Recapitulari necesareIoan Groza"<<Vad ca esti descurcaret si destept. Zi-i lui mama-ta sa-ti dea o saltea, o patura si o perna...>> Asa a-nceput aventura"
Au trecut, ca gandul parca, patru ani de la publicarea articolului in care am scris pe larg despre terapeutul Ioan Groza din Arad, pe atunci cu titlul "Un aradean invinge reumatismul". De atunci, mii de oameni au trecut pragul centrului naturist "Natura" S.R.L., doi medici si-au unit eforturile cu cele ale inginerului aradean in lupta cu boala, au avut loc sute de vindecari ale multor altor boli in afara de reumatism (intre care: cancerul in diferite forme, tumorile benigne, bolile de piele, bolile endocrine, calculozele renale si biliare etc.). La redactia noastra au sosit numeroase scrisori de multumire de la cei care s-au vindecat prin tratamentele d-lui Groza, numele cabinetului sau din Arad devenind pentru multi oameni aflati in suferinta o adevarata raza de speranta. Iata, asadar, ca exista motive serioase pentru a face o recapitulare.
</b><b>O scurta biografie
Din punctul de vedere al unui indragostit de natura, biografia d-lui Ioan Groza este fascinanta. Inainte de a ajunge pe bancile Facultatii de Horticultura, inainte de a descoperi universul stiintific al cercetarii plantelor, si-a facut o temeinica pregatire pentru terapia naturista, colindand culmile inverzite ale dealurilor si muntilor din Tara Motilor. "M-am nascut langa orasul Brad. Primii ani din viata i-am petrecut la oi si la vite, pe dealuri. Umblam de dimineata si pana seara si nu ma mai saturam de cules plante, pe care le strangeam la piept si le sarutam. Poate dragostea pentru plante mi-a venit de la o sora a mamei, mare mestera in leacuri facute din buruieni. De acasa, plecam cu oile, dar le lasam cu un batran care ma iubea foarte mult, iar eu cutreieram muntii. Cand vedeam o planta pentru prima oara, ramaneam langa ea sa o contemplu si cate doua-trei ore. Mi-era mila s-o rup, dar pana la urma o alegeam pe cea mai mica, s-o duc batranului. Seara, ma-ntorceam cu brate de plante. Intr-o zi, batranul imi spuse: <<Uite, daca treci dealul asta, in spatele lui este orasul Brad. Te duc eu, fara sa stie parintii tai. Acolo este director de scoala un fost profesor din sat>>. Zis si facut. Directorul m-a privit, mi-a pus cateva intrebari si-a spus: <<Vad ca esti descurcaret si destept. Eu iti voi da de mancare. Zi-i lui mama-ta sa-ti dea saltea, o patura si o perna...>>." Asa a inceput scoala si asa a inceput si... aventura. Au urmat ani lungi de studiu la scoala tehnica, apoi la liceu, la Facultatea de Agronomie din Cluj si, in cele din urma, la Horticultura in Bucuresti. Apetitul pentru descoperiri si cercetari stiintifice a aparut si s-a dezvoltat in timpul celor 16 ani in care d-l Groza a lucrat la Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Valorificarea Produselor Horticole din Bucuresti. Pe parcursul deplasarilor facute prin tara, a inceput sa culeaga si primele retete de vindecare cu plante medicinale, iar nu dupa multa vreme avea sa-si descopere menirea de vraci. "Examenul de definitivat", ca terapeut naturist, l-a dat, fara sa vrea, cand a fost tintuit la pat de un reumatism in forma grava, combinat cu o hernie de disc, care, practic, l-au transformat in invalid. Atunci, a fost nevoit sa se salveze, creand un preparat din 12 plante, care, aplicat pe locul afectat, a facut pur si simplu minuni. Preparatul s-a chemat, dupa numele inventatorului, "Vitalizant Groza", a fost testat si validat de medici (este un adevarat elixir in bolile reumatice, in discopatiile lombare, in nevralgiile sciatice etc.), iar in 1992 a luat fiinta o firma numita simplu "Natura" S.R.L., care, cu timpul, si-a dobandit o binemeritata celebritate pe plan local.
"Interviul din <<Formula As>> a insemnat o adevarata lansare"
- Domnule Groza, se implinesc patru ani de la interviul acordat revistei "Formula As", care v-a adus o binemeritata popularitate. Cum apreciati ca a evoluat de atunci activitatea cabinetului dvs.?
- Intr-adevar, interviul publicat in "Formula As" a insemnat o adevarata lansare. De atunci, m-au cautat si ma cauta oameni din toate judetele si chiar din alte tari - din Germania, Statele Unite, Canada, Ungaria, Serbia etc. Din Germania a venit cineva la mine si mi-a propus sa traduca unele din leacurile mele in germana si sa le trimita la o redactie. Am dat cateva retete. Au venit oameni din Germania si mi-au cerut o cantitate asa de mare de Vitalizant, ca nu am avut de unde sa le dau. In prezent, chiar si unii medici germani trateaza cu produse de aici, de la mine. Au promis ca vin acum, in primavara, sa ma ajute cu o investitie, ca sa dezvoltam ceea ce am facut pana acum. Cine a fost aici a vazut ca nu am conditii. Au spus ca se mira cum de am asemenea rezultate, in conditii atat de modeste.
- Totusi, care este explicatia, care este secretul rezultatelor dvs. exceptionale?
- Plantele trebuie folosite dupa niste reguli foarte simple, dar pe care ar trebui sa le respecte orice terapeut. Si daca ati venit pana aici, eu o sa vi le spun, ca, la randul dvs., sa le transmiteti cititorilor "Formulei As".
Cele cinci secrete ale tratamentelor cu plante de leac
1. Folositi plante puternice
Oricat de savanta ar fi o reteta, daca nu folosesti plante bune, proaspete, nu da nici un rezultat. Eu nu pun plantele niciodata macinate in pungi, ci doar le tai marunt si le ambalez, ca sa vada omul ce ia. In felul acesta, puterea lor nu se pierde si efectul este sporit. Apoi, eu nu dau niciodata plante expirate ori - Doamne fereste! - stricate. In primavara trecuta, credeti-ma, am ars un camion si ceva de plante medicinale, pentru ca mucegaisera.
2. Culegeti numai plante din locuri nepoluate
Eu iau plante din toate zonele tarii, dar nu le culeg de langa sosea sau de langa calea ferata. Culegatorii trebuie sa tina cont si de sterilul aruncat din mina, care este radioactiv. Anul trecut am lucrat cu 122 de plante. Anul acesta am mai putine plante, ca a fost seceta. Apoi, cand s-a declansat razboiul la sarbi, s-a petrecut ceva uimitor. De Pasti, prunii au ramas fara nici o frunza si fara nici o floare, secerati de suflul toxic al bombardamentelor din apropiere de granita romaneasca. Si oamenii s-au simtit rau in acele zone... Au aparut, dupa aceea, multi pacienti, mai mult copii, cu fel si fel de eczeme si de afectiuni ale epidermei, cu dureri de cap, ameteli, paralizii, paralizii faciale. Si i-am intrebat pe cei care veneau: "V-au cazut frunzele din pruni in primavara aceasta?". Toti ziceau: "Da, s-au si uscat". Am fost la Moravita, dupa obligeana, si am vazut, tot asa, copacii uscati. Si oamenii au spus: "Cand a fost razboiul, a venit peste noi, uite asa, un praf alb, si parca n-aveam aer si nu puteam sa respiram". Ar trebui ca ecologistii sa studieze aceasta problema. Eu, oricum, nu am mai luat plante din zonele respective.
3. Nu omorati planta prin fierbere
Trebuie sa stiti ca prin fierberea plantelor se pierd foarte, foarte multe substante active. De aceea, eu am introdus maceratul la rece, in terapiile pe care le recomand. Maceratele cele mai bune se fac din plantele crude, pentru ca au enzime. Recomand maceratele obtinute prin punerea aceleiasi cantitati de planta si de apa ca la ceai (o lingurita de planta la o cana de apa), numai ca, in loc de fierbere, se lasa planta macinata in apa vreme de 8-12 ore.
Pentru cei care urmeaza regimuri cu sucuri de cruditati si nu au aparate cu care sa le prepare, recomand sa foloseasca maceratele la rece din legume (care se fac ca si cele din plante). Pacientii care au urmat acest sfat s-au simtit foarte bine.
4. Daca stiti un leac care ajuta, oferiti-l si altora, in mod gratuit
La mine au venit multi oameni care au luat spanz de la un domn din Iasi. Am toata stima pentru curajul lui de a face asemenea tratamente, dar face aceeasi greseala ca si un alt doctor din Oradea: da ceaiul gata facut. La Iasi, un litru de ceai de spanz costa un milion doua sute de mii sau poate mai mult. Acuma, pretul ca pretul (desi s-ar putea face vreo... 6-8 litri de ceai cu doar 55.000 lei), dar ceaiul facut astazi poate fi folosit si maine, poimaine, dar pe urma incepe sa se altereze, indiferent daca e din spanz sau din alte plante. De aceea, spun - daca stiti o planta de leac, dati-le-o si altora si spuneti-le exact cum sa faca, asa incat tratamentul sa poata fi eficient. Nu dati ceaiuri gata facute, care sa fermenteze pe drum (unii au de mers sute de kilometri cu damigenele de ceai dupa ei). Eu am aflat "secretele" unor asemenea terapeuti care alearga dupa bani. O planta folosita contra cirozei si contra bolilor ficatului, recomandata de unul dintre ei, este pufulita cu flori mici, despre care scrie si in cartea Mariei Treben. De dragul secretului, acel om le da ceaiul gata preparat bolnavilor, pentru nu stiu cate zile! Din intamplare, am ajuns in satul in care fusese medic. Pe vremea aceea, nu cunosteam pufulita cu flori mici. Cum am intrat in sat, am si vazut trei barbati la vorba. M-am oprit si am zis: "Buna ziua, caut o planta care creste aici la dvs. Am auzit ca este buna la ficat; imi trebuie pentru un prieten". Unul din ei zice: "Stati putin, ca v-o aduc eu". Si a venit cu un brat mare de plante uscate. De bucurie, le-am strans la piept. Si-mi zice unul din ei: "Asa de mult iubiti plantele? Atunci venim cu dvs. sa va aratam planta verde si unde creste". Si au venit doi oameni cu mine. "Uitati, pe acel damb a stat un batran care s-a ocupat de plante medicinale. De la el a invatat doctorul retete pentru tratarea bolilor. El i-a spus si de aceasta planta ca este buna pentru ficat, pentru prostata si pentru multe alte boli, dar s-a facut proprietar pe ea. Spuneti la toata lumea, domnu" inginer, pentru ce-i buna aceasta planta si aratati-o la toata lumea!" Asa si fac - oricui am ocazia, i-o arat.
5. Nu folositi niciodata un tratament sau o planta pana cand nu este studiata temeinic
Orice metoda de vindecare eu o analizez indelung si apoi o testez chiar pe mine. Testez si plantele toxice, bineinteles, si mi-am facut si o reteta de ceai antidot, pentru intoxicatiile cu plante. Din fericire, nu a trebuit sa-l folosesc. Este un ceai din plante depurative foarte puternice. La tratamentele cu spanz, de exemplu, la inceput am fost de parere ca trebuie administrata o doza extrem de mica, pentru ca ne era teama sa nu gresim (numai dupa spusele batranilor nu te poti lua, intotdeauna trebuie sa studiezi). De fapt, nu trebuie sa dai nici din plantele cunoscute o doza mare; incepi cu o doza mica si o cresti pe masura ce trece timpul. Asadar, la inceput, eram de parere ca trebuie sa se administreze pe zi doar cativa milimetri dintr-un fir al radacinii de spanz. Apoi, am constatat ca se poate mari doza. Acum, administram progresiv spanzul, incepand de la un centimetru si ajungand, in final, la 10 cm de radacina de spanz pe zi. Am constatat ca, daca se incepe cu o doza mica, organismul se acomodeaza cu spanzul si se poate ajunge la doza terapeutica necesara, fara efecte secundare. De fapt, aceasta este prima regula in vindecare: prudenta. Tratamentul trebuie in primul rand sa nu dauneze omului.
- Aici, in magazinul dvs., peretii sunt realmente acoperiti cu pungi de plante cu tot felul de denumiri. Cu un asemenea "arsenal", este de crezut ca si paleta de boli tratata este pe masura. Care sunt afectiunile in care tratamentele dvs. au cea mai mare eficienta?
- La noi, cel mai adesea vin oameni care nu sufera de o singura afectiune, ci de mai multe. De aceea, nu se poate spune ca tratam o afectiune anume, ci un pacient. Cu ajutorul celor doua doamne doctor care consulta la cabinet, au fost tratate cu succes cele mai diverse afectiuni: cancer cu diverse localizari, fibroame si adenofibroame, calculoze biliare si renale, psoriazis (avem cazuri foarte grave ameliorate spectaculos), alergii, pareze, boli reumatice si discopatii lombare (in care Vitalizantul Groza face minuni - n.r.), sciatica, nevralgii, bronsite, infectii urinare, afectiuni ale prostatei, migrene, varice, hemoroizi, tromboflebita etc.
In privinta cazurilor rezolvate, domnul Groza ne-a pus la dispozitie o arhiva impresionanta, cu multumiri din partea pacientilor vindecati prin tratamentele domniei sale. Adevarata rasplata a unui terapeut!Ilie Tudor
Cabinetul "Natura", la care poate fi contactat
d-l Groza, se afla in Arad, str. Lucian Blaga nr. 15, tel. 057/28.09.46.