Sub lupa

Redactia
Putini barbati, multe femei. Statisticile arata ca in Romania traiesc mai multe femei decat barbati. Diferenta este de circa 4 procente. Asadar, patru femei dintr-o suta au dificultati cand se pune problema sa-si gaseasca jumatatea. Sexul tare profita din plin de aceasta inferioritate avantajoasa. M...

Putini barbati, multe femei

Statisticile arata ca in Romania traiesc mai multe femei decat barbati. Diferenta este de circa 4 procente. Asadar, patru femei dintr-o suta au dificultati cand se pune problema sa-si gaseasca jumatatea. Sexul tare profita din plin de aceasta inferioritate avantajoasa. Mai putini, dar mai eficienti, barbatii sunt la conducere. De la masini, pana la institutii, acasa si in asociatia de bloc, barbatii s-au impus din plin. De cele mai multe ori, angajarile femeilor se fac pe criterii estetice. Femeile sunt chestionate atent in legatura cu starea lor sentimentala si, uneori, sunt avertizate, mai in gluma, mai in serios, ca macar un an de zile sa nu se casatoreasca sau sa aiba vreun copil. Altfel arata angajarile barbatilor. Barbatul trebuie sa fie doar ceva mai frumos ca tranzitia si o idee mai destept ca cizmele lui. Fericita diferenta intre populatia masculina si cea feminina ii avantajeaza pe barbati. Nu tot ei au inventat vorba clipa, opreste-te?
Asa ca nu e de mirare ca numarul femeilor casatorite a scazut in ultimii sapte ani cu cateva procente, corespunzator diferentei statistice. Chiar si asa, o spun tot statisticile, femeile nu sunt mai fericite si multe dintre ele se decid sa rupa vraja si sa redevina ce au fost, adica celibatare. Si au destule motive.
Mirela C. din Focsani a divortat pentru ca a fost mintita timp de trei ani de sotul ei. Acesta nu a dus-o de nas, spunandu-i ca are sedinte peste sedinte, nici nu si-a ascuns banii de la chenzina si nici nu avea vreo relatie extraconjugala. Povestea e si mai complicata. Sotul are un frate. Geaman. Iar gemenii chiar se au ca fratii si impart, de cand se stiu, totul! isi cumpara aceleasi haine, ciorapi sau chiloti, se piaptana la fel si nu-i deosebeste decat codul numeric personal. Fara sa stie, femeia a trait cu amandoi, pe rand, ce-i drept, din luna de miere si pana cand a depus plangere la tribunal. Pentru ca atat sotul, cat si fratele sau geaman o cunosteau in cele mai intime detalii, ea nu i-a putut deosebi decat dupa buletin. Pana atunci, traise cu iluzia ca dragostea dintre ei este inepuizabila. Si poate asa ar fi fost pana la adanci batraneti, daca Mirela n-ar fi avut blestemata curiozitate sa umble prin buzunarele asa-zisului ei sot. Pusi in fata faptului implinit, gemenii au recunoscut totul si n-au nici o remuscare. Ei spun insa ca nu au facut-o din perversitate. Pur si simplu, li s-a parut cinstit sa imparta totul frateste, mai ales ca jugul casnic nu este usor pentru nimeni. Ei isi schimbau identitatea in functie de dispozitie, pe principiul astazi am nevoie de o pauza, vreau sa joc un fotbal, sa merg pe balta sau sa fac un chef la Odobesti. Mai mult chiar, sotul da vina pe sotie, care, chipurile, si-ar fi gasit un amant si vrea sa scape de obligatiile conjugale. Pentru ca femeia muncea din greu pentru a-si spala si intretine dublul ei sot. Si nici macar nu mai e sigura cu care dintre cei doi s-a casatorit!
Lucrurile ar fi urmat o alta cale, daca cei trei ar fi urmat exemplul familiilor Stanciu si Neacsu din Ploiesti, care si-au rezolvat criza conjugala facand schimb de sotii. Cele doua perechi au copii care nu mai pot preciza acum care le sunt tatii si mamele. Ei apartin formal familiilor Stanciu si Neascu. insa, fiecare considera ca are doi tati si doua mame. Mai ales ca schimbul de garnitura s-a facut pastrandu-se relatiile familiale dintre cele doua cupluri. Cele doua familii merg impreuna la picnic, isi impart banii si indatoririle si nu se supara daca unul dintre ei flirteaza cu membrul de sex opus al celeilalte familii.
Viata merge inainte. Doar familia pare sa schioapete mai serios, iar tribunalele ar trebui sa fie deschise non-stop pentru a judeca pe-ndelete toate procesele de divort inaintate in ultimul an.N.C. Munteanu