Cosul cu targuieli

Redactia
Sugestii pentru masa de Anul Nou, daca o serviti acasa, cu musafiri de soi

Salata ruseasca cu peste afumat

Ingrediente (pentru 20 de portii): 6 oua (mici), 500 g cartofi nesfaramiciosi, sare, 2 lingurite piper proaspat macinat, 2 linguri otet cu tarhon, 3 linguri ulei de masline, 400 g ceapa rosie, 20 fileuri de peste afumat, 250 g maioneza, 200 g smantana (sau iaurt gros), 4 legaturi marar, 2 legaturi tarhon, 400 g castraveciori murati, 100 g capere (scurse si clatite).
Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se baga sub un jet de apa rece, se cojesc, se taie cubulete si se pun deoparte intr-un castron acoperit. Cartofii fierti in apa cu sare se curata de coaja si se taie si ei cubulete. Se sareaza, se pipereaza, se adauga uleiul si otetul, se amesteca bine si se lasa - acoperiti - sa se patrunda. Se curata ceapa, se taie rondele subtiri, se intind pe o farfurie, se presara cu sare si se lasa sa stea circa o ora. Apoi se scurge zeama lasata, se acopera ceapa cu apa calduta si, dupa ce mai sta putin, se rastoarna intr-o sita si se lasa sa se scurga. Fileurile de peste se taie in doua (oblic). Intr-un castron, se amesteca bine maioneza cu smantana. Mararul se toaca marunt, frunzulitele de tarhon se aleg si se lasa intregi, iar castraveciorii se taie fasii subtiri (pe lung). Se asaza pe un platou mare jumatate din rondelele de ceapa, iar deasupra urmeaza jumatate din cubuletele de cartofi, si peste ele jumatate din fasiile de castravete. Se presara apoi jumatate din ouale taiate si deasupra se aranjeaza jumatate din fileurile de peste, presarate cu jumatate din mararul tocat si frunzulitele de tarhon. Se toarna jumatate din maioneza si se refac straturile exact in aceeasi ordine. Salata se poate garnisi cu putina verdeata si cateva cubulete de oua sau rondele de ceapa puse deoparte. (Se serveste ca aperitiv la bere sau tuica.)

Andive cu nuci si Roquefort

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 andive, 100 g samburi de nuca, 4 mere, 100 g branza Roquefort (Bucegi). Pentru sos: 75 g branza, 1 lingura zeama de lamaie, 1 catel de usturoi zdrobit, 150 g iaurt, 6 linguri patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala andivele si se aleg frunzele. Merele curatate se taie fasii subtiri (julienne), iar branza se rupe bucatele. Se amesteca toate si se decoreaza cu putina verdeata. Peste salata se toarna sosul obtinut prin mixarea ingredientelor de mai sus (branza, zeama de lamaie, usturoi, iaurt, patrunjel verde), pana ce amestecul devine omogen. Se gusta de sare si piper si se serveste ca aperitiv.

Placinta cu ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 500 g faina, 250 g margarina, 1/4 l apa, 1 varf de cutit de sare, 1/2 pachetel praf de copt. Umplutura - 50 g faina, 4 oua intregi, 1/4 l lapte, 1/4 l smantana acrisoara, sare, piper alb, nucsoara, 2 linguri cu varf de cascaval ras (eventual parmezan), 1 kg ceapa, 100 g costita afumata (bacon), 1 tulpina de praz.
Mod de preparare: Aluatul. Se framanta bine margarina cu faina, se adauga apa, sare, piper, nucsoara si praful de copt si se continua framantatul pana ce aluatul devine neted si suplu. Se lasa circa doua ore la frigider sa se odihneasca, dupa care se intinde, se asaza intr-o forma rotunda (diametrul 22-24 cm), ridicandu-se pe margini circa 3 cm si se apasa cu furculita. Umplutura. Se bat ouale cu laptele si smantana pana ce devin spumoase si se adauga sare, piper, nucsoara si cascavalul ras. Se curata ceapa, se taie in doua si apoi fasii, la fel, si prazul. Baconul se taie cubulete si se rumeneste intr-o tigaie incinsa. Ceapa si prazul se baga in apa sarata clocotita, se fierb cateva secunde, se scurg si se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi ceapa, prazul si bucatelele de bacon si se intinde umplutura in tava peste aluat. Deasupra se toarna sosul de oua, smantana si cascaval si se baga in cuptorul incins. Placinta se coace circa 25 de minute la 180?C. Se serveste ca aperitiv la tuica sau bere.

Friptura de porc cu crusta

Ingrediente (pentru 6 portii): Untul condimentat - 3 catei de usturoi, 60 g ceapa de arpagic, 1/2 legatura cimbru, 100 g unt (la temperatura camerei), 2 linguri sos de soia, sare, piper, chimen pisat, 3 linguri miere. Friptura - 100 g ceapa de arpagic, 1 capatana usturoi, 1 kg carne de porc (spata fara os, cu sorici), sare, piper, chimen pisat, 5 linguri ulei, 1/2 legatura cimbru, 3 crengute rozmarin, 15 g amidon.
Mod de preparare: Untul. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca marunt. Se amesteca bine untul cu ceapa, usturoiul, sosul de soia, frunzulitele de cimbru, chimenul si doua linguri de miere, se sareaza si se pipereaza. Carnea. Se taie in doua ceapa cu coaja cu tot, iar usturoiul - tot cu coaja - se taie bucatele mai mari. Se cresteaza soriciul cu un cutit ascutit si se freaca cu sare, piper si chimen. Se incinge uleiul, se pune carnea cu soriciul in jos si se lasa sa se prajeasca. Se condimenteaza si carnea cu sare, piper si chimen, se intoarce pe partea cealalta si se adauga jumatatile de ceapa, usturoiul, cimbrul si rozmarinul. Se unge apoi soriciul cu mierea ramasa (o lingura), se baga friptura la cuptorul incins la 150?C si se lasa circa o ora si jumatate sa se patrunda bine. Se scoate carnea din cratita si se tine la cald, in cuptorul stins. Sosul de friptura se scurge intr-o craticioara, se da in clocot, se lasa 5 minute si se amesteca cu amidonul subtiat cu putina apa rece. Se taie carnea felii si se serveste cu sos si salata calda de varza.

Salata calda de varza

Ingrediente (pentru 4-6 portii): 1 varza alba (circa 1 kg), 80 g ceapa, 100 g bacon, 8 linguri ulei, 1 lingura boia dulce, 5 linguri otet, sare, piper, chimen pisat, 1 legatura ridichi, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se curata varza (se indeparteaza foile exterioare), se taie mai intai in patru, se scoate cotorul si apoi se taie fideluta. Ceapa curatata se taie marunt, iar baconul - cubulete. Se incinge o lingura de ulei intr-o tigaie si se prajeste ceapa impreuna cu slaninuta. Se presara boiaua, se lasa putin sa se dunstuiasca, se stinge cu 3 linguri de otet si se condimenteaza cu sare, piper si chimen. Se adauga varza, se acopera cu 100 ml apa si se lasa sa fiarba incet - cu capac - circa 5 minute. Se toarna restul de ulei si de otet, se incorporeaza ridichile taiate in patru si coditele de ceapa verde taiate rondele, se mai gusta o data de sare si piper si se serveste calda, langa friptura de porc.

DulciuriTort "Diplomat" cu prune uscate

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat: 4 oua, 125 g zahar, 50 g faina, 50 g amidon, 1 zahar vanilat, 1 varf de cutit sare. Pentru umplutura: 200 g prune uscate (fara samburi), zeama de la 1 1/2 lamaie, 3 galbenusuri, 1/4 l lapte, 250 g frisca, 100 g zahar, 200 ml coniac.
Mod de preparare: Intr-un castron mare se prepara aluatul: se separa galbenusurile si se freaca (cu mixerul) impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pana ce amestecul devine cremos. Intr-un alt castron, se bat spuma albusurile cu sarea. Se amesteca faina cu amidonul si se incorporeaza, alternand - albusuri-faina - in ouale batute cu zahar. Se incinge cuptorul la 190?C. Se unge o tava rotunda (diametrul 24 cm) si se intinde aluatul, apasand cu degetele pentru ca sa acopere (egal) toata suprafata. Se coace circa 30 de minute, pana ce se rumeneste, si se lasa sa se raceasca. Intre timp, se prepara umplutura: se fierbe laptele impreuna cu coaja de lamaie. Intr-un castron se freaca bine ouale cu zaharul si se incorporeaza laptele cald putin cate putin, amestecand continuu. Se toarna apoi intr-o cratita, se pune pe foc si se lasa sa se ingroase - fara sa dea in clocot - amestecand intruna. Se ia cratita de pe foc, se baga in apa rece si se raceste compozitia amestecand. Se taie blatul in trei parti iar prunele taiate bucati si crema se impart si ele in trei. Se asaza prima bucata de blat pe fundul unei forme (din ceramica sau Jena), se unge cu crema si se presara cu prune. Deasupra se pune a doua bucata, care se stropeste cu 1/2 din cantitatea de coniac. Se intinde din nou un strat de crema si se presara prunele. Se acopera apoi cu ultima bucata de blat, se stropeste cu alcool, se unge cu crema si se presara cu bucati de prune. Peste prune se mai intinde un strat de crema. Se amesteca frisca cu zaharul, se toarna intr-un cornet si se decoreaza tortul. Peste frisca se pot presara migdale prajite taiate felii. Daca doriti un "Diplomat" mai copios, preparati o cantitate si jumatate de crema.

Baigli - cozonac cu nuca

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat: 1 kg faina, 4 linguri zahar, 400 g margarina, 4-5 linguri smantana, putina drojdie, 1/2 pahar lapte, 1 varf de cutit sare, coaja de lamaie, 1 zahar vanilat. Pentru umplutura: 600 g nuci (macinate), 350 g zahar, lapte fierbinte, rom, coaja de lamaie, stafide.
Mod de preparare: Se pune drojdia in laptele caldut ca sa se topeasca. Se amesteca faina cu restul ingredientelor, se adauga drojdia si se framanta un aluat neted. Din aluat se face un sul care se-mparte in 12 bucati. Din fiecare bucata se intinde o foaie subtire de lungimea tavii - se folosesc tavi asemanatoare celor pentru chec, dar mai inguste. Umplutura se prepara in felul urmator: se amesteca nuca macinata cu zaharul, se opareste cu laptele fierbinte ca sa devina pastoasa si se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie. Se unge fiecare foaie cu un strat de umplutura, se ruleaza, se pune in tava, se unge cu ou si se baga in cuptorul incins. Cozonacii se coc circa 45 de minute, pana ce se rumenesc frumos.