Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de sezonUsturoi conservat cu ierburi aromate. Ingrediente (pentru 1 borcan de 1 l): 2 capatani de usturoi nou, 4 foi de dafin, 2 crengute de rozmarin, 3 ardei iuti (mici), 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru, 600 ml ulei de masline.. Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si...

Bucatarie de sezonUsturoi conservat cu ierburi aromate

Ingrediente (pentru 1 borcan de 1 l): 2 capatani de usturoi nou, 4 foi de dafin, 2 crengute de rozmarin, 3 ardei iuti (mici), 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru, 600 ml ulei de masline.
Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si se pun asa, cu coaja, intr-o cratita cu fundul gros sau intr-o oala minune. Se adauga dafinul, rozmarinul, ardeii iuti si piperul, se amesteca bine si se toarna suficient ulei de masline ca sa acopere usturoiul. Se pune cratita pe foc si, inainte ca uleiul sa clocoteasca, se face flacara mai mica si se lasa sa fiarba foarte incet 45 de minute. (Uleiul nu trebuie sa dea in clocote mari.) Se ia cratita de pe foc, se lasa usturoiul sa se raceasca de tot, se toarna in borcan si se conserva la frigider.
Sfaturi utile: - Cateii de usturoi fierti sunt deliciosi, la 48 de ore dupa ce-au fost pusi in borcan. Daca vreti sa ii conservati, pot fi tinuti la rece circa o luna si se servesc ca un condiment. - Pentru a da un gust special mancarurilor gatite, se foloseste uleiul foarte parfumat, dar in cantitate mica.
Reteta speciala: Cateii de usturoi se pot conserva dupa o reteta iraniana astfel: se pun in borcane si se acopera cu un otet bun. Se-nchid borcanele si se lasa sa stea un an. Cu timpul, usturoiul devine tot mai gustos si se consuma in loc de castraveciori murati.

Bulete din carne de miel cu menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g carne de miel, 4 fire de menta, 2 catei de usturoi, 3 oua, 4 felii de paine (miezul), 4 linguri faina, 50 ml lapte, 1/4 lingurita ierburi aromate, sare, piper, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se-nmoaie miezul de paine in lapte, se da carnea prin masina de tocat, iar 3 din cele 4 fire de menta se taie bucatele cu foarfeca. Se iau 2 farfurii adanci: intr-una din ele se pune faina, in cealalta se sparg 2 oua si se bat bine cu sare, piper si 2 linguri de apa. Intr-un castron, se framanta carnea tocata cu usturoiul zdrobit, painea inmuiata, menta si ultimul ou. Se adauga ierburile aromate, se gusta de sare si de piper si se amesteca in continuare pana ce pasta devine omogena. Se fac buletele (de marimea unor caise), se dau prin faina, apoi prin ou si se prajesc 6-7 minute in uleiul bine incins. Se scot din tigaie, se lasa sa se scurga pe mai multe straturi de hartie absorbanta, se garnisesc cu frunzulite de menta si se servesc imediat. Se pot servi si cu un sos proaspat de rosii si cu garnitura de orez fiert sau paste fainoase.

Clatite umplute cu broccoli

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru clatite - 400 ml lapte, 125 g faina, 3 oua, 1 lingura ulei, 30 g cascaval ras, 45 g unt, 1 varf de cutit zahar, 1/2 lingurita sare. Pentru umplutura - 200 g broccoli, 2 felii sunca, 250 g branza de vaci scursa bine, 2 linguri smantana, 2 galbenusuri, 1 lingura faina, nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: - Intr-un castron se prepara aluatul de clatite: faina si zaharul se amesteca cu ouale, dupa care se toarna putin cate putin laptele rece si uleiul. Se acopera cu un stergar, se lasa o ora sa se odihneasca si se strecoara printr-o sita. - Broccoli, desfacut buchetele, se fierbe 10 minute in aburi. Se-ncinge cuptorul la 180¡C si se unge cu unt o forma de budinca. Intr-un bol mai mare se amesteca faina cu branza de vaci bine stoarsa, cu smantana si cu galbenusurile, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si apoi se incorporeaza buchetelele de broccoli si sunca taiata cubulete. In aluatul preparat anterior, se amesteca 20 g de unt topit si apoi se prajesc clatitele (cate 3 minute), ungand tigaia cu cate-o bucatica de unt. Se umplu cu amestecul de broccoli si branza, se ruleaza, se asaza in forma, se presara cu cascaval ras si se baga la cuptor. Se lasa 10 minute sa se rumeneasca si se servesc imediat.

DulciuriMousse au chocolat

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g ciocolata, 3 galbenusuri, 40 g zahar pudra, 100 ml frisca nebatuta, 1 baton de vanilie, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: Se taie ciocolata bucati si se lasa sa se topeasca pe baia de apa (bain-marie) impreuna cu frisca lichida. Se adauga miezul de vanilie (batonul se taie pe lung si se rade miezul cu un cutit), se amesteca si se pune deoparte sa se raceasca. Cand e calduta, se incorporeaza galbenusurile - unul cate unul - batand cu telul si se lasa sa se raceasca complet. Se bat albusurile spuma impreuna cu sarea, iar cand sunt aproape tari, se adauga zaharul. Se incorporeaza albusurile in crema de ciocolata - mai intai o cantitate mai mica si apoi restul si se amesteca foarte usor, cu o lingura de lemn, pana ce spuma devine neteda si omogena. Se toarna in cupe, se acopera cu o folie de plastic si se lasa 2 ore la frigider.
Un sfat util: Albusurile nu se bat prea mult; ele trebuie sa fie tari, dar suple, in asa fel, incat, dupa ce-au fost incorporate in crema, aceasta sa fie spumoasa si usoara.