Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri de postSupa de fasole boabe (Toscana). Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 300 g fasole alba uscata, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 morcov, 2 tulpini de telina, 2 fire de praz, 1 crenguta rozmarin, 3 crengute cimbru, inca 3 catei de usturoi, 2 linguri ulei, 2 litri concentrat de legume (Kno...

Mancaruri de postSupa de fasole boabe (Toscana)

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 300 g fasole alba uscata, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 morcov, 2 tulpini de telina, 2 fire de praz, 1 crenguta rozmarin, 3 crengute cimbru, inca 3 catei de usturoi, 2 linguri ulei, 2 litri concentrat de legume (Knorr+apa), 8-12 felii de franzela, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se pune fasolea intr-o cratita, se acopera cu apa rece si se lasa sa se inmoaie 8 ore. Apoi se scurge. Se curata ceapa si 1 catel de usturoi si se toaca marunt. Morcovul si tulpinile de telina se taie cubulete, iar prazul - lamele (inclusiv partea verde). Rozmarinul si cimbrul se spala, se zvanta si se aleg frunzulitele. Intr-o oala mare se-ncinge uleiul si se calesc, pe rand, ceapa, usturoiul, morcovul, telina si prazul, pana ce se rumenesc usor. Se adauga fasolea, rozmarinul si cimbrul si deasupra se toarna zeama de zarzavat. Se acopera oala si se lasa supa sa fiarba la foc mic intre 1h30 - 2h30 (in functie de cat de repede se inmoaie fasolea). Se scoate jumatate din supa si se pune deoparte, iar cealalta se paseaza (in oala). Se toarna inapoi supa pusa deoparte, se amesteca cu cea pasata, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza in ea si ceilalti trei catei de usturoi tocati marunt. Se pun in fiecare farfurie cate 2 felii de paine, se toarna supa peste ele si se serveste imediat. In loc de fasole uscata, se poate folosi linte (care fierbe mai repede).
Salata (calda) de linte cu orez

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceasca de linte, 1 ceasca de orez, 4 cepe (mari) rosii taiate pestisori, 4 catei de usturoi zdrobiti, 1 ceasca ulei de masline, 45 g margarina, 2 lingurite scortisoara pisata, 2 lingurite boia dulce, 2 lingurite chimen macinat, 2 lingurite coriandru macinat, 3 cepe verzi taiate rondele, piper, sare.
Mod de preparare: Se fierb separat lintea si orezul, pana ce se inmoaie boabele, apoi se lasa sa se scurga. Se incinge uleiul impreuna cu margarina si se calesc ceapa si usturoiul, la foc mic, 30 de minute. Se incorporeaza scortisoara, boiaua, chimenul si coriandrul, se mai lasa cateva minute sa se dunstuiasca, dupa care se amesteca cu orezul si lintea. Se adauga rondelele de ceapa verde si se gusta de sare si de piper. Salata astfel preparata se serveste calda.
Turtite cu rozmarin si masline

Ingrediente (pentru 8 bucati): 7 g drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 200 ml apa calda, 2 3/4 cesti faina, 1 lingurita sare, 1-2 linguri ulei de masline, 1 lingura rozmarin uscat, 1/3 ceasca masline negre (fara samburi) taiate rondele, inca 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se amesteca drojdia cu zaharul, se toarna deasupra 1/3 din apa, se acopera cu un capac si se lasa sa stea la cald circa 10 minute. Intr-un vas mai mare se pun faina, sarea si rozmarinul, se adauga uleiul, amestecul de drojdie si restul de apa si se framanta un aluat ceva mai tare. Se continua framantatul inca 10 minute pe planseta infainata, dupa care aluatul se pune intr-un castron uns cu putin ulei, se acopera cu un servet si se lasa sa creasca - la cald - aproximativ 45 de minute. Se-ncinge cuptorul la 210¡C si se ung cu ulei doua tavi dreptunghiulare de 32 x 28 cm. Se mai framanta o data aluatul, se imparte in 8 parti si se intinde cu sucitorul fiecare parte, formand rotunduri plate, cu diametrul de 10 cm. Se infig rondelele de masline in suprafata aluatului, se ung turtitele cu ulei si se baga la cuptor. Se coc 10 minute, pana ce se rumenesc usor.
Rulada cu ceapa

Ingrediente (pentru o tava): 1/2 kg faina, drojdie cat o nuca, 1 ceasca de apa, 3 cepe albe (mari), ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Din faina, drojdie si apa se framanta un aluat de paine si se lasa sa dospeasca. Separat, se prepara umplutura: se curata ceapa, se taie pestisori, se caleste in putin ulei, se gusta de sare si de piper, si apoi se lasa sa se raceasca. Se-ntinde aluatul (circa 1 cm grosime), se acopera cu umplutura de ceapa, se ruleaza si se asaza intr-o tava unsa. Se baga in cuptor si se coace circa 40 de minute la foc potrivit. Cand placinta este coapta, se scoate din cuptor, se stropeste cu putina apa, se acopera cu un stergar si se lasa sa se fragezeasca. Se serveste calduta sau rece.