Cultura

Redactia
Cultura. Cronica Discului. O noua aparitie, prezentata de autorul eiDaniel Robu. "Imi doresc ca Horoscop sa fie o alternativa pozitiva la ceea ce se ofera pe piata la ora asta". "M-am nascut pe 31 august la Bacau, in zodia Fecioarei - o zodie norocoasa in ceea ce ma priveste. Spun asta, pentru ca din 1...

Cultura

Cronica Discului
O noua aparitie, prezentata de autorul eiDaniel Robu
"Imi doresc ca Horoscop sa fie o alternativa pozitiva la ceea ce se ofera pe piata la ora asta"

"M-am nascut pe 31 august la Bacau, in zodia Fecioarei - o zodie norocoasa in ceea ce ma priveste. Spun asta, pentru ca din 1990, cand am inceput sa iau primele lectii serioase de chitara clasica si de pian si sa-mi lansez primele piese compuse si aranjate de mine, nu pot sa spun ca muzele nu au fost darnice. <<Horoscop>> este ultimul meu album, lansat de curand si aflat acum in plina promovare, cuprinzand piese tributare stilului pop britanic - brit-pop. Cred ca ma prinde foarte bine stilul acesta, dintotdeauna mi-a placut, e mai agresiv decat pop-ul european sau american. In aceeasi nota a culorilor tari, agresive, tonice, este si noul meu look, compus special pentru mine de creatoarea de moda Liza Panait de la Casa Vili. Am avut deja un turneu de lansari si concerte de promovare la Iasi, Craiova, Bacau si in alte orase importante din tara. Videoclipul la piesa <<Fata cu vioara>>, realizat cu Vegas, se bucura de mare succes pe posturile de televiziune. De altfel, la aceasta piesa vreau sa mai fac cateva variante, pentru producatorii mei din Germania. Am prieteni buni in lumea muzicala de acolo, colaborez cu producatori celebri (Collin Pierce - Alphaville, Don Mitchell - Phil Collins, Tina Turner, Adamski), exista chiar in Dresda un fan-club <<Daniel Robu>> si de acolo am deja semnale cum ca <<Fata cu vioara>> are potential comercial extraordinar. Cu Vegas, de altfel, am un proiect mai amplu, pe care vreau sa-l dau gata curand si apoi sa pregatesc viitorul meu album, care va va arata un <<alt Daniel>>. Intre timp, incerc sa mai pun la punct <<cuibusorul meu de nebunii>> - casa mea cea noua, pe care inca nu am terminat-o de amenajat. As vrea sa le precizez fanilor mei ca am dedicat acest album memoriei bunicii mele, care s-a stins din viata chiar in timpul inregistrarilor si careia eu ii datorez foarte mult din educatia si formarea mea ca om si ca artist. Imi doresc ca <<Horoscop>> sa fie o alternativa pozitiva la ceea ce se ofera la ora aceasta pe piata romaneasca, pentru ca trebuie sa observam cu totii ca pana si muzica o ia, firesc, spre Vest, nu spre Est, spre Orient, tendinta care ne indeparteaza foarte mult de piata reala si competitiva."C. P.

George Mihaita
"In luna mai sarbatorim Adolescenta"

Luna mai, luna florilor, are pentru mine o semnificatie cu totul deosebita. An de an ma ocup de organizarea unei ample sarbatori numita "Ziua adolescentilor", care din 97 a capatat caracter oficial. La propunerea inaintata de clubul infiintat de mine, "Adolescentii", afiliat la Unesco, s-a aprobat proiectul ca, o data pe an, la mijlocul lunii mai, sa se organizeze in toata tara "Sarbatoarea Adolescentei". Am inaintat proiectul in 94, iar in 97 am primit aprobarea. Cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, pe 13 mai, in 20 de judete din tara vor fi prezentate programe culturale, artistice si sportive sustinute de echipe locale. In Capitala, formatii de teatru, muzica si dans din licee bucurestene isi vor demonstra talentul pe scenele special amenajate in Parcul Tineretului. Regia acestei ample si atragatoare manifestari e incredintata unui alt coleg "vesnic tanar" ca spirit, lui Alexandru Tocilescu, in decorurile semnate de Puiu Antemir. Eu ma ocup, indeosebi, de Festivalul de Teatru al adolescentilor, ce are loc la sala "Comedia". Sper ca dupa aceasta desfasurare entuziasta de forte tinere, spectatorii care ne urmaresc sa declare multumiti "Jos Palaria!" (asa cum se intituleaza si clubul nostru).

Delia Nartea
"Dupa sapte ani imi intalnesc sotul si pe scena"

In primavara aceasta, mi-am gasit o noua ocupatie: sunt studenta la Sociologie si ma ocup de problemele delincventei juvenile. Nu va speriati, studiez problema pe scena, intr-un spectacol numit "Eu cand vreau sa fluier, fluier", desi, ca pe orice om din tara asta, problema ma preocupa si in realitate. Autoarea piesei, premiata la AltFest, e studenta la teatru, Andreea Valean; regizorul spectacolului nostru, Sorin Misiriantu, termina anul acesta facultatea si a mai montat deja doua spectacole la Nationalul din Cluj. "Delincventii" sunt tineri interpreti - nu chiar minori, cum nu mai sunt minori nici in piesa - si se numesc Dan Tudor (care si canta in spectacol), Alexandru Pop si Liviu Lucaci. Liviu, actor la Nationalul bucurestean e si sotul meu, dar acasa, nu pe scena. Sunt bucuroasa ca, dupa sapte ani de cand am terminat amandoi Institutul, ne intalnim din nou intr-un spectacol. (Cel de absolvire, din 94, fusese "Visul unei nopti de vara".) Curand, plecam cu spectacolul la Cluj. Cu cine o lasam pe Mara? Cu bunica ei; fetita noastra e de acum o domnisoara de un an si 4 luni si are prieteni dragalasi: catelusa Lila de 4 luni si doua pisici incantatoare. Mara e cea care conduce tot jocul in aer liber la casa bunicii de la Snagov.Alice Manoiu

Carte

Selectia Formula As

- Nadar, "Cand eram fotograf", memorialistica, traducere de Gabriela Ciubuc, prefata de Mihai Oroveanu, Editura "Compania" (tel. 211.59.64), 224 pag. Pe numele sau adevarat F?lix-Gaspard Tournachon, Nadar (1820-1910) figureaza in marile enciclopedii ale lumii ca artist-fotograf. Inovator temerar in tehnica fotografiei, cu experimente riscante ce imbinau cercetarile omului de stiinta cu spiritul de aventura si spiritul practic, dar si artist preocupat de valoarea estetica a imaginilor, de trasaturile caracteristice ale personalitatilor diverse, Nadar e o mare figura a secolului al Xix-lea. Lui i se datoreaza primele fotografii aeriene luate din balon in 1858 (precum si aplicatiile cadastrale si militare ale acestor panorame). El a experimentat intre primii folosirea luminii artificiale, in 1861, pentru a lua imagini din subteranele Parisului. Si tot datorita lui avem portretele unor celebritati ale epocii, cu care se afla in relatii amicale, de la G?rard de Nerval si Th?ophile Gautier, la Sarah Bernhardt - sute de fotografii, un veritabil Panteon Nadar. E pacat ca volumul pe care il puteti citi cu delicii azi in romaneste nu a putut aparea cu ilustratii, care i-ar fi sporit, desigur, interesul, dar si costul (nici nu va puteti inchipui cat poate ridica pretul unei carti adaugarea unor "poze" de calitate). Dar chiar si neilustrate, fragmentele memorialistice scrise la sfarsitul secolului al Xix-lea isi pastreaza intreaga valoare de documentar de epoca datorita talentului literar al lui Nadar, el insusi un personaj admirabil: boem, aventuros, plin de umor, cu o mare capacitate de a admira si de a satiriza, pasionat de noutatile tehnice in aceeasi masura ca si de diversitatea caracterelor umane. Citindu-i memoriile, putem fi martori la reactiile panicate ale lui Balzac in fata noii minuni a timpului, dagherotipul, ceea ce nu l-a impiedicat sa pozeze pentru cunoscuta imagine reprodusa azi in toate manualele scolare. Aflam anecdote amuzante despre naivitatea oamenilor cu privire la posibilitatile noilor tehnici fotografice si despre farsele facute lui Nadar de catre concurenti. Urmarim aventura primei fotografii aerostatice si a coborarii in catacombele si canalele capitalei franceze, cu o aparatura greoaie, pentru a aduce la lumina sute de clisee de acolo. Aflam de la sursa date pretioase despre inceputurile fotografiei si pionierii ei minunati, dar si despre psihologia omului care vine la fotograf si reactia lui in fata propriei "poze". Veti vedea ca finele observatii psihologice ale lui Nadar, scrise inteligent si vioi, sunt valabile si azi.
- Joni Craighead, "Prima impresie. Cum ne imbunatatim imaginea", traducere de Oana Tone, Editura "Humanitas" (tel. 222.90.61), seria "Practic", 156 pag. Dupa ce a condus mult timp o retea de magazine de produse cosmetice si a fost presedinta unei companii de profil, Joni Craighead, specialista in imagine personala, si-a castigat o larga audienta in S.U.A., tinand cursuri in care invata publicul feminin ce sa faca pentru a arata cat mai bine. In acest ghid, ea si-a adunat sfaturile referitoare la ingrijirea fizica optima, din cap pana in picioare (lucruri, in general, stiute din revistele pentru femei, dar prezentate sistematizat si agreabil). Capitole separate sunt consacrate machiajului, vestimentatiei - cum sa economisesti timp si bani in achizitionarea pieselor de imbracaminte si a accesoriilor si cum sa le intretii pentru a arata mult timp ca noi - precum si look-ului profesional si bunelor maniere la locul de munca. Pornind de la ideea ca un aspect ingrijit si potrivit cu circumstantele nu e o cochetarie gratuita, ci o necesitate de care depinde succesul in cariera si in societate, ghidul acesta e deosebit de util azi la noi.
Adriana Bittel