Zonele reflexogene - diagnostic si tratament
- Mai intai, cateva intrebari de orientare. Ce sunt zonele reflexogene si cum se poate face diagnosticarea si tratarea bolilor prin reflexologie?
- Pentru a va raspunde exact, folosim datele existente in cabinetul medicului nostru specialist, dr. Cristina Balanescu. Zonelereflexogene sunt portiuni de pe suprafata pielii corpului caracterizate prin existenta unor arii nervoase sensibile, aflate in legatura directa cu anumite organe. Aceste zone, care reflecta starea de sanatate a acestor organe, se gasesc la nivelul limbii, al urechii, nasului, fetei, mainii si talpii piciorului. Diagnosticarea si tratarea prin reflexologie (reflexodiagnostic si reflexoterapie) se efectueaza prin manevre de masaj asupra zonelor reflexe, efectuate cu varful degetelor mari de la maini. Exista numeroase harti ale zonelor reflexogene si, de asemenea, numeroase carti in care se descriu tehnicile de masaj. Noi nu inventam nimic si nu descoperim, cum se spune, America. Facem insa posibila, intr-un cadru adecvat, sub supraveghere de specialitate, tratarea diverselor afectiuni, tratare care nu ar fi posibila acasa, in familie. La noi nu se practica improvizatiile si nu agream amatorismul.
- Cum se desfasoara o schema generala de tratament?
- Dupa consultatia acordata de doctorita Balanescu, asistentele specializate aplica o schema personalizata la fiecare pacient, desprinsa din schema generala. Fiind de lunga durata, reflexoterapia este adesea combinata cu dietoterapia, fitoterapia si acupunctura. Dupa zece zile de terapie zilnica, urmeaza o noua consultatie, in urma careia se recomanda continuarea cu aceeasi frecventa sau intrarea in schema de tratament de intretinere de o sedinta pe luna. Evident, pacientii au fise personale, in care scriu nu numai medicul si asistentele, ci si pacientul insusi, notandu-si observatiile proprii asupra evolutiei bolii.
Indicatii, contraindicatii, efecte secundare
- In ce afectiuni se poate aplica reflexoterapia?
- Tratamentele noastre si-au dovedit eficienta (noi urmam indeaproape tehnica descrica de Eunice Ingham, privind masarea talpilor) in urmatoarele afectiuni: tulburari respiratorii (astm bronsic, bronsite), tulburari digestive (dispepsii, enterite, colite, hepatite, meteorism, constipatie), tulburari de circulatie periferica (varice), afectiuni tiroidiene, disfunctii sexuale (impotenta, ejaculare precoce), hipertensiune, diabet, obezitate, osteoporoza, migrena, cefalee, sterilitate, reumatism, spondiloza, artroza, stres, insomnie, celulita, hemiplegii, pareze.
- Care sunt contraindicatiile tratamentului dvs.?
- Ca orice terapie, si reflexologia are unele contraindicatii, destul de putine insa, in comparatie cu medicamentele din farmacii. La acest capitol se incadreaza infarctul miocardic dupa interventii chirurgicale pe cord sau pe sistem valvular. De asemenea, nu se face reflexoterapie in timpul sarcinii si in cazul infectiilor cutanate, al plagilor deschise pe talpa, al ulcerelor varicoase si al tromboflebitelor. Nu se maseaza in insuficientele renale si in cancere. Este contraindicata reflexoterapia inainte sau dupa ce se ia masa si nu se fumeaza cel putin o ora inainte si o ora dupa.
- Este posibil sa apara si efecte secundare dupa tratamentul de la Reflexo-Life?
- Este posibil, dar nu obligatoriu. Daca acestea, totusi, apar, faptul se datoreaza mobilizarii toxinelor si deseurilor metabolice care urmeaza a fi eliminate. De aceea, transpiratia, scaunele, urina si respiratia devin adesea urat mirositoare. Este posibil sa apara si reactii locale tranzitorii, cum ar fi umflarea talpilor si aparitia unor pete rosii sau violacee, care dispar foarte repede.
- Am aflat ca, desi tratati 70-80 de persoane pe zi, organizati si cursuri de pregatire in domeniu. Aveti un personal atat de numeros?
- Nu avem personal numeros, avem o buna organizare. Cursurile se desfasoara in doua etape: doua saptamani de teorie si o luna de practica. Dupa obtinerea de catre cursant a nu mai putin de zece calificative, avem autoritatea legala de a-i face recomandari in vederea angajarii in orice cabinet similar. In viitorul apropiat, vom deschide cabinete in Timisoara, Deva, Constanta, Ploiesti si Pitesti.
Ei s-au vindecat!
- T.M., 26 ani, din Teleorman. S-a prezentat timid, transpirat de jena si, in soapta, a cerut ajutorul doctoritei Balanescu. Suferea de impotenta sexuala. Dupa a cincea sedinta de reflexoterapie, a aparut radios si a comunicat rezolvarea problemei sale. Actualmente, este in tratament de intretinere, o sedinta pe luna. La ultima intalnire, a comunicat terapeutului ca s-a casatorit!
- C.M., 68 de ani, din Bucuresti. S-a prezentat cu un lung sir de afectiuni, dintre care cele mai grave au fost: diabet tip 2 (glicemie 220 mg/dl), cicatrice postcolecistectomie, insomnii, cefalee, constipatie. Dupa 14 sedinte de reflexoterapie, s-a prezentat la Clinica de Diabet si Boli de Nutritie, unde i s-a constatat o glicemie de 110 mg/dl, ceea ce i-a determinat pe medicii clinicii sa-i reduca tratamentul alopat pe care-l urmase in paralel. Insomniile, constipatia si cefaleea fusesera rezolvate inca de la a saptea sedinta. In prezent, este in terapie de intretinere, o sedinta pe luna.
- J.M., 52 de ani, din Bucuresti. Suferea de hemoroizi, care sangerau, si avea stari de insomnie. Ii era frica de operatia de extirpare ce i se recomandase. Dupa numai trei sedinte de reflexoterapie, sangerarea s-a oprit, iar digestia s-a normalizat, pacientul avand scaun in fiecare zi. Starea de insomnie ii disparuse inca dupa prima sedinta, reusind sa doarma 6-7 ore pe noapte.
- D.V., 46 de ani, din Constanta. Suferea de spondiloza cervicala cu dureri insuportabile dimineata, la trezire. Era, in plus, supraponderal. Dupa cinci sedinte de terapie a zonelor reflexogene respective, durerile din ceafa si umeri s-au rarit, iar greutatea corporala a scazut cu 5 kg. Ca urmare, pacientul a intrat la cheltuieli "neprevazute", trebuind sa-si cumpere pantaloni cu doua masuri mai mici.
- T.T., 62 de ani, din Bucuresti. S-a prezentat cu diagnosticul de lombosciatica si prostatita. In urma tratamentului aplicat - constand din sedinte de reflexoterapie consecutive, combinate cu fitoterapie si comprese cu bitter suedez -, durerile de coloana au disparut, iar mictiunile nocturne s-au rarit. In momentul de fata, pacientul se afla la cura de intretinere.
Fotografii de Emanuel Tanjala
Informatii utile
Cabinetul Reflexo-Life functioneaza in Bucuresti - Calea Serban Voda nr. 256, bl. 13, sc. B, et. 1, ap. 32, sector 4; interfon: 032; telefon: 01/337.20.46 si 092/43.33.89; e-mail: Kristina@hades.ro . Mijloace de transport: tramvaie (2, 4, 11, 12 - statia Eroii Revolutiei; 19, 50 - statia Cutitul de Argint), autobuze (116, 141, 173, 232, 323, 275, 144 - statia Cutitul de Argint), metrou (Magistrala 2 - statia Eroii Revolutiei). Programul de functionare al cabinetului este intre orele 8 - 20, inclusiv sambata; programarile se fac la numerele de telefon de mai sus. Preturi: o consultatie costa 100.000 lei, iar abonamentul de zece sedinte plus consultatia de verificare este de 1.500.000 lei. Plata pe fiecare sedinta este de 175.000 lei. Pensionarii si copiii sub 14 ani beneficiaza de o reducere de 20%.
Important: alte reduceri de tarif se vor aplica pacientilor care se vor prezenta la cabinet cu numarul din "Formula As" in care s-a publicat acest interviu!