Asii sportului

Redactia
La Revedere, Hagi!. Iti Multumim!- Ne-ai umplut sufletele de bucurie, ne-ai facut sa uitam umilinta, ai facut sa straluceasca imaginea Romaniei in lume.. Geniul tau ne-a daruit sarbatori -. A sosit momentul in care jucatorul care ne-a facut sa stam cu inima cat un purice, sa ne luam cu mainile de par,...

La Revedere, Hagi!
Iti Multumim!- Ne-ai umplut sufletele de bucurie, ne-ai facut sa uitam umilinta, ai facut sa straluceasca imaginea Romaniei in lume.
Geniul tau ne-a daruit sarbatori -

A sosit momentul in care jucatorul care ne-a facut sa stam cu inima cat un purice, sa ne luam cu mainile de par, sa explodam de bucurie, sa iesim in strada cu miile, fluturand cu mandrie steagul Romaniei, ne va spune adio. Este jucatorul care ne-a aratat ca exista geniu, ca se mai nasc legende, ca numele nostru poate fi rostit si cu incantare in toate colturile lumii. Pentru aceasta, sloganul sub care se va desfasura meciul sau de retragere, "Merita un stadion plin de recunostinta", nu este cu nimic exagerat sau pompos.
"Gala Hagi", ce se va desfasura pe 24 aprilie la Stadionul National "Lia Manoliu", incepand cu orele 20.30, se doreste a fi o sarbatoare pe masura celui considerat de multi cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor.
"Vedeta" serii va fi meciul dintre o selectionata a "stelelor lumii", formata din fosti colegi si adversari ai lui Hagi, si o echipa a Romaniei, in randul careia se vor regasi atat veterani ai unei generatii de aur (Belodedici, Ilie Dumitrescu, Sabau, Lupescu, Prodan, Petrescu, Gica Popescu, Iosif Rotariu, Raducioiu), cat si tineri care poarta mai departe tricoul tricolor (Mutu, Contra, Chivu). Intre vedetele internationale prezente pe gazon se vor afla Emilio Butragueno, Hakan Sukur, Carlos Dunga, Robert Prosineski, Angelo Di Livio, Mario Jardel, Hristo Stoicikov.
Organizatorii spera ca meciul, prezenta unor oficialitati de marca ale Fifa, show-ul de sunet si lumina, proiectii ale unor filme despre viata si cariera lui Hagi (vor fi pregatite trei ecrane, unul dintre acestea avand 40 m2) sa faca din "Gala Hagi" evenimentul sportiv al anului 2001 si totodata cel mai mare spectacol realizat in Romania de catre producatori romani. Dincolo de vedete, de lasere si artificii, se afla emotia, nostalgia pentru jucatorul care isi va incepe un ultim meci cu mana la inima si privirea usor aburita de lacrimi, un meci la care merita sa fim alaturi de el.

</b><b>Ilie Dumitrescu
"Iese din arena cel mai bun produs al fotbalului romanesc"

- Suporterii romani isi vor aminti multa vreme de explozivul cuplu Dumitrescu - Hagi, care a ingenuncheat, in 1994, Argentina in (probabil) cea mai pretioasa victorie a Nationalei noastre...
- In spatele acelor goluri, acelor reusite ale echipei nationale, se afla multa munca, sacrificii si disciplina, relatii de joc ce s-au format in timp intre un nucleu de fotbalisti care au evoluat multa vreme impreuna. Toate acestea, alaturi de sansa, ne-au condus spre un meci foarte bun cu Argentina, in care eu am marcat din pasa lui Hagi, iar el, din pasa mea - un gol cu piciorul drept, care i-a aratat geniul. Aceste sclipiri de geniu faceau diferenta intre Hagi si ceilalti fotbalisti. In plus, Hagi era un foarte bun coleg si un mobilizator extraordinar. Crea o atmosfera deosebita in sanul echipei, isi ajuta colegii mereu cu un sfat, cu o vorba buna, si cel mai bine reusea sa ne mobilizeze prin prestatia, prin valoarea lui din teren. Ii placeau mult unitatea, atmosfera de grup, avea un extraordinar spirit de echipa, ii placea sa serbeze victoriile alaturi de colegi, iar la infrangeri era primul care spunea "capul sus, mergem mai departe!", constient ca exista intotdeauna un invingator si un invins.
- Chiar daca sunteti mai tanar, ati renuntat mai devreme decat Hagi la cariera de jucator. Ce sfaturi ii dati, cum credeti ca se va impaca cu gandul retragerii?
- Nu pot sa ii dau eu sfaturi lui Hagi, insa un lucru e sigur: a iesit din arena cel mai bun produs al fotbalului romanesc. Nu ma astept, mai devreme de douazeci de ani, sa apara un alt jucator de talia sa.

Emerich Jenei
"Hagi este facut sa fie in fierbere, in mijlocul luptei"

"Cred ca i-a fost foarte greu sa ia aceasta decizie de retragere, pentru ca, asa cum il cunosc eu, Giga Hagi este facut sa fie in fierbere, sa fie prezent mereu in mijlocul confruntarilor, al meciurilor decisive. Chiar si noi, cei mai in varsta, nu putem trai fara fotbal, dara el! Din punct de vedere fizic, poate ar mai fi putut continua, joaca foarte bine la echipa de club, insa cred ca presiunea psihica l-a facut sa se retraga. Pierderea parintilor, sicanele adversarilor (in cel mai bun dau toti), tensiunea uriasa... Dincolo de incrancenarea lui in teren, vreau sa va spun ca Hagi este un om foarte sentimental, respectuos. A ajuns la Steaua de la Sportul Studentesc, echipa unde el facea totul, iar la noi a dat de jucatori cu state mai vechi, ca Boloni, Tudorel Stoica. La inceput, a fost un pic timorat, dar valoarea sa a iesit foarte repede la iveala prin golul victoriei inscris in Supercupa Europei. S-a bucurat mult de acea reusita, avea felul sau de a se exterioriza dupa gol - cu bratele ridicate, un mic dans al natiei lui de machidoni. Atunci imi era greu sa-l determin sa traga mai mult pentru echipa, deseori fugea cu mingea la picior si nu se mai oprea, insa, cu trecerea anilor, a devenit un fotbalist foarte generos. Am o istorioara frumoasa cu el, de la meciul cu Argentina, din 90. In meciul precedent, pe canicula, jucase slab. L-am inlocuit, lui nu i-a cazut bine, s-a cam suparat. A doua zi, i-am spus ca l-am inlocuit spre binele sau si ca nu are altceva mai bun de facut decat sa dovedeasca in meciul cu vicecampioana lumii cat de bun este. Si Gica a strans din dinti si a dovedit ca, in acel meci, a fost cel putin la fel de bun ca Maradona."

</b>
<b>
Ioan Ovidiu Sabau
"A fost cu o clasa deasupra noastra"

"Meciul acesta este un eveniment emotionant: retragerea unui fotbalist exceptional, pe care toti am fi dorit sa-l mai vedem in teren. Fotbalul romanesc pierde un mare jucator, nimeni nu si-ar fi dorit asta, insa orice inceput are si un sfarsit. Sigur, putem sa legam aceasta despartire de retragerea unei intregi generatii de exceptie, insa, fara sa minimalizez meritul nostru, al celorlalti fotbalisti, consider ca Hagi a fost cu o clasa peste noi. Un geniu, un fenomen - cum il numeau italienii. Am fost si coleg cu Hagi la Nationala, si adversar in aprigele cluburi Steaua - Dinamo. Se vedeau de atunci calitatile ce i-au adus banderola de capitan al echipei nationale, personalitatea, caracterul sau. Gica reusea, lucru rar in lumea fotbalului, sa faca diferenta intre luptatorul din teren si omul din afara lui. Pe teren, un adevarat profesionist, capabil sa castige un meci de unul singur, sa traga intreaga echipa dupa el. Hagi stia dupa meci sa ceara scuze unui adversar, daca a gresit. Este un om cinstit, corect, cu principii de viata. Impresionanta este si ambitia sa de a castiga orice meci, capacitatea sa de a se motiva. Noi eram la inceput putin complexati de jucatorii din Vest, ca-s mai bine hraniti, ca au alte conditii. El privea cu tupeu, cu curaj orice adversar, voia sa fie mai bun ca acesta, sa invinga. Zicea: <<Hai ba, ca si astia au tot doua picioare, ce va tot uitati la ei, ce va mirati atat, cu ce-s mai buni ca noi? Ia sa-i vedem pe teren ce pot!>>. Niciodata un pesimist. Un om deschis, cu care se poate discuta, se poate glumi
. Am multe amintiri frumoase cu Gica de la Nationala sau din cei doi ani cat am fost colegi de camera la Brescia. Ne luam ca pustanii la lupte, la tranta, faceam skanderbeg, ne tineam de glume. La antrenamente, fiind foarte tehnic, ne dadea mingea printre picioare si, daca reusea de doua ori lucrul asta, nu mai putea continua antrenamentul, cadea pe iarba si se tinea cu mainile de burta de ras."Iulian Ignat
Fotografii: www.galahagi.ro
Un palmares fara egal

- S-a nascut in satul dobrogean Sacele, pe 5 februarie 1965, intr-o "familie obisnuita de aromani, cu respect fata de cuvintele, cantecele si obiceiurile aromanesti" - cum ii place sa-si aminteasca.
- A inceput sa joace fotbal la 10 ani la Constanta, acolo unde s-a mutat cu familia. Desi un baiat firav, Hagi a dovedit un talent iesit din comun, fiind legitimat, la doar 13 ani, la F.C. Constanta.
- A mai jucat la Luceafarul Bucuresti, Farul Constanta, Sportul Studentesc, pentru ca, in 1986, sa se transfere la Steaua, echipa cu care a jucat o finala a Cupei Campionilor Europeni, a castigat Supercupa Europei, trei titluri de campion si doua cupe ale Romaniei.
- Din 1990 s-a transferat in strainatate, unde a jucat la Real Madrid, Brescia, Barcelona. In ultimele cinci sezoane, a activat la Galatasaray Istanbul, cu care a castigat de patru ori campionatul, de doua ori - Cupa Turciei, plus Cupa Uefa si Supercupa Europei.
- La echipa nationala a Romaniei, a doborat toate recordurile, primind anul trecut titlul de Cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor.
- Hagi a participat alaturi de echipa nationala la trei Campionate Europene (84, 96, 2000) si trei Mondiale (90, 94, 98), atingand apogeul in 94, cand golurile sale magnifice au adus Romania pe locul 5 in lume. A fost fotbalistul cu cele mai multe selectii pentru echipa nationala (122), cele mai multe goluri (35), cele mai multe prezente in postul de capitan de echipa (61) si cea mai longeviva cariera (aproape 17 ani).