In aceasta zona, cota prostului gust, a vulgaritatii-pana-la-obscen a crescut in mod alarmant. Exceleaza in acest sens prestatiile de-a dreptul rusinoase ale unor protagonisti de la "Vacanta Mare" precum si "One man show-urile" lui Doru Octavian Dumitru. Apoi, pe un spatiu tot mai favorizat, emisiunile, adesea nesarate, daca nu chiar de prost gust, ale unor "vedete" tip Teo, Mircea Badea, Brenciu, Tociu, Palade, Andrelele, Nadine etc. Ca sa nu mai vorbim despre prestatia unor prezentatoare de la emisiunile de divertisment, prestatie la care adaug si vestimentatia lor, mai potrivita pentru un... "cabaret" de mana a doua ori pentru discotecile de cartier!
Ultimul teritoriu pe care l-a cucerit dorinta apriga de "audienta" (o audienta recoltata mai degraba din "spuma" de mahala) este cel al emisiunilor de Stiri. Indemnati, cum spuneam, de dorinta de a cuceri cat mai multi telespectatori, dar si de teama de a nu aluneca spre "cultul personalitatii", redactorii emisiunilor de stiri (cu exceptia laudabila a celor de la Tvr 1 si, adesea, a celor de la "Observator") ne improasca - la ore de mare audienta - mai intai cu cele mai "fierbinti" stiri despre octogenare violate naprasnic si ucise apoi cu bestialitate, despre nebuni scapati de la ospiciu, despre minore obligate sa se prostitueze la marginea Capitalei, despre sugari abandonati in ghene de gunoi ("prioritati" pe care nu le constatam la nici o alta emisiune de stiri de pe canalele de prestigiu occidentale, cum sunt: Cnn, Tv5, Telegiornale 1, 2, EuroNews etc.). Revenind la "stirile" noastre, abia la rubrica "Si-acum, stirile pe scurt" aflam despre ce s-a mai hotarat cu privire la destinele tarii. O tara prezentata mereu in prag de dezastru, "mancata" de mafia petrolului, a cerealelor, a tigaretelor, o tara care traieste o seceta cumplita, o tara care si-a pierdut busola, o tara care isi pierde, pe zi ce trece, speranta de mai bine. (Desigur, si stirile despre "orori" isi au rolul lor educativ. Ele ar trebui insa grupate la un capitol - sa-i zicem - "Cronica neagra" si plasate, eventual, spre finalul stirilor.)
Oare Cna-ul ce pazeste? E foarte bine ca ne avertizeaza, prin tot soiul de semne geometrice, despre nocivitatea mai mult sau mai putin agresiva a unor productii cinematografice de peste Ocean. Dar oare aceasta masura menita sa previna infestarea spiritelor si a sufletelor nu ar trebui extinsa si in "curtea noastra"? In fata valului tot mai impetuos de marlanie care murdareste "sticla" televizoarelor romanesti, Cna-ul n-a suflat deocamdata o vorba. N-a zis nici pas. De aceea, indiferenta cu care aceasta onorabila si binevenita institutie trateaza productiile nationale de televiziune - ar trebui tratata, cred eu, cu o "bila neagra".