In zilele cu musafiriCiuperci umplute
Ingrediente (pentru 4 persoane): 16 ciuperci mijlocii, 3 linguri ulei de masline, 2 felii sunca de Praga (cu grasime cu tot) taiate bucatele, 30 g miez de franzela proaspata, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 cepe verzi tocate marunt, 1/4 ceasca parmezan (sau cascaval) ras, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 ou batut, sare, piper, 1 1/2 pahar smantana groasa, 1-2 linguri mustar, putin vin alb, inca 150 g cascaval ras, 2 rosii, rondele de ceapa verde.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200¡C, se tapeteaza o tava de 32x28 cm cu folie de pergament, care se unge cu putin ulei. Se curata ciupercile, se sterg palariile cu o carpa uda si se aseaza in tava, iar piciorusele se toaca marunt.ÊIntr-o tigaie se incinge uleiul si se prajeste sunca circa 3 minute, la foc potrivit, intorcand-o din cand in cand. Se adauga piciorusele de ciuperci, se prajesc si ele 2 minute (cu capac) si se ia tigaia de pe foc. Se toarna compozitia intr-un castron, se incorporeaza miezul de paine, usturoiul, ceapa, parmezanul, patrunjelul si oul si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se ia cate putin din acest amestec si se umplu palariile, apasand usor cu degetele. Peste ele se toarna sosul preparat din smantana, mustar, vin si cascaval ras, se baga la cuptor si se lasa circa 15 minute, pana ce se rumenesc.
Supa de legume cu zer
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare, 1 ceasca zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 2 morcovi, 1 radacina telina, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu, inca 1/8 l zeama concentrata de zarzavat, 1/2 l zer, piper, nucsoara, zeama de la o lamaie, 2 rosii, 1 ou fiert tare, verdeata.
Mod de preparare: Intr-o oala se incinge uleiul si se caleste usturoiul zdrobit si amestecat cu sare, pana ce devine sticlos. Se stinge cu o ceasca de zeama de zarzavat si se lasa sa dea in clocot. Se adauga morcovii si telina curatate si taiate cubulete si se fierb "al dente" (nu prea moi). Ardeii se spala, se curata de nervuri si seminte, se taie fasii sau cubulete si se fierb si ei cateva minute impreuna cu celelalte legume. Se ia oala de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga zeama de zarzavat si zerul. Se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza zeama de lamaie, nucsoara si rosiile decojite si taiate marunt. Se curata oul fiert, se pastreaza 3-4 felii pentru garnisit, iar restul se toaca si se amesteca in supa, care se baga la frigider si se lasa sa se raceasca complet. Supa se serveste rece, garnisita cu felii de ou si verdeata.
Budinca de cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 1 legatura ceapa verde, 2-3 morcovi, 100 g iaurt, 400 g smantana, 2 galbenusuri, sare, piper, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit chimen, 1 varf de cutit curry, cateva codite de ceapa verde, 2 linguri unt, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri, iar ceapa verde - rondele. Morcovii se dau pe razatoarea mare. Intr-un castron se amesteca bine iaurtul cu smantana si galbenusurile, se condimenteaza cu sare, piper, chimen, curry si nucsoara si se adauga coditele de ceapa taiate fasii. Se unge cu unt o forma de budinca, se amesteca legumele cu un rantas preparat din putina faina rumenita in unt si stinsa cu apa sau lapte. Se pune compozitia in forma, se toarna peste ea sosul de iaurt + smantana + galbenusuri, se presara cu cascavalul ras si se baga in cuptorul incins la 180-200¡C. Se lasa budinca 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos. Se scoate din cuptor si se serveste fierbinte, ca felul unu sau ca garnitura langa peste ori fripturi.
Tort de clatite cu carne de miel
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru clatite - 1 pahar faina de grau, 1/2 pahar faina de malai (fina), 1 ou batut, 375 ml apa, grasime pentru uns tigaia. Pentru umplutura - 1 lingura ulei, 1 ceapa mare tocata, 1 ardei gras rosu (mijlociu) taiat marunt, 2 catei de usturoi zdrobiti, 2 ardei iuti (rosii) taiati fasii subtiri, 350 g carne de miel tocata, 1 cutie rosii decojite (440 g), 1/4 pahar bulion gros, 1/2 pahar smantana groasa, 1/2 pahar parmezan (cascaval) ras.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 180¡C si se unge tava cu unt topit sau cu ulei. Se amesteca faina, malaiul, oul si apa (cu mixerul) circa 10 secunde, pana ce se obtine un aluat neted. Se toarna 3 linguri de aluat intr-o tigaie unsa, se prajeste clatita circa un minut pe o parte, la foc potrivit, apoi se intoarce si se prajeste si pe cealalta parte (trebuie sa se rumeneasca usor). Se procedeaza la fel si cu restul de aluat, adaugandu-se din cand in cand cate putina grasime. Se fac, in total, 9 clatite, care, pe masura ce s-au prajit, se pun pe o farfurie si se acopera cu un servet de bucatarie. - Se prepara apoi umplutura. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se pun la prajit ceapa, ardeiul, usturoiul si ardeii iuti. Se lasa doua minute la foc potrivit, amestecand intruna, pana ce ceapa incepe sa se rumeneasca. Se adauga carnea tocata, se prajeste si ea 4 minute la foc iute, pana ce se evapora toata zeama, se zdrobeste cu o furculita si apoi se incorporeaza rosiile taiate si bulionul si se lasa sa fiarba toate impreuna 5 minute - cu capac - amestecand din timp in timp (compozitia trebuie sa fie zemoasa). Se pune o clatita pe tava, se unge cu 3 linguri de smantana si se acopera cu 1/8 din umplutura. Deasupra se pune alta clatita si asa mai departe, pana ce se asaza toate clatitele. Peste cea de sus se presara cascavalul ras, se baga "tortul" la cuptor, se coace 30 de minute, pana se patrunde bine si se rumeneste frumos. Se serveste fierbinte.
Dulciuri</b><b>Tarta cu lamaie<b></b> Ingrediente: 175 g biscuiti (din comert), 2 linguri de zahar pudra, 75 g unt, 3 lamai zemoase si bine coapte, 2 galbenusuri, 400 g lapte praf, 300 ml frisca batuta.
Mod de preparare: 1. Pisati biscuitii pana ce seamana cu pesmetul (sau zdrobiti-i mai mare si bagati-i apoi in mixer). Adaugati zaharul si amestecati usor. Varsati untul topit si amestecati din nou. 2. Ungeti usor fundul formei rotunde (de tarta) si puneti amestecul intr-un strat uniform. Apasati bine cu dosul unei linguri de supa. Puneti vasul la frigider, vreme de 30 de minute. 3. Dati pe razatoarea mica lamaile, bine spalate inainte, si stoarceti sucul. Puneti deoparte putina coaja, pentru decorat. 4. Despartiti albusul de galbenus. Amestecati galbenusurile pana devin cremoase si pale. Incorporati laptele praf, amestecand incontinuu, apoi adaugati coaja de lamaie si sucul. Intindeti amestecul peste stratul de biscuiti si puneti iarasi forma la frigider, cel putin doua ore. 5. Inainte de a servi, intindeti frisca si presarati deasupra coaja rasa de lamaie.