Cosul cu targuieli

Redactia
Supe de pe malul Mediteranei. Pe tarmurile Mediteranei, supele profita din plin nu numai de legumele bine coapte sub razele calde ale soarelui, de aromele deosebite raspandite de uleiul de masline si de usturoi, ci mai ales de fantezia si de arta localnicilor, in folosirea ierburilor aromate si a co...

Supe de pe malul Mediteranei

Pe tarmurile Mediteranei, supele profita din plin nu numai de legumele bine coapte sub razele calde ale soarelui, de aromele deosebite raspandite de uleiul de masline si de usturoi, ci mai ales de fantezia si de arta localnicilor, in folosirea ierburilor aromate si a condimentelor. Aroma si gustul acestor ingrediente sunt extrem de importante, dar si mai important este efectul lor benefic asupra sanatatii, cunoscut de medicina naturista din vremuri de mult trecute. Menta, anasonul, cardamomul sau scortisoara sunt numai cateva din surprizele pe care va invitam sa le incercati.

Minestrone cu jambon si taietei
(varianta din sudul Italiei)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g jambon afumat, 2 catei de usturoi, 200 g telina (tulpini), 400 g morcovi, 400 g broccoli, 400 g varza, 200 g cartofi (nesfaramiciosi), 3 linguri ulei de masline, sare, 1 legatura patrunjel verde, piper macinat, 250 g taietei (melcisori), 50 g parmezan ras.
Mod de preparare: Se taie sunca cubulete, iar usturoiul - feliute subtiri. Se spala zarzavatul, se curata de coaja (daca e cazul) si se taie: telina si morcovii - rondele, varza si cartofii - bucati potrivite. Se aleg buchetelele de broccoli, iar cotoarele se taie cubulete. Se-ncinge uleiul intr-o oala de supa, se prajesc cubuletele de sunca pana se rumenesc bine, apoi se adauga usturoiul si se caleste pana ce devine sticlos. Urmeaza celelalte legume, care se dunstuiesc si ele circa 2 minute. Se toarna peste ele 1 1/2 l de apa, se gusta de sare (cam 1 lingurita), se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba circa 20 de minute la foc potrivit. Se toaca patrunjelul, se introduce in supa, se adauga sarea, piperul si taieteii si se lasa supa sa mai fiarba alte 15 minute. Se toarna in farfurii, se presara cu parmezanul ras si se serveste imediat

Supa de pui cu legume, lamaie si verdeata
(reteta din sudul Frantei)

Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 1 pui (circa 1 kg), sare, 2-3 foi de dafin, 2 morcovi, 1 tulpina subtire de praz, 2 tulpini de telina, 1 patrunjel (radacina), 6 frunze de salata verde, 50 g orez cu bobul lung, piper macinat, 1 varf de cutit ardei iute pisat, 2 oua, zeama de la o lamaie, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se spala puiul cu apa rece, se curata grasimea si se pune pe foc intr-o oala de supa (mai mica) cu o lingurita cu varf de sare, foile de dafin si 1 1/2 l de apa. Cand incepe sa clocoteasca apa, se culege spuma, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba 45 de minute la foc mic. Se scoate puiul din zeama, se lasa sa se raceasca, se desface carnea de pe oase si se taie bucati potrivite. - Se curata zarzavatul si salata si se taie bucatele si fasii mai late. Se pune zeama pe foc si, cand da in clocot, se introduce orezul si se lasa 10 minute sa fiarba. Urmeaza legumele si salata verde, care se fierb si ele - cu capac - inca 10 minute. - Se pune carnea in supa, se da iar intr-un clocot, se condimenteaza cu sare, piper si ardei iute pisat, se drege cu ouale batute cu zeama de lamaie (supa nu mai trebuie sa dea in fiert!) si, la sfarsit, se incorporeaza patrunjelul verde tocat marunt. Supa se serveste fierbinte, cu bagheta proaspata.

Supa cu iaurt, orez si menta
(O supa usoara, dar satioasa, originara din Turcia)

Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 50 g orez cu bobul lung, 1 ceapa mare, 60 g unt, 1 1/2 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 350 g iaurt gros, 2 oua mijlocii, 1 lingurita amidon, sare, piper macinat, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita cu varf menta uscata, menta proaspata pentru garnisit.
Mod de preparare: Se pune orezul intr-o sita si se clateste cu apa rece. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste intr-o oala de supa - in 30 g de unt. Se stinge cu zeama de carne si, cand da in clocot, se introduce orezul si se lasa sa fiarba 20-25 de minute. Iaurtul, ouale si amidonul se bat bine cu telul, se amesteca cu putina zeama fierbinte si se incorporeaza in supa. Se lasa supa sa se-nfierbante, amestecand intruna, apoi se gusta de sare si de piper si se acreste cu zeama de lamaie. Untul ramas se pune la incins intr-o tigaie, se dunstuieste in el menta uscata (pana ce face spuma) si apoi se introduce in supa. Aceasta se serveste fierbinte, "garnisita" cu frunzulite de menta proaspata.

DulciuriTarta cu mere
(reteta din Normandia)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g aluat fraged, 1 kg de mere, 50 g unt, 100 g zahar pudra, un praf de scortisoara, 50 g zahar tos, 50 g jeleu de mere sau de caise.
Mod de preparare: - Luati o forma de tarta rotunda - cu un diametru de 20 cm, intindeti aluatul in ea, lasand o margine de 3-5 milimetri ridicata de pe fundul vasului. Lasati aluatul sa se odihneasca pe aragaz doua ore. - Curatati merele, puneti deoparte 500 g. - Restul, taiati-le bucati si preparati un mic compot din doua linguri de supa cu apa, zaharul pudra si praful de scortisoara. Lasati-l sa se raceasca. - Taiati cele 500 g de mere ramase in feliute subtiri, cam de 2-3 mm. Turnati compotul peste aluatul din forma, repartizati deasupra lamelele de mar crud, in forma concentrica, cat se poate de regulat (ca paletele evantaiului). Topiti untul, stropiti compozitia si presarati deasupra jumatate din zaharul tos. - Incalziti cuptorul si coaceti tarta circa o ora. - Cu 5 minute inainte ca prajitura sa fie gata, presarati deasupra si restul de zahar tos.