Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie din Alpi. In satele lor, cocotate pe varf de munte, taranii elvetieni mananca simplu si hranitor. Feluri gustoase, care sperie gerul si tin de cald. Supa de carne cu "frittata" (fasii de clatite). Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g faina, 125 ml lapte, 1 ou, 1 varf de cutit de sare, 4 fir...

Bucatarie din Alpi
In satele lor, cocotate pe varf de munte, taranii elvetieni mananca simplu si hranitor. Feluri gustoase, care sperie gerul si tin de cald
Supa de carne cu "frittata" (fasii de clatite)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g faina, 125 ml lapte, 1 ou, 1 varf de cutit de sare, 4 fire de patrunjel verde, 20 g unt sau margarina, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1 l supa de carne proaspat preparata (sau din plic).
Mod de preparare: Se amesteca bine faina, laptele, oul si sarea, se incorporeaza patrunjelul verde tocat, si din aluatul astfel preparat se prajesc 4 clatite subtiri. Se ruleaza, se taie fasii si se pun in 4 farfurii adanci (sau boluri). Peste ele se toarna supa de carne fierbinte, iar deasupra se presara coditele de ceapa verde taiate rondele.
Spaghete picante

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g rosii, 250 g ciuperci, 1/2 legatura maghiran, 1 crenguta de cimbru, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 500 g spaghete, sare, 3 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 100 g carnati afumati (taiati felii subtiri), 60 g cascaval.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie bucati. Ciupercile curatate se taie felii, ceapa, usturoiul si frunzulitele de cimbru si maghiran se toaca marunt. Se fierb spaghetele (al dente) in apa cu sare si, intre timp, se calesc in uleiul bine incins ceapa si usturoiul, pana ce devin sticloase. Apoi se adauga ciupercile, se prajesc putin, si la urma de tot - rosiile si ierburile care se dunstuiesc si ele 2-3 minute si se gusta de sare si piper. Carnatii se taie felii, spaghetele se scurg si se baga sub un jet de apa rece. Se pun toate intr-un castron, se amesteca bine cu sosul si se presara cu cascavalul ras.
Friptura de porc cu crusta

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1,5 kg cotlet de porc (fara os). Pentru marinata - 3 linguri sos de soia, 1 lingura mustar (potrivit de iute), 6 linguri ulei, 2 morcovi, 1 ceapa, 1 cuisoara, 2 fire frunze de telina, 1 lingura bulion, 1/4 l vin rosu, 400 ml supa din concentrat de vita. Pentru crusta - 2 fire salvie, 4 crengute cimbru, 1 legatura patrunjel verde, 100 g cascaval, 1 albus, sare, piper. In plus - 3 linguri ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se spala carnea cu apa rece si se zvanta cu un stergar. Se amesteca sosul de soia, mustarul si uleiul si, cu marinata astfel preparata, se unge bine carnea, care se lasa o ora la frigider. Intre timp, se curata morcovii si se taie bucati, se curata ceapa si se infig in ea cuisoare. Se-ncinge uleiul intr-o tava de friptura (nu prea mare) si se prajeste putin carnea pe toate partile. Se adauga morcovii, ceapa, frunzele de telina, bulionul si marinata ramasa, se toarna deasupra vinul si zeama de carne si se baga in cuptorul incins la 225?C. Se lasa friptura sa se patrunda cam o ora si 20 de minute, stropind-o din cand in cand cu sosul din tava. Ierburile spalate si tocate marunt se amesteca cu cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza si apoi se incorporeaza albusul batut spuma. Cand e gata friptura, se unge cu amestecul de albus si verdeata, se baga din nou la cuptor si se mai rumeneste 5-8 minute. Apoi se scoate din tava si se lasa 5 minute sa se "odihneasca"; se taie carnea felii si se serveste impreuna cu sosul de friptura trecut prin strecuratoare si gustat de sare si piper.
Salata elvetiana cu salam (carnat)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g salam, 200 g cascaval, 2 castraveciori murati (circa 80 g), 1 ceapa mijlocie, 1 legatura ridichi. Sosul - 1 lingurita mustar (potrivit de iute), sare, piper, 1 varf de cutit de zahar, 4-5 linguri otet alb, 4 linguri zeama de castraveti murati (din borcan), 4 linguri zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 5 linguri ulei, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se curata salamul de pielita, se taie mai intai felii si pe urma fasii subtiri, la fel si castraveciorii si cascavalul. Ceapa curatata se taie in doua si apoi rondele fine, iar ridichile se taie felii. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca bine. Pentru sos, se amesteca mustarul, sarea, piperul, zaharul si otetul si se incorporeaza zeama de castraveti, cea de carne si uleiul. Se toarna sosul peste salata, se amesteca bine si se lasa sa se patrunda cel putin o ora. (Daca e necesar, se mai poate adauga putin otet.) Inainte de a o servi, salata se presara cu coditele de ceapa verde taiate rondele.
Omleta dulce cu migdale

Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 oua, 2 linguri zahar pudra, 100 ml lapte, 100 g smantana dulce subtire (sau frisca nebatuta), 75 g faina, 50 g migdale macinate, 20 g zahar tos, 75 g stafide inmuiate in rom, 40 g unt, 1 lingura de zahar farin pentru pudrat.
Mod de preparare: Se freaca galbenusurile cu zaharul pudra pana ce devin spumoase, se adauga laptele, smantana, faina si migdalele si se lasa sa creasca (sa se umfle) circa 30 de minute. Se bat albusurile cu zaharul tos si se incorporeaza in aluatul preparat anterior impreuna cu stafidele inmuiate in rom. Intr-o tigaie mare se pune la incins jumatate din unt si se toarna aluatul, care se prajeste ca o omleta pe ambele parti. Cand s-a rumenit putin, se rupe bucati cu ajutorul unei linguri si al unei furculite, apoi se adauga restul de unt si se lasa bucatile sa se coloreze frumos. Se pudreaza cu zahar farin si se servesc direct din tigaie.