Valeriu Stoica
Presedintele Partidului National Liberal"In istorie s-a vazut ca absolutizarea conceptiei etnice despre natiune, asa cum se incearca acum la Budapesta, genereaza dezastre""Masina de vot Pdsr - Prm functioneaza perfect"
- Intr-un gest avantat, inca nemaivazut pe vivanta noastra scena politica, ati rupt, la propriu, zilele trecute, Protocolul incheiat cu Pdsr. Ca doua aripi albe de porumbel al pacii, jertfit pe altarul Opozitiei, cele doua jumatati ale controversatului document lansau in eter, atat pentru sustinatori, cat si pentru adversari, semnalul ca singurul partid "national" din Parlament, Partidul National Liberal, a iesit din starea de leguma si din "tunelul de rezonanta magnetica" in care statea nemiscat, ca un bolnav de lingoare. Imaginea dvs., domnule presedinte, cu acele hartii in mana, pe albul carora se odihneau, frante, semnaturi atat de celebre, va face, credem, cariera in "imagistica" politica post-revolutionara. Ce a insemnat acel gest, domnule Valeriu Stoica?
- Este vorba de un gest simbolic. Eu ma bucur ca a fost perceput ca atare, chiar daca unii l-au comentat defavorabil. Pentru mine este important ca, in perceptia publica, acest gest a intrat cu semnificatia pe care trebuia s-o aiba, si anume - intreruperea unei relatii de colaborare parlamentara, ca urmare a faptului ca Pdsr nu si-a respectat obligatiile asumate prin Protocolul semnat in decembrie. De altfel, solutia aceasta era previzibila inca din momentul dezbaterii Bugetului de stat. Atunci, stiti ca toate amendamentele depuse de liberali au fost respinse, mai intai in comisiile de specialitate, iar dupa aceea in plenul Camerelor, printr-o stranie coalitie incheiata ad-hoc intre Pdsr, Prm si Udmr. Constat ca unii comentatori politici au naivitatea sa creada ca este vorba de o intamplare. Cine urmareste cu atentie viata parlamentara o sa observe ca, in mod constant, in comisiile de specialitate ale Camerelor, in foarte multe imprejurari, Pdsr si Prm voteaza impreuna. Deseori, se alatura acestei masini de vot si Udmr.
- Functioneaza deja o masina de vot? Si noi, care credeam ca Pdsr nu va accepta niciodata, dar absolut niciodata, sprijinul Prm...
- Aceasta masina functioneaza perfect; ea se rodeaza pe masura ce trece timpul si vom asista, intr-un termen destul de scurt, la o punere clara in evidenta a acestei aliante parlamentare. Nu inseamna ca Prm sau Udmr participa la guvernare in mod direct. Indirect insa, prin sustinerea parlamentara, practic ei sunt asociati la guvernarea Pdsr. Noi am dat o sansa Pdsr-ului. Sansa comportarii ca un partid democratic, ca un partid al reformei, ca un partid care intelege sa faca o transformare radicala in interior, intrerupand orice fel de legaturi cu Partidul Romania Mare. Din pacate, aceasta sansa a fost ratata. Imi pare rau ca a fost ratata. Vom vedea care vor fi consecintele, dar noi nu putem continua un joc pe care Pdsr l-a facut cu abilitate, afisandu-se, pentru imaginea externa, cu Pnl si Udmr, dar folosindu-se, la intern, de Prm, ori de cate ori a dorit sa respinga punctele noastre de vedere. Este bine ca, de aici inainte, sa stie toata lumea, sa fie clar ca, pe de o parte - noi suntem un partid de opozitie care nu are nici un fel de legatura cu Pdsr, iar pe de alta parte - se va sti ca Prm colaboreaza cu Pdsr. Altfel spus - va trebui sa imparta, cel putin intr-o anumita masura, responsabilitatea guvernarii.
"In 11 ani, tara noastra nu a avut nici un guvern care sa aplice un program cu adevarat liberal"
- Sustinatorii Partidului Liberal nu-si pierd speranta ca urmasii Bratienilor vor ajunge iarasi la guvernare. Trecerea dvs. pe baricadele Opozitiei ar putea deveni, in sensul acesta, o excelenta repetitie generala.
- Din pacate, pana in momentul de fata, in Romania, spre deosebire de tarile vecine, nu a existat nici o guvernare liberala. Am fost, e adevarat, la guvernare, dar intr-o formula in care n-am avut, practic, decizia niciodata. Am fost tot timpul intr-o pozitie minoritara. Nu ne dezicem, desigur, de aceasta participare si ne simtim responsabili, dar in dimensiunea exacta: am fost un partid minoritar in orice alianta de guvernare. Ca urmare, in 11 ani, tara noastra nu a avut nici un guvern care sa poata sa aplice un program cu adevarat liberal. De aceea, speranta noastra este ca, in 2004, romanii se vor convinge ca au nevoie de o guvernare liberala. Deocamdata, sistemul politic romanesc este dezechilibrat; nu avem, pe partea de centru-dreapta a scenei politice, o forta comparabila cu fortele existente pe partea stanga. Indraznesc sa sper insa ca locul acesta va fi ocupat. In urma ruperii Protocolului nostru cu Pdsr, nu mai avem de-acuma doua opozitii. Singura Opozitie in momentul de fata in Parlament inseamna Pnl si Pd. Speranta noastra a fost ca Udmr se va disocia de Pdsr. Din pacate, acest lucru nu s-a produs.
"Noi consideram ca natiunea nu este un proiect etnic, ci un proiect politic"
- Favorizarea Udmr-ului de catre Pdsr, cadrilul "da-mi, ca sa-ti dau" pe care il danseaza impreuna, ar fi amuzant, daca n-ar destabiliza moral si chiar economic populatia romaneasca din Transilvania. Ne intoarcem dintr-o recenta calatorie in Satu-Mare, si starea de spirit de acolo nu e deloc vesela. In sensul acesta, schimbarea discursului Pnl a fost receptata in mod pozitiv.
- Nu este o schimbare in discursul liberal, ci o schimbare fata de Udmr. Sunt ferm in a spune ca, in cazul nostru, este vorba de o continuitate a discursului. Ma refer la ceea ce s-a intamplat din "90 pana astazi, dar si la ceea ce s-a intamplat de la infiintarea partidului, din 1875 si pana astazi. Pnl este nu doar un partid liberal, ci si national, si nu trebuie sa se uite ca partidul nostru este cel care a infaptuit, practic, proiectul national al Romaniei. Noi nu putem sa nu fim solidari cu proiectul national al Romaniei. Noi am spus tot timpul ceea ce spunem si in prezent, dar, daca nu am fost auziti, nu este vina noastra. Pentru noi, modul de intelegere a natiunii si a minoritatilor este acelasi de aproape un veac si jumatate. Am spus, spre exemplu, de la bun inceput, ca nu avem nevoie de o universitate doar in limba maghiara - ceea ce ar fi o autosegregare a minoritatii maghiare. Am spus ca avem nevoie de o universitate multiculturala, solutie adoptata deja in timpul guvernarii lui Radu Vasile. Am reluat, de asemenea, chestiunea finantarii Udmr, care nu este inregistrata ca partid, dar este finantata ca partid! Daca doreste sa fie partid politic, foarte bine, sa-si stabileasca statutul respectiv, sa intre in legalitate. Pnl, tocmai pentru ca este liberal, are o viziune democratica despre natiune. Noi consideram ca natiunea nu este un proiect etnic, ci un proiect politic. Indiferent ca este vorba de o etnie sau alta, de o religie sau alta, de conditii sociale diferite, toti suntem cetateni ai aceleiasi tari si natiunea romana ii cuprinde pe toti cetatenii ei. In istorie s-a vazut ca absolutizarea conceptiei etnice despre natiune, asa cum se incearca acum la Budapesta, genereaza dezastre. Timp de doua veacuri, razboaiele locale, regionale si mondiale au fost, cum se stie, consecinta intelegerii natiunii ca proiect exclusiv etnic. Sa ne aruncam privirea in spatiul iugoslav si vom avea o lectie cat se poate de sugestiva. Proiectul politic nu inseamna ca trebuie sa renuntam la identitatea grupurilor etnice. Asa cum ungurii din Romania vor sa-si pastreze identitatea, si romanii din Romania vor sa-si pastreze identitatea!
"O noutate absoluta: legitimatia de ruda de maghiar"
- In presa ceha, proiectul Guvernului de la Budapesta, de emancipare a minoritatii maghiare din Romania, Serbia, Croatia, Ucraina si Slovacia a fost numit "Micul Trianon cu explozie intarziata". Cum apreciati aceasta initiativa de peste Tisa?
- Nu putem fi de acord cu proiectul pe care, in mod persistent, Guvernul maghiar il acrediteaza, mai ales ca el ii priveste doar pe maghiarii din jurul Ungariei. Aici este, desigur, o contradictie logica. De ce sa ai grija ca numai maghiarii din Romania, Serbia si Slovacia sa nu-si piarda limba si traditiile, cand in Australia si America sunt sute de mii de maghiari, din generatiile tinere, care nu mai vorbesc limba maghiara? In mod evident, exista un substrat. Nu vreau sa comentez acest substrat, dar el exista. Se percepe usor o anumita nostalgie, care-i plaseaza pe unguri in contradictie cu exigentele aderarii la Uniunea Europeana. Altfel, nu s-ar vorbi atat de mult de "nedreptatea" Tratatului de la Trianon, ceea ce inseamna un recurs la istorie. Recursul la istorie nu este bun pentru nimeni. Istoria este buna ca sa intelegem ce s-a intamplat, dar, ca sa folosim argumentele istorice pentru constructiile politice de astazi, riscul este foarte mare. Singurul lucru acceptabil, logic, este ca statele nationale ale Europei sa se asocieze cat mai puternic in structurile Ue, pana la constituirea unei eventuale Federatii Europene. Ideea ca se pot face rearanjari de granite intr-o federatie este o mare greseala. Chiar si Statele Unite ale Americii, ca stat federal, contin state cu traditiile lor specifice si cu granitele lor traditionale. Spune texanilor sa-si modifice granitele in favoarea unui stat american vecin si vei vedea tulburari si conflicte enorme. Asadar, a exagera ideea de proiect etnic cu privire la natiune inseamna un mare pericol, cum este, de altfel, si ideea "Legitimatiei de maghiar". In cazul Certificatului de maghiar si de ruda maghiara (ceea ce este chiar ridicol), problema este si mai delicata, pentru ca aici este vorba de un transfer de autoritate a Guvernului maghiar la o persoana juridica de drept romanesc, care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Este inadmisibil! In acest fel, prin acreditarea unor organizatii ale minoritatilor din statele vecine, de a-i recomanda pe cei ce urmeaza sa primeasca aceste certificate, Guvernul de la Budapesta poate sa controleze jocul politic in interiorul minoritatii maghiare din tarile vecine. Un pericol chiar pentru Udmr, deoarece se va crea o competitie arbitrata de guvernul unei tari straine. Nu in ultimul rand, proiectul prevede sprijinirea de catre Guvernul maghiar a organizatiilor economice detinute de patroni maghiari. Cu alte cuvinte, o concurenta neloiala, in defavoarea competitorilor romani de pe piata, o modalitate economica de discriminare, in care libera competitie este ingradita. Un fapt in vadita contradictie cu principiile Uniunii Europene. Iata de ce am luat act cu satisfactie de declaratia premierului Adrian Nastase, care a spus ca o asemenea lege nu poate fi aplicata pe teritoriul Romaniei, fara o negociere prealabila cu Guvernul roman.
- Iar Udmr a notat sec: presedintele Pnl este un nationalist feroce. Chiar asa sunteti, domnule Stoica?
- Sunt surprins de aceasta interpretare pe care Udmr o da pozitiei mele in chestiunea nationala. Eu nu am facut altceva decat sa atrag atentia asupra riscului de a imbratisa o conceptie etnica despre natiune. Am spus ca este un risc. Daca vrem sa recunoastem acest lucru, bine. Daca nu, suportam consecintele.Ion Longin Popescu