Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de sezonDovlecei umpluti cu branza si menta. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 dovlecei mijlocii, 200 g branza de vaci, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 4 fire de menta proaspata, 100 ml ulei de masline, 1 lingurita chimen pisat, 1 lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin), sare, piper...

Bucatarie de sezon</b><b>Dovlecei umpluti cu branza si menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 dovlecei mijlocii, 200 g branza de vaci, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 4 fire de menta proaspata, 100 ml ulei de masline, 1 lingurita chimen pisat, 1 lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin), sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 180¡C. Se spala dovleceii, se taie in doua (pe lung) si se scobesc cu o lingurita. Miezul, cepele si usturoiul (curatate) se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune la-ncins jumatate din cantitatea de ulei si se calesc la foc mic, circa 5 minute, ceapa, usturoiul si miezul de dovlecel, amestecand intruna. Se adauga ierburile aromate, sare si piper, si cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei. Se asaza intr-o tava, se toarna peste ele un pahar cu apa si putin ulei, se baga la cuptor si se lasa 20 de minute. Intre timp, se spala frunzele de menta, se taie marunt si se amesteca cu branza de vaci, chimenul pisat, restul de ulei, sare si piper. Se scot dovleceii din cuptor, se lasa sa se raceasca 5 minute, se garnisesc cu amestecul de branza si menta si se servesc imediat, asa calduti.

</b><b>Cartofi umpluti

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 cartofi mari, 400 g carne de porc (tocata), 6 felii subtiri de bacon, 250 g ciuperci, 2 cepe, 1 varf de cutit praf de Curry, 1 cub supa concentrata de pasare (Knorr), 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa si ciupercile si se taie marunt. Se-ncinge untul intr-o tigaie, se caleste ceapa, dupa care se adauga ciupercile si se calesc si ele, pana ce se evapora toata apa. Se rastoarna intr-un castron si se amesteca bine cu carnea tocata, praful de Curry, sare si piper. Cartofii curatati de coaja se spala si se zvanta intr-un stergar. Pe una din partile laterale, se taie o fasie, pentru ca leguma sa aiba stabilitate in tava, iar pe partea de deasupra se taie un capac, pe orizontala, si se scobesc usor. Se umplu cu ciuperci, se pune la loc capacelul, se infasoara fiecare cartof cu o felie de bacon si se leaga cu un fir de ata pentru bucatarie. Se asaza unul langa altul intr-o cratita, se toarna peste ei cubul de supa concentrata diluat in 200 ml apa calda, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 30 de minute. (Se incearca daca sunt fierti, intepandu-i cu un cutit.) Se servesc fierbinti.

</b><b>Copane de pui
a la Maryland

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 copane de pui, 6 cartofi, 2 linguri boia, 2 linguri faina, 4 linguri pesmet, 1 ou, sare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Intr-o farfurie adanca se bate oul cu un varf de cutit de sare. In alta farfurie, se amesteca faina cu boiaua si se dau prin ea copanele de pui. Se scutura putin, se inmoaie in oul batut si apoi se ruleaza in pesmet, pentru ca acesta sa le acopere pe toate partile. Se-ncinge uleiul (la 150¡C) si se prajesc usor copanele, timp de 10 minute, pana ce se rumenesc frumos. Se lasa sa se scurga, se pun intr-un castron si se acopera cu un capac ca sa ramana calde. Se-ncinge uleiul din tigaie la 180¡C si se rumenesc in el, circa 5 minute, cartofii curatati, spalati si taiati in patru. Se scot din tigaie, se scurg si se asaza pe un platou impreuna cu copanele. Se pudreaza cu putina sare extrafina si se servesc imediat, eventual cu ketchup sau cu un sos tartar. Un sfat util: Puiul nu se prajeste in ulei prea incins, pentru ca se rumeneste prea repede si nu se patrunde.

DulciuriRegina din Saba

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g ciocolata amaruie, 125 g unt + 20 g pentru uns forma, 125 g zahar tos, 5 oua, 250 g frisca batuta, 3 linguri cacao (fara zahar).
Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 180¡C si se unge cu unt o forma rotunda de tort (eventual cu pereti detasabili). Se separa albusurile de galbenusuri, iar galbenusurile se freaca bine cu zaharul (de preferat cu mixerul) pana ce se albesc. Ciocolata, rupta bucatele, se topeste pe baia de apa (bain-marie) impreuna cu untul. Cand compozitia devine lichida, se amesteca cu o spatula, dupa care se incorporeaza - amestecand intruna - galbenusurile frecate cu zahar si apoi albusurile batute spuma. Se varsa aluatul astfel obtinut in forma, se baga la cuptor si se lasa sa se coaca 45 de minute. Se lasa putin sa se raceasca, se scoate din forma si pe urma, cand s-a racit de tot, se pudreaza cu cacao. Se decoreaza de jur-imprejur cu putina frisca si la mijloc cu fructe si se serveste in cupe, impreuna cu restul de frisca.