Salate in "dublu mixt"- Indiferent daca o combinam cu clatite, bagheta sau paine neagra, salata este un partener culinar excelent, care poate fi inaltat de la rangul de "sluga insotitoare" la cel de "boier" -Blini cu garnitura de legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru blini (placinte rusesti) - 1 lingurita drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 300 ml lapte caldut, 300 g faina, 1 1/2 lingurita sare, 1 lingura unt, 2 oua, ulei sau unt pentru prajit. Pentru garnitura de legume - 1 vanata mica, 1 cartof (nesfaramicios), 3 ciuperci mari, 1 ardei iute verde (potrivit), 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 linguri smantana, 2 rosii, sare, piper, 1-2 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare: 1. Intr-un bol se amesteca drojdia cu zaharul si 5 linguri de lapte caldut si se lasa sa dospeasca 15 minute, la temperatura camerei. 2. Se amesteca faina cu sarea (intr-un castron), se lasa untul sa se-nmoaie in laptele ramas si se incorporeaza, pe rand, in faina: drojdia topita, apoi laptele cu untul, si la urma de tot ouale. Se bate aluatul (cu mixerul) circa 5 minute, se acopera cu un servet si se lasa o ora sa creasca, pana ce isi dubleaza volumul. 3. Vanata spalata si cartofii curatati de coaja se taie cubulete, ciupercile se sterg si se toaca, ardeiul iute se taie rondele, iar ceapa si usturoiul se taie marunt. 4. Se-ncinge uleiul si se prajesc mai intai cubuletele de vanata si cartof, dupa care se adauga ciupercile, ardeiul iute, ceapa si usturoiul si se prajesc si ele aproximativ un minut, amestecand intruna. Se-ncorporeaza smantana, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba incet - la foc mic si apoi potrivit, pana ce se-nmoaie cartofii. Pe urma, se ia capacul, se face focul mai mare si se amesteca pana ce se evapora toata zeama. Se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca. º Se curata rosiile de pielita, se taie bucatele, se amesteca cu celelalte legume, se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa sa se patrunda (acoperite cu un capac) pana ce se prajesc blinile. 5. Se incinge uleiul sau untul topit intr-o tigaie. Se formeaza placintele (cam 2-3 lingurite de aluat pentru fiecare, intins la diametrul de 20 cm). 6. Se prajesc blinile, una dupa alta, la foc mic spre mijlociu, circa 2 minute, pana se desprind usor de fundul tavii. Se intorc si se mai prajesc 1-2 minute, pana s-au rumenit frumos. Se tin la cald, in cuptor, pana se prajesc toate si se servesc fierbinti, cu garnitura (rece) de legume.
Cascaval pane cu salata de primavara
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g cascaval, 150 g faina, sare, piper, circa 50 ml lapte, faina pentru intins "aluatul", ulei pentru prajit. Pentru salata - 1 ridiche alba, 1 gulie, 2 mere acrisoare, 1 pumn de frunze de salata (salata verde, untisor sau papadie). Pentru sos - 1 lingura otet (nu prea acru), 100 g iaurt, 2 linguri smantana, sare, piper, 1 lingurita ulei de masline.
Mod de preparare: 1. Se rade cascavalul pe razatoarea mica, se amesteca cu faina, sarea, piperul si laptele si se framanta bine, pana ce nu se mai lipeste si se poate intinde (daca e nevoie, se mai adauga cateva picaturi de lapte). 2. Se imparte aluatul in trei si se intind foile, pe rand, pe planseta infainata usor (grosimea: 3 mm). Se taie fasii, se acopera cu un stergar si se lasa sa se odihneasca, pana se prepara salata. 3. Se curata de coaja ridichea, gulia si merele, se dau pe razatoare si se amesteca cu frunzele de salata alese si spalate. Se prepara sosul, amestecand bine toate ingredientele, si se incorporeaza in salata, care se asaza pe farfurii. 4. Se-ncinge cuptorul la 50¡C. Se toarna uleiul intr-o oala inalta, se baga in cuptor si, cand incepe sa fiarba, se adauga, pe rand, fasiile de cascaval, circa 2 minute, pana ce se rumenesc. Se scot cu lingura de spumuit, se rastoarna pe hartie absorbanta si se tin la cald, in cuptor, pana se prajesc toate. Se servesc fierbinti, cu salata preparata anterior. (Fasiile de cascaval pot fi preparate si intr-o tigaie pe aragaz.)
Salata de rosii coapte cu branza si paine
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii mari, 300 g mozzarella sau telemea proaspata, 20 frunze de busuioc verde, 3 felii de sunca (tip Praga), 6 felii de paine de tara (integrala sau neagra), 2 catei de usturoi, 160 ml untdelemn, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: 1. Porniti cuptorul. Spalati rosiile si taiati-le pe toata suprafata lor in felii, dar fara a ajunge la capat. Bagati in despicaturi mozzarella sau branza telemea taiata fasii subtiri. 2. Prajiti usor feliile de paine si frecati-le bine cu usturoi. 3. Puneti painea intr-o tava in cuptor, asezati deasupra rosiile, sarati, piperati, presarati busuiocul tocat si lasati-le la cuptor vreme de 20-25 de minute. 4. Taiati sunca felii si prajiti-o, fara grasime, intr-o tava de teflon. Scoateti rosiile de la cuptor si asezati peste ele feliile de sunca prajita. Stropiti totul cu putin untdelemn si serviti preparatul fierbinte.
DulciuriSirop de menta
Ingrediente (pentru un litru de sirop): 1 litru de apa, 200 g frunze de menta piparata (cu aroma iute), 1,5 kg zahar tos.
Mod de preparare: 1. Opariti frunzele de menta, bine spalate in prealabil, cu un litru de apa clocotita si lasati-le sa se infuzeze intr-un borcan inchis, vreme de 24 de ore. 2. Strecurati lichidul si adaugati zaharul. Varsati compozitia intr-o oala mare si puneti-o pe foc viu. Amestecati bine, pentru ca zaharul sa se dizolve complet. Lasati siropul sa fiarba circa 5 minute, apoi puneti lichidul sa se raceasca. 3. Varsati siropul intr-o sticla. Inchideti-o ermetic si puneti-o la adapost de lumina cateva zile inainte de a incepe sa consumati din sirop. (Siropul de menta are o culoare perfect transparenta, alb spre galbui. Daca vreti sa-i dati o culoare verde, frumoasa, adaugati-i cateva picaturi de colorant alimentar). Siropul de menta reprezinta o bautura racoritoare pe timp de caldura si poate fi adaugat si pe orezul sau grisul cu lapte, dandu-le un gust excelent.