Ecologie

Redactia
Crutati Animalele Strazii. . - Primarii si prim-ministrii n-au drepturi mai mari decat Dumnezeu -. . . . Ioana Tomescu,. Organizatia "Vier Pfoten" Romania"Orice fiinta are dreptul, daca nu la viata, macar la o moarte demna". Pentru mine, hotararea autoritatilor de a omori cainii strazii a fost o su...


Crutati Animalele Strazii

- Primarii si prim-ministrii n-au drepturi mai mari decat Dumnezeu -



Ioana Tomescu,
Organizatia "Vier Pfoten" Romania"Orice fiinta are dreptul, daca nu la viata, macar la o moarte demna"

Pentru mine, hotararea autoritatilor de a omori cainii strazii a fost o surpriza destul de mica, pentru ca, de mai multa vreme, mass-media romaneasca a creat in jurul lor o atmosfera defavorabila si de tensiune. O adevarata stare de asediu. Nici atitudinea primului-ministru nu ma surprinde foarte tare, deoarece lumea politica romaneasca de astazi este dispusa sa castige repede capital politic prin orice metode. In lipsa unei legi de protectie a animalelor si neputand sa rezolve problemele grave ale societatii romanesti, Puterii nu-i mai ramane decat sa se ocupe de micile creaturi cu blanita, care nu se pot apara. In urma diferitelor campanii de otravire din ultima vreme, cainii dispar, noapte de noapte, in tacere si sistematic.
Atitudinea autoritatilor ascunde cinism si lipsa de respect fata de cei care, fie ca persoane particulare, fie ca Ong-uri, si-au investit banii in campania de sterilizare si, in cele din urma, dovedeste indiferenta Puterii fata de marele dar dumnezeiesc - Viata.
Am participat la intalnirea fundatiilor si organizatiilor de protectie a animalelor cu primarul general al Capitalei, d-l Traian Basescu si trebuie sa recunosc ca cel putin este bine intentionat si ca vrea sa rezolve cat mai civilizat aceasta problema. Necazul este insa ca cei care se vor ocupa de eutanasiere nu vor putea fi controlati si mi-e teama ca mortile vor fi chinuitoare, pline de cruzime. Sa nu uitam ca orice fiinta, om sau animal, are dreptul, daca nu la viata, macar la o moarte demna!


Pr. Ion Popescu,
parohul Bisericii Icoanei din Bucuresti"A ucide fara discernamant, la gramada si cu bestialitate niste animale care simt durerea la fel ca si oamenii este mare pacat"

- In ciuda faptului ca bisericile sunt pline, ca multi dintre preoti si-au inteles menirea de educatori in slujba Domnului si propovaduiesc smerenia, ne confruntam astazi in Romania cu valuri de violenta in toate domeniile: in familie - copii, femei si batrani sunt loviti cu bestialitate, pe strada, sunt agresati oamenii pasnici, prolifereaza jaful armat, violul si alte multe blestematii. Care este rolul Bisericii intr-o asemenea lume?
- Rolul Bisericii este foarte mare, numai sa fie solicitata. Doar cat ne facem noi datoria de la altar, iata ca nu este suficient. Violentii nu ajung la biserica. Ar trebui sa colaboram mai mult cu mass-media si sa ni se acorde mai mult spatiu si credit, spre binele comunitatii. Violenta este un mare pacat. Omul violent nu-L are pe Dumnezeu. Pentru ca acolo unde exista Dumnezeu, lipseste violenta, iar unde izbucneste aceasta, acolo nu se afla Dumnezeu. Cand patrunde lumina intr-o incapere, dispare intunericul. Daca mass-media ne ajuta sa-L aducem pe Dumnezeu in sufletele oamenilor, veti vedea cum va disparea violenta. Dar daca filmele, buletinele de stiri, ziarele propaga atatea cazuri de violenta, este normal ca ceea ce semeni sa si culegi! Violenta nu poate fi eradicata prin legi, prin dispozitiuni coercitive, decat intr-un procent foarte mic. Daca am fi inceput inca din "90 cu un program de educatie religioasa, poate ca am fi reusit mai mult. Ori poate ca nici noi nu facem indeajuns - sau nu suntem lasati sa facem - cat am avea de facut pentru semenii nostri.
- O forma mai perfida de violenta este initiativa autoritatilor din Bucuresti de exterminare a cainilor fara stapan. Au, oare, oamenii dreptul sa ia viata unor necuvantatoare, pe care tot ei le-au aruncat in drum?
- Aceasta tema este mai complexa. Un om nu poate fi in nici un caz eutanasiat, indiferent de suferinta acestuia. Daca insa exista suficiente motive sa fie sacrificat un animal, nu este un pacat. Dar a ucide fara discernamant, la gramada si cu bestialitate niste animale care si ele simt durerea la fel ca si oamenii este mare pacat. Sacrificarea trebuie facuta dupa niste norme anume, impuse de o Lege a protectiei animalelor, trebuie sa-si dea consimtamantul niste medici calificati sa o faca, si cel mai important lucru este ca moartea sa vina fara durere, fara chin si fara suferinta. Nu putem fi de acord cu violenta, nici macar cu cea impotriva unor animale. Programul in sine trebuie privit sub toate aspectele, iar aplicarea lui trebuie sa fie facuta cu omenie, fara brutalitate. Nu trebuie, in nici un caz, sa fim extremisti. Nici de-o parte, nici de cealalta.Sanda Anghelescu

Magdalena Dumitru, Judecator la Curtea Suprema de Justitie a Romaniei"Orice actiune de ucidere in masa a cainilor strazii este un act violent, fara nici o justificare, in absenta unei Legi de protectie a animalelor"

Nu pot si nici nu vreau sa dau lectii nimanui. Am insa o constiinta libera si de aceea nu pot ca sa nu va scriu, mai ales ca revista dvs. este adesea o mangaiere pentru suflet, o pledoarie pentru bunatate si principiile crestinesti ale natiei noastre.
Orice actiune de ucidere in masa a cainilor strazii este un act violent, fara nici o justificare, in conditiile lipsei unei Legi de protectie a animalelor. Inca din 1994, am cerut o lege a cultelor si o lege de protectie a animalelor. In timp, oamenii au fost adesea abuzivi in privinta fiintelor fara aparare, fie ca sunt copii, femei, batrani, bolnavi, iar acum, iata, vedem manifestari de neadmis fata de cainii strazii.
Este nedrept si imoral, din punctul meu de vedere, sa crezi ca recurgand la moarte (in Biblie, subliniindu-se importanta vietii, se spune "un caine viu este mai pretios decat un caine mort") printr-o actiune de masa, fara nici un control, cu violenta, in lipsa Legii de protectie a animalelor, "se rezolva o problema". Vreau sa va spun ca fiica mea cea mica a fost muscata de trei ori de cainii de pe strada (inraiti tot de oameni), dar pentru aceasta nu-i uraste.
Va rog, domnilor, sa fiti intelepti, sa se adopte mai intai o lege de protectie a animalelor si apoi sa se intocmeasca programe de rezolvare pentru cainii strazii.
Va rog sa aveti in vedere ca aceste biete animale au o dezvoltare neuro-psihica, au insotit istoria omului pe pamant, sunt tot creatia lui Dumnezeu, iar faptul ca nu au un stapan care sa lupte pentru ele ne transfera noua, tuturor, raspunderea unei corecte rezolvari a problemei cainilor comunitari.


Dr. vet. Horia Elefterescu,
Clinica veterinara "Armeneasca 34""In loc sa loveasca in sentimentele oamenilor, autoritatile ar trebui sa cu ele"

Ca medic veterinar, iubesc si respect Viata. Noile masuri luate de autoritati mi se par in forta, masuri disperate, care ar trebui sa justifice nepunerea in practica, eficient, a unui program existent de 4-6 ani, pentru care s-au cheltuit foarte multi bani. Situatia cainilor din Bucuresti este mult mai complexa decat ni se prezinta de obicei, iar rezolvarea ei trebuie bine gandita, sub toate aspectele sale. Pentru inceput, ar trebui sa stiti ca, numai la cabinetul nostru, dintre oamenii veniti sa ne solicite certificat pentru ca au fost muscati de caini, doar trei din zece erau "victimele" cainilor strazii. Restul de sapte erau muscati de caini de rasa cu stapan sau de caini de curte adoptati.
In Bucuresti, exista doua categorii de caini: cei comunitari si cei fara stapan.
Cainii comunitari sunt cei care au fost luati de asociatiile de protectie a animalelor sau de persoane particulare, au fost castrati, vaccinati, ingrijiti. Ei au habitat bine stabilit, un teritoriu pe care-l apara si apara si oamenii din acest teritoriu, care, la randul lor, multi dintre ei, ii hranesc si-i ingrijesc. A spune ca acesti caini sunt niste pisicute - gresim. Dar nu sunt nici fiare, asa cum ar vrea unii sa-i prezinte. Atat timp cat nu-i agresezi, putini vor veni sa te muste. Daca insa i-ai agresat, ai aruncat cu ceva in ei sau ai strigat la ei, atunci este firesc sa reactioneze. Si-atunci, clamam patetic ca au venit cainii si ne-au muscat. Acesti caini comunitari, castrati si marcati, n-ar trebui sa fie luati. Se cheltuie inutil bani de catre Primarie, se pun pe drumuri oamenii atasati sentimental de acesti caini care nu incomodeaza. Din contra, multe persoane sunt fericite sa aiba in parcari, sub masina lor cate un caine care sa-i puna pe goana pe hoti. Altii pazesc scara blocului si imprejurimile etc.
Cainii fara stapan, vagabonzii formeaza a doua categorie. Ei circula si-si muta teritoriul dintr-un cartier in altul, de pe o strada pe alta, pentru ca nu sunt acceptati de cainii cu teritorii deja stabilite. Acestia ar trebui intr-adevar luati, castrati, tinuti in adaposturi, iar cei cu anumite boli ori foarte batrani - eutanasiati. Insa cainii care urmeaza a fi eutanasiati trebuie sa fie consultati de o echipa de medici asistati de cate un reprezentant al Ong-urilor. O data pe saptamana, comisia se poate intalni pentru a stabili de comun acord care sunt cainii pentru eutanasiere. O mare atentie trebuie acordata selectarii personalului care va aplica eutanasia. Trebuie neaparat sa fie niste persoane echilibrate din punct de vedere psihic. Eutanasia facuta timp indelungat de aceeasi persoana poate duce la aparitia unor modificari psihice patologice si chiar comportamentale.
Nu trebuie sa functioneze bunul plac si nu poate sa decida cate un sef de centru care, daca este suparat, va spune ca Ceausescu: "Cartierul asta cade!", adica: "Toti cainii astia sa moara!". Din pacate, insa, asa va fi. Vor muri caini din multe considerente si, inainte de toate, pentru a justifica niste bani cheltuiti pe asa-zisele castrari care, de fapt, nu s-au facut. Nici iubirea pentru caini si nici dorinta de a "curata" orasul de ei nu vor functiona. Ci doar dorinta de justificare sau de acoperire a unor sume cheltuite aiurea pana acum.
Daca, de pilda, as fi in locul d-lui Harbuz, as incepe cu strangerea cainilor din jurul Bucurestiului, de la gropile de gunoi ale Capitalei. Cainii de acolo incearca sa mearga spre oras, unde gasesc caldura, mancare si, uneori, chiar tandrete. Asa ca, incearca sa ocupe arealurile celor de acolo. In momentul in care cainii Capitalei vor fi exterminati, cei din gunoaie le vor ocupa teritoriile si-atunci o vom lua de la inceput. Acesti caini din gunoaie n-ar trebui totusi sa dispara, ci doar numarul lor sa fie tinut sub control. Fara ei, Bucurestiul va fi invadat de sobolani si va veni ziua in care "vom importa caini" care sa-i tina la respect. Pana atunci, insa, cainii vagabonzi ar trebui sa fie castrati, adunati in adaposturi si apoi sa fie date comunicate in presa: "In adapostul X avem 600 de caini castrati, vaccinati, frumosi. Facem apel la iubitorii de animale sa vina sa-i ia". In loc sa loveasca in sentimentele oamenilor, autoritatile ar trebui sa "lucreze" cu ele.
Cat despre "raspunderea" pe care ar trebui sa si-o ia cetatenii, acest fapt este, practic, imposibil de realizat. Cand omul munceste de dimineata pana seara, cand mai are de hranit si de imbracat niste copii, nu va mai gasi timp sa supravegheze si cainii, sau sa alerge sa-i ia de unde i-a dus Primaria.


Ioana Mancas - Bucuresti"In vreme ce alesii neamului isi duc patrupezii la noul hotel pentru caini si pisici, n-au altceva mai bun de facut decat sa-i ucida pe cei de pe strazi?"

In numele unui grup de iubitori de animale, va rugam sa luptati cu toate mijloacele impotriva masurilor preconizate de "alesii neamului" privind uciderea cainilor vagabonzi. In vreme ce ei isi duc patrupedele la nou-infiintatul hotel de patru stele pentru caini si pisici, cu sute de mii de lei pe noapte, nu au altceva mai bun de facut decat sa omoare aceste creaturi nefericite?
Bineinteles ca nu se cheama "ucidere", ci eutanasie, nu se specifica de la inceput ca vor fi toti ucisi, ci doar cei batrani si cei bolnavi, in prima faza, ca si cum ei nu ar avea dreptul la un tratament sau la a-si petrece in liniste ultimele zile... Insa sunt foarte clare, pentru oricine, intentiile: cei nerevendicati de nimeni vor fi si ei ucisi, iar cine, eventual, i-ar revendica, ar trebui sa-si asume raspunderea lor, prin Notariat, si e logic ca nu ar face-o nimeni. Cainii de la blocuri, de exemplu, pazesc masinile de hoti. Se duce un astfel de infractor si reclama muscatura si tu esti obligat sa-l despagubesti...
Va rugam mult, adresati proteste la toate organizatiile internationale de protectie a animalelor, poate macar de ei sa se teama primarul Basescu, ce si-a castigat campania electorala pe minciuna, tocmai promitand ca va rezolva, in modul cel mai omenos cu putinta, problema maidanezilor...
Cu multumiri, asteptam luarile dvs. de pozitie, ca mari iubitori de animale ce va stim.