Ecologie

Redactia
O singura solutie pentru animalele strazii:Adoptia!. Numaratoarea inversa a inceput. Zilnic, in Bucuresti (si probabil si in celelalte orase ale tarii) cainii fara stapan sunt prinsi de hingheri, castrati, "depozitati" la gramada in ghetourile de la ecarisaj. Cu boturile varate printre gratiile de...


O singura solutie pentru animalele strazii:Adoptia!

Numaratoarea inversa a inceput. Zilnic, in Bucuresti (si probabil si in celelalte orase ale tarii) cainii fara stapan sunt prinsi de hingheri, castrati, "depozitati" la gramada in ghetourile de la ecarisaj. Cu boturile varate printre gratiile de fier ale custilor colective, asteapta... Daca ii va lua cineva, viata lor chinuita va fi salvata. Daca vor ramane acolo, tristetea din ochii lor se va transforma foarte repede in moarte. Martisorul de 1 Martie a fost de fapt o pacaleala de 1 aprilie: cainii ramasi in Auschwitz-ul de la ecarisaje vor fi omorati. Singura lor speranta este adoptia. Salvarea de la un act de "civilizatie", in spatele caruia se ascunde ura si violenta, placerea de a omori.
Dragi si stimati cititori ai revistei "Formula As", in virtutea "latifundiilor" de bine pe care le-am facut impreuna de-atatia ani, in numele generozitatii pe care o dovediti numar de numar in paginile revistei, va rugam sa ne ramaneti alaturi si in campania de salvare a cainilor strazii, pe care o pornim cu speranta ca Dumnezeu ne va ajuta s-o ducem la capat cu bine, asa cum ne ajuta atunci cand e vorba de oameni bolnavi, saraci, de familii cu multi copii.
Luati acasa cainii de le ecarisaj! Veti avea in ei tovarasi si la greu, si la bine, prieteni adevarati. Demersul dvs. va fi sprijinit din toate puterile sale de catre revista "Formula As". Sa mai facem o data un act de generozitate impreuna. Sa ne dovedim solidaritatea in Bine. Vom fi, fiti siguri, cu mult mai fericiti decat cei care pregatesc injectiile letale pentru amaratii de caini.Programul Fundatiei De Cultura Si Presa "Formula As" in vederea sprijinirii adoptiilor de caini</b> - Se vor bucura de sprijin material pentru adoptia si intretinerea animalelor strazii urmatorii cititori ai revistei:
- pensionarii cu venituri mici
- persoanele handicapate
- familiile cu multi copii
- somerii
- taranii
- Adoptia unui caine se sponsorizeaza cu suma de 500.000 lei, in baza certificatului de adoptie eliberat de ecarisaj.
- Fundatia va acorda ajutoare lunare persoanelor care au adoptat caini, in functie de necesitati.
Telefoane de contact: 326.33.04 (Ruxandra Constantinescu), 211.73.25 (Mariana Sabau), 320.32.70 (Sanda Anghelescu), 326.33.05 (Gabriela Constantin).

<b>P
entru buna desfasurare a activitatii de salvare a cainilor strazii, revista "Formula As" solicita sprijinul material al cititorilor ei, care s-au oferit prin scrisori sa sustina cauza animalelor. Sumele incasate si modul de folosire a banilor vor fi permanent raportate in paginile revistei.
Banii pot fi depusi la urmatoarea adresa: Fundatia de cultura si presa "Formula As"
Contul in lei: 8101928910
Contul in marci germane (Dm): 8101920410
Contul in dolari S.U.A. (Usd): 8101924010
Numele bancii: Ing Barings Bucharest (Ing Bank)
cu specificarea: pentru Animale
Emilio Nessi
Ziarist la Televiziunea Nationala Italiana</b><b>"Sunt pur si simplu socat de barbaria cu care au actionat oamenii Primariei"

Am venit in Romania, pentru ca am auzit ca Guvernul dvs. a hotarat omorarea cainilor strazii. Travestit in cersetor, am asistat la o "captura" de caini, aici, la Bucuresti, intr-un cartier numit Balta Alba.
Sunt pur si simplu socat de barbaria cu care au actionat oamenii Primariei. Am avut senzatia ca traiesc o scena de groaza, cu hitleristi. Hingherii au actionat ca trupele criminale Ss. inarmati cu lasouri primitive, navaleau in blocuri, pe scari si trageau cu salbaticie cainii afara, ii aruncau in masinile lor, fara sa le pese ca printre caini sunt si unii cu stapan. Am vazut un barbat in toata firea cum plangea, disperat si neputincios, pentru ca ii luasera cainele, care era al lui, vaccinat si sterilizat. Si nu era singurul atat de disperat.
Am vazut, din pacate, si pe unii cetateni care ii asmuteau pe hingheri sa mai "captureze" cate un catel scapat. Ma intrebam, in timp ce-i filmam, daca acei oameni au copii, daca merg la biserica si la ce se gandesc ei cand raman singuri, fiecare cu sine insusi. Ce fel de ganduri trec prin mintea unui astfel de "om". Oare comunismul i-a facut atat de violenti pe romani?
Sunt absolut convins ca filmul pe care l-am realizat va sensibiliza opinia publica din Italia, pentru ca, lucru foarte ciudat aici, presa, ziaristii romani care ar fi trebuit sa reactioneze vehement in fata unor astfel de salbaticii, ei bine, ziaristii tac. Sa fie din pricina cenzurii? Am auzit ca unii ziaristi mai curajosi ar fi fost amenintati ca vor fi dati afara din serviciu, daca mai transmit asemenea scene sau daca mai aduc critici initiatorilor acestui masacru al cainilor.
Si iar nu inteleg cum de s-au putut inmulti cainii atat de mult?!... Ce au facut cei care trebuia sa se ocupe de asta pana acum? in Italia, am fost la un adapost foarte mare, avea peste noua sute de caini, unde se primisera niste fonduri substantiale, dar cainii erau prost hraniti, iar conditiile lor de viata - precare. Dupa emisiunea mea, a intervenit politia veterinara, Justitia si cei vinovati au raspuns in fata legii.
Nu cred ca exista multe locuri in lume unde asemenea delicte impotriva necuvantatoarelor sa nu fi fost oprite sau chiar pedepsite. Vanatori de foci si de balene care folosesc si ei modalitati barbare, braconieri etc. exista si in alte parti, dar acestia sunt niste persoane particulare, niste delincventi. Iar eu am fost pretutindeni unde am aflat ca s-au comis asemenea delicte. in cele din urma, de multe ori, cei vinovati au fost aspru pedepsiti de lege.
In schimb, in Romania, Guvernul si Primaria, exact oficialitatile care ar trebui sa aplice legea, tocmai acestea o incalca. Cele filmate de mine vor dovedi asta. Pentru ca, fie ca ei nu stiu cum sunt prinsi cainii - iar asta inseamna incompetenta -, fie ca stiu - ceea ce dovedeste ca putin le pasa de legislatia internationala ce ocroteste animalele si care interzice categoric ca acestea sa fie chinuite cu buna-stiinta. in Romania, autoritatile starnesc violenta, ceea ce mi se pare periculos.
Pacat de orasul dvs. frumos, pacat ca sunt unii oameni care sufera in aceste zile si mare pacat ca niste fiinte fara aparare sunt atat de chinuite, din dispozitia celor care va conduc!A consemnat
Sanda AnghelescuTraian Basescu
Primarul General al Capitalei</b><b>"Conditiile sunt in limita banilor pe care-i avem"

- Domnule Primar Traian Basescu, revista "Formula As" a salutat cu entuziasm promisiunea dvs. de a nu mai omori cainii strazii, ci de a-i steriliza doar si de a-i da spre adoptie. Va mentineti promisiunea?
- incercam sa le gasim stapani, nu plecam de la premisa ca ii vom omori. Plecam de la premisa ca ne manifestam dragostea pentru ei nu numai tipand ca iubim cainii, ci luand cate un caine in ingrijire fiecare din noi. Deocamdata, vrem sa vedem ce se va mai intampla in urmatoarele zece zile.
- Cum vi se par conditiile in care sunt tinuti cainii?
- Am simtit mirosul pe care il au si cainii mei de acasa, atunci cand sunt nespalati. Or, trebuie sa tinem seama ca acesti caini au fost luati de pe strada. Cat despre conditii, sunt atat cat sunt, in limita banilor pe care-i avem, mai ales daca ne gandim in ce conditii stau oamenii din spitale, postoperator. Astazi voi stabili, impreuna cu directorul Razvan Taru, programul adapostului, orele in care publicul va putea veni sa ia caini spre adoptie. Pana acum, reactia publicului ma face sa cred ca foarte multi caini isi vor gasi stapan. Fac in mod special apel la revista "Formula As", sa ne ajute sa gasim persoane dornice sa ia caini in ingrijire. Oricum, cainii nu vor mai fi aruncati inapoi in strada.
O uzina cu suflet de om
Bravo, Kvaerner Imgb!</b><b>Matei Florica"Sunt multi oameni care ar adopta caini"</b> Cu mult inaintea hotararii Primariei de a prinde, steriliza, de a vaccina cainii de pe strazi si de a le gasi stapan, iubitorii de animale de la noi au luat in incinta intreprinderii, in hale, caini fara stapan, pe care i-au adoptat. Conducerea uzinei a fost de acord si... toata lumea este multumita. Sunt multi oameni care ar adopta caini. Se tem insa ca nu cumva, intaratati de "binevoitori", acestia sa muste, pricinuindu-le necazuri si cheltuieli. Daca aceasta conditie ar disparea, cunosc multe persoane care ar fi dornice sa adopte caini fara stapan. Cainii din uzina noastra au fost dusi la Clinica "Ilioara", au fost castrati si acum au un cotet al lor, langa poarta, si ne apara de hoti, ca si cum ar fi curtea lor de-acasa. Dimineata, venim cu mancare pentru ei, fiecare are cate un nume, iar cand se imbolnavesc, ii ingrijim sau ii ducem la medicul veterinar, la "Vier Pfoten", de care suntem foarte multumiti.


<b>Ing. Nicusor Negoita
"Nu stiu cum ar arata viata mea fara acesti prieteni"</b> Aici, in zona Imgb, adoptarea unor caini a fost o necesitate, pentru ca eram - prin anii 90 - terorizati de tigani si de hoti. Nu stiu ce ne-am fi facut fara acesti caini. Este drept ca facem niste eforturi deosebite pentru a-i intretine, dar fara ei am fi foarte vulnerabili. Acasa, in fata blocului, am inca cinci caini pe care, daca ar fi sa mi-i ia, am sa ma vad nevoit sa-i aduc tot aici. Nu stiu cum ar arata viata mea fara acesti prieteni. Tin la ei mai mult decat la oameni. Astazi, exista multe persoane care au caini de rasa, dau o gramada de bani pe ei si, din snobism, dispretuiesc cainii maidanezi. Un adevarat iubitor de animale adopta mai degraba un maidanez, care este la fel de credincios si de inteligent ca si unul de rasa. Ba uneori, maidanezii sunt chiar mai reusiti decat unii caini de rasa. Ma gandesc cu tristete la ziua cand ma voi pensiona si va trebui sa ma despart de cainii mei de aici, carora am sa le duc mult de tot dorul.
<b>Dr. Razvan Tiru,

Directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor</b><b>"Daca nu va lua nimeni, cainii vor fi eutanasiati"

- Unde pot merge iubitorii de animale ca sa adopte caini castrati?
- La baza noastra, deocamdata, in B-dul Theodor Pallady nr. 226, sau la una dintre celelalte baze ale noastre: Berceni, Chiajna sau Mogosoaia. Cei care vor sa adopte caini, vin la noi, completeaza doua exemplare din formularul de adoptie, li se da o zgarda si un banut si pleaca acasa cu cainele. Obligatia noastra, a administratiei, este sa recuperam cainii de pe strada, sa-i sterilizam, sa-i tinem postoperator si, o data cu scoaterea firelor, in a zecea zi, sa-i incredintam fundatiilor sau persoanelor particulare care vor sa-i adopte. Daca nu-i va lua nimeni, daca numarul lor va fi foarte mare, cainii vor fi eutanasiati. Cei aproape 200 de caini stransi pana acum se afla numai aici. Aici pot veni doritorii de adoptii de caini.
Angela Anton
Fundatia "in umbra omului"</b><b>"Este cazul ca, macar acum, organizatiile de protectie a animalelor sa fie prezente"

- Doamna Angela Anton, cum vi se par conditiile in care sunt tinuti cainii dupa operatie?
- De doua luni se face campania de adunare si sterilizare a cainilor strazii, dar se face mai mult teoretic. Este evident ca nimeni nu s-a gandit sa creeze conditii cat de cat civilizate, normale. Nu este permis ca animalele sa fie tinute in asemenea conditii. Este foarte multa umezeala, nu este admisibil sa fie frig, cainii sunt inghesuiti in aceste boxe stramte, dupa operatie sunt tinuti pe cimentul umed, pentru ca nu mai au loc pe paletii de lemn. Ei pot face infectii urinare, se pot imbolnavi de plamani, pot muri. I-am trimis d-lui Basescu o instiintare si contez pe o reactie rapida a dansului.
Este insa cazul ca, macar acum, organizatiile de protectie a animalelor sa fie prezente in aceste centre, pentru ca este foarte multa munca, activitatea trebuie monitorizata si, prin prezenta noastra, putem interveni sa se respecte drepturile animalelor. Acum este momentul sa se implice toate organizatiile din Bucuresti, prin voluntari, desigur.