Unde esti, copilarie?...

N. C. Munteanu
Putini isi amintesc, atunci cand rostesc colinde sau fac cumparaturile de sarbatori, ca principalii protagonisti ai Craciunului, aici pe pamant, sunt copiii.

Ei sunt si calul de bataie al politicienilor. Nu exista unul care sa nu-si fi atarnat cativa copii de gat, pe oriunde l-au purtat pneurile caravanelor electorale. Da bine sa te pozezi cu ei alaturi, zambindu-le parintilor, facandu-le cu ochiul si cerandu-le votul. Citind versete biblice si adoptand o tandrete fotogenica. Dincolo de aceasta gesticulatie ipocrita, se afla insa realitatea vietii din Romania sfarsitului de mileniu.
Copiii sunt cele mai frecvente victime ale violentei in familie, sunt tapii ispasitori ai tuturor casniciilor nefericite sau destramate, paratrasnetul nemultumirilor si stresului profesional. Cu copiii s-a facut cam orice in Romania. Parintii lor i-au vandut, i-au amanetat, i-au torturat sau violat. Infernul nestiut, ascuns in unele case din vecini, da din cand in cand cate un semnal, insa, dupa cum se pare, nimeni nu stie cum sa-l interpreteze.
Putin inainte de Craciun, Unicef a publicat raportul in legatura cu situatia copiilor din Romania. Sansele ca ei sa ajunga la maturitate sunt mai scazute ca in alte tari. Se pare ca imbratisarea politicienilor le cauzeaza acestora mari neplaceri. Politicienii n-au tinere de minte, uneori nici minte. Investitiile mai degraba simbolice in Sanatate au dus, inevitabil, la cresterea mortalitatii infantile si a bolilor fatale in primii ani de viata. In Romania au fost inregistrati peste 8000 de copii infestati cu Hiv si mai mult de 5000 de copii sunt bolnavi de Sida. Insa nu doar aceasta boala ii pune in pericol pe copiii nostri. Pericolul se afla uneori in propria lor casa. De aici capata cele mai multe tare fizice sau comportamentale. Fata de 1990, greutatea medie la nastere a scazut cu circa 50 de grame, si este cu 200 de grame sub media tarilor civilizate. Aproape jumatate dintre copii sunt anemici la varsta de un an.
Cele aproape doua treimi de populatie bolnava de saracie isi cresc copiii cum le place. Cum le place parintilor, adica de multe ori cu nepasare, neglijent sau criminal. Starea materiala a familiei influenteaza in mod direct comportamentul adultilor fata de copii. Mai bine de jumatate dintre copiii acestor familii recunosc ca sunt frecvent victimele unor agresiuni. Numarul acestora scade la jumatate in cazul copiilor din familii cu o situatie materiala medie. Cinci procente dintre copiii chestionati de sociologi spun ca au fost abuzati sexual. Peste 22% - ca au fost supusi unor pedepse extrem de severe. Normal, la un popor care sustine ca bataia e rupta din rai. Si cum raiul nu inseamna nimic fara iad, o multime de parinti se straduiesc sa le faca viata copiilor un iad. Aici, pe pamant.
Aceste date, succinte, extrase dintr-un volum impresionant de informatii culese de experti in problemele familiei, sunt o componenta fundamentala a realitatii de zi cu zi. Saracia si grijile cotidiene ne-au facut sa nu mai fim atenti la alte probleme decat cele personale. Caritatea crestina nu mai spune mare lucru in urechile tot mai surde ale adultilor din Romania. Au fost organizate mii de proteste sociale, nici unul legat de anemia copilului de un an sau de copiii infestati cu Hiv de indivizi inconstienti.
Nasterea unui copil ramane, desigur, unul dintre marile mistere ale lumii. Si una din minunile ei. Pentru asta trebuie iubiti in toate zilele anului, nu numai de Craciun.