Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie De IarnaMancaruri cu varza acraSupa de varza acra cu sfecla si piept de pui. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 200 g sfecla rosie, 250 g varza acra (taiata fideluta), 5 carnaciori, 750 ml supa concentrata de pasare (Knorr+apa), 5 boabe de ienupar, 3 fire de marar, putin unt.. Mod d...

Bucatarie De IarnaMancaruri cu varza acraSupa de varza acra cu sfecla si piept de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 200 g sfecla rosie, 250 g varza acra (taiata fideluta), 5 carnaciori, 750 ml supa concentrata de pasare (Knorr+apa), 5 boabe de ienupar, 3 fire de marar, putin unt.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt, sfecla - curatata - se taie cubulete, iar varza - fideluta. Carnaciorii se prajesc si se taie felii groase de 1 cm. - Se lasa untul sa se topeasca (intr-o oala mai mare), se caleste ceapa si se stinge cu zeama de pasare (fierbinte). Se adauga varza si boabele de ienupar, se acopera oala cu un capac si se lasa supa sa fiarba circa 30 de minute, la foc potrivit. - Dupa 20 de minute se incorporeaza si sfecla si se fierbe inca 10 minute, pana ce se-nmoaie.- Cand totul e gata, se introduc si feliile de carnati. Supa se serveste fierbinte, presarata cu marar verde taiat marunt.

Peste cu varza acra si sos de vin

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru varza - 2-3 cepe mici (de arpagic), 1 mar, 1 lingura unt topit, 300 ml apa, 400 g varza murata (taiata fideluta), sare. Pentru peste - 12 fileuri mici de salau sau merluciu, putina zeama de lamaie, 1 lingura unt topit. Pentru sos - 250 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 100 ml vin sec, 100 ml smantana dulce, sare, piper alb.
Mod de preparare: Se curata ceapa si marul, se taie ceapa - cubulete, marul - feliute subtiri si se calesc putin in untul topit. Se sting cu apa, se dau in cateva clocote si se adauga varza murata si sarea. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba circa 15 minute la foc potrivit. - Se spala fileurile de peste, se zvanta, se stropesc cu zeama de lamaie si se sareaza putin. Se pune untul la incins (intr-o tigaie de teflon) si se prajesc la foc mic, cate 2-3 minute pe fiecare parte. - Intre timp, se pun pe foc vinul si zeama de zarzavat, se lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se adauga smantana si se amesteca - pe flacara - pana ce sosul s-a ingrosat (fara sa fiarba). Se gusta de sare si piper. - Se asaza varza pe 4 farfurii, se toarna deasupra sosul de vin si peste varza se pun bucatile de peste.

Salata de varza acra

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g varza acra (taiata fideluta), 150 g caise uscate, 1 mar, 250 ml suc de mere, 100 g iaurt (sau sana), 50 g smantana, patrunjel verde tocat, chimen, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie marunt caisele uscate, se inmoaie in sucul de mere, apoi se scot si se amesteca cu varza taiata fideluta si marul curatat si taiat fasii. Se amesteca sucul de mere cu smantana si iaurtul, se adauga patrunjelul verde si chimenul, se gusta de sare si piper si se toarna peste salata.

Tort de varza acra cu praz si bacon

Ingrediente (pentru 8 bucati): Pentru aluat - 10 g drojdie proaspata, 150 ml apa calduta, 200 g faina, sare, 20 g unt moale. Pentru umplutura - 2 cepe, 100 g praz, 150 g bacon (slaninuta afumata), 1 lingura unt topit, 400 g varza murata taiata fideluta, 150 g smantana groasa, 2 oua, sare, piper, chimen macinat, 200 g cascaval ras.
Mod de preparare: Aluatul - Se inmoaie drojdia in apa calduta, se amesteca cu faina, sarea si untul si se framanta 3 minute pana ce se obtine un aluat neted. Se presara cu putina faina si se lasa sa creasca circa 30 de minute. Se intinde cu sucitorul si se imbraca cu aluat o forma rotunda (diametrul: 24 cm), ridicandu-l pe margini cam 2-3 cm. Se acopera forma cu un stergar si se mai lasa sa creasca inca 15 minute. Umplutura - Se curata ceapa si se toaca marunt; prazul curatat si spalat se taie rondele groase de 1 cm, iar baconul se taie fasii subtiri. Se pune untul sa se-ncinga, se caleste putin ceapa, apoi se adauga prazul si varza, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba "al dente" - cu capac - aproximativ 15 minute la foc potrivit. Baconul se rumeneste - fara grasime - intr-o tigaie de teflon. Se bate bine smantana cu ouale, se condimenteaza cu sare, piper si chimen si se amesteca cu varza si baconul rumenit. Umplutura astfel preparata se intinde peste aluat si se presara cu cascaval ras. Se baga tortul in cuptorul incins la 200¡C si se coace circa 30 de minute. (Ca sa nu se arda deasupra, se poate acoperi cu o folie de aluminiu.) Se scoate din cuptor, se lasa cateva minute sa se odihneasca, se taie bucati si se serveste fierbinte.

Ficatei de pui cu varza acra

Ingrediente (pentru 2 persoane): 200 g ficatei de pui, 2 lingurite ulei, 50 g crutoane de franzela, 300 g varza acra taiata fideluta, chimen macinat.
Mod de preparare: Se incinge uleiul, se prajesc ficateii, se sareaza, se pipereaza si se tin la cald. In aceeasi tigaie se rumeneste franzela taiata cubulete. Intre timp, se incinge varza (fara grasime), se condimenteaza si se serveste impreuna cu ficateii si crutoanele (bine rumenite).