Spanzul, intre vis si realitate- Oamenii de stiinta din Timisoara se afla la un pas de sintetizarea unui medicament anticancer din spanz. Pentru ca visul sa devina realitate, lipseste un singur lucru: subventia financiara. Cu fonduri minime fata de importanta proiectului, boala canceroasa, care produce atata suferinta si victime, ar putea fi stopata. Folosind ca argument cele doua interviuri publicate in paginile de fata, "Formula As" cheama toate marile firme particulare din Romania, precum si pe investitorii din diaspora romaneasca, ca alaturi de ea sa cotizeze la acest proiect medical si umanitar, care pune inca o data in lumina calitatea de exceptie a oamenilor de stiinta romani. Umar la umar, putem determina o adevarata victorie: omologarea unui medicament anticancer autohton -
S-au implinit de curand doi ani de cand a fost lansata prin revista noastra "Campania spanzului" - o planta pe cat de otravitoare, pe atat de puternica in tratament. Cu ea au fost vindecate deja multe zeci de cazuri de cancer, cu cele mai diverse localizari. In timp ce faima spanzului creste, iar dosarul vindecarilor acumuleaza noi si noi file, un lucru lipsea tot mai acut: cercetarile stiintifice facute pe aceasta tema. In mod normal, orice asemenea remediu ar fi trebuit de mult testat in laboratoare speciale, pe diferite tipuri de tumori, in diferite doze si concentratii, pentru a-i fi elucidate proprietatile. In lipsa acestor studii, planta aceasta risca sa ramana undeva la periferia stiintei si departe de oameni. Dar iata ca de la Timisoara, orasul marilor miracole romanesti, de la o firma despre care am mai vorbit, Exhelios, ne vin vesti mai mult decat imbucuratoare. Cercetatorii de aici, la fel ca si eminentul profesor universitar, prof. dr. Simion Bolte, de la Facultatea de Medicina Veterinara din acelasi oras, au facut pasi importanti pentru valorificarea spanzului impotriva bolii canceroase.
Ceea ce urmeaza este o poveste frumoasa si... naucitoare despre punerea in valoare a acestui remediu miraculos, poveste care, insa, isi mai asteapta finalul fericit.
Victoria Borbey,
cercetator la firma Exhelios, Timisoara"Avem deja tehnologia de prelucrare a spanzului, lipsesc doar fondurile pentru experimentarea directa"
Va reamintim ca firma Exhelios din Timisoara este continuatoarea unei traditii de peste 25 de ani in cercetarea si valorificarea spanzului. Aceasta cercetare a fost inceputa in anii "70 de catre doctorul Boici, care a vindecat cu ajutorul acestei plante afectiuni reumatice foarte grave. Continuarea cercetarilor sale a dus la producerea din spanz a unui medicament romanesc antireumatic foarte eficient, Boicil, sub forma de unguent si solutie, care este fabricat si in prezent la Timisoara.
Dupa zeci de ani de cercetare a spanzului, colectivul de chimisti si de farmacisti de aici a fost surprins sa constate, ca urmare a articolelor publicate in revista "Formula As", ca planta pe care o studiasera atat timp se reafirma ca "vedeta" in tratamentul altei boli, si anume - chiar boala secolului: cancerul. Interviul pe care il publicam in continuare este "replica" cercetarilor de la Exhelios Timisoara, la ceea ce am numit "Campania spanzului".
- In anii trecuti, revista noastra a publicat un veritabil "dosar" cuprinzand cazuri de vindecare a cancerului prin tratamentul cu spanz, urmat sub stricta supraveghere medicala. Cu toate acestea, medicina oficiala e refractara la terapia cu spanz, ba chiar contesta valoarea tratamentelor. Care este pozitia colectivului de cercetatori de la Exhelios Timisoara relativ la acest fapt?
- Efortul nostru se concretizeaza in prezent pe straduinta de a pune in evidenta, pe calea stiintei, o componenta a spanzului, care sa fie activa, pe cale imunitara sau pe o alta cale, impotriva cancerului. Dar, pentru finalizarea acestui proiect, trebuie neaparat sa colaboram cu institute in care sa functioneze medici specialisti, care sa posede pregatirea necesara ceruta de aceste studii. Spre marele nostru noroc, cautarea a avut un final fericit. Un mare specialist, d-l prof. dr. Simion Bolte, care este o somitate recunoscuta in domeniul medicinii, a acceptat sa ne sprijine in acest demers.
- Ati reusit sa elaborati un preparat pe baza de spanz pe care il veti testa cu sprijinul d-lui profesor?
- Acest preparat experimental exista deja, din el au fost excluse componentele cardiotoxice ale spanzului si acum asteptam demararea cercetarilor medicale. Tehnologia pentru obtinerea extractului este deja facuta, avem si primele transe din acest preparat. Atragem insa atentia ca, deocamdata, preparatul nu poate fi dat pacientilor, pentru ca nu exista o competenta deplina in acest sens.
- Daca preparatul exista si colectivul de cercetare este deja format, cat timp estimati ca vor dura cercetarile, pana cand cei aflati in suferinta vor avea la dispozitie un medicament pe baza de spanz?
- Estimarea de timp este imposibil de facut, pentru ca cercetarea efectiva, pe cazuri concrete, nu a putut fi pornita. Cauza? Lipsa de fonduri. In ultimul an, am apelat la toate forurile pentru a obtine acesti bani necesari pentru cercetare. Am facut si o cerere la Academia de Stiinte Medicale din Bucuresti, care are un fond destinat cercetarilor autohtone. Nu am primit nici un raspuns oficial. Nu stim daca au existat teme mai bune decat a noastra sau daca nu au mai existat bani, pur si simplu. Cert este ca nu am primit nimic. Noi avem liniile noastre, verificate de zeci de ani, de valorificare a proprietatilor spanzului in reumatism si in alte afectiuni, dar daca s-a ivit aceasta problema atat de arzatoare a vindecarilor cancerului cu spanz, dorim sa contribuim la elucidarea ei. Atat timp cat nu avem insa aparate performante de analiza, pentru a separa mai clar componentele spanzului, nu putem incepe cercetarile.
- Ati luat in calcul posibilitatea ca spanzul sa nu aiba doar o singura componenta care sa actioneze contra cancerului, ci mai multe, si atunci sa fie necesar sa il lasati in forma naturala? Aceasta cu atat mai mult, cu cat toate vindecarile de pana acum au fost realizate cu planta neprelucrata chimic.
- Exista, intr-adevar, plante care actioneaza numai in complex. E si cazul spanzului, in tratamentul reumatismului. Dupa zeci de ani de cercetari nu s-a descoperit nici o substanta care singura sa explice efectele miraculoase ale spanzului in tratamentul afectiunilor reumatice. Nu este exclus, deci, ca si in tratamentul cancerului sa fie aceeasi situatie. In sensul acesta, am avut numeroase contacte cu medici naturisti, pe care i-am informat despre posibilitatea de a oferi extracte purificate de spanz, preparate in asa fel, incat componenta cardiotoxica sa fie redusa sub limita periculoasa. Nici ei nu prea agreeaza insa ideea unui extract purificat. Ei se gandesc ca trebuie data planta ca atare, asa cum a fost lasata de natura. De aceea, cu sprijinul medicilor vrem sa elaboram si o formula cu planta intreaga, in care efectele nocive ale spanzului sa fie corectate cu principiile active ale altor plante.
In fitoterapia clasica, o planta majora, cum este spanzul, se administreaza insotita de alte cateva plante ajutatoare, care sa-i potenteze si sa-i corecteze efectele. Trebuie gasite, asadar, niste plante complementare spanzului. In afara de aceasta, trebuie facuta o dozare foarte buna pentru spanz, deoarece foarte multe incidente si chiar accidente grave se pot produce datorita dozarii imprecise a acestei plante extrem de toxice. Numai acest fapt - de a merge pe cantarire, pe doze si proportii exacte, pe corectarea cu alte plante a reactiilor negative date de spanz - ar putea fi o solutie de succes in tratamentul cancerului. Aceasta idee a casetelor cu pulbere de spanz este intr-adevar mult mai tangibila si, in plus, ar insemna sa nu umblam la formula naturala a plantei si la energia ei interna. Dar si pentru aceasta este nevoie de cercetari, de analize si, implacabil, ne lovim de problema fondurilor.
- Care sunt, totusi, sperantele ca in curand sa vedem un medicament valoros din spanz, produs de Exhelios, in farmaciile noastre?
- Acest lucru se va realiza doar daca vom fi finantati, pentru ca noi suntem un producator mic de medicamente, iar legislatia este tot mai severa si mai restrictiva. Nici nu stim cum vom supravietui. Este tot mai greu - nu doar sa omologhezi, dar chiar sa reavizezi un medicament pe care il produci de ani de zile. Ne punem insa mari sperante in spanz. In lume exista deja medicamente similare. Taxolul, de exemplu, care a fost ani la rand cel mai bine vandut medicament anticancerigen. El este obtinut din seva de tisa - o planta cu o toxicitate cam la fel de mare ca a spanzului. Brevetul pentru acest medicament a fost obtinut in Statele Unite. In concluzie, daca am fi sprijiniti cu 200.000 de dolari, am putea pune in valoare un medicament miraculos. In alte tari, se investesc milioane de dolari pentru obtinerea unui nou medicament. La noi, insa, inteligenta si mana de lucru fiind ieftine, existand oameni devotati cauzei sanatatii, se pot face lucruri mari cu mult mai putini bani. Ar putea fi salvate astfel atatea si atatea vieti.
Exhelios - Timisoara, tel. 056/22.71.12
Prof. univ. dr. Simion Bolte,
distins cu premiul Academiei Romane (Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara)"Avem mii de cazuri vindecate cu extract de spanz"
Intalnirea cu d-l prof. universitar Bolte, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara a fost pe cat de relevanta, in ceea ce priveste proprietatile vindecatoare ale spanzului, pe atat de... uluitoare. Cu aceasta ocazie, am aflat ceea ce nici unul dintre detractorii (dar nici promotorii) tratamentelor cu spanz nu stiau. Si anume, ca este o planta foarte mult studiata, despre care au fost facute numeroase comunicari de o inalta tinuta stiintifica. Atata doar ca, din pacate, nimeni nu s-a ostenit sa tina cont sau macar sa-si aminteasca de aceste studii si comunicari.
Informatiile cu adevarat extraordinare care urmeaza, daca vor fi puse, in sfarsit, in valoare, pot insemna un urias pas inainte in invingerea necrutatoarei boli canceroase. Dar sa-l lasam pe d-l prof. Bolte sa vorbeasca.
- D-le profesor, de cat timp studiati spanzul?
- Noi cercetam spanzul de prin 1975 si am obtinut cu el rezultate de exceptie in multe domenii. Nu le-am dat amploare, pentru ca rigoarea omului de stiinta respinge spectacolul si publicitatea. Ne-am rezumat la a face doar cateva comunicari. Am lucrat foarte mult cu extracte de spanz, cu asa-numitul extract de spanz (Heleborus - dupa denumirea stiintifica) purificat, prescurtat Ehp (obtinut, in prezent, de laboratorul Exhelios). Acesta, injectat intr-o masa tumorala, produce o puternica necroza (moarte) a acesteia. Dar nu in toate cazurile. De asemenea, am folosit extern extractul de spanz in tratarea anumitor procese proliferative. Am tratat, de exemplu, rani la cal, care din mai multe motive sunt considerate printre cele mai grave. Am tratat rani proliferative, iar rezultatele au fost, de asemenea, spectaculoase. Spanzul se pare ca opreste toate procesele proliferative, indiferent daca este vorba de mase tumorale maligne sau de alta natura. Atunci, fireste ca ne-am indreptat atentia asupra acestui spanz. Iar, in prezent, putem spune ca avem mii de cazuri vindecate cu extract de spanz. Aproape ca nu este zi in care sa nu folosesc spanzul. De fapt, noi nu am oprit niciodata cercetarea spanzului. Niciodata nu am oprit-o, tot timpul am avut spanzul in lucru.
- Ce v-a atras in mod special la spanz, fata de alte plante? Exista si alte specii, cum ar fi vascul, care, injectate in tumori, le necrozeaza.
- Am continuat cu spanzul pentru ca aveam in minte alta problema: cum putem dirija procesele inflamatorii? Exista mai multe mijloace de aparare ale organismului: reactia febrila, reactia inflamatorie, reactia imuna. Noi ne-am pus problema cum poate fi dirijata reactia inflamatorie, care este printre primele reactii de aparare in lumea vie. Dupa "89, chiar am primit un contract de la Stat pentru aceste cercetari, care includeau spanzul. Dar, intrucat fondurile erau date intr-un sistem mafiot - cine se ducea cu sarsanaua primea mai mult -, la un moment dat ele au fost sistate, iar noi am oprit cercetarile, desi facusem cativa pasi importanti. Trebuie sa stiti ca cercetarea acestor mecanisme de aparare pe animale nu se limiteaza strict la medicina veterinara, deoarece sunt procese biologice care nu au limite, fiind specifice si omului. De fapt, toate procesele se petrec la nivel celular. Atat in medicina umana, cat si in cea veterinara, noi avem nevoie de o medicatie care sa dirijeze armonios aceste procese de aparare. Ciclic, revenim la mijloace foarte vechi de tratament. Pe masura ce cunoastem mai mult, fundamentam, intentionat sau neintentionat, folosirea unor vechi mijloace terapeutice intr-o viziune noua. Ne trebuia, asadar, un medicament simplu, care sa provoace o reactie inflamatorie. Si acesta s-a dovedit a fi spanzul.
"Am publicat multe lucrari despre spanz, dar nimeni nu a fost interesat de tema noastra de cercetare"
- Este foarte interesanta aceasta idee de a trata o tumoare sau o alta afectiune prin provocarea in acel loc a unei inflamatii cu ajutorul spanzului.
- Am pornit de la ideea terapiei homeopatice, definita pe romaneste prin "Cui pe cui se scoate", am zis ca trebuie sa gasim un medicament care provoaca inflamatie. Intr-o boala, intr-o afectiune in care inflamatia domina, noi trebuie sa lucram in terenul inflamatiei. Si sigur ca unul din produsele care provoaca o inflamatie fantastica este spanzul, efectul sau inflamator fiind probabil chiar la baza efectului sau terapeutic propriu-zis. Am administrat spanzul in fel si chip, de la unguent, pulbere amestecata cu apa la extract purificat. Apoi am inceput sa testam diferite concentratii:
- In concentratii mari, produce necroza tesuturilor si o inflamatie puternica. Determina moartea atat a tesutului bolnav, cat si a tesutului sanatos.
- In anumite forme si concentratii, produce o inflamatie simpla.
- In alte concentratii, nu produce direct o inflamatie, ci produce o stimulare a raspunsului organismului fata de un stimulent extern, nespecific.
- In afara de faptul ca este o planta care provoaca o inflamatie, ati putut dovedi ca spanzul stimuleaza imunitatea?
- Am vaccinat diferite specii de animale cu si fara extract de spanz. Rezultatele au fost surprinzatoare, caci la animalele care au fost vaccinate cu Heleborus, numarul de anticorpi era aproape dublu fata de animalele la care vaccinarea s-a facut fara spanz. Am si publicat aceste rezultate in "85. Dupa Revolutie, cercetarile pe aceasta tema au fost reluate. Venise la noi, la facultate, un profesor de la Bucuresti, un imunolog, profesorul Vior. Cu el am inceput sa vedem care sunt efectele spanzului asupra imunitatii. Eu presupuneam atunci ca spanzul stimuleaza productia de interferon (substanta folosita in terapia cancerului in prezent - n.r.). Reactia la spanz era efectiv similara cu o administrare de interferon organismului, deci era de presupus ca el determina o productie masiva de interferon.
- S-a ajuns si in medicina umana la o concluzie privitoare la efectele stimulatoare ale imunitatii spanzului?
- Noi am publicat mai multe lucrari in acest sens despre spanz, dar nimeni nu a fost interesat de tema noastra de cercetare. Totusi, au mai cercetat spanzul si cei de la Institutul de Medicina Umana "Cantacuzino" din Bucuresti, dar ei au interpretat putin altfel efectele lui. Pana la urma, si cercetarile lor au confirmat ca el este imunomodulator. Studiile acestea au fost facute inainte de "89.
- Sunt uimit de ceea ce aud. Cu mici exceptii, lumea medicala vede spanzul ca pe un pericol. Inamicul numarul unu al bietilor bolnavi cancerosi! Afland de la dvs. cate studii relevante, inclusiv de medicina umana, au fost facute pe seama spanzului, raman, ca sa zic asa, masca.
- Pai, puteti sa ramaneti masca! La noi nu exista comunicare. Oamenii nu citesc. Au aparut recent niste studii pe care noi le-am publicat in urma cu 20 de ani. Nu se citeste. La noi, fiecare este cu "eu am descoperit". Pai, numai asa, de curiozitate: vedeti registrul acesta de pe masa mea? Uitati-va la pagina la care este deschis; scrie Ehp: extract de Heleborus purificat. Eu il folosesc foarte mult in osteocondrite, dar si in alte domenii. Daca va arat, am patru-cinci sute de cazuri de animale tratate in diferite forme cu spanz numai in anul acesta. Acolo, in osteocondrite, il folosesc tot asa, pe baza unui efect de tip homeopatic, impreuna cu un alt produs romanesc, pe care multi refuza sa-l foloseasca, desi este extraordinar de eficient: Alflutop. Costa 23.000 lei fiola, iar in S.U.A. costa bani grei, dar multi refuza sa-l foloseasca. De ce? Poate pentru ca e romanesc! In osteocondrita, extractul de spanz are efecte spectaculoase. El revascularizeaza tesuturile imbatranite si le oxigeneaza, ceea ce face sa dispara durerea. De aceea, se foloseste in tratarea bolilor dureroase. Dar spanzul nu este analgezic, cum au zis multi, ci actioneaza prin oxigenarea tesuturilor. Despre aceasta oxigenare pe care o stimuleaza spanzul - va pot arata - am teancuri de rapoarte si cercetari facute.
"Trebuie sa se stie ca boala canceroasa apare totdeauna pe un fond imunodepresiv"
- Si cum se face ca Statul nu acorda nici un ban pentru continuarea studiilor dedicate acestei plante, a carei forta miraculoasa a fost demonstrata de dvs.?
- Avem, in prezent, un contract de studiu cu Ministerul Educatiei Nationale si tratam experimental animale cu trei tipuri de tumori standardizate cu acest produs, dar inca nu s-a ajuns in faza tragerii concluziilor si a furnizarii de date concrete. In orice caz, cu datele pe care le avem pana acum, putem afirma faptul ca spanzul este imunomodulator si stimuleaza foarte mult mecanismele de aparare. El intervine favorabil mai ales atunci cand terenul este imunodepresiv. Deocamdata, pot afirma ca spanzul poate fi folosit in terapia asociata a cancerului, datorita efectului sau imunostimulator, dar nu pot afirma ca este anticancerigen, pentru ca, din punct de vedere stiintific, inca nu am dovedit acest lucru. Trebuie sa se stie ca boala canceroasa apare intotdeauna pe fond imunodepresiv. Un organism (uman sau animal) supus unui stres foarte puternic, fie el organic sau psihic, devine foarte susceptibil la boala canceroasa. Asa se explica explozia bolii canceroase la fiinta umana, pentru ca poluarea, alimentatia, tensiunea psihica cotidiana, toate sunt surse extraordinare de stres, care reduc dramatic capacitatea de aparare a organismului. Cunoscand aceste lucruri, terenul pentru folosirea spanzului in boala canceroasa - si nu numai (si in multe alte afectiuni care apar pe fond imunodepresiv) - este deschis. Acum, totul depinde de eventualitatea in care vom fi finantati sau nu. Colectivul de la Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara cerceteaza spanzul de peste 20 de ani, iar rezultatul cercetarii este ca el are efecte benefice in tratamentul multor afectiuni reumatologice, osteoarticulare degenerative, precum si in stimularea mecanismelor de aparare, cu efecte imunomodulatorii confirmate si de Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti. Acum este in lucru o cercetare pe tema directa a validarii sau invalidarii efectelor in tratamentul cancerului a unor extracte de spanz. Cercetari pentru continuarea carora este insa nevoie de bani, mai exact de o sustinere financiara serioasa. Noi am facut cerere si la Stat, dar ni s-au acordat foarte putini. Or, cercetarea are niste rigori pe care nu le poti ocoli. E nevoie de aparate, de animale, de personal calificat.
- D-le profesor, sunt mii de oameni bolnavi de cancer in Romania, multi dintre ei fara speranta de a se vindeca. Avand in vedere ca dispuneti de o experienta uriasa in tratamentul cu spanz, de ce nu o faceti publica?
- Nu pot sa-mi asum nimic in aceasta directie, pana nu efectuam cercetari. Pentru a valida si a omologa un medicament cu spanz anti-cancer trebuie facute foarte multe studii. Sa se afle mai multe despre toxicitatea si despre modul sau de administrare. Vedeti cu cata prudenta fac eu afirmatiile despre spanz, desi il folosesc zi de zi, de mai bine de 20 de ani. Sunt multi cei care, poate, ar fi publicat pana acum nu stiu cate zeci de lucrari pe tema aceasta, dar eu nu-mi pot permite acest lucru. Daca as fi vrut, as fi putut sa iau secretul acesta al spanzului cu mine si sa fi ajuns in strainatate, intr-un laborator extraordinar de bine dotat, sa fi luat, stiu eu, ce premiu, dar mie nu-mi plac lucrurile acestea. Eu sunt maramuresean si nu-mi place sa ma grabesc fara rost, sa ies in fata. Eu puteam sa public niste poze cu cai: am injectat intr-o tumoare cat un cap de om niste spanz si in cateva ore aceasta a cazut. Nu am aici poza ca sa v-o arat... Puteam sa fac senzatie de nu stiu cata vreme. Poate starneam senzatie, primeam sute de scrisori, dar eram un neserios, pentru ca nu aveam cum sa le raspund decat povestindu-le ce am facut eu o data, ceea ce nu este nici stiintific, nici de bun simt. De aceea, lucrurile trebuie privite serios si nu cu usurinta celui care crede ca el a descoperit marele secret. De altfel, spanzul are efecte si in alte afectiuni. Eu il folosesc pentru discopatii - chiar a fost o tema de doctorat, dar doctorandul a abandonat, din lipsa de bani pentru cercetare. Am convingerea ca are efecte de-a dreptul miraculoase in tratamentul paraliziei, acolo unde este discul vertebral deplasat. Am si avut la Bucuresti un caz tratat asa, cu un caine paralizat, care dupa 2-3 saptamani s-a ridicat, pur si simplu, si a plecat pe picioare. Intr-adevar, prin discutia cu dvs., imi dau seama ca nu am comunicat suficient. Ce sa fac, acesta este stilul meu, de ardelean.
- Va multumim foarte mult, domnule profesor!
Ilie Tudor
Virtualii sponsori ai proiectului "Medicament romanesc anticancer din spanz" pot depune banii in contul Fundatiei de cultura si presa "Formula As". Numele depunatorilor si sumele incasate vor fi comunicate in pagina 9 a revistei, la rubrica S.O.S. De asemenea, oferim gratuit publicitate prin interviuri, solicitantilor.
Fundatia de cultura si presa "Formula As", cont Ing Bank:
- In lei - 8101928910
- Dm - 8101920410
- Usd - 8101924010