Strabunica stie tot

Redactia
Sfaturi pentru intretinerea locuintei - Podelele din lemn se curata bine numai cu lesie si frecate cu peria. Daca sunt lacuite, se curata cu lesie calduta, se clatesc, apoi se ung cu solutie speciala pentru curatit lemnul (Pronto).. - Parchetele nelacuite se sterg zilnic cu o carpa moale, se curata...

</b><b>Sfaturi pentru intretinerea locuintei<b></b> - Podelele din lemn se curata bine numai cu lesie si frecate cu peria. Daca sunt lacuite, se curata cu lesie calduta, se clatesc, apoi se ung cu solutie speciala pentru curatit lemnul (Pronto).
- Parchetele nelacuite se sterg zilnic cu o carpa moale, se curata o data pe saptamana cu aspiratorul si o data la sase luni se spala cu petrosin si se ung cu ceara lichida.
- Parchetele de culoare inchisa (lumina si aerul intuneca lemnul) devin mai luminoase daca se curata bine cu aspiratorul, apoi se freaca cu un amestec de acid oxalic si apa (1 parte acid oxalic, 20 de parti apa). Se lasa solutia sa actioneze 5-10 minute, se clateste cu apa curata, apoi se sterge parchetul repede cu o carpa uscata.
- Parchetul lacuit (cu palux) se sterge cu o carpa umezita si bine stoarsa, apoi cu una uscata. O data pe saptamana se sterge cu o solutie speciala pentru ingrijirea lemnului (Pronto). Dungile negre se scot cu esenta de terebentina.
- Linoleumul se unge o data la sase luni cu ceara lichida. Pentru curatirea zilnica, e suficienta o carpa umeda, bine stoarsa.
- Petele de pe linoleum ies cu un amestec (1 la 1) de otet si parafina incalzita pe aburi.
- Linoleumul are nevoie de o curatire de fond, cam de 2-4 ori pe an. Se recomanda esenta de terebentina si clatitul cu apa curata. Stratul de ceara aplicat in final trebuie sa fie foarte subtire.
- Podelele din Pvc se curata mai intai cu apa cu putin detergent, apoi se clatesc, se sterg si se ung cu o emulsie (care da luciu) usor de gasit in comert.
- Podelele din ciment, piatra, caramida, gresie etc. se curata cu apa in care s-a dizolvat sapun. Nu le ungeti cu ceara sau cu alte substante lucioase, fiindca aluneca si provoaca accidente.