Cosul cu targuieli

Redactia
Festin cu varza, sfecla si telina. Mancarica de varza alba (vegetariana). Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g varza, 250 g morcovi, 250 g cartofi (nesfaramiciosi), 2 radacini de patrunjel (circa 40 g), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apa), 1 l lapte, 30 g faina, 40 g unt, 1/2 legatura marar verd...

Festin cu varza, sfecla si telina

Mancarica de varza alba (vegetariana)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g varza, 250 g morcovi, 250 g cartofi (nesfaramiciosi), 2 radacini de patrunjel (circa 40 g), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apa), 1 l lapte, 30 g faina, 40 g unt, 1/2 legatura marar verde, sare, piper macinat proaspat.
Mod de preparare: Se curata varza, se indeparteaza cotorul si se taie frunzele fasii late de circa 2 cm. Se curata si celelalte legume si se taie: morcovii stifturi, cartofii cubulete si patrunjelul rondele. Se da in clocot zeama de legume, se introduce zarzavatul si se fierbe aproximativ 5 minute, dupa care se incorporeaza laptele batut bine cu faina si apoi untul si se lasa sa fiarba inca 4 minute, amestecand din timp in timp. Se adauga mararul, spalat si tocat marunt, sare si piper si se serveste cu paine de casa (taraneasca) unsa cu unt si presarata cu marar verde.

Ragout de telina cu rulouri de peste

Ingrediente (pentru 3 persoane): 750 g telina (radacina), 1/2 lamaie, 3 linguri ulei, 1 catel de usturoi, 1-2 lingurite curry, 150 g smantana, sare, 400 g fileuri de peste dezosat, piper, 1/2 legatura coriandru, 4 linguri vin alb sec (sau concentrat de legume), zeama de lamaie, sare de mare.
Mod de preparare: Se curata telina de coaja si se taie fasii subtiri si lungi de un deget. Se opareste lamaia, se cojeste si jumatate din coaja se taie, de asemenea, fasii subtiri. Telina si coaja de lamaie se prajesc putin in uleiul incins si apoi se lasa sa se dunstuiasca - cu capac - circa 5 minute. Se adauga usturoiul pisat, praful de curry si smantana, se mai lasa sa dea cateva clocote si se gusta de sare. Se spala fileurile de peste, se zvanta, se taie in doua pe lung, se sareaza, se pipereaza, se presara peste fiecare cate putin coriandru, se ruleaza si se prind - eventual - cu scobitori. Se asaza peste telina cu "lipitura" in jos (ca sa nu se desfaca), se toarna peste ele vinul si se dunstuiesc - cu capac - inca vreo 8-10 minute, pana cand pestele s-a fiert. Se presara sarea de mare si se servesc cu garnitura de orez.

Piure de cartofi si gulii

Ingrediente (pentru 3 persoane): 600 g gulii (sau napi), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+ apa), 600 g cartofi fainosi, sare, 20 g unt, 1 ceasca de smantana, 1/2 legatura patrunjel verde, 250 g bacon, piper alb macinat mai mare.
Mod de preparare: Se curata guliile (napii), se taie cubulete, se fierb 20-30 de minute in zeama de zarzavat si se lasa sa se scurga. Cartofii curatati de coaja se fierb (intregi) circa 25 de minute in apa cu sare, se scurg, se sfarama si se amesteca bine cu untul si smantana, dupa care se incorporeaza si guliile scurse si patrunjelul tocat. Baconul se taie bucatele lungi de 2 cm si groase de 1 cm, se insira pe 8 tepuse (din lemn) si se prajesc - pana ce devin crocante - intr-o tigaie mare, fara grasime (nu prea mult, ca sa nu se intareasca). Peste piureul de cartofi si gulii se presara piperul alb si se serveste impreuna cu frigaruile.
Nota: Frigaruile se pot praji si in cuptor, sub grill.

Sfecla rosie umpluta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 sfecle (de circa 200 g fiecare), 6 linguri ciuperci taiate marunt, 2 cepe mici (de arpagic), 1 lingura de ulei, 400 g cartofi fainosi (fierti), 200 g branza de vaci condimentata cu ierburi, piper, 1/2 legatura codite de ceapa verde, sare de mare, 200 g smantana subtire (sau frisca nebatuta).
Mod de preparare: Se spala bine sfeclele (cu peria) sub jetul de apa si li se taie capacelul. Cu o lingurita se scobeste miezul, lasandu-se o margine de circa 1 1/2 cm. Se fierb aproximativ 8 minute in apa cu sare, se intorc cu gura in jos si se lasa sa se scurga. Ceapa si ciupercile se taie marunt, se prajesc putin in uleiul incins si se lasa sa se raceasca. Se zdrobesc cartofii cu furculita, se amesteca cu ceapa, ciupercile, branza si coditele de ceapa verde taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza si, cu amestecul astfel preparat, se umplu sfeclele, care se asaza intr-o forma rezistenta la foc. De jur imprejurul lor se pune miezul scobit, condimentat cu sare si piper, iar deasupra se toarna smantana. Se acopera forma cu un capac, se baga in cuptorul incins la 170?C si se lasa aproximativ 75 de minute. Pentru ca umplutura sa nu se inchida prea tare la culoare, la jumatatea timpului de copt, capacul poate fi inlocuit cu hartie de pergament.

Sfecla la cuptor cu sos de hrean si marar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cartofi nefainosi (a circa 150 g fiecare), 8 sfecle mici (in total 1 kg), 2-3 lingurite chimen, 2-3 linguri sare grunjoasa, 2 linguri ulei, 1 legatura marar, 400 g smantana, 450 g iaurt, 4-5 lingurite hrean (gata preparat), sare, piper, zahar.
Mod de preparare: Se spala sfecla si, uda, se presara cu putin chimen si sare grunjoasa, dupa care se infasoara in folie de aluminiu si se asaza intr-o tava unsa. Printre sfecle se pun cartofii bine spalati, se presara si ei cu sare si chimen si se baga la cuptor. Se lasa sa se patrunda circa o ora si un sfert la 200?C (se incearca daca sunt gata cu varful unui cutit). Legumele coapte se servesc cu un sos preparat din smantana si iaurt, in care se incorporeaza hreanul, mararul tocat, sare, piper si zahar si se amesteca bine.