Cosul cu targuieli

Redactia
Pizza- Facuta acasa, e mai buna ca la orice restaurant -. Painisoare cu masline si migdale. Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat - 20 g drojdie, 1 lingura miere, 400 g faina, 4 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita sare iodata, 1 lingura condimente pentru pizza, faina pent...

Pizza- Facuta acasa, e mai buna ca la orice restaurant -
Painisoare cu masline si migdale

Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat - 20 g drojdie, 1 lingura miere, 400 g faina, 4 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita sare iodata, 1 lingura condimente pentru pizza, faina pentru planseta. Pentru umplutura - 80 g masline negre fara samburi, 50 g migdale decojite, 2 catei de usturoi, 200 g salata verde creata, 1 lingura miere, 2 linguri ulei de masline, 1-2 lingurite otet aromat, 80 g branza Roquefort sau cascaval, piper macinat, 2 linguri smantana.
Mod de preparare: Aluatul - Se dizolva drojdia si mierea intr-un sfert de litru de apa calduta, dupa care se amesteca cu faina si se framanta bine (cu mixerul) circa 10 minute. Se acopera vasul cu un stergar si se lasa aluatul sa creasca - la caldura, pana ce volumul se dubleaza. Se curata usturoiul, se taie (nu prea marunt) si se caleste in putin ulei, pana ce devine sticlos. Se incorporeaza in aluatul dospit usturoiul, restul de ulei, sarea si condimentele si se imparte in 4 portii. Se intind, pe rand, pe planseta infainata, toate cele 4 bucati, formandu-se dreptunghiuri cu lungimea de aprox. 35 cm, care se asaza apoi pe o tava tapetata cu faina. Umplutura - Se toaca marunt maslinele scurse bine si migdalele; usturoiul se taie mai mare, iar salata - fasii. Dreptunghiurile de aluat se baga in cuptorul incins si se coc circa 6 minute la 200?C. Se-nfierbanta uleiul si se dunstuiesc putin usturoiul, maslinele, migdalele, salata si mierea, se adauga otetul si se gusta de sare si piper. Apoi se incorporeaza branza sfaramata (sau taiata cubulete) si smantana, si compozitia astfel preparata se intinde pe painisoarele coapte. Se baga din nou la cuptor, se mai coc 6-8 minute si se servesc fierbinti.

Pateuri cu sunca si broccoli

Ingrediente (pentru 8 bucati): Pentru aluat - 425 g faina, 1/2 lingurita sare, 1 pachetel drojdie uscata, 4 linguri ulei de masline, faina pentru planseta. Pentru umplutura - 200 g sunca, 250 g broccoli, 1 ardei gras rosu, 125 g mozzarella sau telemea de vaca nesarata.
Mod de preparare: Aluatul - Se amesteca faina cu sarea si cu drojdia uscata, se adauga uleiul si 1/4 l de apa calduta si se framanta un aluat neted, mai intai cu mixerul si apoi cu mana. Se acopera cu un stergar si se lasa sa dospeasca 45 de minute. Apoi se mai framanta o data bine si se imparte in 8 portii. Fiecare bucata se intinde pe planseta usor infainata, formand rotunduri cu diametrul de 20 cm. Umplutura - Se taie sunca fasii. Broccoli se rupe bucatele, se fierbe (clocotit) 1 minut in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Ardeiul curatat de seminte si nervuri se taie si el fasii. Se amesteca toate ingredientele, inclusiv branza, se sareaza si se pipereaza. Se ia cate putina umplutura si se pune pe o jumatate a bucatii de aluat, se acopera cu cealalta jumatate si se apasa bine marginile. Se asaza pe o tava tapetata cu hartie si se coc 15 minute in cuptorul incins la 250?C. Cand sunt frumos rumenite, se scot din cuptor si se servesc fierbinti, eventual cu un sos preparat din mujdei amestecat cu iaurt si smantana.

Quiche (tarta) cu ceapa si vin

Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru aluat - 200 g branza de vaci (slaba), 2 linguri lapte, 2 linguri ulei, 1 ou, sare iodata, 250 g faina, 3 lingurite praf de copt, grasime pentru uns tava. Pentru umplutura - 300 g ceapa, 1 vanata, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri zahar, 2 linguri otet rosu, 150 ml vin, 2 rosii mari, 120 g branza telemea, cateva crengute de cimbru, 1 lingurita ace de rozmarin, piper pisat mai mare.
Mod de preparare: Aluatul - Se amesteca branza de vaci cu oul, laptele, uleiul si sarea. Se-ncorporeaza praful de copt in faina si jumatate din cantitate se introduce in compozitia de branza, amestecand cu lingura, iar cealalta jumatate se introduce si ea, dar se framanta cu mixerul sau cu mana. Cu aluatul astfel obtinut se imbraca o forma de tarta (diametrul: 28 cm) unsa cu grasime. Umplutura - Se curata ceapa si se taie in doua. Vanata spalata si stearsa se taie cubulete si se dunstuieste circa 4 minute in 2 linguri de ulei, amestecand intruna. Apoi se sareaza si se scoate din tigaie. In uleiul ramas se caleste ceapa, se presara peste ea zahar si sare, se lasa 3 minute sa se caramelizeze, se toarna vinul si otetul si se mai lasa sa fiarba 5 minute - fara capac - la foc potrivit. Se spala rosiile, se taie in 4 si se asaza peste aluat, impreuna cu ceapa, cubuletele de vanata si branza taiata fasii. Se presara cu frunzulite de cimbru si ace de rozmarin si se coace circa 30 de minute in cuptorul incins la 200?C. Cand tarta este gata, se scoate din cuptor si peste fasiile de branza se presara piper.
Dulciuri

Prajitura cu stafide

Ingrediente: 250 g faina, 150 g stafide, 250 g unt inmuiat, 250 g zahar tos + 2 linguri pentru decorat, 4 oua, 2 lamai netratate, 1 pachet de praf de copt, 80 ml de rom.
Mod de preparare: - Inmuiati stafidele in rom. Frecati cu peria lamaile sub un jet de apa calda. - Ungeti cu unt o forma inalta si adanca. - Porniti cuptorul. - Amestecati untul inmuiat cu zaharul tos, pana cand compozitia devine deschisa la culoare si spumoasa. - Adaugati un ou, amestecand. Cand amestecul devine omogen, incorporati, amestecand in continuare o parte din faina amestecata cu praful de copt, apoi puneti al doilea ou. Procedati la fel, pana terminati toate ingredientele. - Adaugati coaja de lamaie rasa pe razatoarea mica si stafidele inmuiate in rom. - Varsati aluatul in forma unsa cu unt. Bagati-o la cuptor si lasati-o sa se coaca o ora. Verificati daca e coapta, varand in aluat lama unui cutit. Cand biscuitul e copt, cutitul trebuie sa iasa curat, fara urma de aluat. - Rasturnati prajitura pe un gratar si lasati-o sa se raceasca. In momentul servirii, pudrati-o cu zahar tos.