Forma maxima

Redactia
Ritmurile Sexuale- Si viata sexuala a omului urmeaza ritmurile naturii. La fel ca si plantele, el ajunge la o viata "de rod", cu transformari organice insemnate, dupa care devine "sterp", la fel ca merii batrani din livezi. Fluxul si refluxul sexualitatii se consuma in doua faze importante: pubertat...

Ritmurile Sexuale- Si viata sexuala a omului urmeaza ritmurile naturii. La fel ca si plantele, el ajunge la o viata "de rod", cu transformari organice insemnate, dupa care devine "sterp", la fel ca merii batrani din livezi. Fluxul si refluxul sexualitatii se consuma in doua faze importante: pubertatea si menopauza (andropauza). De felul in care stim sa le depasim, depinde echilibrul vietii noastre -</b><b>Pubertatea Varsta pubertatii - atat la fete, cat si la baieti - reprezinta o faza critica. Ea corespunde unor modificari hormonale, fiziologice si psihice importante, dar naturale. in asemenea situatii, esential este sa nu ne pierdem cumpatul si sa apelam la o medicatie intempestiva, chiar daca in perioada pubertatii, copilul devine nelinistit si ciudat, usor iritabil, daca e lenes si instabil, exagerat in manifestari, daca are nopti agitate, un apetit variabil, cu gust pronuntat pentru alimente excitante: otet, piper, mustar, fructe verzi etc.
La fete, perioada pubertatii se instaleaza, in principiu, la 10-13 ani, iar semnul ei de manifestare este menstruatia. in general, perioadele menstruale apar mai devreme la orasence decat la satence, mai repede la fetele din familii avute decat la cele sarace. Contemporanele noastre au devansat varsta medie a pubertatii fata de cea existenta in urma cu o suta de ani.
Un sfat: fiindca cea mai mare problema a pubertatii la fete sunt tulburarile ciclului menstrual, pentru reglarea lui, fara medicamente, ele pot apela la o metoda care deriva din acupunctura. indoiti unul din brate si puneti palma pe stomac. Cotul va forma un unghi de 90¡ catre interior. Cu cealalta mana, apasati cu degetul locul aflat imediat deasupra cotului indoit, unde el se afunda foarte usor in piele. in cazul unui ciclu prea abundent sau dureros, se face presopunctura pe ambele coate, cate 40 de secunde. in cazul unui ciclu insuficient, se aplica pe aceste zone un obiect usor incalzit sau o sticluta umpluta cu apa fierbinte (suportabila).
La baieti, sexualitatea se instaleaza in doua faze: perioada prepuberala (care apare pe la 12 ani), insotita de spermatogonie, urmata de perioada pubertatii, caracterizata prin aparitia pilozitatii, modificarea vocii, dezvoltarea musculaturii.
Indiferent de sex, tulburarile ivite la pubertate pot fi inlaturate prin masuri eficiente si simple:
Alimentatia: se va institui un regim echilibrat si suficient de variat, pentru ca organismul sa aiba toate substantele indispensabile: proteine, albumine, vitamine, saruri minerale etc. Se vor inlatura toate alimentele care excita simtul genital: vanat, carne cruda, supa de carne, condimente, vin negru, alcool etc. in schimb, se va actiona asupra intaririi rezistentei organice, prin exercitii fizice, repaos si relaxare, aeroterapie, helioterapie perfect dozata, hidroterapie nu prea dura, dar bine individualizata, care aduce o scadere senzuala apreciabila.
Exercitiul fizic executat ponderat, fara a se face excese, provoaca o stare de echilibru si o dezvoltare fizica armonioasa. La adolescentii debili, repausul sistematic este infinit mai fortifiant decat exercitiul dur (sala de forta), el trebuie alternat cu scurte plimbari, jocuri variate si neobositoare, miscari de gimnastica. Se vor evita sporturile intensive, care forteaza inima si duc la o epuizare greu de reparat. in acelasi timp, se vor supraveghea ingrijirile igienice intime, urmarindu-se discret: anturajul adolescentului, lecturile, spectacolele etc.

</b><b>Menopauza

In general, menopauza se instaleaza la femei catre varsta de 48 de ani, fiind insotita de disparitia progresiva a functiei ovariene, cu tot cortegiul ei de consecinte: o oarecare atrofie senila a aparatului genital, tulburari neurovegetative si circulatorii (bufeuri de caldura), hipertensiune, cefalee, obsesii delirante, uneori un fals misticism. Chiar daca pentru unele femei este greu de acceptat, menopauza este inceputul declinului sexual, dar si poarta prin care patrunde in viata lor intelepciunea.
Daca tulburarile de menopauza sunt usoare si nu indica o stare patologica, ci doar o stare fiziologica usor anormala, ele trebuie tratate ca atare, fara a recurge la o medicatie, care ar putea fi nociva. Deci, cel mai bun tratament este acela care previne raul. Varsta critica fiind o scadenta, mijlocul cel mai sigur de a evita aceste inconveniente este de a ne conforma legilor unei vieti sanatoase:
- alimentatia: renuntati treptat la consumul mare de carne, in favoarea legumelor proaspete, a fructelor si cerealelor integrale, a produselor de lapte degresate.
- miscati-va cat mai mult: plimbari lungi si usoare exercitii de gimnastica.

Cateva sfaturi

- Daca bufeurile de caldura si transpiratiile nocturne sunt frecvente, se indica bai sarate calde (la 40¡C), timp de 20 de minute. De asemenea, infuzii de salvie (o lingura de planta la un litru de apa) in doze de doua cesti de cafea pe zi, de 2-3 ori pe saptamana.
- Pentru palpitatii si aritmii - infuzia de paducel face minuni (o lingurita de flori se infuzeaza cu o cana de apa clocotita). Se ia de doua ori pe zi cate o ceasca de cafea.
- Pentru depresii nervoase - se recurge la ceaiul de maghiran: 50 g planta uscata se infuzeaza cu un litru de apa fiarta. Se bea de-a lungul unei zile intregi.
- Contra metroragiilor si a leucoreei, se va utiliza infuzia de laur alb (20 g flori si frunze la un litru de apa fiarta), din care se beau trei cani mari pe zi.
- Pentru echilibrarea menstrelor deficitare, inainte ca ele sa dispara definitiv, se va folosi infuzie de galbenele (20 g flori la un litru de apa fiarta). Se beau trei cani pe zi.
Si la barbati apar fenomene de andropauza, dar mai putin accentuate decat in menopauza femeilor. Andropauza este progresiva si se traduce printr-o slabire a functiilor sexuale, o rarire a spermatogenezei, cel mai des aparand hipertrofia de prostata (glanda care-si amesteca secretia cu sperma). in mod frecvent, atunci cand activitatea sexuala se diminueaza, la nivelul prostatei se formeaza o tumora benigna (necanceroasa), un adenom, cu tot cortegiul de inconveniente bine cunoscute: necesitatea de a urina des, dificultatea de a urina, retentii urinare relative sau complete, infectii vezicale etc.

Evitarea imbatranirii

O viata sanatoasa dusa inca din tinerete, fara abuzuri de nici un fel, va face trecerea spre batranete mai usoara, ea limitandu-se la domolirea vigorii sexuale, a fortelor fizice si la un inceput de imbatranire corporala: albirea parului, aparitia ridurilor, reducerea musculaturii etc., iar in ceea ce priveste intelectul, la o diminuare a memoriei.
Dar daca veti ajunge nepregatit la aceasta varsta critica - fie ca urmare a erorilor alimentare sau a altor erori sexuale, fie prin slabiciune constitutionala - pot aparea nu numai tulburari functionale, dar si veritabile leziuni organice, considerate ca "maladii ale varstei de 50 sau 60 de ani", iar unele dintre acestea nu "iarta": cardiopatii diverse, infarct de miocard, anghina pectorala, hipertensiune, rupturi vasculare, hemiplegie, hemoroizi, ulcere de gamba, ciroza, diabet, guta, albuminurie, uremie, reumatism cronic, hipertrofie de prostata, cancer etc. in tot cazul, la aceasta varsta trebuie sa ne economism fortele si sa ne urmam cursul existentei in cele mai bune conditii posibile. Aceasta inseamna ca exercitiile fizice sa fie moderate, limitate la o ora pe zi de mers pe jos si cateva miscari de gimnastica. Siesta sa fie facuta la pat, cate 1-2 ore zilnic. Viata sa fie eliberata de servitutiile mondene, receptii obositoare, dineuri prelungite, vegheri tardive etc. Se vor spatia, din ce in ce, raporturile sexuale si vor fi indepartate cuplarile dezastruoase, pasionale atat pe plan fiziologic, cat si psihologic si moral, cu persoane diferite mult ca varsta.
Se confirma ca, dupa menopauza si andropauza, simpla reducere sau incetare a raporturilor sexuale prelungeste viata. Doctorul francez Ernst Armengaud a comunicat la Academia de Medicina urmatoarea statistica: "18 sexagenari, cu varsta medie de 63 de ani, care au renuntat la viata sexuala activa, au trait, in medie, pana la 85 de ani. Dupa calculele companiei de asigurari, ei trebuia sa moara la 76 de ani. Au reusit deci sa castige 10 ani de existenta. in schimb, 12 alti sexagenari, varsta fiind de 63 de ani, care nu au vrut sa-si tempereze obiceiurile, au murit in jurul varstei de 73 de ani. Asadar, abstinentii au reusit sa castige ani in plus fata de ceilalti".

</b><b>Afrodisiacele si activitatea sexuala

Drogurile asa-zis remontante pot sa revigoreze organismul in declin. in realitate, sunt medicamente care dau numai iluzia de recapatare a fortelor si care nu fac decat sa excite organismul pentru un timp foarte scurt, fapt care duce la accelerarea risipei de capital vital. Toate aceste renuntari in perioada varstnica trebuie inlocuite cu activitati moderate, munci variate, ocupatii alternante.
intre pubertate si menopauza, se plaseaza faza sexuala activa, care trebuie si ea supusa la cateva reguli: functiile sexuale sunt mai putin necesare pentru mentinerea vietii individuale, dar sunt esentiale pentru a finaliza sensul supravietuirii speciei.
Raporturile sexuale foarte frecvente pot altera virilitatea si grabi senilitatea. Trebuie sa se stie ca fiecare raport sexual antreneaza o adevarata bulversare a organismului. Bataile cordului se accelereaza, pot sa se ridice la 150 pe minut, tensiunea arteriala urca considerabil, creierul se congestioneaza si apar unde analoage cu undele ce se inregistreaza in crizele de epilepsie.
Pentru hipertensivi, pentru indivizii cu leziuni vulvare cardiace sau pentru cei cu nefropatii cronice, un t?te--t?te amoros poate fi fatal. Se poate aminti penibila aventura a unui presedinte de republica, viguros, in varsta de 50 de ani, care si-a gasit moartea in cursul unei dezbateri particulare, unde interesele statului nu erau in joc.
In cursul formatiei fizice, intelectuale si morale, se constata ca nestapanirea este adesea nefasta. Acapararea fortelor vitale de catre centrii medulari si glandele genitale vatama considerabil constructia fiziologica a corpului si evolutia spirituala. Exemple?
Tinere fete care se vestejesc rapid, trasaturile fetei pierzandu-si aspectul juvenil. La baieti, faptele nestapanite sunt si mai marcate: ochii se incercaneaza, privirea se stinge, apare o nervozitate excesiva, memoria slabeste si activitatea musculara se diminueaza. Organismul epuizat se afla la indemana agresiunilor microbiene si, mai ales, a tuberculozei. Aceleasi simptome apar si la adultul care nu se poate infrana. Moderatia trebuie sa fie pentru toti o regula, chiar si in materie sexuala.
In aceasta privinta, o serie de intelepti de altadata ne-au lasat un numar de prescriptiuni. Mahomed nu autoriza coabitatia matrimoniala decat o data la 8 zile. Zoroastru recomanda cuplarea la 9 zile. Solon si Socrate - la 10 zile. Moise - la 8 zile inainte si 8 zile dupa menstruatie, iar legile mozaice pedepseau cu moartea persoanele care aveau raporturi sexuale in timpul menstruatiei. Luther vorbeste de doua raporturi sexuale pe saptamana. Talmudul, cartea sacra a evreilor, recomanda urmatoarea frecventa pentru coabitarea conjugala: tinerii, oamenii vigurosi - o data pe zi. Muncitorii - o data pe saptamana. Intelectualii - o data pe luna. Dupa rapoartele doctorului Kinsey, asupra comportamentului sexual al femelei umane, care au provocat reactii diverse si uneori chiar violente in America, frecventa mijlocie a actului sexual normal va fi, in epoca noastra, astfel:
Frecventa Pe Saptamana</b><b>Varsta Femei Barbati
16-20 3,7 3,7
21-25 3,0 3,2
26-30 2,6 2,7
31-35 2,3 2,2
36-40 2,0 2,0Varsta Femei Barbati41-45 1,7 1,6
46-50 1,4 1,4
51-55 1,2 1,2
56-60 0,8 0,8