Forma maxima

Redactia
Pericolul Din Farfurii. Vaci nebune, produse alergice, alimente modificate genetic, igiena indoielnica, creveti asiatici, peste congelat... un cortegiu intreg de amenintari, care se bazeaza pe fapte reale si studii stiintifice serioase. Drama este ca aceste pericole ne ameninta cotidian. Prin import...

Pericolul Din Farfurii

Vaci nebune, produse alergice, alimente modificate genetic, igiena indoielnica, creveti asiatici, peste congelat... un cortegiu intreg de amenintari, care se bazeaza pe fapte reale si studii stiintifice serioase. Drama este ca aceste pericole ne ameninta cotidian. Prin import, ele sunt prezente in toate bucatariile din Romania. Trist prezent pentru sanatate, trist viitor pentru bietii nostri copii.

Inspaimantator

Vaca nebuna

Este o veritabila bomba cu explozie intarziata. Nu se stie inca nimic despre modul in care boala se transmite de la vite la om. Nimic despre perioada de incubatie a maladiei, despre numarul persoanelor contaminate (mai multe sute de mii). Deocamdata, nu exista nici un tratament si nici un vaccin... Agentul de transmitere a maladiei traieste 40 de ani dupa moartea bolnavului, ceea ce a determinat unele spitale din Franta sa distruga aparatura care a servit la operarea unor bolnavi.
Ce este de facut: la nivelul nostru, al cetatenilor, e foarte important sa ne interesam despre originea felurilor de carne pe care le cumparam. Preferati produsele romanesti, inclusiv mezelurile si celelalte preparate din carne. Vacile noastra inca sunt sanatoase. La nivel de stat, trebuie luate masuri contra traficului de carne (pietele de granita), trebuie deblocate si-n Romania fonduri pentru cercetare si studii epidemiologice.

Jenant

Mainile nespalate

Tot mai multi oameni uita sa se spele pe maini inainte de a manca. Un studiu efectuat in fast-food-urile europene a demonstrat ca 80% dintre clienti mancau cu degetele, fara a se fi spalat in prealabil pe maini. Rezultatul: aceste persoane poarta in gura lor milioane de germeni (daca ar fi vizibili, s-ar ingrozi!), coliformi fecali, streptococi, salmonele. Pofta buna! Numeroase boli se datoreaza acestor oribile deprinderi.

Groaznic

Hormonii feminizanti

Multe dintre substantele chimice care intra in compozitia sampoanelor, a detergentilor, a pesticidelor, a materialelor plastice actioneaza ca niste... hormoni feminini. Ele exista si in apa de la robinet sau in alimentele conservate pe care le ingurgitam. Ultimele cercetari dovedesc ca ele diminueaza calitatea spermei, provocand cancer de testicule si prostata.
Ce este de facut: pe cat posibil, sa ne intoarcem la spalatul pe cap cu oua si la clatitul cu apa si cu otet, la folosirea sapunului de casa, la apa decantata cu un strop de lamaie sau cu un banut de argint. Indepartarea omului de natura devine un genocid.

Periculos

Prea multe kilograme in plus

Afirmatia autorului e clara: "Supraalimentatia reprezinta un factor de risc major". Ea duce la probleme de articulatii, insuficienta respiratorie, cancer... Fiecare kilogram in plus conteaza. Deja, 5 kg peste greutatea normala devin un risc cardiovascular.
Ce este de facut: pe cat posibil, renuntarea la carne si la grasimi in favoarea lactatelor si a legumelor. Si practicarea miscarii, care reduce la jumatate bolile cardiace si accelereaza slabitul.

Scandalos

</b>

<b>Manipularile genetice


Alimentele modificate genetic au inceput deja sa ajunga in farfuriile noastre. Soia, boabe de porumb, rosii (bineinteles, din import). Nimeni nu cunoaste riscurile pe care le prezinta pentru organism - riscul unor mutatii care sa se produca si la oameni. Ceea ce e grav consta in faptul ca noi, consumatorii, suntem dezinformati. Uniunea Europeana, de pilda, n-a gasit de cuviinta sa impuna etichete pentru soia sau pentru porumbul modificate genetic. Si ele ajung pretutindeni, sub forma de mezeluri sau conserve. Suntem niste cobai.
Ce trebuie facut: sa ascultam sfaturile consiliilor de protectie a consumatorilor, sa facem si noi boicoturi, asa cum se intampla in Occident, cand se afla de existenta unor alimente periculoase. Sa cerem Guvernului Romaniei sa ocroteasca si sa protejeze industria alimentara nationala, avand in vedere ca, prin intarzierea ei economica, tara noastra a fost ocrotita de aventura mutatiilor genetice. (La atata saracie, si un dram de noroc!)