Medicina naturista

Redactia
Medicina viitoruluiLumina Polarizata- La fel ca si apa, lumina poate produce vindecari de exceptie -. Seminarul Bioptron Millennium, avand ca tema "Terapia cu lumina polarizata in practica medicala", organizat de Zepter International Romania, in 31 ianuarie a. c., a reusit sa polarizeze - la propriu...

Medicina viitoruluiLumina Polarizata- La fel ca si apa, lumina poate produce vindecari de exceptie -

Seminarul Bioptron Millennium, avand ca tema "Terapia cu lumina polarizata in practica medicala", organizat de Zepter International Romania, in 31 ianuarie a. c., a reusit sa polarizeze - la propriu - atentia lumii medicale din tara si din strainatate. Datorita caracterului strict medical al seminarului, discutiile s-au purtat mai mult in termeni de specialitate. Pentru a afla amanunte despre fototerapie, pe intelesul tuturor, am apelat la d-l dr. Ion Gheorghe, medic primar de medicina generala, cu competenta in acupunctura, practicant al electropuncturii si laserterapiei, consultant medical al firmei Bioptron in Romania.
- D-le dr. Ion Gheorghe, va rog sa ne explicati ce este, de fapt, lumina polarizata. Cu ce difera ea fata de lumina obisnuita?
- Lumina polarizata nu este o inventie noua. In 1903, fizicianul danez Niels Ryberg Finsen a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru descoperirea sa legata de folosirea luminii in terapeutica. El a construit un aparat care putea emite o lumina cu lungimi de unda similare cu cele solare. Astfel, a reusit sa trateze cu succes lupusul vulgaris, o forma de tuberculoza a pielii. De atunci, oamenii de stiinta au cautat sa dezvolte sisteme care sa copieze natura, capabile sa influenteze pozitiv sistemele biologice. Asa a fost posibila dezvoltarea unui nou sistem de terapie, bazat pe Lumina Vizibila Incoerenta Polarizata. De fapt, lumina polarizata este o lumina asupra careia se face o modificare fizica. Referindu-ma strict la lumina Bioptron, aceasta modificare se produce asupra unui fascicul luminos emis de un bec de halogen, prin intermediul unor oglinzi speciale care polarizeaza lumina. Ca sa va dau un exemplu simplu, ganditi-va ca o sursa artificiala de lumina emite unde electromagnetice in toate directiile si in toate planurile. Aparatele Bioptron directioneaza aceste unde intr-un singur plan, asemanator unui fascicul laser. Spre deosebire de lumina naturala, care este supusa variatiilor diurne si sezoniere, lumina Bioptron furnizeaza o intensitate constanta, bazata pe un spectru foarte bine definit. Fiecare lungime de unda ce compune lumina vizibila are efecte benefice asupra organismului. Oamenii au nevoie de o gama larga de frecvente pentru bunastarea fizica, emotionala si mentala. Bioptron foloseste un spectru al luminii similar cu o parte a spectrului produs de soare (mai putin lumina Uv, potential nociva), influentand astfel procesele naturale de vindecare. Lumina Bioptron actioneaza ca un declansator si reglator al proceselor biologice, ajutand organismul sa se regenereze, sa-si redobandeasca echilibrul si, prin urmare, sa se trateze singur. Fototerapia este o metoda practica de tratament, de inalta tehnologie, care poate fi aplicata de oricine. Cercetarile stiintifice demonstreaza ca terapia cu lumina Bioptron amelioreaza starea pacientului chiar si in situatiile in care metodele clasice de tratament esueaza.
- Cum actioneaza lumina polarizata asupra organismului?
- Datorita faptului ca este polarizata, lumina are posibilitatea sa patrunda prin piele si tesuturi, avand efecte terapeutice sigure pana la o adancime de 2,5 cm. Asta nu inseamna ca lumina Bioptron se opreste la aceasta adancime; dar, pe masura ce undele electromagnetice patrund mai in profunzime, densitatea energetica scade, iar efectele terapeutice se diminueaza. Lumina polarizata actioneaza asupra pielii, tesuturilor, tendoanelor, muschilor, articulatiilor, avand efecte de biostimulare pana la nivel celular. Efectul terapeutic al luminii polarizate consta in calmarea durerilor, avand actiune antiinflamatoare, de crestere si potentare a circulatiei sangvine locale. Totodata, o serie de studii facute in Elvetia pe un lot de pacienti tratati pentru diferite afectiuni au demonstrat ca sangele, trecand prin zona expusa la lumina polarizata, beneficiaza de o stimulare energetica a globulelor rosii si albe, in felul acesta facandu-se o stimulare a intregului organism.
- Care sunt afectiunile care pot beneficia de fototerapie?
- Cele mai bune efecte terapeutice s-au observat in reumatismul poliarticular (artroze, poliartroze), reumatismul tesuturilor moi, artrite reumatice, traumatisme musculare, tensiune musculara, dureri articulare, spondiloze, ulcere varicoase, ulceratii de decubit (escare), ulceratii diabetice, plagi greu vindecabile, arsuri, neurodermite, acnee, eczeme, herpes, dermite alergice, rinite alergice, rino-sinuzite alergice, astm bronsic, pareze de nerv facial, nevralgie de trigemen. Anumite studii au dovedit o actiune benefica si asupra starilor depresive. De asemenea, lumina polarizata este foarte eficienta in stimularea punctelor de acupunctura si reglarea energetica a meridianelor de acupunctura la bolnavii cu dezechilibre energetice multiple. Insa lista afectiunilor care pot beneficia de tratamentul cu lumina polarizata nu este epuizata. Asociata cu terapia clasica, fototerapia scurteaza cu 30-35% timpul de vindecare a afectiunilor.
- Ce alte intrebuintari are lumina polarizata?
- Lumina polarizata se foloseste cu succes si in cosmetica, actionand asupra tenului prin stimularea productiei de colagen endogen, elasticizarea tesuturilor si avand rol de hidratare a dermei. Acesti factori sunt foarte importanti pentru mentinerea unui tonus ridicat al tenului. Un tratament de intretinere a tenului poate intarzia aparitia ridurilor si estompeaza ridurile deja formate. De asemenea, indeparteaza celulita si ajuta la optimizarea tratamentelor de ingrijire a pielii, prin ameliorarea microcirculatiei sangelui, eliminarea rapida a toxinelor, intensificarea procesului de regenerare a celulelor si de crestere a absorbtiei cremelor cosmetice.
- Unde se poate face fototerapie?
- Terapia cu lumina polarizata poate fi practicata atat de medici, in cabinete specializate, cat si de catre pacienti, la domiciliu. Fiecare aparat Bioptron este insotit de un ghid de utilizare terapeutica, unde este specificat timpul de expunere pentru fiecare afectiune in parte.
- Exista si contraindicatii ale acestei terapii?
- Fototerapia este o metoda noninvaziva, care utilizeaza un factor natural de tratament - lumina. Este important de remarcat faptul ca lumina polarizata nu are efecte secundare, putand fi folosita atat de catre varstnici, cat si de nou-nascuti. Cat despre contraindicatii, ele se adreseaza numai bolnavilor de cancer, celor cu insuficienta cardiaca decompensata si celor cu boli psihice grave (schizofrenie, paranoia). Tratamentul cu lumina polarizata poate fi asociat foarte bine cu terapia medicamentoasa clasica, avand avantajul ca vindecarea este mai rapida, iar dozele de medicamente pot fi reduse in timpul tratamentului.
- Cat dureaza tratamentul cu lumina polarizata?
- Terapia cu lumina Bioptron se aplica intre doua si opt minute, o data sau de doua ori pe zi. Fototerapia ofera multiple avantaje utilizatorilor. Deoarece sedintele de tratament individual sunt foarte scurte, ele pot fi usor integrate in programul zilnic de ingrijire a sanatatii sau a frumusetii. Potentialul de refacere la domiciliu creste considerabil. De exemplu, plagile profunde sunt tratate 6 minute; pentru afectiunile pielii si aplicatiile cosmetice, expunerea este de 2-4 minute; afectiunile articulare sunt tratate in maximum 8 minute.
Florentin Popa

SteVen Paul Warren
director stiintific la Bioptron Ag, Elvetia

"Fara sa produca efectele nocive ale luminii solare (ma refer aici la spectrul Uv), lumina polarizata stimuleaza si armonizeaza procesele imuno-inflamatorii, respiratorii si regenerative in tesuturi, realizand imbunatatiri semnificative in refacerea ranilor si grabirea proceselor de vindecare, reducerea reactiilor inflamatorii, o mai buna prevenire a infectiilor, a altor complicatii sau prevenirea de sechele, inlaturarea tuturor tipurilor de disconfort cauzat de inflamatiile acute sau cronice, inclusiv calmarea durerii sau, in cele din urma, reducerea intensitatii si duratei simptomelor. Pe langa tulburarile inflamatorii, aproape toate tipurile de rani, afectiuni alergice sau autoimune, hematologice, cardiovasculare, pulmonare, reumatologice si unele neurologice pot fi tratate cu fototerapie, complementar terapiilor clasice. Prin urmare, durata terapiei poate fi mai scurta, mai eficienta si cu reale satisfactii estetice, concomitent cu reducerea semnificativa a consumului de medicamente."D-l dr. Ion Gheorghe poate fi contactat la
Centrul National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti, str. Visarion nr. 4-6, sector 1,
tel. 650.42.44, 650.65.10, 094/31.79.87.Pentru detalii despre aparatele Bioptron va puteti adresa firmei Zepter la tel. 01/302.04.85, 302.05.10.