Ecologie

Redactia
Feriti-Va De Hingheri!Mineriada cainilor, dezlantuita de Basescu pe strazile Capitalei, instiga la violenta si jafDr. Liviu Harbuz,. consilier guvernamental pe probleme sanitar-veterinare. . "Iresponsabilitatea Primarului General este inadmisibila...". "Nici in vremea comunistilor nu se intampla asa...

Feriti-Va De Hingheri!Mineriada cainilor, dezlantuita de Basescu pe strazile Capitalei, instiga la violenta si jafDr. Liviu Harbuz,
consilier guvernamental pe probleme sanitar-veterinare

"Iresponsabilitatea Primarului General este inadmisibila..."
"Nici in vremea comunistilor nu se intampla asa ceva..."

- D-le dr. Liviu Harbuz, sunteti initiatorul programului pe care Primarul General il invoca, atunci cand sute de caini sunt ucisi cu cruzime. Ce aveti de spus?
- Ceea ce se intampla acum nu este decat ambitia d-lui primar, care vrea sa "pedepseasca" unele asociatii de protectie necooperante la programul initial. Pe langa asta, prinzatorii sunt practic scapati de sub control. Ei actioneaza in functie de interese pecuniare, nu urmaresc decat castigurile ilicite. Il "felicit" pe d-l Basescu ca incurajeaza aceste fapte. Este, probabil, modalitatea dumnealui de promovare a unei administratii "moderne", prin incurajarea mitei, a jafului. In prezent, sunt prinsi caini pentru care se cere recompensa, cainii sunt prinsi din nou, iar si iar, si de fiecare data se cer recompense. Chiar azi am avut un caz, in care un caine era gata sa fie prins pentru a treia oara. Cainele se afla intr-o spalatorie auto, unde, adoptat fiind de comunitatea respectiva, era ingrijit de intreaga asociatie de locatari. Oamenii m-au sunat, pentru ca hingherii au incercat sa sparga usa spalatoriei pentru a le lua cainele. Bietul animal mai fusese prins. Au avut norocul sa-l mai gaseasca in viata - pentru ca acuma sunt omorati la nici o ora dupa aducerea in adapost. Au platit pentru el 300.000 lei gardianului respectiv, l-au luat acasa, dar a doua zi s-au prezentat hingherii, care au mai cerut 300.000 de lei, ca sa lase cainele pe loc. Cainele a fost sterilizat, vaccinat, dupa care astazi aflu cu stupoare ca hingherii au spart usa spalatoriei si mai cer 200.000 ca sa le lase cainele. Asa actioneaza oamenii Administratiei pentru Supravegherea Animalelor in acest moment.
- In fruntea acestei asociatii se afla totusi un medic: dr. Taru, mult laudat de mai marele Bucurestilor, Traian Basescu.
- Dr. Taru si-a cerut scuze si mi-a promis ca va lua masuri. Probabil insa ca asa se intampla peste tot. Dar eu consider ca vinovat este cel care se afla in varf si care tolereaza asa ceva. Iresponsabilitatea Primarului General este inadmisibila. Practic, acesti oameni sunt interfata intre Administratia publica locala si cetateni. Daca Primarul General considera ca aceasta este imaginea pe care o prezinta, este clar ca viitorul Romaniei, cu oameni politici ca Traian Basescu, este situat undeva, in Neandertal. Nu este admisibil sa prezentam intregii lumi aceste imagini apocaliptice, care nu se vedeau in Romania nici inainte de "89. In vremea comunistilor, nu se intampla asa ceva. Sunt sustinatorul ideii ca noi, medicii, avem datoria sa asiguram sanatatea publica prin sanatatea animalelor. Dar asta nu inseamna ca ne putem bate joc de necuvantatoare, mai ales atunci cand este vorba de moarte. Daca induci moartea, macar fa-o cu respect pentru cel caruia ii iei viata. Consider ca ceea ce se intampla acum in Romania cu animalele este un act total necrestinesc.


"Asistam la un macel cumplit"

- D-le dr. Liviu Harbuz, ati fost multi ani la conducerea A.S.A., unde astazi se afla doctorul Taru. Ce ati fi facut dvs., daca ati mai fi fost in acest post si ar fi trebuit sa faceti ce face azi dr. Taru?
- Mi-as fi dat demisia. Am spus intotdeauna ca sunt pentru eutanasie. Cat am fost eu director, de-a lungul timpului, n-am eutanasiat mai mult de cincizeci de caini, aflati intr-o stare jalnica. Acuma insa este vorba de un razboi in care, din pacate, vor exista victime. Iar in aceste zile, am asistat la un macel cumplit. Ar fi trebuit sa existe un program coerent, bine gandit si perfect urmarit - pas de pas. In schimb, avem o isterie generala: cainii care au fost castrati, pentru care s-au cheltuit bani, in care s-au investit sentimente, sunt prinsi din nou si omorati bestial. Primarul General invoca agresivitatea cainilor. Dar cainii "agresivi" nu sunt prinsi, asa ca victime cad doar cainii socializati, cei blanzi, care au trecut prin baze. Si nu trebuie sa lasi la latitudinea unui prinzator, care are scoala cat trenul, sa hotarasca cine trebuie omorat si cine nu. Este aberant ce se intampla. In tarile din Vest, cei care lucreaza in abatoare n-au voie sa lucreze mai mult de sase luni, pentru ca apar modificari psihice. Cred ca la noi problema este tratata mult mai superficial decat ar trebui. Nu cred ca in Romania, care este cunoscuta ca o tara cu un popor iubitor de animale, ar trebui sa se mai intample asemenea atrocitati. Nu inteleg de ce d-l Basescu este atat de nerabdator sa omoare. Probabil ca are in spate alegerile de partid, care-l zoresc sa arate ca este "activ". Mare activitate! A reusit sa readuca in Bucuresti imaginea mineriadelor, practicata acum pe caini, la lumina zilei, sub ochii ingroziti ai copiilor. In acest mod si ritm, de la omorarea cainilor la omorarea copiilor strazii nu mai este decat un pas. Pentru ca un hingher, caruia ii dai un ban in plus si-i spui sa-i omoare pe aurolaci, intr-o noapte ii va omori pe toti. Practic, d-l Basescu vinde Viata pe bani, hingherii sunt niste killeri platiti, iar asta se poate transfera intr-o buna zi si asupra oamenilor. Si toate acestea se trag din faptul ca societatile de protectie n-au stiut sa negocieze, au fost agresive, or, agresivitatea naste ura. Oamenii sunt lasi, in loc sa se razbune pe oameni, se razbuna pe animale. Din acest conflict, d-l Basescu a castigat ca la tenis, din greselile celorlalti, iar de suferit, au suferit numai animalele. In Bucuresti, nu exista oameni care sa urasca animalele, ci numai oameni deranjati de caini, speriati de ei sau, pur si simplu, indiferenti. In schimb, exista oameni care iubesc cainii, care sunt si ei cetatenii acestui oras si care, in aceste saptamani, au fost in permanenta traumatizati, terorizati. Daca, prin absurd, numarul lor ar fi doar de o suta, trebuie tinut cont de sentimentele lor. D-l Basescu este primarul tuturor bucurestenilor.
- Sunteti consilier al d-lui prim-ministru pe probleme veterinare. Ce intentioneaza sa faca Guvernul Romaniei in aceasta situatie, considerata si de dvs. ca fiind inadmisibila?
- Atitudinea iresponsabila a Primarului General ne face sa recurgem la accelerarea unei legislatii care sa reglementeze actuala situatie. Exista trei proiecte de lege: unul conceput de un colectiv condus de d-na biochimist Maria Mateescu si initiat in Parlament de d-na deputat Mona Musca, unul apartine grupului parlamentar Udmr, si unul grupului parlamentar Romania Mare. In paralel, Ministerul Agriculturii a facut o propunere de Hotarare de Guvern, pe care am primit-o eu si am analizat-o impreuna cu dr. Andronie, de la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. Am eliminat mai mult de jumatate din ea, pentru ca erau situatii fara legatura cu specificul tarii si societatii noastre. Am propus-o spre amendare societatilor de protectie din Romania, am trimis-o la Organizatia Mondiala, care mi-a facut cateva adnotari, dupa care mi-a remis sprijinul public al acestui proiect legislativ.
- D-le doctor, Primarul General sustine ca societatile si fundatiile de protectie din Romania ar fi cheltuit in propriul interes sume fantastice, venite din afara, neglijand problema cainilor fara stapan. Cat adevar contin asemenea afirmatii?
- Vinovata de aceste afirmatii este d-na Halmageanu, care in permanenta a creat o falsa imagine a "afacerilor" care stau in spatele asociatiilor de protectie. Iar d-l Basescu a speculat situatia. D-na Halmageanu a reusit sa discrediteze ideea de protectie a animalelor in Romania, astfel incat iubitorii de animale sa fie perceputi ca mari afaceristi. Societatile romanesti n-au primit fonduri, pentru ca, in ciuda faptului ca din afara vor multi sa ne dea bani, noi nu stim cum sa-i cheltuim. In momentul in care cineva propune un program, altcineva are grija sa-l desfiinteze. Exista fonduri Phare, dar nimeni nu vine cu programe concrete. In lipsa acestor programe, o asociatie tanara, Vier Pfoten, a creat un comitet international, o data cu venirea lui Brigitte Bardot in Romania, in urma cu patru ani, iar acele fonduri trebuia focalizate. Tot timpul, pana cand Basescu a interzis accesul in baze, cei de la Vier Pfoten au insotit masinile de prinzatori si au asigurat un climat de normalitate. In ce ma priveste, pe de alta parte, am incheiat o intelegere cu Vier Pfoten sa utileze niste sali de operatie aici, la Ilioara, urmand sa castram gratuit cainii fara stapan luati in adoptie. Cel care vine cu cainele la castrat completeaza o fisa, lasa un numar de telefon, ca oricand sa poata fi intrebat despre starea cainelui. Noi derulam acest program si, mai mult, impreuna cu Pedigree, Pal si Veteco, pentru fiecare caine adoptat dam un sac de 3 kg de mancare si un vaccin antirabic gratuit. Cam asa arata "afacerile" societatilor de protectie.



"Marea noastra problema sunt oamenii, nu animalele..."

- Ati initiat, recent, o campanie de sterilizare a cainilor din Brasov. Care au fost rezultatele?
- La Brasov, a fost ca-n Vest. Lumea a venit civilizat, aveam un cort mare in mijlocul orasului, am sterilizat cainii, le-am dat mancarea, le-am pus zgardita, lesa, am facut publicitate. Rezultatul insa a fost descurajator. Ni s-au intors cainii fara lesa, fara zgardita, fara mancare. Dupa ce i-au adoptat, unii brasoveni i-au abandonat. Asa ca marea noastra problema sunt oamenii, nu cainii.
- Si totusi ce se poate face pentru ca "activitatea" d-lui Basescu sa ia sfarsit?
- Este necesar un act normativ - Legea de protectie a animalelor - care va fi promovat, in curand. Mie insa tot nu-mi vine sa cred ca d-l Basescu, proprietar a doi caini, poate anunta cu cinism, la televizor: "Eu am sa continuu sa-i omor". Ca sa nu mai vorbesc de manipularea unor ziare si posturi Tv, care se declara sustinatoare ale d-lui Basescu in omorarea cainilor. Dar aceasta nu mai este problema guvernului, ci a d-lui Basescu, personal...



D-l Kuky Barbuceanu,
directorul Organizatiei pentru Protectia Animalelor "Vier Pfoten" - Romania"Cainii ucisi bestial sunt cei blanzi, sanatosi, care in urma cu o luna au fost sterilizati, ingrijiti si iubiti"

- D-le Barbuceanu, pana la un anumit moment, ati insotit masinile A.S.A., care prindeau cainii, ati urmarit activitatea acestei administratii. Puteti sa estimati cifra cainilor ucisi pana acum?
- Nu putem preciza cifra, pentru ca din 19 aprilie nu mai avem acces in adaposturile Administratiei. Copiii nostri, care nu ne-au parasit la greu, merg zilnic si incearca sa afle cati caini au mai fost omorati.
- Este macar cunoscut numarul cainilor adoptati?
- De la 1 martie pana la 18 aprilie, intr-o luna si jumatate, au fost adoptati 2889 de caini. In 19 aprilie, prin hotararea brutala a primarului Capitalei, adoptiile s-au oprit.
- Ce trebuie sa faca cineva care ar mai vrea sa adopte acum un caine?
- Primarul Basescu pretinde ca persoanele care vor sa adopte un caine sa faca dovada existentei conditiilor in care va fi tinut acesta. Cu alte cuvinte, se vine cu contractul de casa, spre "studiere"... Dar, pana se vine, cainii sunt omorati. Legal, cainii ar trebui sa stea in adapost 24 de ore, pentru a fi eventual ceruti de cineva. Dar acum, cainii sunt imediat omorati, iar de vineri, nu mai ramane nici un caine viu in adapost, sa nu incurce cumva prin prezenta pe cei plecati in weekend. Sunt multe persoane carora li s-au luat cainii din lesa. Daca se grabesc si beneficiaza de "bunatatea" sefului de adapost, atunci poate ca-si vor primi cainele inapoi. Avem scrisori, ca cea de la d-l Alexandrescu, in care ne sunt relatate scene de groaza. Dansul a iesit cu cainele in lesa in fata blocului, i-a dat drumul pe iarba, au venit hingherii, l-au prins, pe d-l Alexandrescu l-au imbrancit, a cazut peste gard, iar cainele... a devenit fum la Protan. Domnul Alexandrescu adoptase doi caini, chiar in primele zile. Neavand bani, nu cumparase decat o lesa si-si scotea cainii pe rand la plimbare. Acum a ramas doar cu unul.
- Ce relatii are "Vier Pfoten" cu directorul general A.S.A., dr. Taru?
- Pana la 19 aprilie, am avut relatii bune, chiar foarte bune. De-atunci, nu mai avem nici un fel de relatii. E inadmisibil ca un medic veterinar sa fie coautor la masacrul cainilor. Un medic, uman sau veterinar, care a depus un juramant sa apere Viata, fie a unui rege, fie a unei soparle, care omoara o vietate, fara ca acest lucru sa fie necesar, ar trebui exclus din lumea medicala. "Eutanasia", despre care se vorbeste atata, este suprimarea vietii fara durere, a unei fiinte bolnave incurabil, care altminteri ar muri in chinuri groaznice. Or, cainii ucisi, "eutanasiati" sau si mai rau, sugrumati, loviti bestial pana ce mor, sunt caini blanzi, sanatosi, in putere, care cu o luna mai devreme au fost sterilizati, vaccinati, ingrijiti si iubiti.
- Organizatia dvs. a dat in judecata Primaria. Sub ce acuze?
- A fost dat in judecata in contencios administrativ d-l primar, sub acuza ca incalca multe legi din Romania. Pe data de 11 mai 2001, s-a constatat ca, verificand actele dosarului nr. 850/2001, s-a gasit sentinta civila nr. 615 din 10 mai 2001: cererea formulata de noi, de reclamanta "Vier Pfoten"-Romania, in contradictoriu cu Primarul General al Capitalei, suspenda executarea dispozitiei nr. 923/25 aprilie 2001 (de ucidere a cainilor fara stapan, indata dupa prindere), emisa de primarul Capitalei, pana la judecarea actiunii din prezentul dosar. Este executorie de drept, deci tot ce se intampla in momentul de fata este in afara Legii si sfidand Justitia din Romania.



"Majoritatea" d-lui Traian Basescu si "independenta" Antenei 1

Am urmarit cu interes emisiunea d-lui Stelian Tanase, "Orient Expres", la care a fost invitat si d-l Traian Basescu. Marturisesc ca, in urma cu un an, avusesem impresia ca Primarul General al Capitalei este un bun gospodar, activ, pus pe treaba. De-atunci, asist insa la un trist spectacol de degenerescenta a unei personalitati ce-ar fi putut evolua altfel. N-a fost sa fie. D-l primar nu este singurul politician afectat de acest morb. Am incercat, prin urmare, sa-mi exprim dezacordul fata de activitatea domniei sale, de jalnic hingher al Capitalei. Tot timpul emisiunii, fara incetare, am format numarul dat: 302.30.02. Fara rezultat insa. Unica mea mare nedumerire este ca, daca cei care il dezavueaza pe d-l Primar General sunt in minoritate, dar telefonul a fost mereu ocupat, cum o fi fost posibil ca la celalalt telefon sa fi sunat doar cu o mie de telespectatori mai mult?
Oricum, diferenta dintre "fani" si "cei care-l contesta", macar in acest caz, dezminte sondajele, aratand ca numarul admiratorilor (favorizati de Antena 1) este doar cu 0,5% mai mare decat cel al "denigratorilor" (fara drept la cuvant).
Pacat ca d-l Traian Basescu a uitat ca este primarul intregii colectivitati urbane bucurestene, si nu doar a "unei anumite parti", dupa modelul ziarelor.Pagina realizata de
Sanda Anghelescu