Forma maxima

Redactia
Ritmul Naturii, O Lege A Vietii- Flux si reflux: ritmul naturii trebuie respectat si de om -. In Univers, incepand cu lumile care graviteaza in spatiu, pana la cele mai fine particule din atom, fie ca este vorba de materie inerta sau de substanta vie, tot ceea ce exista este, in general, supus legii...

Ritmul Naturii, O Lege A Vietii- Flux si reflux: ritmul naturii trebuie respectat si de om -

In Univers, incepand cu lumile care graviteaza in spatiu, pana la cele mai fine particule din atom, fie ca este vorba de materie inerta sau de substanta vie, tot ceea ce exista este, in general, supus legii ritmului. Ziua urmeaza noptii, primavara urmeaza iernii, fluxul urmeaza refluxului, inima se contracta si se destinde. Parte indestructibila a Universului, omul trebuie sa observe aceasta lege naturala si sa o respecte, pentru a-si conserva sanatatea.

Ritmurile zilnice si anuale

Activitatea ritmica cotidiana a omului se traduce printr-o perioada de veghe si de lucru, urmata de o alta perioada, mai scurta, de odihna si de somn. Faza de veghe, dupa cum este si normal, corespunde, cel mai ades, zilei, iar faza de somn, noptii. Este stabilit ca repausul nocturn, si mai ales acela de dinaintea miezului noptii, este cel mai binefacator.
Somnul este caracterizat printr-o suspendare a vietii active si este necesar, caci lipsa lui aduce o oboseala de neinvins si apoi moartea. Este ceea ce se intampla in supliciul chinezesc, care impiedica victima sa doarma. Ea trece prin faze de suferinta violenta, delir, halucinatie, apoi coma si in 15-20 de zile moare. La fel, un caine mentinut treaz, fara intrerupere, moare dupa 15 zile de experienta. Se constata la autopsie o serie de leziuni importante la creier. Un somn insuficient se traduce la om printr-o mare oboseala, stare astenica, tulburari psihice mai mult sau mai putin pronuntate.
Timpul consacrat somnului variaza dupa varsta, sex, stare fiziologica. Normal, trebuie sa fie intre 6 si 8 ore pentru omul adult, 7-9 ore pentru femei, 9 ore pentru tineri de peste 13 ani, 10 ore pentru persoanele in varsta de peste 65 de ani si pentru copiii sub 13 ani. Totusi, necesitatea de somn este variabila dupa individ. Daca pentru unii 4-5 ore sunt suficiente, altii, care isi pastreaza din copilarie necesarul de somn de 9-10 ore, raman cu aceasta obisnuinta. Important este ca la trezire sa fii bine dispus si proaspat. In rest, acelasi individ nu are intotdeauna nevoie de aceeasi doza de somn, se poate simti la fel de bine si dupa 5 ore sau se trezeste obosit dupa 8 ore de somn. In tot cazul, persoanele slabe, anemice, cei nervosi trebuie sa-si prelungeasca orele de somn.

Cum dormim

Statistica arata ca 90% dintre oameni dorm prost. Cea mai mare parte a bolnavilor cu insomnii au mari dificultati pana cand adorm. Un individ normal trebuie sa adoarma, sa-si piarda cunostinta in mai putin de 30 de minute, in care timp apare o faza de inductie, cu imagini care defileaza din ce in ce mai vag in spiritul sau. Altii adorm usor, dar se trezesc in cursul noptii de 2-3 ori sau se trezesc pe la orele doua dimineata si nu mai adorm. Altii au un somn superficial, agitat, cu cosmaruri si intrerupt de numeroase vise.
In afara insomniilor datorate febrei, unor tulburari cardiace, pulmonare, cerebrale, maladiilor infectioase, cand pacientul trebuie trezit pentru a-si lua medicatia, marea majoritate a insomniilor, cam 80%, sunt imputabile igienei gresite, obiceiurilor defectuoase sau lipsei de stapanire de sine: mesele prea copioase sau insuficiente, cu multe zaharuri, ceai, cafea, baute prea tarziu dupa-amiaza, un exces de oboseala fizica sau intelectuala, obligatii temporare transformate in obiceiuri, culcatul tarziu, desteptarea tarzie, griji care iau alura de obsesie.
Pentru a combate insomnia, exista multe mijloace care pot fi folosite simultan sau separat. Unele mijloace sunt fizice, altele psihologice.
In primul rand, este necesar sa se lupte impotriva zgomotului, oricat de mic, cum este tic-tac-ul ceasului, prin tampoane de ceara infundate profund in conductul auditiv extern, pentru a adera perfect. Se gasesc in comert sau se pot pregati usor si economic, impregnand vata intr-un amestec de proportii egale de grasime de vaca si oaie, fiarta. Sunt jenante la inceput, dar dupa o saptamana devin indispensabile.
Temperatura camerei joaca un rol important. Se va dormi intr-o camera suficient de mare, bine aerisita, cu temperatura de 15¡C. O temperatura mai mare da o senzatie de usoara sufocare, ce favorizeaza insomnia. Se vor evita cuverturile, plapumile groase, plapumile de fulgi sau pernele prea moi. Orientarea patului sa fie conforma cu campul magnetic terestru, adica cu capul orientat spre nord si picioarele spre sud.
Baile calde seara, de 34-35¡C, timp de 10-20 de minute, sunt propice somnului. Acestea au o actiune sedativa, calmanta, soporifica. In mijlocul noptii, daca mai suntem treji, se poate face o baie de aer complet, in fata unei ferestre deschise, cu corpul gol; dupa ce, in prealabil, s-au executat cateva exercitii de respiratie profunda, se frectioneaza pielea corpului cu mana sau cu o manusa aspra, apoi, in pat, si somnul va veni usor.
Compozitia defectuoasa a mesei de seara este o cauza principala in insomnie. Masa de seara trebuie sa fie mai putin azotata decat cea de la pranz si mai bogata in glucide (amidon, zaharuri). Un exces de alimente azotate (carne, oua, branza), sau mult mineralizate (legume verzi, fierte sub presiune, supe de legume foarte concentrate) predispune la insomnie. Uneori, la hiperclorhidrici, o masa de seara prea usoara provoaca o senzatie de vid gastric, care indeparteaza somnul si este suficient sa se inghita ceva inainte de culcare, de exemplu o lingura de miere. Bineinteles ca vor fi proscrise ceaiul si cafeaua, care sunt excitante ale sistemului nervos, la masa de seara. Si ciocolata trebuie indepartata seara, pentru ca teobromina pe care o contine este si ea un stimulent.
Seara se va evita sa se bea ape minerale diuretice, pentru a nu fi obligati sa ne trezim des noaptea sa urinam.
Alimentele care umfla abdomenul, ca de exemplu cartofii, berea, trebuie evitate seara, caci flatulenta apasa asupra cordului si deranjeaza somnul.
Este bun obiceiul de a avea un scaun inainte de culcare, deoarece evacuarea intestinului mareste cu 250 cm3 volumul pulmonar. Absorbtia unui pahar de lapte prins, inainte de culcare, sau de iaurt, cu o lingura de miere, la care se adauga o lingura de lapte praf, faciliteaza somnul. Laptele si mierea aduc in organism ioni de calciu si vitamina B6, eminamente sedativa si stabilizatoare a echilibrului umoral.
Se mai poate lua calciu, sub forma de calciu lactat, gluconat de calciu sau fosfat de calciu. Doua sau trei comprimate luate inainte de culcare, cu un pahar de suc de fructe (portocale sau grepfruit) indulcit cu miere, sunt adesea mult mai eficace si binefacatoare decat cele mai bune hipnotice.
Relaxarea care linisteste sistemul nervos permite aproape intotdeauna sa invingi insomnia cea mai rebela. Chiar daca primele incercari dau gres, trebuie perseverat, ca in cele din urma sa se stabileasca un reflex conditionat intre starea de relaxare si somn (exercitiile de relaxare yoga au fost descrise adesea in F. As).
Culorile reci (din camera sau lenjeria patului), verdele si albul, favorizeaza relaxarea si uitarea. O lumina filtrata sau indirecta favorizeaza somnul.
Lectura unei carti plicticoase, cu fraze lungi, complicate, poate facilita, de asemenea, somnul. In schimb, lecturile captivante, lucrarile intelectuale, spectacolele sau televiziunea urmarita seara impiedica si risca sa ne enerveze. Bergson spune: "A dormi, inseamna sa te dezinteresezi". Daca in cursul noptii nu ai reusit sa adormi, se poate recurge la acupunctura sau presopunctura (reflexoterapie). Exercitiu: se vor ciupi sau presa cu putere, timp de o secunda, extremitatea fiecarui deget de la fiecare mana sau se va masa usor pielea de la al doilea si al treilea deget de la picior, aproape de unghie. Apoi, se va presa cu degetul mare al mainii, foarte puternic, deasupra gleznei. Este un procedeu foarte eficace.

Somniferele

De regula, hipnoticele trebuie aruncate. Cele mai active sunt pe baza de bromuri sau de barbiturice si prezinta grave inconveniente. In afara ca, utilizarea lor regulata poate da obisnuinta, ele pot duce la toxicomanie, dar creeaza si o stare de abrutizare, producand efecte toxice destul de serioase la nivelul ficatului si al rinichiului. Numai in cazuri de insomnie persistenta sau in insomnia produsa de dureri intolerabile si dupa ce s-au epuizat toate mijloacele igienice aratate mai sus, se va recurge la medicatie. Si atunci, se vor intrebuinta somniferele cele mai putin vatamatoare: acelea care nu dau obisnuinta.
Fiind vorba de a diminua excitabilitatea cerebrala, se vor utiliza sedative vegetale usoare si, practic, inofensive: salcie alba, lotus, tei, paducelul - sub forma de infuzii, care permit o somnolenta rapida si produc aproape un somn natural, urmat de o trezire lucida, fara somnolenta sau ingreunare in gandire. Valeriana si laurul (Belladona) sunt droguri cu o utilizare foarte delicata, caci sunt foarte active.
Remediile homeopatice sunt fara pericol si dau rezultate excelente. Cand insomnia este pasagera, datorata oboselii mari, se poate lua Rhus toxicodendron 5 Ch. Daca este legata de o stare cu febra mare, se va lua Belladona 5 Ch sau Arsenicum 5 Ch (se gasesc la farmaciile homeopate).

Urmati ritmul sezoanelor

Ca si activitatea zilnica, activitatea anuala a omului trebuie sa urmeze ritmul solar, adica: in plina activitate primavara si vara, activitate mai diminuata toamna si moderata iarna. Iarna este perioada de repaus al naturii, asa ca si omul trebuie sa-si reduca considerabil activitatea sa fizica si intelectuala, adica sa lucreze mai putin si sa doarma mai mult decat in alte sezoane. Acest lucru il fac taranii. In Rusia, la anumite populatii, seful familiei punea toata casa "la iernat". Parintii si copiii se intindeau unul langa altul pe pat si intreaga locuinta ramanea in obscuritate si tacere. In timpul acestei faze semiletargice, care putea dura 4-5 luni, somnul nu se intrerupea decat pentru necesitatile naturale sau pentru motive imperioase. Orasenii (mai ales muncitorii industriali) care nu urmeaza, in general, ritmul hibernal, prezinta adesea semne de surmenaj organic, o uzura prematura si tulburari fiziologice si psihologice.
"Agravarile morbide observate ca o consecinta a violarii legii repausului hibernal sunt fapte curente", scrie doctorul american Pau Carlou, "si cand se stie cum sa fie depistate si corijate judicios, se obtin adevarate succese terapeutice."

Ritmul alimentar sezonier

Dat fiind ca pierderile de caldura corporala sunt mai puternice iarna decat vara, regimul de iarna trebuie sa difere de cel de vara printr-un aport mai mare de calorii. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fie mai bogat in fainoase, zaharuri, materii grase fata de regimul de vara. In schimb, cel de vara trebuie sa fie mai bogat in substante azotoase si cu o cantitate de apa mai crescuta fata de regimul de iarna. Primavara si toamna, perioade de tranzitie, regimurile vor fi intermediare. Ratiile alimentare vor fi putin mai ridicate primavara si mai diminuate spre toamna, dar mentinute totusi intr-un perfect echilibru.

Postul

Un alt aspect al ritmului alimentar consta in a face periodic cura de post negru, care lasa in repaus viscerele digestive si permite eliminarea excesului de deseuri retinute in organism.
De asemenea, se va aplica postul in caz de maladie latenta sau declarata. Acelasi lucru il fac animalele, din instinct. Efectele sunt remarcabile: descresc tulburarile de intoxicatie si cresc reactiile de aparare ale organismului. Totul se petrece ca si cum aparatul vietii vegetative, debarasat pentru un timp de enorma munca a digestiei si a asimilatiei, profita sa intrebuinteze in alta parte energia vitala si sa repare tot ceea ce este stricat sau pe cale de a se deregla (o experienta clinica a dovedit ca iepurii, constransi la post absolut, timp de 5-6 zile, apoi hraniti normal, rezista perfect la inoculari cu colibacili, care omoara animalele martor).
Postul poate fi scurt si consta in suprimarea a doua mese. Apetitul va reveni, vitalitatea si facultatile intelectuale cresc.
Postul poate fi prelungit, fara a depasi 72 de ore, altfel exista riscul unor fenomene de denutritie si o coborare a rezistentei organismului.
Cel mai bine este sa se practice cure de 7 zile, dupa urmatoarea tehnica:
- In primele doua zile: dimineata, pe nemancate, se ia un purgativ usor.
- Dupa o ora, se bea o ceasca de ceai usor, acrit cu lamaie si indulcit cu miere. Sau un bulion de legume.
- La amiaza: bulion de legume, de fructe sau un suc de fructe si un iaurt.
- La ora 16.00: suc de portocale.
- La ora 19.00: bulion de legume, suc de fructe, iaurt.
- In urmatoarele 5 zile: regim lacto-vegetarian.
- La micul dejun: lapte, cafea cu lapte sau iaurt, dulceata cu miere, fructe, o felie de paine.
- La dejun: salata de tomate sau un grepfruit, 2 farfurii de legume, iaurt sau branza alba, fructe, o felie de paine, apa minerala.
- La ora 16.00: suc de portocale.
- La ora 19.00: supa de legume, o leguma fainoasa (cartof), salata, fructe, o felie de paine, apa minerala usor laxativa.
- La culcare: infuzie indulcita cu miere.
- A saptea zi: acelasi meniu ca in prima zi, fara purgativ.
Efectele unei astfel de cure, practicate de patru ori pe an, sunt remarcabile. Ele se traduc printr-o marire a fortelor, o revigorare organica, o respiratie mai usoara si o calmare a sistemului nervos.dr. Maria Petrescu
(In nr. viitor, "Ritmul sexual")