Acasa

Redactia
Calendar PopularFocurile de primavara(Bunavestire - Blagovesteniile). Bunavestire, ziua cea sfanta in care Ingerul a instiintat-o pe Fecioara Maria ca Il va naste pe Domnul nostru Iisus, se celebreaza pe 25 martie, la trei zile dupa echinoctiul de primavara (21 martie), cand ziua devine egala cu noap...

Calendar PopularFocurile de primavara(Bunavestire - Blagovesteniile)

Bunavestire, ziua cea sfanta in care Ingerul a instiintat-o pe Fecioara Maria ca Il va naste pe Domnul nostru Iisus, se celebreaza pe 25 martie, la trei zile dupa echinoctiul de primavara (21 martie), cand ziua devine egala cu noaptea. Fiind o mare sarbatoare crestina, e insemnata cu rosu in calendar si se praznuieste, dupa traditia satelor noastre, prin interdictia categorica de a lucra. Si, ca orice mare sarbatoare de peste an, ea incepe cu ajunul, cand in satele maramuresene se dezleaga traditia imemoriala a "focurilor de primavara".

Noaptea focurilor

24 martie e o zi insemnata in calendarul vechi popular. Gospodarii din Maramures ies cu mic cu mare in ograda, aduna lucrurile de prisos de prin curti, grebleaza frunzele uscate din livezi si gradini, scot ogrinjii (resturile de fan) din ieslele animalelor si fac in mijlocul curtii un morman cat mai mare de-adunaturi. Ritualul e practicat cu sfintenie la fiecare casa din sat. Dupa asfintitul soarelui, gramezile se aprind. In jurul focului se aduna toti membrii familiei, iar copiii "tomnesc" (aranjeaza) focul cu o furca de fier, adunandu-l de la margini catre centru, ca sa arda cat mai frumos, cu flacari cat mai inalte si cu cat mai multe scantei. Focul fiind sfant (mitologia cosmica e foarte puternica, inca, in Maramures), nimeni nu are voie sa arunce in el "haltasaguri" (materii organice) si nici sa-l scuipe, ca i se vor face bube pe limba. Noaptea focurilor este, de fapt, o curatenie de primavara, ce dureaza pana tarziu, dupa miezul noptii, sau pana in zori. Vreun zburator ratacit pe deasupra satelor de pe Iza si Mara ar vedea un spectacol fantastic in miile acelea de focuri aprinse ca niste ofrande de imblanzire a anotimpului, sub bolta plina de stele a cerului. "Cand eram io tanar", povesteste un taran din satul Breb, "cei mai tineri merem (mergeam) si punem in bote (bate) camera de cauciuc si umblam cu ele aprinse sus, pe dealuri, pa coasta lui Ciobila. Aprindem cauciucuri si le dadem drumul di pa dealuri la vale. Aproape tata noaptea facem focuri." Tinerii inconjoara si astazi vetrele satelor, aruncand roti de foc. Semnificatia gestului s-a uitat, dar e vorba de un stravechi cult al soarelui, menit sa aduca protectie si purificare. Curatirea prin foc si curatirea prin apa le gasim in toate riturile agrare de primavara si vara, cand impreuna, cand separat. In ajunul Buneivestiri, soarele este asociat cu renasterea, cu reinceperea ciclului vegetal. In ce priveste fumul care iese din foc, perdelele lui intinse ca o ceata peste ograzi au rostul de a proteja pomii fructiferi din livezi, in care urca seva de primavara.

Ziua serpilor

Datina populara leaga insa aceasta curatire prin foc si de serpi, "zernii" (de pamant, din ape si cei din cer, balaurii stapaniti de solomonari), care trebuiau sa fie alungati de langa casa si afara din sat. "Zernii ies din pamant la Blagovesteni si se baga in pamant la Ziua Crucii (14 septembrie), si care o muscat oamini, nu-l primne (primeste) pamantul. Si il omoara, poate ca", spune un batran. "Daca nu faci foc in sara spre Blagovesteni, insamna ca tat anu or zini (vor veni) zernii cata casa. Focu se face ca sa fuga zernii. Cand nu se poate aprinde, ca-i prea multa zapada, or zini (veni) tata vara si va fi an rau."
Dar, indiferent de starea vremii, in Maramures serpii se-alunga prin practici magice, implinite doar de barbati. Inainte de rasaritul soarelui, de exemplu, se inconjoara casa de trei ori, in sensul acelor de ceasornic, cu o carpa aprinsa, pusa intr-un bat. Mai rara este practica inconjuratului casei de catre un om care trage un lant sau de catre un barbat dezbracat. "Un om de-acoale, de la noi, dimineata buna, in ziua de Blagovesteni, inconjura casa de tri (trei) ori, in pielea goala."
Interdictii
Ziua de 24 martie e plina de interdictii menite sa intareasca actiunea de purificare a focului. "Pana-n Blagovesteni, nu-i slobod sa torci afara si sa sezi pe piatra, ca-ti ieu Slabanoagele (Stragele) puterile. De la Blagovesteni inainte, poti lucra orice afara: poti toarce, poti sa tesi, poti durmi." "Nu-i slobod sa tai pita, sa tai nimic in ziua de Blagovesteni pentru marhale (vitele) ce merg in pasune, ca le mananca lupii", spun taranii.

Sarpele casei

In opozitie cu sarpele rau, care se alunga prin focurile de primavara, in Maramures exista un cult al sarpelui bun, sarpele casei, bun ocrotitor al familiei si al neamului. El este dublul celui mai iubit dintre copii, ingerul pazitor pagan, incarnare a spiritului stramosilor. Este norocul casei. Mananca laptele impreuna cu copiii, fara sa-i muste, stie tot ce gandesc si planuiesc locuitorii din casa, cunoaste viitorul, tainele universului. El nu trebuie omorat si nici alungat, pentru ca, daca este dublul (ingerul pazitor) unui copil si este omorat, si copilul va muri imediat. Daca este alungat, locuitorii casei vor pleca, se vor imprastia in lume, in cele patru vanturi, si casa va ramane pustie. Norocul va parasi acea casa pe veci.
De ce a fost ales tocmai sarpele ca simbol al primaverii? Pentru ca moare de Ziua Crucii, cand vine toamna (pe 14 septembrie), si invie de Bunavestire, o data cu renasterea naturii, moartea lui nefiind o moarte adevarata, ci o aparenta de moarte. Este un foarte vechi simbol al esentei vietii, al vietii ce renaste perpetuu. Poate din cauza asta si l-au ales si dacii ca simbol al stindardului lor, ca expresie a nemuririi, pe care o atesta cu atata fidelitate, dupa atata amar de vreme, si obiceiurile si credintele populare legate de Blagovesteni.Parasca Fat
(Reproduceri dupa pictori naivi romani si sarbi)

Mesaje Pe Internet

"Iubirea atrage dupa sine iubire!"

Sunt o studenta a Facultatii de Geologie si Geofizica din Bucuresti si ma aflu la Torino, in Italia, datorita unei burse studentesti. Unul dintre primele lucruri pe care le-am facut cand am ajuns aici a fost sa ii scriu unei prietene, rugand-o sa imi trimita adresa de Internet a revistei (uitasem sa o notez inainte de a pleca). Nu doream sa pierd legatura cu voi. Sunteti un colectiv de exceptie si va doresc multa sanatate tuturor. Sa puneti in continuare, din sufletul vostru, tot ce aveti bun si frumos, si inmiit veti primi (ati simtit deja acest lucru, primind darul de permanenta iubire al cititorilor vostri din tara si din strainatate). Iubirea atrage dupa sine iubire! Gandurile bune si florile bucuriei le daruiesc tuturor romanilor. Sa va ocroteasca bunul Dumnezeu pe toti!Mihaela Pagnejer - Torino, Italia Am avut norocul sa descopar ziarul intr-un chiosc din Sinaia, in iarna anului 1998. L-am adus cu mine acasa, in Detroit, si de atunci citesc (acum pe Internet) "Bunica", "Cosul cu targuieli"... Multumesc din inima, de aici, de peste Ocean!Silvia Dinica - Detroit, S.U.A.

"A calatori cu speranta e mai mult decat a ajunge"

Suntem in preajma Sfintelor Sarbatori ale Pastelor, care au acasa un farmec atat de deosebit, prilej de care ma folosesc pentru a-mi exprima aprecierea personala pentru inaltul profesionalism si competenta revistei dvs., care se adreseaza cu darnicie tuturor categoriilor sociale, tuturor varstelor, cu subiecte de larg si variat interes, dar mai ales pentru a evidentia maniera in care tratati problemele cititorului de rand, fiind o mana intinsa celor in nevoie si o dreapta si cinstita apreciere a celor care prin munca reusesc. Sunt multi oameni merituosi, dar viata nu este in egala masura generoasa, si lor le-a ramas speranta doar. "A calatori cu speranta e mai mult decat a ajunge."
As dori sa le urez tuturor cititorilor, prin intermediul respectabilei dvs. reviste, o primavara luminoasa si linistita, pace in suflet, belsug pe masa si ca fiecare om singur sa aiba un suflet drag alaturi, oricat de utopice ar parea pentru multi aceste urari. Nu stiu de ce Romania pare a fi o tara care s-a nascut fara noroc, dar stiu ca toti cei plecati au un con de umbra intr-un colt de suflet, ca nu-s "acasa" si ca nicaieri nu se simt impliniti. Pentru mine, ca pentru toti ceilalti, amintirile tin mai mult decat visele si tot ceea ce sunt eu azi e format acolo. Asta nu se poate uita si e trist ca noi, cei formati in tara, desi avem acum o alta experienta de viata, ramanem totusi atat de neputinciosi.
Tuturor membrilor redactiei le doresc impliniri in munca pe care o fac - si pentru care au o asa mare vocatie -, satisfactia si binele pe care il simt eu, cand citesc pagina cu pagina revista dvs. Sora mea, care locuieste in Bucuresti, o colectioneaza pentru mine, chiar daca eu am acces la Internet. Ma simt mult mai aproape de casa si de voi toti, rasfoind ceva asa de romanesc, si marturisesc ca, din toate publicatiile din Romania, nici una nu se ridica la nivelul revistei dvs. Nu sunt vremurile pentru a descrie o falsa si artificiala fericire, pe care si asa, doar foarte putini o incearca.Livia Popescu - Brazier, Anglia

"Desi locuiesc in Alaska, revista dvs. ma tine aproape de tara si de tot ce e romanesc"

Draga redactie a "Formulei As",
Felicitari pentru modul cum reusiti sa umpleti inimile oamenilor. Realizati o revista despre care pot spune ca se poate citi pana la ultimul rand. Este completa si echilibrata, este cea mai buna revista din tara, din care afli exact ceea ce ai vrea sa stii. Desi eu si sotul meu locuim intr-o parte atat de indepartata a pamantului, Alaska, revista dvs. ma tine aproape de tara si de tot ce e romanesc. Va dorim o primavara frumoasa si tot mai multe impliniri.Elena

</b>
<b>(Ar fi grozav daca ne-ati scrie cate ceva despre viata pe care o duceti in nordul american.)


Va felicit pentru ca sunteti unul dintre putinele ziare care vin in ajutorul crizei de ideal si al degradarii adevaratelor valori, intr-un peisaj media in care toata lumea ne minte si ne insala. Tineti-o tot asa!Oana

"Pentru noi, <<acasa>> a fost, este si va fi mereu Romania!"

Descoperind adresa dvs. pe Internet si citind toate articolele cuprinse in frumoasa "Formula As", ramai cu lacrimi in ochi si cu inima mereu in acel colt al lumii, unde pentru noi, toti romanii din diaspora, "acasa" a fost, este si va fi mereu Romania. Harul Domnului nostru Iisus Hristos sa se reverse asupra dvs. si a caminului dvs.!Dan Riven - California, S.U.A.

Ma aflu in Norvegia, de unde in fiecare saptamana va citesc cu mare placere pe Internet. Apreciez totodata si baza dvs. de date. Nu voi inceta sa va citesc niciodata. Multumesc din inima pentru tot!Mary Ionescu