Medicina naturista

Redactia
Metode de vindecare orientalePresopunctura- Cine o foloseste, renunta la pumni de medicamente -. Cand ne doare capul, gatul sau o masea, apelam instinctiv la o tehnica de presopunctura, apasand cu mainile locul cu pricina. Masajul este o stiinta innascuta, pe care medicina traditionala orientala, pr...

Metode de vindecare orientalePresopunctura- Cine o foloseste, renunta la pumni de medicamente -

Cand ne doare capul, gatul sau o masea, apelam instinctiv la o tehnica de presopunctura, apasand cu mainile locul cu pricina. Masajul este o stiinta innascuta, pe care medicina traditionala orientala, practicata de peste trei milenii in China si in Japonia, au transformat-o intr-o veritabila arta a vindecarii, bazata pe un sistem de puncte de masaj extrem de precis. Presopunctura este inrudita de-aproape cu acupunctura. Daca acupunctura se face prin introducerea de ace foarte subtiri, presopunctura consta in apasarea cu varful sau cu extremitatea degetelor pe aceleasi puncte folosite si in acupunctura. In ambele cazuri, e vorba de locuri precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului omenesc, chinezii si japonezii fiind convinsi - conform medicinii lor traditionale - ca organismul e strabatut de niste retele de energie aflate in permanenta conexiune cu energia cosmica, care le alimenteaza continuu, ca un adevarat carburant. Cand unul din aceste canale de "irigatie" care ne tes intr-o plasa de retele de circulatie, numite meridiane, se blocheaza, apare boala. Pentru ca ea sa fie inlaturata, apelam la apasarea cu degetele asupra unor puncte precise, deblocarea producandu-se imediat. Simptomele neplacute sunt eliminate, restabilindu-se echilibrul fizic si psihic.

O autoterapie ideala

Presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesita instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare. De aceea, in China si in Japonia, ea ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei, renuntandu-se la intoxicarea, adeseori inutila, cu medicamente.

Alegerea punctelor

Exista o multitudine de puncte de presopunctura, care pot declansa reactii extrem de diverse. Pentru a va inlesni insusirea masajului, vi le prezentam doar pe cele mai importante, sistematizandu-le in tabelul alaturat, impreuna cu numele lor de botez chinezesti. Desenele va indica pozitia exacta a fiecaruia din punctele respective.

Regulile presopuncturii corecte

Asa cum se vede in desenul de sus, toate punctele indicate pe diferite parti ale corpului se pot masa cu varfurile degetelor.
Asezati corect varful degetului pe punctul indicat, apoi executati cu el fie miscari circulare, fie orizontale, in lungul meridianului. Traseele energetice ale meridianelor le puteti vedea in desenele din pagina.
Cand aveti dureri, se recomanda sa tineti seama de directia meridianului, intrucat, adesea, si durerile se propaga in acest sens.
Intensitatea si durata apasarii
Presiunea aplicata in masaj difera in functie de pozitia punctelor de presopunctura. Punctele aflate la nivelul muschilor pot fi masate viguros, in timp ce punctele de pe suprafata fetei sau din zonele osoase trebuie tratate cu prudenta.
Pe langa aceasta, este de retinut faptul ca persoanele robuste, rezistente, suporta un tratament mai energic decat pacientii slabiti si sensibili.
Daca ne ocupam de un punct apropiat de regiunea bolnava, nu-l vom trata decat 30 pana la 60 de secunde, pe cand punctele de la extremitati, adica de pe brate si picioare, pot fi masate 1-2 minute.Gilda Fildan

Ce suferinte se pot vindeca prin presopunctura

- Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile.
- Si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura.
- Retineti neaparat faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa va asigurati ca neplacerile dvs. nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna. Printr-un tratament propriu, prelungit, fara interventia medicului, n-ati face decat sa amanati inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli.Localizarea punctelor de presopunctura

- Di 4-Hegu (Povarsnisul)
Veti gasi acest punct, alipind degetul mare de mana. Se formeaza o mica protuberanta musculoasa, iar punctul cautat se afla chiar la baza ei. - Du 26-Renzhong (Jgheabul)
Acest punct este plasat pe linia dintre nas si buza de sus, la o treime de nas si doua treimi de buza. - He 7-Shenmen (Poarta zeilor)
Punctul se afla pe cuta formata cand indoiti incheietura mainii, la marginea din afara a tendonului extern. - Le 3-Taichong (Atacul suprem)
Acest punct este situat in unghiul format de oasele primului si al celui de-al doilea deget ale labei piciorului. - Ma 36-Zusanli (Pacea divina)
Punctul se gaseste pe latura din afara a tibiei, la aproximativ trei degete sub adancitura articulatiei genunchiului. - Ma 44 Neiting (Curtea interioara)
Punctul se afla intre al doilea si al treilea deget de la picior, mai sus cu o jumatate de deget de spatiul interdigital. - Mp 6-Sanyinjiao (Locul de intalnire a celor trei yin)
Veti descoperi acest punct pe latura dinspre interior a tibiei, cam la patru degete mai sus de marginea superioara a gleznei. - Pe 6-Neiguan (Digul interior)
Gasiti acest punct, palpand cele doua tendoane principale si departandu-va de incheietura mainii cu doua degete si jumatate in sus. - Ren 4-Guanyuan (Oceanul energiei)
Cautati punctul pe linia mediana a abdomenului, la patru degete sub ombilic. - Ren 12-Zhongwan (Centrul stomacului)
Acest punct poate fi gasit pe linia mediana a abdomenului, la aproximativ o palma deasupra ombilicului. - Ren 17-Shanzhong (Coada de porumbel)
Punctul se afla pe linia mediana a toracelui, la mijlocul sternului, intre mameloane. - Sj 5-Waiguan (Trecatoarea exterioara)
Acest punct este plasat intre oasele radius si cubitus, pe partea superioara a antebratului, la doua degete si jumatate distanta de incheietura mainii.

Actiunea principalelor puncte de presopuncturaPuncte, Eficacitatea punctelor, Tehnici

Di 4-HeguCalmarea generala a durerilor, dureri de ochi si de dinti, raceli.
Masaj intre degetul mare si aratator, dinspre degete spre brat, 60-120 sec. Du 26-Renzhong
Accidente, lesinuri, tulburari de circulatie, dureri de dinti.
Masaj cu varful degetului aratator sau a degetului mare, central, circa 30 sec. He 7-Shenmen
Insomnie, agitatie, nervozitate, tulburari psihosomatice, stari anxioase.
Masaj cu varful aratatorului, dinspre brat spre mana, circa 60 sec. Le 3-TaichongDureri generale, dureri de picioare, colici biliare, crampe abdominale, dureri de cap.
Masaj cu varful aratatorului, dinspre laba piciorului spre glezna, circa 60 sec. Ma 36-ZusanliGreturi, diaree, constipatie, in general afectiuni ale tractului digestiv, dureri de picioare.
Masaj cu aratatorul, dinspre genunchi spre laba piciorului, 60-90 sec. Ma 44-NeitingDureri de cap, de dinti, raceli. Principalul punct cu actiune de calmare a durerilor de la nivelul piciorului.
Masaj cu varful aratatorului sau a degetului mare, dinspre glezna spre laba piciorului, 30-60 sec. Mp 6-SanyinjiaoDereglari ale ciclului menstrual, urinari nocturne involuntare, insomnie.
Masaj cu aratatorul, dinspre laba piciorului spre genunchi, 60-90 sec. Pe 6-NeiguanGreturi, varsaturi, sughit, rau de mare.
Masaj cu aratatorul, dinspre brat spre mana, circa 60 sec. Ren 4-GuanyuanDereglari ale ciclului menstrual, diaree, suferinte ale prostatei.
Masaj cu aratatorul, in directia ombilicului, circa 60 sec. Ren 12-ZhongwanAfectiuni gastrice, greturi, lipsa poftei de mancare, rau de calatorie.
Masaj cu aratatorul, in directia sternului, circa 30 sec. Ren 17-ShanzhongAfectiuni pulmonare, nevoie de relaxare.
Masaj pe stern cu aratatorul, circa 60 sec. Sj 5-WaiguanDureri de cap, raceli.
Masaj cu aratatorul, dinspre mana spre corp, circa 60 sec.