Romancier, eseist, ganditor politic si social, moralist, Aleksandr Soljenitin (care luna trecuta a implinit 82 de ani) este incontestabil cel mai mare scriitor rus din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Monumentala sa "incercare de investigatie literara", "Arhipelagul Gulag" (versiunea romaneasca datorata lui Nicolae Iliescu si aparuta in 1997 la Editura Univers se gaseste inca in librarii!), publicata in 1973 la Paris si difuzata in zeci de milioane de exemplare in Occident, a contribuit la schimbarea mentalitatii si chiar a peisajului politic, fiind cea mai puternica denuntare a sistemului concentrationar sovietic. O carte cruciala, dupa lectura careia multi intelectuali occidentali de stanga si-au revizuit optiunile "idealiste", sub unda de soc a adevarului adus la lumina de laureatul Nobel pentru literatura din 1970. Despre al carui nume se auzise inca din 1962, datorita cartii pe care v-o recomand astazi, o capodopera ce n-ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca si pecare, daca as fi un om bogat, as multiplica-o in milioane de exemplare si as darui-o oricui. De ce? In primul rand fiindca iti reda increderea in semeni (pusa greu la incercare si in zilele noastre) si apoi fiindca e o bijuterie de arta literara, limpede si profunda, cu o compozitie de mare rigoare intr-un spatiu si timp strict limitate, traditionala si moderna in acelasi timp. Scapat cu viata din razboi, din lagarele comuniste unde fusese inchis opt ani, vindecat miraculos de un cancer care-l adusese in pragul mortii, Soljenitin si-a scris nuvela dupa reabilitarea lui din 1956, pe cand era profesor de matematica intr-un sat din Riazan si a trimis-o in perioada destalinizarii la revista "Novii mir", unde a aparut in 1962, cu aprobarea lui Hrusciov. Succesul a fost fulgerator atat in Urss, cat si in strainatate, caci "O zi din viata lui Ivan Denisovici" revelase un mare scriitor, capabil sa zguduie constiintele si sa emotioneze, restituind omului, vidat de substanta intr-o lume crud dezumanizata, forta divina. Ziua obisnuita a unui detinut obisnuit dintr-un lagar siberian, taranul Ivan Denisovici Suhov, e povestita cu o economie de mijloace, o vigoare verbala si o autenticitate care vin din traditia marilor prozatori rusi. Adevarul atroce despre represiunea comunista este doar fundalul, prim-planul constituindu-l "linia care desparte binele de rau si care traverseaza inima oricarui om". Daca va asteptati sa fie o carte violent-demascatoare, greu de suportat, va inselati. Nuvela e, dimpotriva, tonica, te unge pe suflet, caci e vorba in primul rand despre bunatate, rezistenta, curaj, despre fraternitate barbateasca in suferinta si capacitatea de a-ti pastra omenia. Povestirea celei de-a 3653-a zile de lagar a lui Ivan Denisovici, de la desteptare si pana la culcare, e una dintre cele mai frumoase istorii despre fiinta omeneasca, din cate s-au scris vreodata.
Jean Tulard, "Napoleon", traducere de Janina Ianosi, Editura Compania (tel. 211.59.64, Bucuresti), seria "Figuri & Clipe", 440 pag.), 130.000 lei.
Dupa "Scrisorile de dragoste ale lui Napoleon catre Josephine", volum a carui introducere era semnata de Jean Tulard, presedintele Institutului Napoleon, Editura Compania ne ofera si cea mai noua contributie a expertului nr. 1 la bibliografia napoleoniana - o carte surprinzatoare si deosebita de tot ce s-a scris pana azi despre Napoleon. Prin ce? Prin faptul ca ne da o imagine completa a situatiilor traversate de fascinantul personaj istoric, folosind absolut toate marturiile existente din epoca, precum si diferitele interpretari ulterioare. Jean Tulard aduce dovezi pro si contra, ne dezvaluie calitatile si slabiciunile omului demitizat, ni-l infatiseaza ca "vehicul al istoriei", dar si ca politician abil, capabil sa exploateze oricand o situatie pentru atingerea scopurilor lui. Pasionanta sinteza si analiza a tot ce se stie despre Napoleon si epoca sa de rascruce in istoria europeana si mondiala, cartea, scrisa alert si agreabil, e adresata atat amatorilor de istorie, cat si specialistilor, care vor gasi la sfarsitul fiecarei secvente note detaliate si o bibliografie adusa la zi (nu lipsesc nici filmele si C.D.-urile in tema). Daca tinem cont si de faptul ca traducerea si ingrijirea editoriala sunt impecabile, ca in Anexe se gasesc, pe langa o cronologie exhaustiva, si indice de nume, liste separate cu toti ministrii si maresalii lui Napoleon, arborele genealogic s.a. -, noul volum editat de "Compania" e un regal.