mare; folositi sare iodata.
2. Fierul - dispecerul energetic. Strategia de slabire: mancati salata verde, legume, frunze, fasole, mazare, paine integrala.
3. Magneziul - managerul eliminarii grasimilor. Comanda o intreaga armata de substante auxiliare, ce desfac moleculele adipoase si le transporta in sange, pentru a fi prelucrate. Strategia de slabire: mancati nuci, seminte, samburi, banane. Rosiile si leguminoasele sunt si ele mari furnizori de magneziu.
4. Vitamina C - un talent multilateral. Participa direct sau indirect la toate procesele de ardere a grasimilor. Blocheaza depozitarea grasimii in tesuturi si activeaza metabolismul. Strategia de slabire: mancati legume si fructe proaspete (deosebit de bogate in vitamina C sunt, de exemplu, ardeii, varza, citricele, kiwi).
5. Albumina - stimulentul celulelor. Cu cat exista mai multa albumina in sange, cu atat mai vie este activitatea celulelor, cu atat mai rapid se desfasoara metabolismul. Strategia de slabire: preferati albumina vegetala (de exemplu, cea din linte sau fasole).
6. Acizii grasi nesaturati - "grasimile slabe". Acizii grasi nesaturati sunt niste adevarati supraveghetori ai greutatii corporale si ajuta la arderea rezervelor de grasime din celule. Strategia de slabire: mancati peste oceanic, de pilda, scrumbie, somon, macrou (contin in cantitate mare pretiosii acizi grasi Omega 3), folositi uleiuri de calitate (de masline sau dovleac).
7. Soarele - mare sursa de impulsuri. Lumina soarelui inveseleste, invioreaza si ajuta multe dintre procesele ce compun metabolismul. Strategia de slabire: inmagazinati radiatia solara - dar cu masura. O plimbare zilnica, de 30 de minute, in plin soare, va e suficienta.
8. Frigul - consumatorul de grasimi. In conditii de frig, hormonii stresului impun scoaterea din depozite a unei anumite cantitati de grasime necesara incalzirii corpului. Strategia de slabire: creati-va in locuinta zone de climat diferit. Trecerea de la caldura camerei de zi la racoarea dormitorului va accelera arderea grasimilor. In acelasi timp, intariti-va sistemul imunitar cu dusuri alternative si sauna.
9. Sportul - modelatorul corpului. Muschii sunt oricum consumatori de grasimi. Activati de miscare, ei absorb, pur si simplu, grasimea din depozite. Strategia de slabire: alergati zilnic. Dar faceti si o plimbare cu bicicleta, patinati si inotati, dansati - orice va trece prin minte si va face placere.
Gilda Fildan