Macaroanele ne fac fericiti
V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane!
Italienii jura ca pastele fainoase ii fac pe oameni mai fericiti.
S-ar putea sa aiba dreptate.
"La Bella Italia" e tara cu cei mai veseli oameni de pe Pamant
Budinca de taietei cu spanac
Ingrediente (pentru 5 persoane): 250 g taietei lati (cu oua), sare, 1 lingura ulei de masline, 450 g spanac congelat (piure), 400 g branza de vaci, 1/8 apa fiarta cu Vegeta, 2 oua, 2 catei de usturoi, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, 80 g branza de burduf sau cascaval.
Mod de preparare: Se fierb taieteii in apa sarata (conform indicatiilor de pe ambalaj). Se strecoara si se amesteca cu uleiul de masline. Se scoate spanacul din punga, se da intr-un clocot de apa, se scurge bine. Se amesteca branza de vaci cu ouale, apa fiarta cu Vegeta, usturoiul dat pe razatoarea mica. Se condimenteaza cu sare, piper, praf de nucsoara. Separat, se amesteca macaroanele, spanacul si branza de vaci si se pun intr-un vas de Jena. Se presara branza de burduf faramitata sau cascavalul taiat in bucatele mici. Se baga budinca la cuptor si se lasa 25 de minute.
Placinta de taietei cu praz
Ingrediente (pentru 20 de bucati): 250 g taietei lati, sare, 1 lingura untdelemn, 4 morcovi mijlocii, 3 fire de praz, 70 g seminte de floarea-soarelui decojite (se gasesc gata curatate, in comert), 1/2 l lapte, 1/4 frisca nebatuta, 6 oua, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, 1 lingurita praf de oregano, grasime pentru tava (toate plantele aromate se vand la plicuri, in comert).
Mod de preparare: Se fierb taieteii (conform indicatiilor de pe ambalaj) in apa cu sare. Se strecoara, se amesteca cu untdelemn. Se curata morcovii si se taie pe lung in 8 stifturi de circa 4 cm lungime. Se curata prazul si se taie in ineluse. Se fierb morcovii 2 minute in apa sarata, apoi se scot intr-o sita ca sa se scurga. In aceeasi apa se pun la fiert un minut inelusele de praz, care se scot si se scurg. Se prajesc semintele de floarea-soarelui intr-o tigaie, fara grasime. Se amesteca laptele cu frisca si ouale, se sareaza, se pipereaza, se adauga praful de nucsoara si oregano. (Atentie! Aromele sunt foarte importante in bucataria italieneasca si se gasesc peste tot, si la noi, la preturi modeste.) Se amesteca taieteii, morcovii, prazul (bine scurs) si semintele de floarea-soarelui si se dau la cuptor intr-un vas de Jena. Laptele amestecat cu oua se toarna deasupra. Se coace 25 de minute, apoi se lasa sa se raceasca si se taie bucati. Se servesc la bere sau ca garnitura la fripturi.
Cuiburi de macaroane cu somon
(pentru musafiri)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 125 g macaroane lungi, sare, 20 g seminte de pin (din comert), 1 legatura de busuioc verde, 1 catel de usturoi, 30 g parmezan (sau cascaval) ras, 3 linguri apa fiarta cu Vegeta, 200 g ciuperci (sampinioane), 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa mica, 4 linguri de vin rosu dulce, piper proaspat macinat, 300 g somon (proaspat sau taiat felii, la pachet), 1 lamaie, grasime pentru forma, 200 g mozzarella (exista in magazine branza mozzarella romaneasca).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele intregi in apa sarata, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg si se clatesc cu apa rece. Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie, fara grasime, apoi se piseaza in mojar. Se toaca foarte marunt frunzele de busuioc, se da parmezanul pe razatoarea mica, apoi usturoiul, si se amesteca toate cu semintele de pin si cu cele 3 linguri de apa fiarta cu Vegeta (trebuie sa obtineti un sos). Se curata ciupercile, se taie felii subtiri si se prajesc in untdelemn. Cand sunt aproape gata, se adauga ceapa tocata marunt, vinul rosu, piperul si sarea. Se clatesc fileurile de somon, se usuca intr-un servet si se taie in cubulete (daca e bucata) sau fasii subtiri (daca e feliat). Se stropesc cu lamaie si, daca e nevoie, se sareaza putin. Se amesteca macaroanele cu pasta de busuioc. Se unge bine o forma de prajituri si se formeaza cuiburi din macaroane. Se umplu la mijloc cu ciupercile amestecate cu bucatelele de somon. Deasupra se pune cate o felie de mozzarella. Se da la cuptor circa 30 de minute.
Dulciuri (usoare)
Crema de portocale
Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 cana suc de portocale, 3 linguri de suc de lamaie, 2/3 cana zahar praf cernut, 1 lingura praf de gelatina, 1/4 cana de apa, 2 linguri lichior de portocale, 3 albusuri, 3/4 cana de frisca batuta usor.
Mod de preparare: Se amesteca sucul de portocale cu zeama de lamaie. Se adauga zaharul si se lasa sa stea 10 minute pana ce se dizolva complet. Intr-o craticioara mica se pune putina apa si se presara praful de gelatina. Se asaza craticioara pe baie de aburi, intr-un vas cu apa care fierbe incet, si se amesteca pana ce gelatina se dizolva complet. Se toarna peste sucul de portocale si lamaie, incorporand si lichiorul de portocale. Se amesteca bine, apoi se baga vasul la frigider, lasandu-l pana cand compozitia prinde consistenta albusului de ou nebatut. Se scoate masa de gelatina din frigider si se bate cu furculita pana devine usoara si afanata. Separat, se bat spuma albusurile. Cu o lingura de metal, se amesteca albusurile spuma si frisca batuta usor. Se introduce si amestecul de gelatina cu portocale. Se toarna compozitia in cupe si se garniseste cu feliute de portocale si, eventual, cu putina frisca tare.