Forma maxima

Redactia
Evitati capcanele primaveriiAstenia. poate fi tinuta in frau- "Soseste primavara/ Cu muguri si cu flori,/ Cu siruri lungi de berze/. Si siruri de cocori,/ Soseste primavara,/ Ce-aduce-n poala ei/. Atata... astenie si-atatea ameteli"... -. Fara indoiala, ati observat ca in ultimii ani primaverile - parc...

Evitati capcanele primaveriiAstenia
poate fi tinuta in frau- "Soseste primavara/ Cu muguri si cu flori,/ Cu siruri lungi de berze/
Si siruri de cocori,/ Soseste primavara,/ Ce-aduce-n poala ei/
Atata... astenie si-atatea ameteli"... -

Fara indoiala, ati observat ca in ultimii ani primaverile - parca tot mai capricioase si reci - au facut nenumarate "victime" printre persoanele mai sensibile. Astenia, durerile de cap, problemele digestive si respiratorii sunt principalii musafiri nepoftiti ai acestei perioade, altfel atat de frumoasa si de indragita. Primavara este deopotriva anotimpul bucuriei si al triumfului vietii, dar si al iesirii din hibernare a vechilor suferinte, care "profita" in aceasta perioada de faptul ca iesim din iarna slabiti. Daca ne luam insa masurile de prevedere necesare, vom reusi sa preintampinam aceste neajunsuri, putandu-ne bucura in voie de splendorile acestui anotimp. Solutia pentru toate problemele de sanatate care apar la schimbarea anotimpurilor este de fapt mereu aceeasi - punerea in armonie cu natura. Nu mai este de mult un secret ca vietuitoarele salbatice tin adevarate regimuri dietetice si fitoterapeutice la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, motiv pentru care ele nu au auzit vreodata de astenie sau de migrene. In aceasta perioada, toate ierbivorele trec la o "cura" cu scoarta de copaci, ursii fac o terapie intensa cu muguri, in timp ce pasarile ciugulesc cu lacomie primele mladite verzi. Toate vietuitoarele sunt preocupate la inceputul primaverii de aplicarea unor adevarate autotratamente preventive, care sa le permita adaptarea rapida la noile conditii de viata. Este, fara indoiala, timpul ca si noi, oamenii, sa invatam de la natura cate ceva.

Mic ghid de pacalit boala

Sub acest nume generic se ascund o multime din problemele acumulate de fiecare dintre noi pe tot timpul anului si care acum gasesc o portita prin care sa rabufneasca sub forma starilor de apatie, de slabiciune fizica, de depresie etc. Solutia pentru a iesi din aceasta situatie este sa ne punem gradat "motoarele" interioare in functiune, trecand prin puterea vointei, peste obstacolele launtrice si lasandu-ne sufletul si corpul sa se bucure in voie de revenirea la viata a intregii naturi. Iata un mic ghid care ne va ajuta sa ne mobilizam resursele launtrice pentru depasirea acestui prag al asteniei de primavara.

- Mai multa miscare

Oricat de putin entuziasm simtim ca avem, acum este totusi momentul sa ne depasim si sa realizam inca o data adevarul din zicala: "Pofta (in cazul acesta, de viata) vine mancand". Sa nu lasam sa treaca nici o zi, fie ca este soare, ploaie ori ninsoare, fara a merge sa ne intalnim cu natura intr-un parc, in gradina ori, daca se poate, intr-o padure sau pe malul unei ape curgatoare. Doar acest demers, facut insa cu consecventa si cultivand o stare sufleteasca pozitiva, deschisa, poate constitui solutia unei situatii pe care, altfel, nu ar rezolva-o tone de hapuri pe baza de vitamine si minerale. Miscarea in aer liber ajuta la regenerarea psihica rapida, relanseaza activitatea hormonala, repune in functiune circulatia sangvina, elibereaza in corp substante care confera stari launtrice extrem de placute, cum ar fi multumirea, calmul si tonusul.

- Mai putine proteine

Daca nu ati facut-o inca, reduceti drastic carnea din alimentatie, deoarece sistemul digestiv si ficatul, in special, sunt acum intr-o perioada foarte delicata. O functionare deficitara a digestiei si a ficatului, de care suntem constienti sau nu, poate sta la baza multor stari proaste cu care ne confruntam la un anumit moment. Toate vietuitoarele omnivore care traiesc in libertate isi reduc la minimum consumul de carne in aceasta perioada, desi necesarul de calorii este in continuare mare, tocmai pentru a evita neplacerile debutului primaverii. Pentru noi, oamenii, acum este momentul sa ne alcatuim o alimentatie in care sa predomine cerealele, verdeturile de primavara si legumele radacinoase (un motiv in plus de a ne bucura de postul crestin de dinainte de Paste).

- Reglati-va greutatea

Acest sfat este valabil deopotriva pentru mancaciosi si anorexici, deoarece la schimbarile de anotimp se vad foarte clar dezechilibrele legate de greutatea corporala.
Daca sunteti prea slab, atunci organismul nu va avea pur si simplu energie pentru a se adapta la trecerile bruste de la frig la caldura, de la uscaciune la umiditate atmosferica mare s.a.m.d. Rezultatul va fi o stare de disconfort, de slabiciune si de apatie pe care adesea nu v-o puteti explica, dar care are la baza o simpla lipsa de combustibil. Remediul in aceasta situatie este constituit din cinci mese pe zi, nu foarte grele, dar luate la ore fixe, vreme de macar patru saptamani. Alimentele pe care le veti consuma, de preferinta, sunt: nucile, alunele, arahidele, semintele de floarea-soarelui, susanul, mierea de albine, fulgii de cereale integrale (de ovaz si de grau germinat, in special).
Daca ati acumulat prea multa grasime in timpul iernii, acum, primavara, inima va pompa din greu pentru a iriga cu sange intregul organism. La fel, plamanii vor avea activitatea mult ingreunata, in timp ce sistemul muscular se va simti depasit de sarcina prea mare. Rezultatul va fi o stare neplacuta de apasare, de disconfort si oboseala persistenta, care este foarte posibil sa se mentina chiar si dupa cateva ore bune de somn. Leacul pentru problema dvs. este sa uitati de "Maria Sa Pofta de Mancare" prin iesiri in natura si activitati creatoare si sa adoptati o dieta judicioasa (in nici un caz foarte dura din primele zile) pentru slabit. In alimentatie, trebuie pus accentul pe radacinoasele crude (acum, cat se mai gasesc), pe salata verde, spanacul si urzicile care au aparut deja. Mesele de seara vor fi inlocuite de plimbari in parc si de miscare, pe cat posibil in aer liber.

Migrenele

Se pare ca organismul are si el... sentimentele lui. Cand simte mirosul primaverii, mangaierea soarelui si a vantului cald care trezesc la viata intreaga suflare, se da uneori pur si simplu peste cap de entuziasm si de pofta de viata. Daca suntem insa prea stresati, inchisi ori avem anumite probleme care nu ne permit sa-i intelegem si sa-i acceptam impulsurile naturale, atunci este foarte posibil sa apara si neplacerile legate de sanatate. La loc de cinste intre aceste probleme se afla in acest context durerile de cap, adesea insotite de stari de vertij, de voma ori constipatie. Cine nu a trecut prin asa ceva nu poate intelege gravitatea acestei probleme. Medicina populara insa a inteles-o si tocmai de aceea ne-a pus la dispozitie o multime de leacuri minunate, specifice primaverii, din care va propunem acum doar cateva.

Trei plante de primavara care fac minuni

Banuteii (Bellis perennis) sunt, alaturi de urzici, podbal si spanz, printre primele plante care apar de sub zapada. Salata din micile si delicatele flori albe tivite cu rosu are efecte miraculoase in tratarea durerilor de cap. Ea este recomandata persoanelor cu constipatie, celor care retin apa in tesuturi ori celor care au tendinta de a acumula multe toxine in organism. Banuteii sunt un adevarat elixir pentru marii amatori de carne, prajeli ori alimente cu aditivi sintetici, datorita efectului lor puternic depurativ.
Urzica vine sa completeze lipsurile de minerale care apar dupa alimentatia saracita din timpul iernii. Durerile de cap care apar impreuna cu starile de ameteala sunt adesea rezultatul anemiei, care se trateaza de minune cu feluritele mancaruri de primavara pe baza de urzica.
Ridichile de luna, care vor aparea in curand, pe langa faptul ca sunt o masura pentru toxinele din organism, au si un foarte bun efect reglator asupra activitatii nervoase. Din acest motiv, o cura zilnica cu patru asemenea ridichi crude, pe stomacul gol, are efecte miraculoase contra durerilor de cap.

Ascultati impulsurile organismului

Omul modern tinde sa se lupte si atunci cand nu este cazul cu impulsurile naturale ale organismului. O crestere sau o scadere a apetitului, tendinta de a transpira mai abundent ori chiar senzatia de voma nu sunt intotdeauna lucruri atat de rele, pe cat ar putea parea, chiar daca ies din canoanele cu care ne-am obisnuit. Odinioara, aceste lucruri erau intelese si acceptate ca atare in medicina traditionala, dar acum tindem sa nesocotim aceste eforturi ale propriului nostru organism de a iesi din impas si intram in panica. Solutia nu este sa ne repezim imediat la dulapiorul cu medicamente calmante, ci sa ne ajutam, pur si simplu, corpul sa-si faca treaba.
Senzatia de voma - aproape toti cei care se confrunta cu dureri de cap insotite de senzatie de greata ar putea scapa de necaz dand, pur si simplu, afara "rautatea dinauntru" (in termenii medicinii stravechi) sau - altfel spus - vomand. De la primele simptome, preparati-va o infuzie de sunatoare din doua lingurite de planta la o jumatate de litru de apa. Beti acest ceai dintr-o data si aproape imediat va aparea reflexul vomitiv. Dati curs acestui reflex. Nu este prea placut, dar astfel veti putea elimina surplusurile de bila, de sucuri gastrice ori chiar de hrana nedigerata, care declanseaza adesea stari de rau general, insotite de violente dureri de cap.
Transpiratia, desi neplacuta, mai ales pentru femei, este uneori foarte necesara. Faceti din timp o "sedinta de transpirat", band mai multe seri la rand ceaiuri fierbinti de rozmarin ori de floare de soc (din experienta, va spun sa recurgeti la primul, pentru ca este mult mai gustos), imbracati in haine calduroase de bumbac. Dupa trei-patru cani de ceai si o ora de transpirat, faceti un dus caldut scurt si schimbati-va imbracamintea. Va veti simti excelent, iar durerile de cap vor disparea "ca luate cu mana".

Mai mult oxigen

Cand va ridicati de pe scaun, vedeti negru inaintea ochilor? Aveti dureri de cap insotite de ameteala? Simtiti o apasare dureroasa in zona cefei si a tamplelor? Daca da, este bine sa stiti ca toate acestea se datoreaza unei sufocari lente, dar sigure a organismului. Lipsa de oxigen este una dintre marile probleme ale omului modern. Vinovati de ea sunt traiul sedentar, aerul poluat pe care suntem obligati sa-l inspiram, stresul care ne face sa contractam muschii abdominali si sa blocam dilatarea normala a lobilor inferiori ai plamanilor, iar lista ar putea continua. Demn de retinut este insa faptul ca o oxigenare intensa a organismului, facuta si numai cateva zeci de minute pe zi, poate avea rezultate benefice spectaculoase. Acum, la debutul primaverii, simtim nevoia mai mult ca oricand sa respiram parca nu doar cu plamanii, ci cu intreaga fiinta. Sa dam curs acestei porniri firesti:
- dimineata sau seara, cand avem macar 20 de minute de liniste, deschidem larg geamul si ne plasam pe un scaun cat mai comod;
- indreptam coloana vertebrala, ne relaxam abdomenul, toracele, zona cefei si a gatului, simtind in acelasi timp cum se linistesc gandurile;
- plasam o mana in dreptul abdomenului si una in dreptul toracelui si incepem sa respiram de voie, insa foarte atenti;
- la inspiratie, urmarim traseul aerului din fosele nazale pana in plamani, cautand sa devenim cat mai constienti de dilatarea si umplerea cu aer a acestora. Vom retine aerul cateva secunde, fara sa fortam, dupa care vom expira cat mai lent, pe gura;
- respiratia trebuie sa fie cat mai tacuta (nu trebuie sa fie suieratoare) si spontana, marindu-i amplitudinea prin relaxarea cat mai profunda a muschilor abdominali si ai toracelui (nu prin bombarea fortata a abdomenului);
- dupa 10-20 de respiratii, facem o pauza de cateva minute, putand relua procedeul dupa aceea.
Cele doua mari secrete ale tuturor exercitiilor de respiratie sunt atentia si rabdarea. Capacitatea plamanilor se va mari considerabil, la fel ca si amplitudinea respiratiei, daca vom face acest exercitiu zilnic, pastrand mereu atentia concentrata asupra procesului respirator. Cu fiecare inspiratie trebuie sa simtim cum devenim mai calmi, mai relaxati si mai lucizi, in timp ce la expiratie vom simti eliminarea stresului si a tensiunii. Cautand sa fim doar atenti la acest proces, fara sa intervenim fortat, vom observa cum incepem sa inspiram tot mai mult aer, respiratiile devenind tot mai rare si mai calme. Acest exercitiu elimina nu doar durerile de cap, ci si stresul si toate neplacerile legate de el, de la angoase, la dezordinile digestive sau la problemele endocrine. In plus, aerul de primavara are o savoare deosebita, asa incat fara indoiala ca fiecare respiratie constienta va fi o placere si ne va face sa simtim ca, intr-adevar, anotimpul renasterii a sosit si pentru noi.Ilie Tudor