Sub lupa

Redactia
La umbra fetelor in floare. Sunt in Romania cativa oameni care ar apara arta cu pistolul mitraliera. Ei au construit cu migala trupe de dansatoare, pe care le exporta in beneficiul tarilor cu inflatie sub 5%. Traseele peste granita strabatute de convoaiele de dansatoare mioritice au devenit mai cunos...

La umbra fetelor in floare

Sunt in Romania cativa oameni care ar apara arta cu pistolul mitraliera. Ei au construit cu migala trupe de dansatoare, pe care le exporta in beneficiul tarilor cu inflatie sub 5%. Traseele peste granita strabatute de convoaiele de dansatoare mioritice au devenit mai cunoscute ca "drumul matasii". Toata lumea intra in complicitate cu arta dansului: vamesi, politisti, chiar si diplomati.
De la o vreme, politia le-a pus gand rau. Retelele de dansatoare au inceput sa cada, una cate una. Singurul comert care a mers, cu adevarat, in castig, daca nu punem la socoteala contrabanda cu petrol in fosta Iugoslavie. Anual, Romania exporta mii de fete care pleaca sa cante si sa incante Occidentul. Cel putin jumatate din sexul frumos pus in vanzare la Belgrad este romanesc. Productia de filme de specialitate din Olanda se sprijina pe importul de inteligenta creatoare romaneasca in proportie de 25%. Fara a fi subventionat, domeniul e in plina expansiune. Nici nu va puteti imagina cat de mult s-a dezvoltat, vorba d-lui Vacaroiu, industria pe orizontala. Chiar mai inainte de a intra in bransa, fetelor li se asterne la picioare un covor de bani. A intretine o trupa de fete, care pleaca sa inlesneasca legaturi stranse de prietenie cu exteriorul, presupune bani, nu gluma. Hainele, cosmeticalele, mita la vama, la pasapoarte, la Consulat, la frontiera, costa ochii din cap!
E de inteles de ce Virgil, unul dintre asii si nasii domeniului, a izbucnit in plans cand politistii l-au saltat direct din carpe. El conducea o firma de impresariat artistic, cum se numeste acum forma semilegala de proxenetism, si trimitea, unui coleg de breasla austriac, fete proaspat culese de pe treptele liceului. Ele ajungeau in Austria cu acte in regula si, de cum se semna de predare-primire, intrau la produs. In cel mai scurt timp, fetele aveau de platit 3000 de dolari, datoria pentru aranjament, si 20% din incasari. In numai trei luni, Virgil a trimis in Austria, in locatie de gestiune, peste 30 de fete! Mai ceva ca cincinalul in patru ani si jumatate! Cu banii primiti pe prospatura, Virgil si-a cumparat o mandrete de Mercedes. Ghinion: politistii l-au arestat inainte de a apuca sa-l scoata din rodaj. E de inteles de ce omul a plans ca un copil cand l-au arestat.
Tot in Timisoara, unde se pare ca se innoada, pentru romani, caile de acces catre civilizatia occidentala, politistii au destramat si reteaua lui Nelu Carmaciu. Prin mainile profesioniste ale carmaciului, care se recomanda maestru de dans, au trecut catre republicile din fosta Iugoslavie cateva generatii de fete. In valuri, sincronizate aproape cu bombardamentele din Balcani. Vandute de cum treceau granita, fetele fac acuma parte din zestrea culturala intens pretuita de cunoscatori. Exista sarbi care au invatat deja un vocabular romanesc minim si, in situatii concrete de viata, se poate spune ca se descurca. De asemenea, dansatoarele s-au adaptat conditiilor istorice, plonjand in plina si indiscutabila actualitate. Conform rapoartelor oficiale, ele sustin cu succes moralul trupelor aliate din regiune.
Maestrul nostru de dans avea chiar un client statornic, care platea pe loc, fara sa se tocmeasca, 700 de marci pentru fiecare exemplar luat in locatie de gestiune. De prisos sa va spunem, nici sarbul nu era mai prejos in materie de afaceri. In mai putin de o luna, isi amortiza investitia si castiga si ceva in plus.
Cu toate ca domeniul, dupa cum se vede, este bine organizat, cu filiale in strainatate, cu investitii grele si profit pe masura, iata ca politia incearca sa demonteze si acest comert atat de prosper. Un adevarat blestem la noi, la romani. Cum merge ceva bine, cum apare cineva care incearca sa compromita toata afacerea.N.C. Munteanu