Totul despre ciuperci</b> - <b>Ciupercile nu trebuie niciodata culese cu totul, fiindca nu vor mai creste in acel loc. Folositi un cutit si taiati-le piciorusul la 1 cm deasupra pamantului.
- Ciupercile gatite sunt cu mult mai gustoase, daca li se adauga materia grasa numai dupa ce s-au fiert. Pe masura ce pierd lichid, adaugati untdelemn.
- Ciupercile albe (champignons) pot deveni un aperitiv ideal, daca le puneti intr-un borcan (sa fie mici si rotunde) dupa ce, in prealabil, le spalati si le uscati cu un foehn. Puneti un catel de usturoi, cateva fire de arpagic, o ramurica de cimbru, o foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti-le cu otet dat in clocot si apoi racit. Inchideti bine borcanul si pastrati-l la rece.
- Piciorusele ciupercilor nu se arunca. Tinute la congelator, ele pot fi folosite ulterior pentru parfumarea sosurilor si a mancarurilor gatite.
- Ciupercile proaspete pot fi conservate in untdelemn. Dupa ce le spalati, aruncati-le 3 secunde in apa care clocoteste. Strecurati-le, apoi uscati-le cu foehnul. Cand sunt bine uscate, puneti-le in straturi intr-un borcan, turnati deasupra ulei fin, adaugati o ramurica de cimbru, boabe de piper si o foaie de dafin. (Untdelemnul trebuie sa le acopere complet.) Puneti borcanul intr-un loc uscat si intunecos si lasati sa se marineze 2-3 saptamani.
- Ciupercile lasate pentru a fi gatite a doua zi trebuie puse peste noapte cu palariile in jos. Eventualele insecte care le locuiesc se vor refugia la extremitatea lor. E suficient sa taiati piciorusul, pentru a scapa de intrusi.
- Ciupercile se curata usor de viermisori si insecte, daca le acoperiti peste noapte cu o folie de plastic. In lipsa oxigenului, "musafirii" se vor lipi de folie.
- Ciupercile puse pe gratar trebuie intepate inainte cu o andrea.