Cultura

Redactia
Cultura. Eveniment. Festival de poezie la Bucuresti. Dupa ce, dupa zece ani, in luna decembrie a anului trecut a organizat primele concerte bucurestene ale celebrului taraf din Clejani, Asociatia Culturala Maguy pregateste, alaturi de Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei, Institutul Francez, Librair...

Cultura
Eveniment
Festival de poezie la Bucuresti

Dupa ce, dupa zece ani, in luna decembrie a anului trecut a organizat primele concerte bucurestene ale celebrului taraf din Clejani, Asociatia Culturala Maguy pregateste, alaturi de Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei, Institutul Francez, Librairie Olympique si Biblioteca Nationala, un nou eveniment deosebit, un festival de poezie, ce va avea loc in perioada 29 - 31 martie. Pornind de la ideea festivalurilor "Primavara poetilor" ce se desfasoara la inceputul fiecarei primaveri in Paris, Marseille, Bordeaux, Nantes, organizatorii doresc sa ofere si bucurestenilor ocazia unei "infuzii" de poezie. "Un festival dedicat poeziei, care sa fie organizat si in Romania, ni s-a parut binevenit, intrucat poezia romaneasca poate si trebuie sa-si gaseasca locul printre literaturile europene, un loc pe care-l merita. Am gandit un eveniment care sa permita si editurilor romanesti de poezie sa intre in contact direct, atat cu colegii de breasla din Franta, cat si cu publicul, cu cititorii. Asta pentru ca refuzam sa credem ca poezia este un gen literar care si-a pierdut audienta."
Printre punctele de atractie ale Festivalului "Poezia se da in spectacol", se numara prezenta unor invitati de prestigiu (Petru Romosanu, Serban Foarta, poeti si directori de edituri din Franta), precum si imbinarea cu alte arte: teatru, muzica, dans contemporan. Astfel, joi, 29 martie, la sediul Studioului de dans Mad (str. 11 Iunie nr. 41) - va avea loc de la ora 20.30 un spectacol de dans contemporan; vineri, 30 martie, la Biblioteca Colectiilor (str. Biserica Amzei nr. 5) - un spectacol de teatru, iar sambata, de la ora 21.00, la Clubul La Grande Maguy (str. Matasari nr. 49) - un concert al revelatiei folk a ultimilor ani, Ada Milea.
Pe langa acestea, in fiecare zi, intre orele 13.00 - 18.00, puteti participa, la Biblioteca Colectiilor, la expozitia de carte, la lecturi de poezie si mese rotunde.Iulian Ignat
Spectacol
Topul evenimentelor cinematografice

...Mi-as fi dorit ca in acest "top" sa figureze macar un film romanesc, un mare film realizat de unul dintre "clasicii" nostri - sa zicem Dan Pita ori Danieliuc, ori Blaier, ori Alexa Visarion, ori Serban Marinescu. Ori sa semnalez un debut "fulminant", asa cum se intampla acum 30 de ani cand, cu antologicul "Apa, ca un bivol negru", "tasneau" in arena cinematografiei romanesti - cu o energie debordanta si cu personalitati de exceptie - cativa tineri absolventi de I.A.T.C., care aveau sa marcheze cu opere de mare valoare istoria filmului romanesc. Deocamdata, nu pot semnala nimic de acest calibru.
Ramane totusi de aplaudat energia si spiritul "descurcaret" ale unor distribuitori romani, care ne surprind, iarasi, placut, aducand pe ecranele romanesti doua dintre cele mai noi filme de exceptie, "catindate" pe diferite liste ale unor posibile si foarte apropiate Oscaruri.
Este vorba despre "Naufragiatul", semnat Robert Zemeckis (acelasi Zemeckis care, in urma cu vreo 6 ani, realiza "legendarul" "Forrest Gump" - film care avea sa-i aduca interpretului principal, Tom Hanks, mult ravnitul Oscar, al doilea dupa cel primit pentru rolul din "Philadelphia"). "Naufragiatul" omagiaza doua feluri de curaj: acela al unui naufragiat pe o insula, obligat de un accident acvatic sa redescopere legile de supravietuire a omenirii intr-un spatiu ostil si salbatic; si, in al doilea rand, curajul unui interpret de a-si asuma, o data cu regizorul filmului, un rol care-l tine pe ecran, singur-singurel, timp de aproape o ora si jumatate. Se pare ca aceasta dura experienta le-a reusit de minune celor doi mari artisti si colaboratori - actorul si regizorul.
Al doilea mare film, "Quills", prezent pe ecranele romanesti, este cel dedicat marchizului de Sade. Povestea adevarata a genialului scriitor condamnat la zeci de ani de puscarie "grea" in Franta de acum aproape doua secole - pentru dementa agresiva si ultragiu la bunele moravuri - este destul de cunoscuta. Filmul realizat de Philip Kaufman poate fi considerat o capodopera pentru calitatea adaptarii pentru ecran a povestii adevarate (scenariu - Doug Wright), ca si pentru gestul de a-l fi distribuit pe la fel de "genialul" - spun criticii - actor Geoffrey Rush, in rolul celebrului marchiz, cel care si-a scris opera - si azi de inalt rang literar - cu propriul lui sange (atunci cand complicii sai din inchisoare nu-i mai puteau furniza cerneala trebuincioasa). Il secondeaza pe Rush Kate Winslet (mai fascinanta si mai convingatoare ca in "Titanic") si Joaquin Phoenix (tanar actor deja consacrat prin roluri de referinta, care, cu mult umor, recunoaste ca are un nume imposibil de pronuntat si de aceea le roaga pe iubitele lui succesive - sau simultane - sa-l dezmierde cu numele-alint de "pisoias"...).Silvia Kerim
Televiziune
Treci pe canalul 2!

Pe vremea de trista amintire a celor doua ore de televiziune nationala in Romania, circula o anecdota cu localizare in China. Se anuntase si acolo noul canal 2 si, cand butonai pe el, era acolo un omulet care, amenintand cu degetul, spunea: "Treci pe canalul 1!"...
De un an de zile, canalul nostru 2, numit pur si simplu... 2, nu mai este copilul tolerat al institutiei publice. A crescut mare, si-a gasit o personalitate si - cu toate ca parintii ii dau mai putini bani de buzunar decat fratelui lui mai celebru, adica Programul unu, ratacitor prin destule aliante straine - a devenit unul dintre cele mai originale si mai interesante canale nationale.
Noua echipa de la conducere nu a apelat la "rotatia cadrelor", la imprumuturi sau cumparari de vedete, asa cum se mai practica in mass-media, fotbal si in partidele politice. A dat concursuri si a angajat zeci de tineri, mai toti debutanti pe micul ecran. Au fost destule stangacii, chiar esecuri ("Cinci pentru natiune", un live-verite esuat), dar s-au incercat si, de multe ori s-au reusit, programe interesante, originale si de valoare. Intr-o vreme cand se copiaza, mai abil sau nu, idei si emisiuni de la concurenti (de la Bingo si umor la telejurnale si echipe de aplaudaci), 2-ul si-a pastrat drumul si a mentinut busola spre Tineret si Cultura - cele doua tinte pe care le-a primit ca sarcina, cred eu, de la mai-marii parinti si nasi.
M-am ferit totdeauna sa patrund in culisele televiziunilor. M-am bucurat ca sunt multe, le vad pe toate, butonand pana la rosu telecomanda, cautand lucruri interesante sau de valoare, desigur pe gustul meu subiectiv. Cand spun ca imi place 2-ul, sunt constient ca marii profesionisti, vedetele Tv nu sunt acolo. Canalele private si Romania 1 (cu o diversitate benefica asigurata de studiourile teritoriale) au pus mana pe ei. Totusi, daca doriti si altceva, treceti pe canalul 2.
Am scris aceste randuri pentru ca noua grila/echipa a canalului 2 si-a aniversat recent un an de activitate si pentru a-i ura succes si in extinderea orarului de difuzare. De la inceputul lui martie, postul emite non-stop.
Am scris aceste randuri pentru a atrage atentia asupra unor emisiuni muzicale ca "Veni, Video, Vici", "Top Tvr 2" sau "Trupa de pe doi", pentru care se lucreaza videoclipuri de lansare cu grupurile muzicale romanesti aflate la debut.
Am scris aceste randuri pentru "Televiziunea, dragostea mea", productie ce inglobeaza materialele Tv de arhiva, cu prezenta in studio a celor care au scris intr-un fel sau altul, din fata sau in spatele camerei, istoria muzicala sau culturala a deceniilor trecute. Emisiunea, lansata in iulie 2000, readuce in memoria noastra personalitati si momente unice, informeaza si explica, reda incredere in muzica si cultura.
Am scris aceste randuri pentru Dumneata, cititorule, care incerci ca si mine sa navighezi in betia concurentei mediatice. Cum 2-ul are, dupa parerea mea, cel mai modest promo (si aici este si vina lui), vei trece poate usor peste un serial al Bbc-ului, care a pornit recent. L-am prins intamplator, incepuse de cateva minute bune. Se numeste "Corpul uman" si este realizat cu o stiinta si o tehnologie cum rar se vad in cele mai bune documentare. Nu este domeniul meu si nici sarcina mea sa-i fac publicitate. Cred insa ca, pentru cititorul "Formulei As", asa cum cred eu ca il cunosc, va fi o revelatie si o sarbatoare.Aurel Gherghel