Sub lupa

Redactia
Au plecat romani de-acasa.... Mii de romani isi pierd vremea nascocind metode de evadare in partea mai insorita a lumii civilizate. Pe masura ce ne apropiem de raiul nivelului de trai european, des invocat in discursuri, tot mai multi romani se inghesuie la granite sa vada cu ochii si sa simta pe pie...

Au plecat romani de-acasa...

Mii de romani isi pierd vremea nascocind metode de evadare in partea mai insorita a lumii civilizate. Pe masura ce ne apropiem de raiul nivelului de trai european, des invocat in discursuri, tot mai multi romani se inghesuie la granite sa vada cu ochii si sa simta pe pielea lor cum e sa traiesti intr-o tara in care reforma si cresterea nivelului de trai s-au facut fara varsare de sange. Numarul celor care se vor scapati este constant, indiferent de culoarea discursurilor care aburesc sticla televizoarelor si microfoanele parlamentare. Putini sunt tinerii care nu au simtit ca ar fi de preferat sa fie americani. Sau italieni. Sau germani. Sau macar cehi. Unii chiar au incercat.
In ciuda discursurilor patriotarde rostite la diverse tribune, mii de oameni iau cu asalt ambasadele straine, sperand sa-i induplece pe functionarii de acolo sa le deschida portile raiului. Fel de fel de firme au facut bani buni pe spinarea disperatilor. Altii, care nu au rabdare sau motive sa astepte vizele, si-au croit vaste drumuri europene, comerciale si ilegale, peste granita. Multi, harnici si perseverenti ca furnicile, ei cara in sarsanale kilograme de heroina, cocaina sau Ecstasy. Daca industria romaneasca isi mai cauta inca un rost pe pietele civilizate, filierele de narcotice par a fi gasit calea spre buzunarele vesticilor. Dar si spre inchisorile de acolo. Alaturi de ei, traficantii de carne vie au largit simtitor valul romanilor in drum spre tarile occidentale. Dupa statisticile oficiale, alaturi de Moldova, Romania ocupa unul din primele locuri in exportul de dansatoare, dame de companie si animatoare de bar. Dar si la constructori in Israel.
Se scriu si drame la frontiera Romaniei. Acum cateva zile, carabinierii italieni au descoperit in cala unui vas, intr-un conteiner pe care scria nutret, sase romani disperati, care voiau sa cucereasca America. Vreme de o saptamana, ei au trait intr-un spatiu nu mai mare ca un lift. Vaporul urma sa plece din Livorno catre Canada. Cand au fost descoperiti, candidatii la fericire pe alte coclauri erau sleiti de puteri, flamanzi, murdari si aproape asfixiati. Conteinerul era bine etanseizat. Cei sase se gospodarisera cum au stiut ei mai bine. Au mancat hrana rece, la pachet, au improvizat un closet intr-un colt, incercand sa traiasca discret, ca acasa, pentru a nu da de banuit politiei portuare. Biletul pana in puscaria din Livorno i-a costat un milion de lire italiene de caciula.
Setea Mihaelei M. de a strabate fara pasaport Europa a socat lumea civilizata. Mihaela s-a aflat intre cei noua romani care au sosit in capitala britanica ascunsi sub trenul de mare viteza Eurostar. Numai frica sau nebunia pot determina o femeie insarcinata in luna a saptea sa strabata Eurocanalul pe osia unui tren care alearga cu 300 km/h. O piatra, daca te loveste, are efectul unui glont! Nimeni nu-si poate imagina ce lasi in urma, de vrei sa te indepartezi de trecutul negru cu viteza cu care Michael Schumacher castiga un Grand-Prix.
Nu se stie daca actele penale sau nebunesti ale disperatilor care parasesc Romania vor convinge Uniunea Europeana sa deschida granitele. Mai degraba, nu. Poate doar Cartea Recordurilor sa le consemneze. Cert este ca drumul Mihaelei M. cu Eurostarul a inflacarat imaginatia britanicilor. Le-a inmuiat chiar si inimile. Mihaelei i s-au oferit deja cateva contracte generoase pentru a-si povesti calatoria. Si viata. Si chiar daca pana acum a vazut doar o inchisoare din Londra, s-ar putea ca povestea sa fie englezeasca 100%. Cu happy end. Pana scrie cartea, pana se judeca procesul de expulzare, copilul are toate sansele sa se nasca in Anglia si sa devina cetatean britanic. Macar el. Atunci si-ar putea incerca norocul cu o reunificare de familie. Ca mama de englez. Good luck, Mihaela!N.C. Munteanu