Ecologie

Redactia
Salvati cainii strazii!- Propuneri primite din partea cititorilor revistei "Formula As" -. D-l Traian Basescu ne promite, totusi, un martisor. "In problemei cainilor strazii dispare cuvantul Moarte". Neobosita Brigitte Bardot a sosit iarasi in Romania, hotarata sa sprijine prin Fundatia ei de prot...


Salvati cainii strazii!- Propuneri primite din partea cititorilor revistei "Formula As" -
D-l Traian Basescu ne promite, totusi, un martisor
"In problemei cainilor strazii dispare cuvantul Moarte"

Neobosita Brigitte Bardot a sosit iarasi in Romania, hotarata sa sprijine prin Fundatia ei de protectie a animalelor rezolvarea, in numele omeniei, a problemei cainilor vagabonzi.
La conferinta de presa tinuta in stilul balcanic al presei bucurestene, pe teritoriul d-lui Traian Basescu (Primaria Capitalei), celebra actrita franceza si-a expus inca o data teoria si strategia privind salvarea de la o moarte cumplita a cainilor strazii din Romania. In urma discutiilor care au precedat conferinta de presa, ceva, in noua "politica" privind cainii strazii, "s-a miscat".
Asadar: 1. A fost semnat un nou contract intre Fundatia "Brigitte Bardot", Fundatia "Vier Pfoten" si Primaria Capitalei, in care se stipuleaza marirea apreciabila a ritmului castrarilor zilnice, ingrijirea post-operatorie a cainilor in spatii corespunzatoare - toate acestea fiind asigurate cu finante si personal specializat oferit de celebra vedeta.
2. B.B. s-a angajat sa stimuleze o importanta sustinere a acestui program din partea firmelor franceze - numeroase la numar si cu importante cifre de afaceri - aflate pe teritoriul tarii noastre. (La conferinta de presa au fost si reprezentanti ai Ambasadei Franceze din Bucuresti.)
3. B.B. s-a oferit sa patroneze o intensa campanie de adoptie a cainilor strazii, tinand sa precizeze ca, in ierarhia ei de suflet, ordinea este: copiii (parasiti), batranii (parasiti) si cainii (parasiti). De asemenea, ea a declarat ca, dupa parerea ei, pentru un copil orfan sau parasit, ca si pentru un batran singur, cel mai fidel si mai putin pretentios prieten este cainele.
Din pacate, nici de data asta, si in ciuda perseverentei unei mari personalitati internationale precum este Brigitte Bardot, d-l Basescu nu a fost de acord ca bietii caini, o data sterilizati si deparazitati, sa revina pe locurile de unde au fost luati.
Intr-un gest de superba eleganta, dar asa de umilitor pentru noi, in finalul conferintei de presa, Brigitte Bardot a donat 50 (cincizeci) de monede de aur masiv (in valoare de 20.000 de franci fiecare), pe care le are mostenire din familia ei, rugandu-l pe primarul Capitalei sa le ofere celor mai saraci 50 de copii din Bucuresti.
In cuvantul de incheiere, d-l Traian Basescu a asigurat asistenta ca "Programul cainilor strazii" se va desfasura in numele principiilor enuntate in "Declaratia universala a drepturilor animalelor": teribilul cuvant Moarte va disparea!Silvia Kerim

Din partea Fundatiei belgiene "Animale fara frontiere"Casute pentru cainii strazii

Pentru derularea in bune conditii a situatiei cainilor strazii din Bucuresti, Fundatia belgiana Animaux sans Frontieres, reprezentata de presedintele ei, d-l Michel Thirionet, propune instalarea de casute pentru gazduirea cainilor dupa sterilizarea, vaccinarea si identificarea lor.
In acest sens, populatia va avea mai multa incredere in proiect, controland, intr-adevar, situatia. Cainii vor avea o stare de sanatate buna, nu vor fi agresivi, vor fi identificati, se vor afla sub un permanent control si vor avea adaposturi curate, in care vor putea dormi.
In functie de cazuri, aceste casute vor fi finantate de catre Animaux sans Frontieres sau de catre sponsori. Sponsorii, persoane particulare sau companii, vor avea numele trecut pe casute, in semn de multumire pentru ajutorul dat cainilor strazii, de a avea un adapost. Primele casute vor fi instalate in aceasta saptamana in Bucuresti, in locuri publice sau private. Pentru detalii despre acest proiect, puteti contacta Fundatia Animaux sans Frontieres la tel. 01/327.29.89 intre orele 10 a.m. - 6 p.m. sau prin e-mail: aniweb@themail.com.
Bucuresti, 12 februarie 2001Michel Thirionet,
President of the Foundation Animaux sans Frontieres, Belgium, France"Copiii nostri nu merita sa-i incarcam cu o crima facuta in numele lor"- Recentul plan Basescu-Nastase-Harbuz de omorare a cainilor strazii
este doar un act gratuit, de forta, fara baza rationala si contrar interesului public -

Studiile aprofundate de specialitate (Organizatia Mondiala a Sanatatii, World Society for Protection of Animals, International Humane Society) arata ca folosirea banilor pe programe de "distrugere" a cainilor sanatosi este o irosire de resurse, care duce la esec pe termen lung. Singura solutie durabila este stabilizarea si reducerea progresiva a populatiei canine, prin sterilizare masiva, vaccinare si intoarcere in teritoriu, insotita de masuri de penalizare a abandonurilor, de licentiere stricta si de impozitare a celor care inmultesc cainii si de stimulare a adoptiilor. Singurele "success stories" notabile, care au pornit de la o situatie comparabila, ca gravitate, cu cea din Bucuresti, sunt cele care au recurs la aceasta din urma metoda, in Suedia, America Latina, India. Nu exista material de specialitate oficial care sa sustina contrariul.
A invoca grija pentru siguranta copiilor, pentru a justifica un program criminal, e o dovada de lasitate si imoralitate. Copiii nostri nu merita sa-i incarcam cu o crima facuta in numele lor, din lenea si incompetenta noastra. Ar fi o lectie nefericita pe care le-am da-o. E un drum infundat acesta si duce la "eliminarea" tuturor celor care ne incomodeaza: copii orfani sau vagabonzi, batrani neputinciosi, oameni sarmani, tigani si asa mai departe, poate chiar vecini zgomotosi sau pensionari care "nu mai mor odata". Cercetari ample au demonstrat ca actele de violenta sau cruzime impotriva animalelor, comise in copilarie, sunt direct corelate cu criminalitatea violenta manifestata mai tarziu, la maturitate.
Cainii comunitari trebuie ingrijiti pana la disparitie, inmultirea lor trebuie eliminata (inclusiv prin pedepsirea celor care, in loc sa-si sterilizeze animalul, arunca puii pe strada de doua ori pe an), adoptiile - incurajate, iar copiii (si parintii) - educati pentru a respecta si a se apropia cu responsabilitate de celelalte animale (ne-umane), care sunt semenii nostri intru simtire. Asa vor capata compasiune si pentru semenii nostri intru ratiune, oamenii de langa noi. Accidente au fost si vor mai fi, conteaza cum reactionam la ele. In ultima instanta, s-a intamplat ca oamenii sa fie omorati numai de caini cu proprietar, dresati sa fie agresivi.
Daca un om primeste pentru vatamarea corporala a altui om doar o amenda, nu pot intelege de ce un animal trebuie suprimat pentru o vina similara, avand in vedere ca pedeapsa e normal sa scada cu nivelul de responsabiliate. In schimb, toate actele de bestialitate ale oamenilor impotriva animalelor raman fara nici o consecinta in Romania, si asta e o premisa pentru cresterea nivelului de agresivitate si infractionalitate din societate.
Mi-e foarte greu sa-mi explic de ce nimeni nu subliniaza ca, in urma programului de sterilizari intensificat anul trecut, numarul de persoane muscate care s-au prezentat la Centrul Antirabic din Bucuresti a scazut in ultimele luni... Sau ca, de zeci de ani, in Bucuresti nu s-a inregistrat nici un caz de turbare si ca marea majoritate a tratamentelor antirabice aplicate n-au fost in interesul celor muscati, ci i-au expus la un risc si un stres inutile... Mi-e teama ca totul e un balet politic, o demonstratie de forta, criminala, din pacate, care incearca sa mascheze alte slabiciuni ale oamenilor politici si ale unor afaceristi verosi din lumea veterinarilor.Liviu Gaita - Bucuresti P.S. Va multumesc din inima si aveti respectul meu profund pentru tot ceea ce a facut si face revista pe care o conduceti, in sensul promovarii unei atitudini de compasiune fata de vietuitoare.

"Adoptati cainii fara stapan. Numai asa ii putem ajuta"

Oameni buni, nu mai pierdeti timpul incercand sa-i reamintiti d-lui Basescu promisiunile electorale! Un proverb popular spune: "Nu exista baba frumoasa si copil cuminte". Eu as adauga: "Nici politician cu cuvant". Iar cu asta, cred ca am spus tot. Asa ca sa trecem la fapte! Vreti, cu adevarat, sa salvati cainele - singurul prieten al omului? Atunci, adoptati-l! Eu, de exemplu, am o catelusa maidaneza si as mai lua un caine, desi stau la bloc, daca n-as avea si cateva pisicute "aruncate" in strada tot de niste "suflete mari". Eu cred ca exista in Bucuresti (in tara) suficient de multi oameni inimosi, incat sa-si gaseasca fiecare caine un camin. (Nu e adevarat ca sunt 200.000 de maidanezi pe strazile Capitalei! Si chiar daca ar fi fost, jumatate din ei au fost deja omorati.) Totul este sa vreti, sa va ganditi ca sunt la fel de frumosi, de destepti si de iubitori ca si cainii de rasa. Incercati! Luati-i in inimile voastre si in casele voastre! Credeti-ma, nu o sa regretati! Numai asa ii putem ajuta. Iar diversele asociatii si societati de protectie a animalelor sa ii sprijine pe cei care vor sa adopte, prin castrarea, vaccinarea si tratamentul gratuit al animalului luat (poate si cu alimente la preturi mai mici). Ce ziceti, Oameni Buni, incercati?
Cu incredere si respect,Gabriela Farcasanu

Nu masacrati cainii!

Domnule Primar General,
A omori 1-10 caini se cheama ucidere, a omori sute de caini se cheama masacru. Avand in vedere ca prin neglijenta, neputinta sau nepasarea oamenilor s-a creat aceasta stare - care se poate numi fara retinere "stare de necesitate" -, va rog a lua in considerare urmatoarele sugestii:
1. Continuarea sterilizarii cainilor care nu au fost inca sterilizati (din care o parte si-au pierdut curelusele doveditoare) si returnarea acestora la blocuri sau in spatii special amenajate conform (pct. 2).
2. Adapostirea cainilor, dupa sterilizare, in custi construite pe langa blocuri sau in spatiile atribuite, in acest sens, pe cartiere, pentru a usura accesul la ei si ingrijirea lor.
3. Deschiderea unui cont bancar pe numele Primariei pentru depuneri benevole ale iubitorilor de animale.
Sunt convinsa ca vor fi multi donatori care vor ajuta Primaria sa asigure o viata decenta cainilor, si nu masacrarea lor.
Va multumesc, cu credinta ca veti tine cont de cele de mai sus.Irina Mura - Bucuresti

Cronica NeagraIncruntarea d-lui prim-ministru a devenit lege pentru primarii Pdsr-istiIn localitatea Brezoi, cainii au fost executati de un comando

In vreme ce primarul general al Capitalei, Traian Basescu, duce tratative, in mod democratic, cu reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor, in vederea gasirii unei solutii viabile pentru cainii fara stapan, in restul tarii, programul contra bietelor patrupede a si inceput. Incruntarea d-lui prim-ministru (produsa de articolul aparut in Franta) a devenit lege pentru primarii Pdsr-isti. Joi, 22 februarie, in localitatea Brezoi, un comando format din politisti (!), padurari si un fruntas al Primariei locale au executat la vedere, prin impuscare, spre groaza localnicilor si a copiilor, peste 20 de caini aflati in preajma caselor din oras. Incruntatura mortii, pornita de la Guvern, starneste frisoane si teama. Astazi cainii, maine si oamenii?Un anonim localnic, amenintat ca, daca se opune uciderii cainilor, va avea de-a face cu Politia